Page content

article content

Help! Mijn pup wil niet wandelen

Je zag het helemaal voor je. Lekker wandelen met je nieuwe vriendje, lange tochten maken waarin je je hoofd leeg kan maken. Dan heb je je puppy in huis en begint het niet echt veelbelovend, sterker nog: Hij wil de voordeur nog niet eens uit! En als je hem buiten hebt, gaat je pup zitten en wil niet wandelen.

Een pup voelt zich veilig bij zijn moeder, broers en zusjes in het nest. Het is natuurlijk gedrag dat hij zijn omgeving rustig en voorzichtig gaat ontdekken. Niet te ver van je nest (of hol) vandaan zodat je snel weer terug kan als er gevaar dreigt.

Nadat hij bij zijn moeder is weg gegaan, is jullie huis al snel zijn eigen veilige plek. Daar slaapt hij, krijgt hij eten en is alles vertrouwd. Buiten is het druk en spannend. Er is veel te ontdekken, je kan soms schrikken en je maakt steeds nieuwe situaties mee.

Het is belangrijk dat je snel weet hoe je weer op je vertrouwde, veilige plek kan komen en daarom is het verlaten van die plaats voor je puppy best wel moeilijk. Dat is dus waar je met je kleine pup tegenaan loopt. Puppy Floris zit en wil niet wandelen

Naarmate je hondje ouder en zelfverzekerder wordt, gaat hij wennen aan alle geluiden en heeft hij steeds meer plezier in het buitenleven. Daar zijn andere honden waar je mee kan spelen, lekker geurtjes en nieuwe plekken om te ontdekken.

Je zal zien dat hij daar iedere week losser in wordt en makkelijker over de drempel stapt.

Wat te doen als je pup niet wil wandelen

In het begin kan je hem lokken met een koekje of een speeltje. Ga op je hurken zitten en roep hem op een vrolijk toon. Als hij meeloopt, ga je hem belonen.

Let op dat je hem alleen beloont als hij een stapje heeft meegelopen. Anders leert je pup al snel dat hij gelokt gaat worden als hij op zijn kont gaat zitten en vervolgens een koekje krijgt. Grote kans dat hij al snel alleen maar gaat zitten om gelokt te worden. Zo ben je de hele weg bezig en leert hij alleen maar dat het zitten hem uiteindelijk wat op gaat leveren.

Je wil hem leren dat het lopen hem juist wat oplevert. Daarom beloon je je puppy als hij een stap heeft meegelopen. Als dat goed gaat, ga je hem pas na twee stapjes belonen. Op het moment dat dat weer een tijdje goed gaat, wil je dat hij drie of vier stapjes zet voordat hij zijn koekje krijgt.

Zo bouw je de afstand langzaam op. Ga hierin ook weer niet te snel maar geef hem de tijd om te leren. Als hij even gaat zitten om naar iets nieuws te kijken, is dat prima. Hij moet alles nog leren en mag daar best de tijd voor nemen. Na een paar keer is het niet meer nieuw en zal hij er niet meer naar omkijken.

Even volhouden voor succes

Pup wil niet wandelen maar alles ontdekkenHet kan best een aantal weken duren voordat je pup een beetje de gang erin heeft. Dat is geen enkel probleem. Het komt vanzelf en het zal iedere week beter gaan.

Kies eerst een korte ronde die je standaard gaat lopen. Zo wordt dat voorspelbaar en minder spannend. Als hij dit rondje goed loopt, kan je steeds een nieuw stukje aan die ronde toevoegen. Het is beter om een rondje te lopen, als is het maar een blokje om, dan het fietspad op en neer te lopen. Daarbij weet hij namelijk dat hij ergens gaat omkeren en terug naar huis kan. Hij zal hierdoor steeds proberen om te keren en daarmee blijft het een strijd. Bovendien zetten veel puppy’s de spurt erin als ze door hebben dat ze terug naar huis gaan. Terwijl je juist een ontspannen ‘aan-de-lijn’ wandeling wil trainen met je pup. Als je een rondje loopt, moet hij door blijven lopen om weer thuis uit te komen, zonder dat je letterlijk omdraait naar huis. Daardoor leert hij beter mee te lopen en wil hij niet steeds terug naar huis.

Herken je dit? Heb jij een pup die niet mee wil wandelen? Hoe heb je het opgelost? Laat je ervaring hieronder weten, zodat andere lezers er ook hun voordeel mee kunnen doen. 🙂

Joyce Rookhuizen
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.

Comment Section

2 reacties op “Help! Mijn pup wil niet wandelen


Door Manny Lasker op 19 juni 2018

Hoi. Heb een golden retrever pup van 10 week en wil niet wandelen .Kan haar lokken tillen (van de puppie curses zei ze dat je haar wel een stukje bij huis weg mag dragen) het help helemaal niets ze wil niet bij huis weg.


Door Joyce op 21 juni 2018

Hoi Manny,
Vervelend dat je pup nog niet graag gaat wandelen. Het is niet gek hoor. Dodge liep de eerste weken ook helemaal niet graag! Kan je haar mee lokken met een speeltje of met een super lekkere beloning? Denk bijvoorbeeld eens aan worst (wel speciaal voor honden uiteraard). Beloon haar dan niet meteen als ze naar je toe gekomen is maar laat haar eerst 2 of 3 stappen lopen. Zo beloon je haar niet voor het komen maar voor het meelopen.
Het weg gaan bij jullie huis is het lastigste stukje. Ze gaat weg van haar veilige plaats en zal er alles aan doen om in de buurt te blijven. Als ze op vreemd terrein of verder van huis is, zal het waarschijnlijk makkelijker gaan.
Neem er de tijd voor en probeer steeds toch een klein rondje te lopen (niet omkeren en naar huis want dan is ze alleen maar bezig om om te draaien)
Het wordt echt beter! Ze moet de lol van het buitenleven nog ontdekken en wat zelfverzekerder worden.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.