Speuren met je oudere Hond ? - 7 Tips
5 min. leestijd

Speuren met je oudere Hond ? - 7 Tips

[tweetquote]Te oud om te speuren?   Een hond is nooit te oud om te speuren!   Of….. zit het toch iets anders ?[/tweetquote]

Het begint natuurlijk al met de vraag: ‘wat is een oude hond ?’

In leeftijd? De ene hond is met 6 jaar al een bejaard manneke, terwijl de andere hond met 14 jaar nog ronddartelt als een jonge pup.

Ouderdom en Rastype hond

Dit heeft deels met het ras te maken:  in het algemeen worden grotere rassen niet zo oud als kleinere rassen: dus de veroudering van een grote hond gaat ook iets sneller.  Maar dit is heel algemeen: er zijn vele uitzonderingen. Waarschijnlijk ken je zelf ook wel een aantal van deze uitzonderingen…

In dit stukje wil ik vooral schrijven over de oudere hond (de hond met ouderdomskwaaltjes, en de gangbare gebreken) + de hond die ziek is of aan een aandoening lijdt.  Dus de hond die duidelijk niet meer ‘topfit’ is, ongeacht zijn leeftijd.

Want: net zoals de meeste van mijn Speurinstructeur-collega’s zeg ik ook dat ‘iedere hond kan speuren’, ook een oude hond.

En tegelijkertijd weet ik dat hier een grote ‘Maar’ aan vast zit.

oude zwarte hond

De timing om dit stukje te schrijven is heel goed: de afgelopen jaren ben ik zelf met mijn eigen ‘Wilson’ gaan speuren en detectie-zoeken, juist vanwege zijn aandoeningen + karakter.   

Het afgelopen jaar heb ik regelmatig getobd met Wilson. Zijn gezondheid was niet 100%.  Vage klachten, iets met zijn hart, of toch ook niet. Vervolgens klachten met zijn luchtwegen, vermoeidheid en meer van dat al…  Hij was met zijn 9 jaar natuurlijk ook geen puppy meer.  Hoewel hij meestal anders wilde.

Dat het uiteindelijk in zijn lijfje niet goed zat, bleek later.

Speuren met een oude hond

Maar dat even terzijde.  Want: wat valt er te speuren en te zoeken als je hond aftakelt?

Nou, een heleboel kan ik je vertellen, maar ik heb wel de volgende tips en opmerkingen erover:

  • Kijk altijd goed naar je hond: en bij twijfel: niet doorzetten.  Ik bedoel: als je hond eerder moe is, of een lusteloze dag heeft: ga dan geen zware & ingewikkelde Speuropdrachten doen. Wees bereid om ‘minder’ te doen.  Huh?  Wat ik bedoel: je bent zelf waarschijnlijk lekker fit. En bovendien (relatief) een stuk jonger dan je hond. En dan is het soms lastig om te beseffen dat je hond echt een senior aan het worden is. Dat zijn conditie wat achteruit gaat. De spieren worden strammer, de bewegingen gaan wat stroever. Je oudere hond heeft waarschijnlijk ook artrose (in heel lichte vorm misschien).  En dus zal je de fysieke inspanning dus wat minder moeten maken. Hoeveel 70+ ers ken je die een marathon lopen ?  Ikzelf ken er geen, en ik vind dat helemaal niet zo raar. Dus is het ook logisch dat je dergelijke topsport niet meer van je hond verwacht natuurlijk.
  • Hetzelfde geldt ook voor de mentale inspanning.  Vooropgesteld: het is bewezen dat mentale puzzels goed zijn bij het ouder worden. Ik bedoel: het zorgt dat je hond relatief fit blijft, en het is ook bewezen dat ouderdoms-vergeetachtigheid, verstrooidheid en zelfs alzheimer-achtige klachten buiten de deur gehouden worden door regelmatig te puzzelen.  Dus biedt je hond dit ook altijd aan, maar besef tegelijkertijd dat zijn tempo en uithoudingsvermogen achteruit zullen gaan. Voor een Senior is het echt een stukje moeilijker, dus maak de oefeningen minder intens, minder lang of zelfs minder moeilijk.
  • Soms even niet – Dit is best lastig in te schatten, maar mijn ervaring is dat sommige oudere honden meer rust en ‘niets’ willen. Veel oudere honden hebben last van ouderdomskwaaltjes en klachten: ze hebben vaak ook wat pijn (bij opstaan en opstarten, bij het bewegen of juist bij het gaan liggen) of ongemakken. Vaak weet je dat als eigenaar niet, honden zijn meesters in het verbergen van die pijntjes. Maar oude honden bewegen zich langzamer en nemen vaak meer rust, of willen letterlijk meer slapen. Dat is natuurlijk prima. Als het geen extreme vormen aanneemt tenminste (want ik zou bij twijfel zeker onderzoek laten doen bij de dierenarts).  Het puzzelen, speuren en detectiewerk moet leuk blijven, en geen opgelegde drill-oefening worden natuurlijk.

Hondenpoten rusten - oude hond

 

  • Wat extra leuk is bij de oudere hond: ga aan de slag met kleinere en verfijndere opdrachten. Is je hond minder goed ter been: doe een soort ‘balletje-balletje’ met hem: met 3 of meer bekertjes met 1 geurvoorwerp eronder…  Hiervoor hoeft de hond niet eens op te staan als je bij hem gaat zitten.
  • En: vier altijd zijn successen, zijn ‘finds’ uitbundig. Je zal merken dat een hond dat altijd prettig vindt. Misschien gaat het minder snel & trefzeker dan vroeger, maar dit betekent niet dat het minder moeite heeft gekost.
  • Bijkomstig: het speuren en zoeken geeft soms extra informatie over de fysieke toestand van je hond. Oftewel: ik draai het nu even om. Als je merkt dat je hond minder gedreven, minder gericht of minder lang kan speuren of zoeken, kun je je afvragen of er fysiek iets schort.

Dit laatste punt is wel een belangrijke. Ik kan uit ervaring meepraten. Ik merkte juist bij detectiewerk met mijn hond dat hij ‘achteruit’ ging. Zijn enthousiasme was onverminderd groot, maar hij snoof en blies extreem tijdens het zoeken, en ik zag dat zijn uithoudingsvermogen terug liep.  In eerste instantie dacht ik nog dat het buiten te warm was (tja, ik ben ook gewoon een mens). Maar al gauw merkte ik dat het vaker gebeurde, dat warmte geen rol speelde.

Zwarte oudere hond met grijze snuit

Sterker nog, ik zag Wilson in de laatste maanden zoveel meer ‘zwoegen’ bij het zoeken dat ik het zoeken zelfs terug heb gebracht tot heel af en toe een ‘puppy-opdracht’. Super kort en super-eenvoudig dus.  Hij vond het nog steeds geweldig, maar lag na afloop altijd nog een half uur na te hijgen. Bizar.

Ik weet ook dat detectie-zoekwerk je informatie kan geven over het teruglopend gezichtsvermogen van je hond. Dit speelde gelukkig niet bij Wilson, maar ik heb andere voorbeelden gezien. Honden die moeite hadden met het bewegen tussen stoelen en dozen. Waarbij het duidelijk werd dat ze het niet 100% goed meer zagen.

Kortom: het speuren en detectiewerk kan je extra (en eerder) informatie geven over je hond, waarmee je natuurlijk direct een dierenarts moet gaan raadplegen.

Is je hond te oud om te speuren ?

  • Terugkomend op de vraag die bovenaan is gesteld,  Nee. Je hond is nooit te oud om te speuren of zoeken. Wel is het belangrijk dat de speuropdracht aangepast blijft aan de vermogens van je hond. En bij een senior hond betekent dit soms dat je de trainingen niet meer opbouwt (moeilijker & langer), maar juist ietsje afbouwt en zorgt dat je zijn conditie zo goed mogelijk in stand blijft houden.

Mijn advies: blijf goed naar je hond kijken, en bij twijfels: raadpleeg je dierenarts !

Heb jij ervaring met je oudere hond & speuren? Herken je mijn verhaal?  Schrijf het hieronder, jouw verhaal kan ook anderen helpen. Thanks!

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden