Voordelen van speuren met je hond hoef ik eigenlijk niet op te noemen, want ongetwijfeld weet je al hoe leuk het speuren en neuswerk is voor je hond. Of misschien ben je nog niet helemaal overtuigd? Of je hebt het nog niet uitgeprobeerd? Ah, in dat geval raad ik je echt aan om het gratis E-book te downloaden en met je hond aan de slag te gaan, ik verzeker je dat het je enorm veel plezier zal opleveren. En niet alleen voor jou, maar ook voor je hond!
Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van speuren en neuswerk met je hond ?
Hou je vast! Hier komen ze:
- Speuren is werken: zonder inspanning geen speurresultaat. En als het goed is wil je hond graag resultaat zien, want dat levert een beloning op. Dus lekker werken in plaats lui in de mand hangen en wachten tot er een wandeling naar het park of bos komt;
- Hersenwerk voor je hond: tegenwoordig een populair begrip, het mentaal stimuleren van je hond is vermoeiend voor hem, en zorgt voor veel voldoening: het speurwerk is een leuke puzzel waarbij je hond vaak diep moet nadenken, en de hersens moet laten ‘kraken’.
- Alternatief vermaak: Vandaag geen tijd voor een lange wandeling? Of regent het pijpenstelen? Ben je zelf te ziek om naar buiten te gaan? Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je hond niet meer buiten komt. Maar voor een keertje is het speuren een prima alternatief voor de lange wandeling. Je hond zal er net zo moe & voldaan van zijn.
- Ontembare energie? Is je hond een ‘stuiterbal’ ? Heb je een over-energieke puber in huis, en weet je soms niet meer hoe je dit in goede banen kunt leiden? Speurwerk en zoekwerk maakt veel honden rustiger: misschien niet meteen in de eerste trainingssessie, maar als je hond doorheeft dat er een puzzel is, en dat concentratie nodig is, zal hij rustiger gaan werken, en uiteindelijk zo zijn energie kunnen inzetten.
- Speurconditie opbouwen – jawel! Door regelmatig speursessies te doen met je hond, en deze ook stap voor stap moeilijker te maken (langduriger of lastiger) bouwt je hond speurconditie op. Vaak wordt het opbouwen van conditie gezien als nadeel-als je gaat fietsen met je hond bijvoorbeeld (je moet steeds langer fietsen om je hond lekker moe te krijgen) – echter: met speuren is dat niet zo: Je kunt de moeilijkheidsgraad opvoeren, en de mogelijkheden zijn oneindig! Zonder perse extra trainingstijd in te moeten zetten.
Wat heb je nodig ?
6. Speurwerk kan overal. Je hoeft niet naar de hondenschool, niet naar het bos of park, maar je hoeft ook niet perse thuis te zijn. Immers: overal zijn ontelbare mogelijkheden om je hond aan het speuren te krijgen. Op vakantie, op visite, in huis, in je tuin, of waar je ook maar wilt! De hele wereld is je zoekgebied!
7. Niet veel voor nodig. Eigenlijk heb je maar 3 dingen nodig voor het speurwerk zoals beschreven door DigiDog: Je hond, en de geur (het geurvoorwerp) waarop je hond heeft leren zoeken en een super-beloning (lekkers of speeltje). Voor de veiligheid is in sommige situaties een lijn nodig (kan eventueel de gewone lijn zijn), en in sportieve omstandigheden is een tuigje nodig. En dat is feitelijk alles. Natuurlijk kun je het speuren afwisselend en uitdagend maken door je hond te laten zoeken in dozen, postzakken of zelfs koffers en tassen, maar dat is geen must.
8. Niet duur – Aansluitend op het vorige punt: met minimale middelen kun je aan de slag, en dat hoeft niet veel te kosten. De geur die je kiest kan heel goedkoop zijn, de beloningsvoertjes hoeven ook niet veel te kosten, en daarnaast heb je feitelijk geen materialen nodig. Wil je sportiever aan de slag is een tuigje wenselijk, een goed tuigje is niet gratis, maar dat is ongeveer het duurste item van deze speurhonden-sport. Dit gaat uit van ‘zelfstudie’, wil je lessen volgen, dan zijn dat kosten die erbij komen. Privé-lessen lijken duur, maar bedenk dat je de volle tijd alle aandacht hebt, wat in een groep niet het geval is. Bekijk wat het beste past bij jou en je hond.
Voor welke hond is speuren geschikt?
9. Geschikt voor alle hondenrassen – Natuurlijk is de ene hond meer geschikt voor het speurwerk dan de andere, omdat zijn neus er meer op ‘gebouwd is’, omdat de hond graag geconcentreerd werkt of om andere redenen. Maar, passend bij het vermogen van jouw hond is het voor iedere hond mogelijk om te speuren: van Chihuahua tot Ierse Wolfshond, van Herder tot Lhasa Apso, van Springer Spaniel tot Labrador, noem maar op..
10. Pup, puber of senior – allemaal kunnen ze speuren. En natuurlijk ook de ‘gewone’ jonge of volwassen hond. Natuurlijk heeft de Pup een heel korte concentratieboog, en is de puber soms te onstuimig (of ‘eigenwijs’ ?). De Senior hond leert waarschijnlijk langzamer, of loopt wat strammer. Maar als je het speuren en zoeken aanpast aan hun mogelijkheden kunnen ze zich allemaal uitleven in het speurwerk. En, je zal waarschijnlijk nog versteld staan wat ze kunnen!
11. Geblesseerde hond – Soms heeft je hond pech: een gebroken poot, last van artrose of HD, herstellen van een operatie? En dan moet je verplicht rustig aan doen. Heel lastig is het dan als je hond zich verder prima voelt (door pijnstillers?) en energie genoeg heeft om 10 kilometer te rennen. Hoe kan hij of zij dan stoom afblazen? Precies: door speurwerk te doen. Natuurlijk pas je hier de speuropdracht aan, aan wat je hond fysiek kan (en mag) doen.
12. Geblesseerde eigenaar – Oh, ook als baasje kun je pech hebben: been in het gips, een verstuikte enkel, of last van je rug, en dus niet in staat om lekker met je hond te lopen. Dan komt het speurwerk ook van pas, vooral het zoekwerk zoals beschreven bij DigiDog. Je past de opdracht aan, zodat je zelf rustig aan kunt doen: maar je hond kan zich helemaal uitleven!
13. Hond met beperking – Ik heb al verschillende dove honden zien speuren en zoeken als de beste! Ook honden die blind zijn (slecht zien), drie poten hebben of anderszins beperkt zijn kunnen speuren. En wat te denken van de hond met schildklierproblemen, suikerziekte, een slecht werkende alvleesklier of allergieën ? Deze honden staan vaak op een strikt dieet: het voordeel van het DigiDog speurwerk is dat je niet per se met voer hoeft te belonen! Het werkt ook super met een leuk speeltje!
Voordelen van Speuren en band met je hond:
14. Samenwerken: stap in de wereld van je hond – Vaak genoemd bij eigenaren die zoekwerk of speurwerk doen met hun hond: vol verbazing ontdekken ze dat ze ‘mee worden genomen’ in een heel nieuwe wereld die voor ons (mensen) onzichtbaar is: de geurwereld van je hond. Honden lijken soms verbaasd verrast als ze merken dat hun baasje ineens dit spel meedoet. Een spel dat zij heel goed snappen. Wees eerlijk: behendigheid, flybal, dogdance, clickertraining: natuurlijk is het superleuk. Maar het zijn allemaal activiteiten die door ons (mensen) zijn bedacht. En waar de hond feitelijk actief is in onze wereld. In tegenstelling tot bij het speuren, waar wij een glimp mogen opvangen van wat de hond allemaal kan.
15. Draagt bij tot diepere band met de hond – Veel eigenaren die speuren of zoekwerk doen beschrijven dat de relatie met hun hond er positief door veranderd is: mogelijk komt het voort uit het vorige punt, geen idee… maar men heeft het idee dat dit samenwerken ‘pur sang’ is. Dat maakt speurwerk bij uitstek geschikt voor het werken aan deze relatie. En in sommige situaties is dat extra (snel) wenselijk, bijvoorbeeld voor een herplaatshond die nieuw binnen een gezin komt.
16. Vertrouwen kweken – voor de hond levert het speuren een ‘boost’ voor zijn zelfvertrouwen. Voor veel honden leuk, maar voor de onzekere hond kan het net het extra zetje zijn wat bijdraagt tot meer stabiliteit, wat ook buiten het speuren een voordeel is.
17. Trots en respect van baasje – Natuurlijk, want wat is er mooier dan je hond zelfstandig een haast onmogelijke opgave zien volbrengen! Menig eigenaar, ook ikzelf, staat regelmatig met open mond, vol ongeloof te kijken naar de prestaties van je hond. Wat kun je dan trots zijn op je eigen viervoeter!
18. Showen bij publiek – En, hoe leuk is het dan om familie of vrienden eens te laten zien waar je hond toe in staat is. Want veel mensen hebben geen idee bij de mogelijkheden van de hondenneus. Stel je de gezichten voor als jouw hond het verstopte minivoorwerp (met geur) weet te vinden in de met visite gevulde woonkamer? Als je hond weet te werken als een volleerd narcotica-speurhond en rondom de auto’s van je vrienden zoekt en uiteindelijk het mini-geurvoorwerp vindt!
19. Gedragsproblemen – Het blijkt dat speuren en zoeken, oftewel neuswerk een goede bijdrage kunnen leveren bij het oplossen van bepaalde gedragsproblemen. Let wel: het speuren is niet de oplossing, maar bij sommige probleemgedragingen helpt het als de hond zijn energie op verantwoorde wijze kwijt kan. Gedragstherapeuten bevelen dan vaak extra activiteiten aan, waarbij speuren vaak genoemd wordt. Bij angstgedragingen kan de opbouw van zelfvertrouwen, zoals eerder beschreven, een positief effect hebben.
20. Niet competitief – Speuren en zoekwerk is in beginsel niet competitief. Er hoeft geen examen worden afgelegd, en ieder hond en ieder baasje kan actief zijn naar eigen vermogen. Er zijn een aantal speurdisciplines waarbij prestatie wel een rol speelt: examens of proeven worden afgelegd en zelfs wedstrijden worden gehouden, dus als je toch zin hebt?! Maar de basis van speurwerk is individueel, en gericht op plezier, samenwerking en succes! Zowel thuis in de huiskamer, op het hondensportveld, als ook bij de professionele speurhonden.
21. Uitermate geschikt voor Asielhonden in asiel – Als laatste punt in deze lange (maar zeker niet volledige) lijst een andere invalshoek: speurwerk en zoekwerk wordt internationaal steeds vaker toegepast als tijdverdrijf op het asiel. Honden die langdurig in een asiel zitten, soms ook honden met gedragsproblemen, honden die agressie vertonen, en dergelijke kunnen niet altijd hun ‘ei’ kwijt. Natuurlijk proberen asielmedewerkers hier zoveel mogelijk op in te spelen, door aandacht te geven, door ruimtes te verrijken met materialen en veilige speeltjes, en anderszins. Het speurwerk biedt hier een goede aanvulling op.
21 Redenen om dol te zijn op speurwerk! En er zijn er ongetwijfeld nog meer. Mocht je nog een reden hebben die er niet bij staat, laat dan een reactie hieronder achter. Of misschien vind je speuren en neuswerk helemaal niet leuk: dan ben ik benieuwd: waarom ?
Of heb je (nog) geen idee, ben je nog niet begonnen met speuren of zoekwerk? Dan raad ik je echt aan hierboven het gratis E-book te downloaden zodat je zelf de speurneus van je hond kunt ontdekken.
Ben je het eens met deze lijst? Of juist niet? Ik ben benieuwd naar je mening!
mariska
op 01 Oct 2014Mandy Gerris
op 16 Oct 2014Kristiaan
op 22 Jul 2021