Speuren met je hond: Tuigje nodig? – 7 slimme tips voor een goede keuze:
1 min. leestijd

Speuren met je hond: Tuigje nodig? – 7 slimme tips voor een goede keuze:

Als je aan de slag gaat met het DigiDog Speurwerk zal je waarschijnlijk op zeker moment een speurtuigje willen gebruiken. Bij het trainen zonder lijn, is het nog niet nodig, maar zodra je buiten gaat speuren zal je te maken krijgen met verkeer of andere gevaren. Dan moet je de hond aanlijnen, en is een tuigje noodzakelijk.

Als je de hond aangelijnd laat werken is een halsband letterlijk te benauwend. Deze zal teveel druk geven op de keel van de hond, waardoor het speuren moeilijker wordt. Dus: een tuigje is nodig. Maar, hoe vindt je nu een geschikt hondentuig?

Hier 7 slimme tips om een goede keuze te maken:

 

  1. Gebruik geen autogordel (tuigje) of anti-trektuigje, deze zijn niet gemaakt voor speuren met je hond
  2. Een speurtuigje moet steun bieden, vooral op het borstbeen. Maar tegelijkertijd mag het niet knellen, schuiven, irriteren of anderszins belemmeren
  3. Let op een goede pasvorm: niet te strak, niet te los, en zorg dat je zoveel mogelijk kunt verstellen
  4. Het tuigje moet comfortabel zijn: zachte materialen (niet snijdend), bredere banden, en praktisch aan- en uit te trekken zonder de poten te hoeven vervormen
  5. Het tuigje moet praktisch zijn: gemakkelijk aan- en uit- te doen én gemakkelijk schoon te maken (machinewas?)
  6. De bevestigingsring moet op de rug zitten, tussen de schouderbladen of iets naar achteren toe. Test goed waar het ideale punt zit voor jouw hond, als hij aan het tuigje trekt. Als de ring te ver naar voren zit, is het voor de hond soms heel lastig om zijn neus nog bij de grond te krijgen
  7. Tot slot: het oog wil ook wat, natuurlijk kies je een tuigje dat je mooi vindt, en wat ook goed bij je hond past, dit is een heel persoonlijke keuze, en minder belangrijk dan de voorgaande afwegingen, maar toch: Een mooi ‘werk-tuigje’  geeft zelfvertrouwen, en ook dat komt de speurresultaten ten goede, zeker weten!

Kortom er zijn genoeg afwegingen om te komen tot een goede keuze voor een speurtuig. Wil je hier meer over weten, over de verschillende modellen tuigjes die er zijn? Over het waarom van bovengenoemde argumenten? Over het opmeten van je hond?  Klik dan hier om meer te lezen.

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut. En vanaf 2019 ook gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in Warschau PL, in Engeland, Santiago de Chili in München en Stuttgart (Zuid-Duitsland), en nu onder de rook van Antwerpen...Maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Reactie plaatsen

Heeft je hond jeuk of een allergie? Gratis checklist

Met deze korte checklist weet je of jouw hond mogelijk allergisch of intolerant is. Jeuk is een bekend symptoom: maar er bestaan meer symptomen die veel hondeneigenaren niet zien. Met deze gratis checklist weet je het in 10 minuten :-)