Page content

article content

Help! Mijn pup wil niet wandelen

Je zag het helemaal voor je. Lekker wandelen met je nieuwe vriendje, lange tochten maken waarin je je hoofd leeg kan maken. Dan heb je je puppy in huis en begint het niet echt veelbelovend, sterker nog: Hij wil de voordeur nog niet eens uit! En als je hem buiten hebt, gaat je pup zitten en wil niet wandelen.

Een pup voelt zich veilig bij zijn moeder, broers en zusjes in het nest. Het is natuurlijk gedrag dat hij zijn omgeving rustig en voorzichtig gaat ontdekken. Niet te ver van je nest (of hol) vandaan zodat je snel weer terug kan als er gevaar dreigt.

Nadat hij bij zijn moeder is weg gegaan, is jullie huis al snel zijn eigen veilige plek. Daar slaapt hij, krijgt hij eten en is alles vertrouwd. Buiten is het druk en spannend. Er is veel te ontdekken, je kan soms schrikken en je maakt steeds nieuwe situaties mee.

Het is belangrijk dat je snel weet hoe je weer op je vertrouwde, veilige plek kan komen en daarom is het verlaten van die plaats voor je puppy best wel moeilijk. Dat is dus waar je met je kleine pup tegenaan loopt. Puppy Floris zit en wil niet wandelen

Naarmate je hondje ouder en zelfverzekerder wordt, gaat hij wennen aan alle geluiden en heeft hij steeds meer plezier in het buitenleven. Daar zijn andere honden waar je mee kan spelen, lekker geurtjes en nieuwe plekken om te ontdekken.

Je zal zien dat hij daar iedere week losser in wordt en makkelijker over de drempel stapt.

Wat te doen als je pup niet wil wandelen

In het begin kan je hem lokken met een koekje of een speeltje. Ga op je hurken zitten en roep hem op een vrolijk toon. Als hij meeloopt, ga je hem belonen.

Let op dat je hem alleen beloont als hij een stapje heeft meegelopen. Anders leert je pup al snel dat hij gelokt gaat worden als hij op zijn kont gaat zitten en vervolgens een koekje krijgt. Grote kans dat hij al snel alleen maar gaat zitten om gelokt te worden. Zo ben je de hele weg bezig en leert hij alleen maar dat het zitten hem uiteindelijk wat op gaat leveren.

Je wil hem leren dat het lopen hem juist wat oplevert. Daarom beloon je je puppy als hij een stap heeft meegelopen. Als dat goed gaat, ga je hem pas na twee stapjes belonen. Op het moment dat dat weer een tijdje goed gaat, wil je dat hij drie of vier stapjes zet voordat hij zijn koekje krijgt.

Zo bouw je de afstand langzaam op. Ga hierin ook weer niet te snel maar geef hem de tijd om te leren. Als hij even gaat zitten om naar iets nieuws te kijken, is dat prima. Hij moet alles nog leren en mag daar best de tijd voor nemen. Na een paar keer is het niet meer nieuw en zal hij er niet meer naar omkijken.

Even volhouden voor succes

Pup wil niet wandelen maar alles ontdekkenHet kan best een aantal weken duren voordat je pup een beetje de gang erin heeft. Dat is geen enkel probleem. Het komt vanzelf en het zal iedere week beter gaan.

Kies eerst een korte ronde die je standaard gaat lopen. Zo wordt dat voorspelbaar en minder spannend. Als hij dit rondje goed loopt, kan je steeds een nieuw stukje aan die ronde toevoegen. Het is beter om een rondje te lopen, als is het maar een blokje om, dan het fietspad op en neer te lopen. Daarbij weet hij namelijk dat hij ergens gaat omkeren en terug naar huis kan. Hij zal hierdoor steeds proberen om te keren en daarmee blijft het een strijd. Bovendien zetten veel puppy’s de spurt erin als ze door hebben dat ze terug naar huis gaan. Terwijl je juist een ontspannen ‘aan-de-lijn’ wandeling wil trainen met je pup. Als je een rondje loopt, moet hij door blijven lopen om weer thuis uit te komen, zonder dat je letterlijk omdraait naar huis. Daardoor leert hij beter mee te lopen en wil hij niet steeds terug naar huis.

Herken je dit? Heb jij een pup die niet mee wil wandelen? Hoe heb je het opgelost? Laat je ervaring hieronder weten, zodat andere lezers er ook hun voordeel mee kunnen doen. 🙂

Joyce Rookhuizen
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.

Comment Section

7 reacties op “Help! Mijn pup wil niet wandelen


Door Manny Lasker op 19 juni 2018

Hoi. Heb een golden retrever pup van 10 week en wil niet wandelen .Kan haar lokken tillen (van de puppie curses zei ze dat je haar wel een stukje bij huis weg mag dragen) het help helemaal niets ze wil niet bij huis weg.


Door Joyce op 21 juni 2018

Hoi Manny,
Vervelend dat je pup nog niet graag gaat wandelen. Het is niet gek hoor. Dodge liep de eerste weken ook helemaal niet graag! Kan je haar mee lokken met een speeltje of met een super lekkere beloning? Denk bijvoorbeeld eens aan worst (wel speciaal voor honden uiteraard). Beloon haar dan niet meteen als ze naar je toe gekomen is maar laat haar eerst 2 of 3 stappen lopen. Zo beloon je haar niet voor het komen maar voor het meelopen.
Het weg gaan bij jullie huis is het lastigste stukje. Ze gaat weg van haar veilige plaats en zal er alles aan doen om in de buurt te blijven. Als ze op vreemd terrein of verder van huis is, zal het waarschijnlijk makkelijker gaan.
Neem er de tijd voor en probeer steeds toch een klein rondje te lopen (niet omkeren en naar huis want dan is ze alleen maar bezig om om te draaien)
Het wordt echt beter! Ze moet de lol van het buitenleven nog ontdekken en wat zelfverzekerder worden.


Door Danielle op 9 september 2018

Goedemorgen,

Wij hebben een pup van 9 weken, zij wilt niet lopen en gaat stoïcijns zitten. Wij kunnen niet echt een heel kort rondje lopen om het huis. Wij moeten eigenlijk wel halverwege terug naar huis omdat het anders een hele lange wandeling wordt. We hebben al wel geprobeerd haar te belonen met kleine stukjes koekjes, maar tot nu toe werkt eigenlijk niets, behalve dat wij zelf heel gefrustreerd worden.


Door Joyce op 9 september 2018

Beste Danielle,
Met 9 weken is ze echt nog heel klein en is het helemaal niet gek dat ze niet graag van huis weg gaat. Je kan haar proberen te lokken met iets super lekkers of een leuk speeltje. Als dat niet lukt, kan je haar misschien een stukje verder weg tillen zodat je het lastigste stukje (weg van huis) overslaat.
Probeer niet gefrustreerd te worden. Ik snap dat het vervelend is dat ze niet wil lopen maar het gaat echt goed komen.
Hoe gefrustreerder jij wordt, hoe minder gezellig ze meeloopt.
Maak er geen punt van. Als ze niet ver wil lopen maar wel genoeg loopt om haar behoeftes te doen, laat je het voorlopig gewoon even daarbij. Ze gaat de lol van het uitlaten vanzelf inzien. Dat kan nog best een paar weken duren.
Neem haar wel mee naar verschillende nieuwe plekken zodat ze wel goed socialiseert en went aan nieuwe omgevingen.
Het gaat echt beter worden!


Door Ineke op 13 september 2018

Wij hebben een lieve pup van twaalf weken, hij gaat graag naar buiten en is ook blij om andere hondjes te zien.
Hij gaat wel steeds zitten onderweg en niet omdat hij moe is. Hij wil gewoon niet meelopen en is heel erg snel afgeleid.
Door andere honden, fietsers, wandelaars, vogels, andere honden, takken en bloempjes. Hij wil gewoon zelf bepalen wat we gaan doen en trekt ook naar plekken waar hij heen wil.
Waar hij dan vervolgens gaat zitten of liggen en niet meer mee wil lopen.
Wij laten dit niet toe en hebben geprobeerd hem mee te lokken met snoepjes, of door te zwaaien met takken en dan komt hij wel maar als hij dan de tak of het snoepje te pakken heeft gaat hij weer zitten.
Het os echt vervelend en ik weet dat we hem niet moeten meetrekken.
We hebben ook al geprobeerd op onze hukken te zitten met onze rug naar hem toe maar dat boeit hem niet.
Het eindigt er meestal in dat we hem naar huis moeten dragen maar het beestje weegt al tien kilo en is volop in de groei dus dat houd ik niet lang meer vol denk ik.
Heb jij tips? Ze zijn meer dan welkom!
Groetjes,
Ineke


Door Joyce op 13 september 2018

Hoi Ineke,
Probeer hem met iets heel erg lekker te belonen. De koekjes zijn waarschijnlijk al “gewoon” geworden en niet meer zo interessant. Probeer eens speciale beloningsworst voor honden mee te nemen.
Let daarmee wel goed op wanneer je hem precies beloont. Als je hem lokt en dan direct beloont, leert hij namelijk het volgende:
Ik ga zitten, dan ga jij me lokken en dan krijg ik mijn snoepje. Vervolgens zal hij dus weer gaan zitten, wachtend tot jij hem weer lokt.
Hij moet beloond worden op het moment dat hij loopt. Je lokt hem dus wel mee maar geeft hem niet direct zijn beloning. Hij moet eerst een paar stappen meelopen voordat hij zijn beloning krijgt.
Beloon hem ook echt terwijl hij loopt zodat hij goed snapt dat het lopen wat oplevert in plaats van het zitten of lokken.
Vervolgens mag hij best even stil staan om het op te eten. Hierna neem je hem weer mee en beloon je hem weer als hij een aantal stappen gelopen heeft.
Beloon de ene keer 2 stappen en de andere keer 6. Zo wordt het niet voorspelbaar voor hem.
Praat enthousiast tegen hem als hij aan het lopen is zodat hij gemotiveerd is om door te blijven gaan.
Hopelijk lukt het met deze tips om hem op zijn eigen pootjes naar huis te laten lopen! Succes!


Door Vanessa op 5 november 2018

Beste ,
Wij hebben nu geen pup maar een mini teckel van bijna 4 jaar . Hij heeft in die 4 jaar een grote zus gehad kruising benner senner/bordeaux dog . Zij is sinds 2 weken helaas overleden , en nu wilt hij totaal niet meer wandelen . Hij is ook getraumatiseerd waardoor hij heel angstig is van nieuwe mensen en alles wat hij niet kent . Toen de zus er nog was verliep het wandelen vlotter . Zou zo fijn zijn om hem te kunnen laten genieten van het wandelen en dat hij wat meer vertrouwen krijgt . Kan je mij soms tips geven .
Groetjes

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.