Speuren zonder geur – echt waar
1 min. leestijd

Speuren zonder geur – echt waar

En daar heb ik andere ideeën over:

Het kan niet. Onmogelijk, speuren zonder geur gaat niet.

Laat me je iets uitleggen:

Om te beginnen heeft, volgens mij, alles geur,

Alles

Ook als je er niets aan ruikt.

De geur is dan zo zwak dat jouw neus het niet ‘oppikt’. De hondenneus kan dat waarschijnlijk nog gemakkelijk ruiken. Totdat de geur zo zwak is, dat de hond het ook niet meer waarneemt.

Dat zegt niet dat er geen geur is.

Dus: Speuren zonder geur is onmogelijk

Maar dat bedoelde ze niet in onze mailwisseling: het ging over het gebruik van Kattenkruid of een andere geur bij het DigiDog detectiewerk. Ze merkte namelijk dat haar hond het speeltje toch wel vond, geen kattenkruid nodig dus.

Nu geloof ik absoluut dat de hond dat speeltje vindt: hij herkent vast de geuren die daar vanaf komen: misschien niet alleen ‘speeltjes-geur’ maar ook de geur van haar, en mogelijk van de hond zelf.

Dussuh: lekker onbelangrijk dat kattenkruid, als het zonder ook kan.

Nou, nee

 Je hebt namelijk geen idee op welke geur je je hond op leert zoeken, dus kan je de oefening niet moeilijker of makkelijker maken. Je weet immers niet welke variabelen er spelen.

Ook kan je niet meer anders werken dat met dit ene speeltje. Immers: als je ineens een ander speeltje gebruikt maak je het wel heel moeilijk voor je hond. Want wát wil je dat hij zoekt?

Het kan ook zijn dat je hond een voorwerp zoekt met jouw geur, vooral als je vaak verstopt in het bos/ park. Is dit verkeerd? Nee, zeker niet: maar bedenk wel dat je thuis (waar overal jouw geur is), dit niet kan vragen van je hond.

‘Wat een gedoe’ , denk je wellicht.

Ja, het hoeft ook niet, hè.

Je kan natuurlijk ‘Gewoon lekker bezig zijn’ met je hond (de rechten van deze titel behoren toe aan Judith Lissenberg)

Daar is helemaal niets mis mee, het is hartstikke leuk!  Behalve als je per ongeluk een onmogelijke opgave vraagt van je hond. Dan is het stressvol of weinig motiverend voor je hond.

Mijn advies is om te kiezen. Te kiezen voor een geur, en je daar voorlopig aan vast te houden.

OK het vraagt wat meer voorbereiding van jou, maar het maakt het ‘spel’ zoveel duidelijker voor de hond, en ook voor jezelf.

Want wat als je besmet raakt met het zoek- en detectiewerk-virus?! Daar kan je maar beter op voorbereid zijn: de mogelijkheden zijn eindeloos:  Genoeg voor een hondenleven lang Speur- en zoekplezier!

 

*Tips voor geuren:

Kattenkruid, Gedroogde keukenkruiden (bijvoorbeeld: Oregano, Mint, Basilicum, Salie, Tijm), Tabak, Thee (kies voor een duidelijke/ gemakkelijk verkrijgbare theesoort).

 

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Miranda van Houtum
Door

Miranda van Houtum

op 14 Jan 2016

Ik heb me aangemeld voor het gratis ebook. Ik krijg echter geen mail...?

Mandy
Door

Mandy

op 14 Jan 2016

Hallo Miranda, Dat is vreemd... en natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb even in mijn computer gekeken en de mail met E-book is wel verzonden.. Zou je eens kunnen kijken of het onverhoopt in je Spam-folder is gekomen? Dat kan soms gebeuren, of soms is de Fire-wall net iets te hoog om de mail door te laten... Laat me weten als het niet te vinden is hoor, dan los ik het op een andere manier op.. (maar dat duurt iets langer, vandaar mijn vraag of je mogelijk eerst in je Spamfolder kunt kijken)

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden