Help! Mijn pup wil niet wandelen
3 min. leestijd

Help! Mijn pup wil niet wandelen

Je zag het helemaal voor je. Lekker wandelen met je nieuwe vriendje, lange tochten maken waarin je je hoofd leeg kan maken. Dan heb je je puppy in huis en begint het niet echt veelbelovend, sterker nog: Hij wil de voordeur nog niet eens uit! En als je hem buiten hebt, gaat je pup zitten en wil niet wandelen.

Een pup voelt zich veilig bij zijn moeder, broers en zusjes in het nest. Het is natuurlijk gedrag dat hij zijn omgeving rustig en voorzichtig gaat ontdekken. Niet te ver van je nest (of hol) vandaan zodat je snel weer terug kan als er gevaar dreigt.

Nadat hij bij zijn moeder is weg gegaan, is jullie huis al snel zijn eigen veilige plek. Daar slaapt hij, krijgt hij eten en is alles vertrouwd. Buiten is het druk en spannend. Er is veel te ontdekken, je kan soms schrikken en je maakt steeds nieuwe situaties mee.

Het is belangrijk dat je snel weet hoe je weer op je vertrouwde, veilige plek kan komen en daarom is het verlaten van die plaats voor je puppy best wel moeilijk. Dat is dus waar je met je kleine pup tegenaan loopt. Puppy Floris zit en wil niet wandelen

Naarmate je hondje ouder en zelfverzekerder wordt, gaat hij wennen aan alle geluiden en heeft hij steeds meer plezier in het buitenleven. Daar zijn andere honden waar je mee kan spelen, lekker geurtjes en nieuwe plekken om te ontdekken.

Je zal zien dat hij daar iedere week losser in wordt en makkelijker over de drempel stapt.

Wat te doen als je pup niet wil wandelen

In het begin kan je hem lokken met een koekje of een speeltje. Ga op je hurken zitten en roep hem op een vrolijk toon. Als hij meeloopt, ga je hem belonen.

Let op dat je hem alleen beloont als hij een stapje heeft meegelopen. Anders leert je pup al snel dat hij gelokt gaat worden als hij op zijn kont gaat zitten en vervolgens een koekje krijgt. Grote kans dat hij al snel alleen maar gaat zitten om gelokt te worden. Zo ben je de hele weg bezig en leert hij alleen maar dat het zitten hem uiteindelijk wat op gaat leveren.

Je wil hem leren dat het lopen hem juist wat oplevert. Daarom beloon je je puppy als hij een stap heeft meegelopen. Als dat goed gaat, ga je hem pas na twee stapjes belonen. Op het moment dat dat weer een tijdje goed gaat, wil je dat hij drie of vier stapjes zet voordat hij zijn koekje krijgt.

Zo bouw je de afstand langzaam op. Ga hierin ook weer niet te snel maar geef hem de tijd om te leren. Als hij even gaat zitten om naar iets nieuws te kijken, is dat prima. Hij moet alles nog leren en mag daar best de tijd voor nemen. Na een paar keer is het niet meer nieuw en zal hij er niet meer naar omkijken.

Even volhouden voor succes

Pup wil niet wandelen maar alles ontdekkenHet kan best een aantal weken duren voordat je pup een beetje de gang erin heeft. Dat is geen enkel probleem. Het komt vanzelf en het zal iedere week beter gaan.

Kies eerst een korte ronde die je standaard gaat lopen. Zo wordt dat voorspelbaar en minder spannend. Als hij dit rondje goed loopt, kan je steeds een nieuw stukje aan die ronde toevoegen. Het is beter om een rondje te lopen, als is het maar een blokje om, dan het fietspad op en neer te lopen. Daarbij weet hij namelijk dat hij ergens gaat omkeren en terug naar huis kan. Hij zal hierdoor steeds proberen om te keren en daarmee blijft het een strijd. Bovendien zetten veel puppy’s de spurt erin als ze door hebben dat ze terug naar huis gaan. Terwijl je juist een ontspannen ‘aan-de-lijn’ wandeling wil trainen met je pup. Als je een rondje loopt, moet hij door blijven lopen om weer thuis uit te komen, zonder dat je letterlijk omdraait naar huis. Daardoor leert hij beter mee te lopen en wil hij niet steeds terug naar huis.

Herken je dit? Heb jij een pup die niet mee wil wandelen? Hoe heb je het opgelost? Laat je ervaring hieronder weten, zodat andere lezers er ook hun voordeel mee kunnen doen. 🙂

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Manny Lasker
Door

Manny Lasker

op 19 Jun 2018

Hoi. Heb een golden retrever pup van 10 week en wil niet wandelen .Kan haar lokken tillen (van de puppie curses zei ze dat je haar wel een stukje bij huis weg mag dragen) het help helemaal niets ze wil niet bij huis weg.

Joyce
Door

Joyce

op 21 Jun 2018

Hoi Manny, Vervelend dat je pup nog niet graag gaat wandelen. Het is niet gek hoor. Dodge liep de eerste weken ook helemaal niet graag! Kan je haar mee lokken met een speeltje of met een super lekkere beloning? Denk bijvoorbeeld eens aan worst (wel speciaal voor honden uiteraard). Beloon haar dan niet meteen als ze naar je toe gekomen is maar laat haar eerst 2 of 3 stappen lopen. Zo beloon je haar niet voor het komen maar voor het meelopen. Het weg gaan bij jullie huis is het lastigste stukje. Ze gaat weg van haar veilige plaats en zal er alles aan doen om in de buurt te blijven. Als ze op vreemd terrein of verder van huis is, zal het waarschijnlijk makkelijker gaan. Neem er de tijd voor en probeer steeds toch een klein rondje te lopen (niet omkeren en naar huis want dan is ze alleen maar bezig om om te draaien) Het wordt echt beter! Ze moet de lol van het buitenleven nog ontdekken en wat zelfverzekerder worden.

Danielle
Door

Danielle

op 09 Sep 2018

Goedemorgen,Wij hebben een pup van 9 weken, zij wilt niet lopen en gaat stoïcijns zitten. Wij kunnen niet echt een heel kort rondje lopen om het huis. Wij moeten eigenlijk wel halverwege terug naar huis omdat het anders een hele lange wandeling wordt. We hebben al wel geprobeerd haar te belonen met kleine stukjes koekjes, maar tot nu toe werkt eigenlijk niets, behalve dat wij zelf heel gefrustreerd worden.

Joyce
Door

Joyce

op 09 Sep 2018

Beste Danielle, Met 9 weken is ze echt nog heel klein en is het helemaal niet gek dat ze niet graag van huis weg gaat. Je kan haar proberen te lokken met iets super lekkers of een leuk speeltje. Als dat niet lukt, kan je haar misschien een stukje verder weg tillen zodat je het lastigste stukje (weg van huis) overslaat. Probeer niet gefrustreerd te worden. Ik snap dat het vervelend is dat ze niet wil lopen maar het gaat echt goed komen. Hoe gefrustreerder jij wordt, hoe minder gezellig ze meeloopt. Maak er geen punt van. Als ze niet ver wil lopen maar wel genoeg loopt om haar behoeftes te doen, laat je het voorlopig gewoon even daarbij. Ze gaat de lol van het uitlaten vanzelf inzien. Dat kan nog best een paar weken duren. Neem haar wel mee naar verschillende nieuwe plekken zodat ze wel goed socialiseert en went aan nieuwe omgevingen. Het gaat echt beter worden!

Ineke
Door

Ineke

op 13 Sep 2018

Wij hebben een lieve pup van twaalf weken, hij gaat graag naar buiten en is ook blij om andere hondjes te zien. Hij gaat wel steeds zitten onderweg en niet omdat hij moe is. Hij wil gewoon niet meelopen en is heel erg snel afgeleid. Door andere honden, fietsers, wandelaars, vogels, andere honden, takken en bloempjes. Hij wil gewoon zelf bepalen wat we gaan doen en trekt ook naar plekken waar hij heen wil. Waar hij dan vervolgens gaat zitten of liggen en niet meer mee wil lopen. Wij laten dit niet toe en hebben geprobeerd hem mee te lokken met snoepjes, of door te zwaaien met takken en dan komt hij wel maar als hij dan de tak of het snoepje te pakken heeft gaat hij weer zitten. Het os echt vervelend en ik weet dat we hem niet moeten meetrekken. We hebben ook al geprobeerd op onze hukken te zitten met onze rug naar hem toe maar dat boeit hem niet. Het eindigt er meestal in dat we hem naar huis moeten dragen maar het beestje weegt al tien kilo en is volop in de groei dus dat houd ik niet lang meer vol denk ik. Heb jij tips? Ze zijn meer dan welkom! Groetjes, Ineke

Joyce
Door

Joyce

op 13 Sep 2018

Hoi Ineke, Probeer hem met iets heel erg lekker te belonen. De koekjes zijn waarschijnlijk al "gewoon" geworden en niet meer zo interessant. Probeer eens speciale beloningsworst voor honden mee te nemen. Let daarmee wel goed op wanneer je hem precies beloont. Als je hem lokt en dan direct beloont, leert hij namelijk het volgende: Ik ga zitten, dan ga jij me lokken en dan krijg ik mijn snoepje. Vervolgens zal hij dus weer gaan zitten, wachtend tot jij hem weer lokt. Hij moet beloond worden op het moment dat hij loopt. Je lokt hem dus wel mee maar geeft hem niet direct zijn beloning. Hij moet eerst een paar stappen meelopen voordat hij zijn beloning krijgt. Beloon hem ook echt terwijl hij loopt zodat hij goed snapt dat het lopen wat oplevert in plaats van het zitten of lokken. Vervolgens mag hij best even stil staan om het op te eten. Hierna neem je hem weer mee en beloon je hem weer als hij een aantal stappen gelopen heeft. Beloon de ene keer 2 stappen en de andere keer 6. Zo wordt het niet voorspelbaar voor hem. Praat enthousiast tegen hem als hij aan het lopen is zodat hij gemotiveerd is om door te blijven gaan. Hopelijk lukt het met deze tips om hem op zijn eigen pootjes naar huis te laten lopen! Succes!

Vanessa
Door

Vanessa

op 05 Nov 2018

Beste , Wij hebben nu geen pup maar een mini teckel van bijna 4 jaar . Hij heeft in die 4 jaar een grote zus gehad kruising benner senner/bordeaux dog . Zij is sinds 2 weken helaas overleden , en nu wilt hij totaal niet meer wandelen . Hij is ook getraumatiseerd waardoor hij heel angstig is van nieuwe mensen en alles wat hij niet kent . Toen de zus er nog was verliep het wandelen vlotter . Zou zo fijn zijn om hem te kunnen laten genieten van het wandelen en dat hij wat meer vertrouwen krijgt . Kan je mij soms tips geven . Groetjes

Ivo
Door

Ivo

op 06 May 2019

Hoi,wij hebben ongeveer hetzelfde voor.grote zus is overleden.de Jack blijft alleen achter.raakt getraumatiseerd en gaat slecht eten.wandelen doet ze nog omdat wij haar dwingen en na een tijdje gaat dat ook vlot.nu is er sinds 3weken een pup in huis.die wil spelen en zij is al 14 jaar,zij wil rust.het klikt niet echt goed.maar het gaat.maar nu komt het.de nieuwe pup,golden retriever van 10 weken nu,gaat heel moeilijk van huis weg,met snoepjes lokken tot en met en als we met de 2 honden samen gaan dan raakt het oude hondje gefrustreerd .dus we gaan apart.maar de pup is danig moeilijk in het vertrekken.als je 100 m.weg bent gaat het redelijk.en we proberen ook een ronde te maken zodat we niet hoeven terug te draaien.maar het blijft nu toch al 2weken moeilijk gaan.de ene dag iets beter dan de andere.maar het blijft moeilijk gaan..maar wij blijven volhouden op de zachte manier.nu zondag kan hij voor de eerste keer naar de puppyklas.ik hoop dat ze ons daar kunnen helpen.alvast bedankt voor de fijne reacties en goede raad die hier gegeven wordt.

Rita Arts
Door

Rita Arts

op 15 Jul 2019

Mijn pup (heidewachtel, nu 10 weken) wil ook niet wandelen. Gaat wel vrij enthousiast naar buiten, maar als ik wat verder wil lopen, of een straat insla die hem niet zint: zitten "bokken". Ik roep hem dan naar me toe. Soms lukt dit,soms niet. Koekjes e.d. hebben geen enkel effect. Alleen als hij beseft: we gaan weer naar huis, begint hij vreselijk te trekken. Hij doet alsof hij de vreselijkste dingen meemaakt op straat. En dat terwijl iedereen met hem knuffelt! Deze hond komt van 't platteland en woont nu in een grote stad in een drukke buurt. Ik snap wel dat hij door dit alles overdonderd is. Hij kijkt alles en iedereen na: mensen,fietsen,autos en wil naar iedereen toe. Mijn vorige hond ( een schapendoes), zelfde verhaal. Was ook wat te gek op mensen, wat mij betreft, maar liep toch wat "normaler" door. Ik ben op een zekere leeftijd en heb al verschillende honden, van verschillende (meestal van 't eigenwijze soort) rassen gehad. Maar dit probleem met 't uitlaten is me vreemd! Doe alles wat ik moet doen, maar m'n geduld begint wel op te raken. Is overigens een lieve hond en ben dol op hem....

Mandy
Door

Mandy

op 16 Jul 2019

Hoi Rita, gefeliciteerd met je pup! En ja: je beschrijft iets wat heel veel puppy-eigenaren herkennen. Bedenk je simpelweg dat wandelen voor een pup op zich heel stom is. Ik bedoel: ze zien van alles, ruiken nog veel meer.. en dan wil het baasje alleen maar verder wandelen. Een heel jonge pup hoeft ook niet zo ver te wandelen: neem je pup desnoods op je arm mee naar een nieuw stukje om te kunnen snuffelen en dan weer terug naar huis. Er zijn zoveel indrukken te verwerken, precies zoals je beschrijft. Je hoeft je pup ook niet te lokken of te verleiden: als hij iets ouder is, komt hij vanzelf verder mee (en voor je het weet loopt hij voor je uit en wil nog een extra rondje wandelen!) :-) Dus: bij deze jonge pups lekker ontspannen blijven, en liever zorgen voor een goede en gevarieerde socialisatie. Heb je het gratis ebook over socialiseren al? Haal 'm anders hier even op: https://digidog.nl/puppy-opvoeden/ Veel succes en veel plezier met je kleine dondersteen! :-)

P.j.den Heijer
Door

P.j.den Heijer

op 28 Jul 2019

Onze pub van vier maanden een chiuwawa wil niet met of mijn vrouw of met mij naar buiten als we mijn zn tweeen gaan doet hij het wel maar niet plassen of poepen dat doet hij het liefste thuis wat moeten we doen is mijn vraag

P.j.den Heijer
Door

P.j.den Heijer

op 28 Jul 2019

Onze pub van vier maanden een chiuwawa wil niet met of mijn vrouw of met mij naar buiten als we mijn zn tweeen gaan doet hij het wel maar niet plassen of poepen dat doet hij het liefste thuis wat moeten we doen is mijn vraagGroet

Mandy
Door

Mandy

op 28 Jul 2019

Gefeliciteerd nog met jullie puppy :-) En lastig als ze dit niet wil (maar wel herkenbaar). Mijn tip: neem haar rustig mee (desnoods pak je haar op) en ga naar buiten naar een klein plas-/poep plekje vlak bij huis. Blijf daar rustig staan, totdat ze geplast heeft en beloon haar dan (met je stem + een lekker snoepje!) Je moet haar duidelijk maken dat ze daar voortaan haar behoefte moet doen..en dan mag ze mee terug naar huis (dat is voor haar waarschijnlijk de tweede beloning). Ik zou het zo gaan oefenen, met veel geduld etc. Natuurlijk kun je ook verder met haar wandelen, maar speciaal voor de situatie die je beschrijft zou ik het zo aanpakken. Tip: probeer een moment te kiezen dat de kans groot is dat ze ook binnen 5 minuten moet plassen, dan is de oefening voor jullie allemaal gemakkelijker. Succes! Laat je nog weten hoe het gaat?

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 12 Aug 2019

Mijn pup van 15 weken wil niet meelopen en als ik wat verder weg ben doordat ik haar meegelokt heb dan gaat ze de riem in dr bek doen en wordt ze vervelend, ze is wat onzeker maar wat kan ik doen? Ik heb ook al een speeltje mee!

T Beringen
Door

T Beringen

op 01 Oct 2019

ik heb een pup van 9 weken en hetzelfde verhaal. ze gaat de tuin in, plast en poept in de tuin, (ook nog binnen) ze ging gisteren uit haar zelf de tuin in om te plassen, wat ik geweldig vind. Maar buiten vind ze absoluut niet leuk!! hoe ik ook haar vooruit probeer te krijgen. wel blijf ik het iedere dag proberen, rondje om het huis. ik ben erg blij om te lezen dat ze niet de enigste is, die niet wil. volgende week gaat ze op puppy cursus dus wie weet!

Astrid
Door

Astrid

op 23 May 2020

Wj J hebben een chitzu reutje met 4 maanden in huis genomen, nu is hij 9 maanden maar gaat constant zitten op straat je moet hem voortrekken. In het donker is het helemaal een drama. Graag advies

Erwin Francken
Door

Erwin Francken

op 16 Jul 2020

Hallo, wij hebben ook een pup, Lou een golden retiever van 16 weken. Ook wij geraken wat gefrustreerd daar hij niet wil mee wandelen. We beginnen met buiten komen en Lou gaat al gezellig zitten aan de brievenbus. Na pogingen van lieve woorden, aanmoedigingen en lokken met snoepjes krijgen we hem na 10 min. 5 meter verder. Wij hebben hem in het begin zindelijk gemaakt door de tuin te gebruiken, maar nu willen we hem wel graag ook buitenshuis zijn behoeften laten doen. Rij je met Lou naar een andere plaats, geen probleem dan wandelt hij vanzelf. Hoe kunnen we dit oplossen? Alvast bedankt. Familie Francken en Lou

Mandy
Door

Mandy

op 27 Jul 2020

Ja, dit is soms lastig, ik weet het. En; het gaat ook weer over (dat is alvast goed nieuws). Wat je kan overwegen: is Lou nog een beetje te tillen? Soms helpt het om hem even een stukje op de arm te nemen tot je net iets verder van huis bent... (er is meestal een soort 'kritieke' afstand... soms 10 meter, soms 100 meter.. maar meestal niet veel verder).. En als Lou ergens wandelt en vooral graag snel naar huis wilt, helpt dit ook: neem hem ergens mee naar toe, en loop terug naar huis. Daarnaast: ik vind het heel goed dat jullie niet gaan trekken en sleuren om hem mee te krijgen (dat doen de meeste hondeneigenaren wel, denk ik). Maar tegelijkertijd kan je ook zo'n moment ietsje strenger tegen hem zijn. alleen met lieve woordjes en snoepjes en lokken leert Lou dat dit spel hem ook veel oplevert... Vergelijk het eens met een kleuter die niet naar 'school' wil.. die ga je ook niet met een spoor van snoepjes naar de kleuterschool lokken (dan sta je als hij 16 jaar is nog een lokspoor te maken met chocolade of iets dergelijks ;-) nietwaar?). Je mag dus soms ook kordaat zijn naar je pup, niet boos, niet straffen, maar meer zoals een politieagent. Ik leer mijn honden altijd 21, 22... en go... dus ze mogen twee lange seconden (ik tel heel langzaam en hardop) treuzelen, snuffelen of zitten..en dan gaan we verder... En dan ga ik ook verder en dan neem ik de hond mee... (ik accepteer dan even geen getreuzel en gestribbel en dat blijkt vooral uit de toon van mijn stem (kordaat als een politieagente). Volg je wat ik bedoel? Je hond mag ook leren dat hij met jullie mee loopt (zonder dat er straf of nare toestanden nodig zijn)... Succes en veel plezier met jullie pup!

Karin Heering-Wessels
Door

Karin Heering-Wessels

op 22 Oct 2020

Beste Erwin, mag ik vragen hoe het verder is gegaan met jullie pup? Wij hebben hetzelfde met onze pup van 17 weken... Heel frustrerend soms! Groetjes, Karin

Petra
Door

Petra

op 12 Feb 2021

Onze miniatuur Bull terrier van nu 14 weken wil absoluut niet naar buiten.Als ze wel buiten is dan gaan de oren plat,staart tussen de poten en zet ze zich schrap-.We hebben een hondentrainer aan huis en als hij komt is ze voorbeeldig en loopt zowel met hem als met ons mee . Uur later is het weer hetzelfde liedje .Word er beetje wanhopig van. Zeker gezien het feit dat geen van haar broertjes en zusjes dit hebben.

Monique
Door

Monique

op 21 Feb 2021

Onze pup van 11 weken loopt ook echt slecht mee. Waar we ook zijn! Hij snuffelt veel liever overal en is dan echt niet af le leiden met een koekje/snoepje. We zijn een beetje radeloos op dit moment.

Corina
Door

Corina

op 05 Mar 2021

Hoi Monique, Heeft jullie pup eerder wel gewoon meegelopen? die van ons wel maar wil nu echt geen meter meer vooruit ;-(

Corina
Door

Corina

op 05 Mar 2021

Hoi, wij hebben een pup van nu 12 weken oud kruising tussen een Golden Retriever en Friese Stabij. Hij wil ook sinds kort niet meer wandelen. dit heeft hij wel altijd gedaan zonder problemen alleen nu doet hij een plas en gaat hij zitten en krijgen wij hem met geen mogelijkheid meer mee. Zoals iemand hier ook al aangaf, als wij weer richting huis lopen rent hij als een speer vooruit. Wij hebben koekjes e.d. allemaal al geprobeerd maar ik krijg hem voor geen meter meer vooruit. Ik vind het vreemd dat hij eerste wel altijd mee ging wandelen maar nu echt niet meer wil, wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?? want ook wij raken inmiddels behoorlijk gefrustreerd ;-( ik hoor graag.

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden