Rust

Uitdaging, beweging en aandacht zijn heel belangrijk voor je hond maar wat minstens zo belangrijk is, is rust.

Een pup slaapt gemiddeld 18 van de 24 uur. Voor een volwassen hond is dat zo’n 14 uur. Aanzienlijk meer dan wij slapen dus! Hier vergissen we ons nogal eens in. Die rust hebben zij nodig, ook de hele actieve exemplaren. Zij hebben alleen vaker onze hulp nodig om die rust ook daadwerkelijk te pakken.

Je puppy moet voldoende slapen

Relaxte, rustige honden zullen uit zichzelf sneller gaan liggen en dus meer slapen. Bij een actieve hond gaat dit vaak anders. Ze zijn onrustig en kunnen zelf hun rust niet pakken. Wij hebben het gevoel dat hij zijn energie kwijt moet en gaan vaker lopen, meer spelen, trainen, fietsen maar wat je ook doet; hij blijft druk en onrustig.

Zijn conditie neemt toe en zijn activiteit ook. Dat was niet de bedoeling…

Je hond wil meer!  Of toch niet?

Een drukke hond is niet per definitie een hond die zijn energie kwijt moet. Heel veel drukke honden zijn overprikkeld. Er wordt zoveel met ze gedaan en van ze gevraagd dat het ze te veel wordt. Als hij daarbij zelf niet rustig kan gaan liggen of de thuissituatie heel erg druk is, wordt je hond steeds drukker en meestal vervelender. Hij is namelijk eigenlijk heel hard aan wat slaap toe.

Wat deze honden nodig hebben is rust en regelmaat.

Maak een ritme voor je hond waarin genoeg beweging, aandacht en rust zijn ingepland. Als hij een lekkere wandeling heeft gehad en even gespeeld of getraind heeft, is het tijd om een paar uur te gaan slapen. Voor honden die zelf moeilijk hun rust kunnen nemen en die achter je aan blijven lopen in huis kan je hiervoor de bench of andere afgesloten ruimte inzetten.

Geef ze een powernap

De meeste honden vinden dit niet vervelend. Zij kunnen alleen zo gaan slapen. Er is geen afleiding en ze worden met rust gelaten. Ze voelen zich veilig en kunnen zich aan hun vermoeidheid overgeven.

Overdag slapen heeft een hond nodig

Na deze powernap zijn ze weer actief en vrolijk.

Door dit ritme consequent in te voeren en te volgen, zal je zien dat je hond ervan opknapt. Misschien is het op den duur niet eens meer nodig om hem in de bench te doen! Belangrijk is dat niemand hem wakker maakt of lastig valt. Hij moet ervan uit kunnen gaan dat hij volledig kan ontspannen zonder verrassingen en zonder op zijn hoede te zijn.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Nancy
Door

Nancy

op 28 Aug 2018

Ik heb dus zo'n pup die alleen maar gaat slapen wanneer ik hem in zijn bench leg. Blij om te lezen dat dit dus helemaal niet verkeerd is.

Joyce
Door

Joyce

op 09 Sep 2018

Dat is zeker niet verkeerd maar het beste wat je voor je pup kan doen, Nancy! Veel plezier met je pup!

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden