Snuffelen wel of niet toestaan?

Het snuffelen wel of niet toestaan is voor sommige hondenbezitters best een lastige vraag. Hoe gaat het in de praktijk: Sommige mensen hebben engelengeduld en staan gerust een kwartier op dezelfde plaats omdat hun hond een lekker luchtje heeft geroken.

De ander vindt al dat gesnuffel juist vreselijk irritant en wil dat zijn hond in een lekker tempo meeloopt zonder bij iedere paal te blijven hangen.

Wat is de beste manier? Zullen we de gulden middenweg eens proberen?

Waarom snuffelen honden zo graag?

Honden snuffelen graag. Met hun neus verkennen ze de wereld. Zoals wij kranten lezen en de social media checken, lezen onze honden alles wat er gebeurt in de buurt in geuren. Iemand schreef laatst: mijn hond checkt zijn ‘Pee-mail’, zoals wij onze e-mail checken 🙂

Snuffelen om informatie te krijgen - hond en neus

Wie is er langs gelopen? Is er een teefje loops? Is er een nieuwe hond in de buurt? Lopen hier katten rond? Er komen de hele dag door prikkels binnen door zijn neus. De ene hond is gevoeliger hiervoor dan de ander. Reuen snuffelen over het algemeen wat meer en laten hun geur ook wat vaker achter.

Puppy’s snuffelen ook veel

Voor een pup is het snuffelen ook al heel belangrijk. Zo ontdekt hij zijn wereld en kan hij zijn omgeving leren begrijpen. Je moet alles eerst onderzoeken om te snappen wat het is en of het wel of geen gevaar oplevert. De volgende keer herkent hij de geur en weet hij wat het is. Zijn neus is vaak nog belangrijker dat zijn ogen of oren. Opvallend bij puppy’s is dat ze op jonge leeftijd nog totaal niet onder de indruk lijken van lekkere meisjes-luchtjes of aantrekkelijke mannen-luchtjes. De hormonen zijn nog niet op volle sterkte aanwezig, maar de meeste puppy-eigenaren herkennen wel de verandering als hun pup in de puberteit komt: het snuffelen krijgt dan ineens een andere betekenis erbij.

In de socialisatieperiode is het van groot belang dat een puppy zijn neusje gebruikt om aan alle nieuwe situaties, voorwerpen, mensen en dieren te wennen. Geef hem daar ook de tijd voor.

Geuren geven veel informatie

Volwassen honden blijven regelmatig onbekende dingen tegenkomen. Het is goed dat hij die op zijn gemak kan onderzoeken. Zo ontstaat gewenning in plaats van angst voor het onbekende. Als je niet weet wat iets is, kan je het niet plaatsen en kan je er bang voor worden. Je hebt misschien weleens meegemaakt dat je hond opeens schrikt van een zak op straat of een kliko die er normaal nooit staat. Door met een grote boog en al snuffelend er omheen te lopen, verzamelt hij informatie. Gun hem de tijd om dat te doen en zo zelf te ontdekken dat er geen reden voor zijn angst is. Na een gedegen onderzoek loopt hij er de volgende keer waarschijnlijk zo langs.

Snuffelen en ontdekken - hond en neus

Moet je snuffelen wel of niet toestaan?

Natuurlijk zijn er wandelingen waarbij je niet om de meter stil wilt staan omdat je hond met zijn neus aan de grond geplakt zit. Bij een lekkere lange wandeling wil je ook door kunnen lopen. Een hond die los loopt, zal dan eens achter blijven en je vervolgens weer inhalen. Een hond die aan de riem zit, zal dan minder moeten snuffelen en jouw tempo moeten volgens. Dat is heel goed aan te leren. Je kan hiervoor de oefening “aandacht” gebruiken.

Met een volwassen hond kan je lekker doorlopen en hem zo af en toe de tijd geven om even te snuffelen. Je kan hier zelfs een commando aan hangen. Je zegt bijvoorbeeld “toe maar” of “snuffeltijd” en wijst hem naar het gras. Laat hem even zijn gang gaan en neem hem dan met het “kijk-commando” weer mee. Bedenk vooral hoe belangrijk dit snuffelen voor je hond is. Dus gun je hond tijdens iedere wandeling zijn snuffel-pauzes.

en bij de jonge pups:

Pups hebben nog niet het concentratievermogen om je de hele wandelingen aandachtig te volgen. Dat hoeft ook niet. Hij moet immers ook nog zijn behoeften doen en het zindelijk worden is al een ding op zich! Laat hem kleine stukjes volgen en vervolgens weer even snuffelen. Door de afwisseling kan je zo een lekker rondje lopen. Hoe ouder hij wordt, hoe langer de momenten van aandacht kunnen worden en hoe korter de zit-, lig- en snuffel-momenten zijn.

Natuurlijk had je je verheugd op de dagelijkse lange wandelingen toen je pup in huis kwam: maar hier bestaat vaak een misverstand: een jonge pup kan nog niet vele kilometers wandelen!  Fysiek is het zwaar, maar vooral alle indrukken onderweg maakt een korte wandeling al hartstikke spannend voor de jonge pup. Dus hopelijk kan je een beetje geduld opbrengen in het eerste jaar, en je pup niet meteen overprikkelen met een 10 kilometer boswandeling. Wil je toch graag lang naar de bossen (of andere fijne plek): zorg dat je je pup een stuk kan dragen en plan ruime pauzes in met koffie of een picknick onderweg: zo blijft een wandeling leuk voor iedereen.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Aiko
Door

Aiko

op 19 Oct 2023

En de ziektes die ze bij het snuffel opdoen geen probleem. Mijn hond 6 maand geleden geadopteerd 2 x wormen gehad en nu giardia, omdat domme sites mij aangeraden hebben laat hem maar snuffelen, zonder aan de risico's te denken!

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden