Puppy mee in de auto -> leer hem in 5 stappen hoe:
4 min. leestijd

Puppy mee in de auto -> leer hem in 5 stappen hoe:

Je puppy meenemen in de auto is erg makkelijk als je een sociale, lieve pup hebt die overal mee naar toe kan. Waarschijnlijk stap je zelf zonder na te denken in de auto, maar voor sommige puppy’s is het moeilijk om rustig te zijn in de auto.  De één wordt nerveus, gaat heen en weer lopen en piept continu. De ander is heel erg opgewonden, enthousiast en blaft daarbij luidkeels in het oor van zijn baasje.

Behalve dat dit niet relaxed rijdt, is het bovendien erg gevaarlijk.

In 5 concrete stappen kun je dit probleem oplossen door je hondje te leren rustig en op een vaste plaats in de auto te gaan liggen.

Puppy voorin of achterin de auto ?

Bepaal van tevoren wat de plaats is waar je pup voortaan gaat liggen. Dat kan de achterbank of de achterbak zijn. Voor kleine honden is de beenruimte van de passagiersstoel ook een goede optie. Voor honden die snel misselijk worden, is het in tegenstelling tot mensen beter om niet naar buiten te kijken. Wij kunnen naar een vast punt blijven kijken, honden doen dit niet. Zeker een hond die nerveus en snel ziek is, zal blijven bewegen. Hierdoor is de kans dat hij reisziek wordt nog groter.

Voor een grote hond kan de achterbank smal zijn waardoor hij niet ontspannen kan liggen. Elk formaat kan tussen de achterbank en de voorstoelen terecht komen bij het remmen. Bij een noodstop kan hij zelfs tussen de voorstoelen naar voren schieten. Een autodeken die je als een soort hangmat kan bevestigen, is hiervoor een veilige oplossing én natuurlijk een tuigje die je in de gordel kan klikken.

Aanleren rustig meerijden, in 5 stappen:

Stap 1

We gaan beginnen om je puppy te leren op een kleedje te gaan liggen. Je gebruikt hiervoor altijd hetzelfde kleedje. Deze ga je later ook in de auto leggen.

Je laat je puppy op het kleedje gaan liggen.  Dit doe je door naar het kleedje te wijzen en er een commando bij te geven. We moeten hiervoor een nieuw commando hebben wat hij niet kent en wat echt hiervoor gebruikt wordt. Je kunt bijvoorbeeld “kleed” gebruiken of “kussen”.

Je zegt dus “kleed” en wijst ernaar (je staat er zelf naast zodat het makkelijker voor hem wordt) Daarna geef je hem het commando dat hij moet gaan liggen of je lokt hem met wat lekkers in de af-positie.

Als hij netjes ligt, geef je hem wat lekkers.

Dit blijf je oefenen totdat hij goed op het commando reageert. Je moet hem uiteindelijk dus het commando kunnen geven en hij moet daarop reageren door op het kleed te gaan liggen.

Als dat helemaal gelukt is, gaan we verder met stap 2.

Stap 2

Nu moet hij ontspannen op dat kleed gaan liggen. Dat betekent dat hij zijn kop neerlegt en waarschijnlijk op 1 heup gaat liggen. Hij mag er niet uitzien alsof hij ieder moment op kan springen.

Je geeft hem het commando “kleed” en blijft ernaast staan/zitten. Je beloont hem nog niet.

Pas als hij zijn kop op de grond of op zijn poten legt, geef je hem de beloning.

Dit kan op het begin best een tijdje duren maar hij gaat het echt doen en hij zal het steeds sneller gaan doen als hij door heeft waar hij voor beloond wordt.

De eerste keren beloon je hem meteen als hij in de ontspannen houding ligt. Daarna ga je de beloning uitstellen.

Je laat hem een paar seconden zo liggen en beloont dan pas. Zo kun je de periode waarin hij rustig ligt verlengen.

Als je zover bent dat hij ongeveer een minuut rustig kan blijven liggen, ga je weer verder.

Stap 3

We gaan het kleedje verplaatsen naar de auto. Je legt het kleed in de auto en geeft hem weer het commando “kleed”. De auto blijft gewoon stil staan en de motor blijft bij deze stap nog uit.

Omdat het nu op een andere plaats is, moeten we wel weer een stapje terug doen dus zodra hij op het kleed ligt, beloon je hem al.

Als hij dit weer helemaal door heeft, ga je weer belonen voor een ontspannen houding.

Als hij weer ongeveer een minuut rustig kan blijven liggen, ga je verder.

Stap 4

Start nu de motor en laat deze draaien terwijl je dezelfde oefening als in stap 3 uitvoert.

Hij went nu aan het geluid, de geur en het gevoel van een draaiende motor. Zodra hij ook een minuut ontspannen kan liggen terwijl de auto loopt, gaan we het weer een beetje moeilijker maken bij stap 5.

Puppy Floris slaapt in de auto

Stap 5

Nu ga je een stukje rijden. Het is handig om dit niet alleen te doen want dan kun je hem niet belonen.

1 iemand rijdt en de ander houdt zich met de pup bezig. Hierbij zorg je dat je in een veilige buurt rijdt waar je langzaam rijdt en kan stoppen als dat nodig is.

Je begint weer door hem op zijn plaats te leggen. Je beloont hem nog niet.

Je rijdt nu een heel klein stukje (bijvoorbeeld maar 3 meter) en beloont hem als hij rustig blijft liggen.

Zo ga je dit opbouwen zodat je hem steeds na een langer stuk beloont.

Als hij overeind komt, stop je even en geef je hem weer het commando dat hij moet gaan liggen.

Daarna rij je weer een stukje en beloon je hem als hij het wel goed doet.

De kans dat hij gaat piepen als hij ligt is een stuk kleiner omdat zijn hele houding meer ontspannen en rustig is.

Als hij wel ligt maar ook piept is dat niet erg. We beginnen met het liggen aan te leren. Als hij dat goed kan, kunnen we hem alleen gaan belonen als hij ligt en ook nog eens stil is.

Begin rustig aan met het stappenplan  en overhaast niet. Het is belangrijk dat hij alles goed kan voordat je verder gaat met de volgende stap.

Op deze manier werk je aan een goede gewoonte van het rustig meereizen. Het vraagt in het begin geduld en tijd van jou als eigenaar, maar als je puppy eenmaal doorheeft dat ontspannen meerijden ook voor hem iets oplevert, heb je er een hondenleven samen veel plezier van.

Succes! En laat vooral je vragen & opmerkingen hieronder weten..

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden