Puppy speelgoed kiezen

Welk speelgoed geef ik aan mijn pup?

Puppy speelgoed kiezen is niet altijd makkelijk: De winkels puilen ermee uit en je kan het zo gek niet verzinnen of het is verkrijgbaar maar wat is goed en veilig speelgoed voor je pup?

Er zijn een aantal standaard artikelen die de meeste mensen in huis hebben of krijgen van het “kraambezoek”, bijvoorbeeld een flostouw, een werpstok met bal en een Kong. Welke speeltjes zijn ideaal voor je hond en welke kan je beter links laten liggen? 

Kong voor puppy’s

De Kong is niet zo zeer speelgoed, al vermaken veel honden zich er prima mee. Het is bedoeld om wat lekkers in te stoppen, of nog handiger: zijn voerportie daarvoor te gebruiken.  De Kong is bovendien handig bij het voorkomen of temperen  van “de gekke 5 minuten” en bij het aanleren van de bench of het alleen thuis blijven.

Kong Classic

Bron: Kongcompany.com

Een Kong is leverbaar in diverse maten en kleuren. Het is raadzaam om goed te kijken welke je aanschaft. Een te grote Kong kan er namelijk voor zorgen dat een hond met zijn onderkaak erin kan en vast komt te zitten. Je pup moet de vulling er goed uit kunnen likken maar niet met zijn bekje erin kunnen gaan. De speciale puppy-kong is roze of baby-blauw. Deze zijn extra zacht en vriendelijk voor de heel jonge pup. Standaard is de rode Kong (waar overigens veel pups al snel mee uit de voeten kunnen). Voor de echte slopers is er behalve de rode ook nog de zwarte Kong. Deze is sterker en zal niet snel kapot gaan. Als jouw grotere pup een echte sloper is, en vooral de kracht van zijn kaken inzet op ieder speeltje, is het slim om een grotere maat Kong te gebruiken. Er zijn maar weinig honden die de grotere zwarte Kong kapot krijgen, dus dat is prettig.

 

Flostouw

Een flostouw is een geknoopt touw. Je kan er leuke trekspelletjes mee doen maar dat is dan meteen het enige waar je het voor zou moeten gebruiken. Als ze er zelf mee aan de gang gaan, kunnen ze de kleine touwtjes eruit plukken. Deze eten ze op met mogelijke grote risico’s: de kleine stukjes touw gaan in de darmen zitten, zorgen voor verstopping, draaien overal omheen en kunnen fatale gevolgen hebben. Beperk het dus tot een leuk trekspel voor jullie samen en berg het daarna veilig op.

Veel puppy’s vinden een trekspelletje fantastisch: het schept een band met hun baasje. Maar je zal merken dat je pup soms minder enthousiast lijkt te zijn voor het trekspel. Logisch: in de puppy-tijd gaan de tandjes en kiezen wisselen, en veel puppy’s hebben dan een pijnlijk of gevoelige bek. Geen wonder dat een trekspel dan niet echt prettig is.  Tip: laat altijd je puppy de trekkracht bepalen en weersta de verleiding om zelf flink aan een flostouw te trekken. Het zou niet voor het eerst zijn dat je met jouw trekkracht de puppytandjes lostrekt en daarmee je pup onnodig pijn doet. Als je pup zelf de trekkracht kan bepalen, en jij houdt het touw gewoon goed vast, kan de pup zelf inschatten wat nog prettig is, of wanneer het te pijnlijk wordt.

 

Werpstok en tennisbal

Het apporteren is een leuk spel en veel honden genieten er eindeloos van. Voor een gezonde hond vanaf 18 maanden is dat prima maar voor een pup is het geen goed tijdverdrijf. De plotselinge bochten, het uitglijden en het remmen zorgen voor te veel belasting op een lijf wat nog in de groei is.

Als je het apporteren aan wilt leren, is het beter dit met een voorwerp te doen wat niet rolt en het niet te ver van je vandaan te gooien. Doe het ook vooral niet op gladde vloeren.

De tennisbal zelf is ook geen aanrader. Veel honden kauwen erop en slijten hiermee hun hoektanden af. De haartjes, stof en lucht die ingeademd wordt bij het kauwen, komt overeen met de stof die vrijkomt bij asbest….. Kies dus voor een veilig bal van rubber die speciaal voor honden gemaakt is. Balletjes gooien is voor veel baasjes een handige manier om je hond even lekker te laten rennen. Op zich is dat prima: veel honden vinden het superleuk. Maar bedenk je ook dat er keerzijdes zijn, helaas…

veilige bal hond

bron: chuckit dog toys uk

Verslaafd aan de bal

Als je een hond hebt die helemaal balletjes-gek is, zal je merken dat het gooien met balletjes voor jouw hond de zevende hemel is. Dat is logisch: het rennen achter zo’n bal maakt bij de hond veel endorfines aan, het zogenoemde ‘gelukshormoon’.  Heerlijk toch?! zal je denken, maar er zit een nadeel aan die endorfine: het is super-verslavend. Je loopt bij bepaalde type honden het risico dat ze echt helemaal hyper worden van zo’n balletjes-spel. En dat deze hond vervolgens geen oog meer heeft voor wat-dan-ook: en altijd alleen maar op zoek gaat naar zijn bal. Dit is niet altijd wenselijk: zowel niet voor de hond, als voor het baasje.  Kortom: als jouw hond de neiging heeft om een echte balletjes-junk te worden is het wellicht verstandiger het niet zover te laten komen en vooral ook andere spelletjes met je hond te kiezen.

 

Knuffels

Veel honden zijn gek op knuffelbeesten. Ze slepen ermee rond, slapen ermee en apporteren ze als de beste. Je kan ze ook goed gebruiken om een zoekspelletje mee te doen. Verstop zijn favoriete knuffel en laat hem zoeken!

Let bij knuffels wel op dat er geen harde ogen of neus aan zit. Die wordt meestal vakkundig verwijderd en opgepeuzeld. Je kan speciale hondenknuffels kopen of knuffels die geschikt zijn voor baby’s en dreumesen: zorg er in ieder geval voor dat de knuffel relatief groot is: zodat je pup nooit een heel knuffelbeest kan inslikken. Als je de pech hebt dat jouw pup besluit zijn knuffel uit te pluizen: haal dan direct de knuffel wel: sommige honden eten rustig alle vulling op, wat natuurlijk ongezond is of zelfs tot gevaarlijke verstopping kan leiden.

Puppy speelgoed flostouw

Denkspellen

Honden maak je meer moe door ze na te laten denken dan door ze te laten rennen. Er zijn diverse puzzels te koop in de dierenwinkel maar je maakt ook heel makkelijk zelf een denkspel. Er zijn ontzettend veel voorbeelden te vinden op internet. Zoek maar eens naar hersenwerk, een snuffelkleed, een snuffelmat of doe eens balletje-balletje met je hond met een paar plastic bekertjes!

Met de clicker kan je leuke trucs aanleren waar je hond ook zijn koppie flink bij moet gebruiken.

Puppy speelgoed

is dus heel divers. Iedere hond heeft zijn eigen voorkeuren. Sommige honden willen vooral actief spelen, en andere puppy’s verzamelen vooral hun speeltjes. En leuk speelgoed hoeft helemaal niet duur, luxe of ingewikkeld te zijn. Er zijn pups die je al heel blij maakt met een bal in een sok. Het maakt niet uit wat het is, als het maar veilig is. Dus houd voor de zekerheid altijd een oogje in het zeil, en geef je pup bij afwezigheid alleen de extra veilige speeltjes in zijn bench of op zijn slaapplek.

Wat is het favoriete speeltje van jouw pup?

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden