De droom van een professionele inzet met jouw eigen speurhond ?
2 min. leestijd

De droom van een professionele inzet met jouw eigen speurhond ?

Vaak krijg ik de vraag: ‘kan ik mijn speurhond inzetten voor het ‘echte’ werk?’  Of , ‘er is een kind vermist, zal ik mijn speurhond inzetten?’

Of, ‘ik zou graag meehelpen op Schiphol, en mijn hond als narcotica-hond inzetten, hoe doe ik dat?’

Laat ik vooropstellen, ik vind het super als mensen zo enthousiast zijn over het speuren of zoeken met hun hond. Maar wat mij betreft is het korte antwoord heel simpel: ‘Nee, helaas, dat kan niet’.

Een domper voor veel mensen die al beeld hebben dat de superneus van hun hond een geweldige bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Stel je voor, jouw eigen Max, Lucky of hoe je hond ook heet,  met een prachtige actiefoto op de voorpagina van de krant. Op het 8-uur journaal, en als gast bij de ‘Wereld draait door’. De held van de dag!  En gelukkige ouders die hun verloren kindje weer in de armen kunnen sluiten. Dat laatste willen we natuurlijk boven alles.

Enfin, het zou erg mooi zijn, een prachtige droom,  maar helaas werkt het niet zo.  Waarom niet?

Het speuren of zoeken naar vermiste personen in een real life situatie is absoluut anders dan het praktijkspeuren of mantrailen op recreatief vlak. Natuurlijk worden situaties wel nagebootst voor de hond: er is een ‘vermiste’ of spoorloper, deze verliest onderweg soms ook spullen. Er zijn verse sporen, oudere sporen, afleidingssporen en nog veel meer.

Maar, de crux zit ‘m in andere dingen:

De handler én de hond zijn niet getraind op professionele inzet: heeft onvoldoende kennis en ervaring op het gebied van:

·      Selectie & inzet van geurvoorwerpen;

·      In kader brengen van zoekgebied/ keuzes maken/ zoekstrategie opzetten;

·      Dubbel blind zoeken en speuren (zodat je zeker weet waar je hond op zoekt/ speurt);

·      1000% (geen typefout!) kunnen lezen en interpreteren van de hond (hier gaat het in veel professionele situaties mis: we willen soms zo graag signalering zien bij de hond);

·      Samenwerking met specialisten bij de politie of andere professionele partijen;

En zo zijn er nog tig dingen.

Bovendien: de druk is enorm, de verwachtingen zijn groot, de spanning kan hoog oplopen.  Bij betrokkenen, bij de handler, en dus ook bij de hond. Met alle gevolgen van dien.

De meest bekende missers in de geschiedenis van de professionele speurhond zijn te betitelen als het ‘Kluger Hans’ effect.  Kort gezegd: de hond reageert op (on)bewuste tekenen van de handler, en lijkt dus te signaleren.

Dit is natuurlijk niet wat men wil.

Toch helpen?

Wat dan?  Mijn advies is absoluut om in deze ernstige situaties de politie haar werk te laten doen. Ik weet dat politiemensen vaak gevraagd wordt of we mogen helpen, ik weet ook dat de Politie zelf speurhonden en zoekhonden heeft (met handlers die trainen op deze complexe situaties).  Daarnaast heeft de politie ook contacten met de ‘georganiseerde’  Reddings- speur- en zoekhondengroepen die doelgericht trainen op inzetsituaties.

Dus bij vermissing: zorg dat de politie op de hoogte is, of meldt het bij de samenwerkende reddingshondenorganisaties, tel: 06- 53 23 70 15

Ook zit Schiphol niet te wachten op een open sollicitatie van een enthousiaste eigenaar die graag met zijn ‘Saartje’ of ‘Brammetje’ een zondagmiddag komt drugs-snuffelen. Daar gelden weer heel andere  strikte procedures.

Carrière als speurhond?

Maar, niet getreurd als je toch graag de neus van je hond wilt inzetten: ga speuren, mantrailen, of train je hond thuis tot detectiehond. (heb je het gratis E-book al gedownload? Dat kan nog steeds)

Ook zijn er landelijk diverse Reddingshond-groepen die trainen voor sport en plezier. Gooi hoge ogen in je eigen omgeving en laat zien wat jouw hond kan.

Of, mocht je toch liever je levensstijl willen omgooien en het inzet-reddingswerk willen gaan doen ?  Informeer dan naar de mogelijkheden bij een van de inzetgroepen van de Samenwerkende Reddingshondenorganisaties

Is een dergelijke nieuwe levensstijl iets te veel gevraagd (ze trainen vaak en veel, en inzetmomenten zijn altijd op onmogelijke momenten/ tijdstippen), de groepen zijn ook erg gebaat bij sponsors en donateurs.

Toch liever wat meer bekendheid voor de speurneus van jouw hond?  Dat kan, maak een leuke foto van jouw hond in actie, en mail deze naar mij, of zet het in een facebook-reactie.  De lezers van dit artikel  en ikzelf kunnen je hond bewonderen en natuurlijk ook reageren.

Bovendien heeft jouw speurhond dan ook internationale bekendheid en een stukje eeuwige roem.

Veel speur- en zoekplezier!

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Maarten van de Loo
Door

Maarten van de Loo

op 08 Jan 2014

Ik heb drie jaar geleden mijn leven ondersteboven gezet en ben het reddingshondenwerk ingegaan (RHWW). Het is fantastisch, maar inderdaad zeker niet vrijblijvend. Ik ben het geheel eens met het verhaal hierboven, zo mooi had ik het niet kunnen brengen!

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 08 Jan 2014

Dank je Maarten. En ja, ik heb erg veel respect voor jullie die dit werk doen: veel trainen, veel inzetten zonder vondst, of soms dramatische situaties. Naast een stukje realiteit, hoop ik dat dit artikel ook wat extra aandacht (en sponsors/donateurs natuurlijk) oplevert voor de inzetgroepen ;)

M. Schwarts
Door

M. Schwarts

op 09 Jan 2014

Ook ik heb 6 jaar geleden het roer omgegooid en ben ruim 4 jaar inzetbaar met mijn hond. Al meerdere inzetten meegemaakt en daar doe je al je trainingen voor. Gewoon te gekke passie.

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 10 Jan 2014

Dank voor je reactie M. Schwarts. En ja.. ik geloof zeker dat het een passie is. Prachtig! Trainen jullie ook zo frequent? Ik weet dat de tijdsinvestering bij de meeste intergroepen aanzienlijk is (niet te vergelijken met het wekelijkse trainingsuur op de hondenschool bijvoorbeeld).

C.van Veen
Door

C.van Veen

op 20 Jan 2014

Ik ben al 15 jaar lid bij de reddingshonden werkgroep Overijssel ben al bijna 10 jaar inzetbaar met mijn trouwe viervoeter een DH. wij zijn beiden nog steeds elk weekend een hele dag op een trainingslokatie te vinden. Het vrije speuren vinden onze honden helemaal te gek het is elke keer weer een feest voor geleider en hond.

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 21 Jan 2014

Dank voor je reactie, C.van Veen. Het spat er wel vanaf in de reacties: de enorme passie bij de inzet-teams. Al 15 jaar, en 10 jaar inzetbaar, ongelooflijk. Ik neem aan dat het meerdere jaren training vergt (dus 10 jaar zal meerdere trouwe viervoeters betekenen, nietwaar?).

Monique van Weeren
Door

Monique van Weeren

op 26 Feb 2014

Beste Mandy,Toevallig kwam ik op je site terecht en las het bovenstaande. Ik ben ontzettend blij met je reactie op de vraag... "kan ik met Brammetje op een echte inzet"... Ik zelf ben al meer dan 16 jaar aktief binnen het reddingshondenwerk waarvan inmiddels 13 jaar met mantrailen. Het mantrailen is het meest gecompliceerde, moeilijkste, maar ook fascinerendste stuk binnen het speurwerk. Maar zoals je zelfs al schreef.... speuren lijkt zo leuk en makkelijk, maar mantrailen voor het echie.... is vreselijk moeilijk. Natuurlijk zijn er veel honden die binnen het praktijkspeuren fantastisch en gemotiveerd werken. Kanjers zijn het, maar als je gaat mantrailen op zich, zijn er zoveel meer facetten waar je als handler op moet letten en je hond moet hebben geleerd, of beter .....je hond moet hebben laten uitwerken. Trainen trainen trainen en altijd bewust zijn op alle signalen. Wij trainen minimaal twee keer in de week, dus in totaal zeker 8 uur per week en dan nog is dat vaak te weinig!Ik ben blij dat jij als een van de weinige de realiteit ziet en dit aangeeft op je site. Complimenten.

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 27 Feb 2014

Dank je, Monique, voor je reactie en je complimenten. En ik weet dat jij, en overige inzetteams veel trainen om überhaupt iets te kunnen betekenen bij een echte inzet. Voor de lezers wil ik nog wel even iets benadrukken, anders zouden misschien misverstanden kunnen ontstaan: Het gegeven of je aan praktijkspeuren, mantrailing of reddingswerk doet zegt niets over het inzetwerk. Er zijn inzetteams die 1 van deze technieken toepassen, of een combinatie ervan. Eventueel aangevuld met technieken vanuit tracking, trailing, ander zoekwerk of speuren. Met andere woorden: inzetteams werken veelal op basis van technieken zoals genoemd binnen mantrailing en/of praktijkspeuren en/of reddings(zoek)werk. De meeste handlers hebben hiervoor trainingen en workshops gevolgd en zich laten inspireren door ervaren handlers (vaak uit buitenland). Daarbij maken velen vaak ook gebruik van nieuwe technieken en inzichten op het gebied van hondentraining in het algemeen en speurwerk in het bijzonder. Kortom: het is een 'way-of-life'

Shahbaz van Stphout
Door

Shahbaz van Stphout

op 10 Jul 2014

Hallo Mandy, Ik heb de eerste 5 hoofdstukken van je e-book gelezen en ik ben er erg blij mee. Het is erg duidelijk en jouw enthousiasme spat er vanaf. Deze week heb ik iedere dag 1 minuutje gespeurd en mijn hond (een Engelse Cocker Spaniël vindt het helemaal geweldig. Nu nog een madenbakje gaan kopen en op naar de volgende stap. Groetjes, Shahbaz

Shahbaz van Stphout
Door

Shahbaz van Stphout

op 10 Jul 2014

Hallo Mandy, Ik ontdekte zojuist dat ik de reactie in een verkeerde categorie geplaatst heb, sorry en ik ben achter spaniël het haakje vergeten te plaatsen.

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden