Een glanzende vacht laat je hond stralen. Je hond ziet er gezonder, fitter en mooier uit als de vacht een prachtig diepe glans heeft. Enfin: daar zijn we het vast helemaal over eens.
Regelmatig zie ik honden met een doffe vacht, of heeft de hond een droge huid…met huidschilfers… of veel haaruitval. Ook zieke honden hebben er last van. Dus als eigenaar, vooral van een gezonde hond, wil je natuurlijk liever die prachtige glanzende vacht.
Hoe komt het dat een vacht zo glanst?
De glans van de hondenvacht komt door het lichtinval op een spiegelend oppervlak. Dat licht heb je van buitenaf nodig (in het donker glanst het niet). Maar het spiegelende oppervlak is een kenmerk van de haaroppervlakte. De haardek van je hond moet dus feitelijk spiegelglad zijn.
Even wat natuurkunde (van de kouwe grond): als de lichtstralen reflecteren op een spiegelglad oppervlak dan komen deze lichtstralen in een keurige rechte lijn onder een vaste hoek weer terug: deze stralen vangt je oog op: het beeld is veel zuiverder en glanzender dan wanneer het oppervlak niet zo spiegelglad is.
Hoe meer lichtstralen keurig in deze zelfde hoek weerkaatsen, en dus niet worden ontregeld door een on-effen oppervlak: hoe glanzender het oppervlak lijkt.
In deze foto zie je het spiegelgladde wateroppervlak een prachtige glanzende weerkaatsing van de boom geven.
Maar dat is niet alles: de glans hangt ook samen met de kleur van de oppervlakte: hoe donkerder een oppervlakte is: hoe glanzender deze lijkt. Dit komt door dat het licht dat reflecteert ‘wit’ is: en dus een groot contrast is met de glans. Dus een diepzwarte vacht kan soms snel prachtig glanzen (reden voor een pikzwarte hond? 🙂 )
Als het oppervlak (de vacht dus) onregelmatig is dan worden de lichtstralen alle kanten op gereflecteerd en dan lijkt het oppervlak veel matter.
In deze foto zie je de rimpelige watermassa: en de weerspiegeling is minder duidelijk: maar ook minder glanzend. Precies dát gebeurt ook met de haaroppervlakte van de hondenvacht.
Hondenharen en hun glans
Shampoo-fabrikanten en kappers kunnen je er uren over vertellen: maar bij honden is het feitelijk niet anders. Een haar bestaat grofweg uit 3 lagen die worden opgebouwd door aminozuren. De buitenste laag, die voor wel of geen glans zorgt zijn de haarschubben. Dit is bij hondenhaar hetzelfde als bij mensenhaar.
Deze haarschubben liggen als een soort dakpannetjes half over elkaar heen: ze beschermen het haar tegen invloeden van buitenaf. Hoe gladder deze schubben tegen elkaar aan liggen: hoe (spiegel-)gladder het oppervlak en dus zie je meer glans.
Als de schubben niet mooi sluiten krijg je hetzelfde effect als bij de spiegeling op een oneffen oppervlakte: eerder mat of dof dus.
Naast dat die schubben mooi moeten sluiten, is het ook belangrijk dat de haren en haarschubben gezond en goed gevormd zijn. Haren blijven groeien en worden dus continu aangemaakt: dit proces kan alleen goed blijven draaien als je hond voldoende juiste voeding krijgt.
Er is nog wel een uitzondering: sommige rassen hebben een doffe of zelfs viltachtige vacht, denk bijvoorbeeld aan de Bergamesco, de Komondor of de Hongaarse Puli. Hoe fris de vacht van dit type hond ook is: het zal nooit zo glanzen als dat van een kortharige hond bijvoorbeeld.
Hierboven zie je een Hongaarse Puli met een viltachtige vacht: niet echt glanzend dus.
En dit is een (nog jonge) Komondor met de typische ‘dreadlocks’.
Naast de structuur van de vacht speelt ook kleur een rol: Een witte vacht glanst nooit zo intens als bijvoorbeeld een donkerbruine of zwarte vacht.
Ziekte en Voeding
De aanleg en rastype speelt een rol, maar dat niet alleen. Een zieke hond kan makkelijk een doffe vacht krijgen. Ook kan het gebeuren door bepaalde voeding. In dat geval is er meestal sprake van een tekort aan bepaalde aminozuren of bepaalde vetzuren.
Soms wordt de vacht dof als de hond regelmatig zwaar te verteren eiwitten in zijn voer krijgt. Dit zijn dan bijvoorbeeld plantaardige eiwitten of slachtafval. Als het vet in het hondenvoer van mindere kwaliteit is zie je dat ook vaak terug in de vacht.
Daarnaast kunnen tekorten aan Zink, Vitamine B, Vitamine A, Vitamine E, Jodium of Biotine zorgen voor een droge huid, huidschilfers, haaruitval, een doffe vacht en zelfs jeuk.
En soms denk je dat je hond keurig alle voedingsstoffen krijgt, maar blijken antinutriënten de balans te verstoren. Bekende voorbeelden van deze antinutriënten zijn:
- Fytinezuur (dat zit in granen: dus bijvoorbeeld als je hond regelmatig brood krijgt) -> Dit verhinderd de opname van bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld Zink.
- Teveel Calcium kan onder meer de opname van Zink of Magnesium verhinderen
Dus die balans is steeds super-belangrijk.
Vachtverzorging:
Natuurlijk helpt regelmatig (niet te vaak) borstelen ook voor een gezonde en glanzende vacht. De doffe dode haren wil je er uit borstelen want die verhinderen de glans. Over douchen en badderen bestaan veel meningen: in principe hoeft een hond niet zo vaak gewassen te worden. Wil je toch iedere week een bad voor je hond: dan is het beter om vaker met alleen water te spoelen: en de shampoo heel zelden te gebruiken. Shampoo tast namelijk altijd de natuurlijke vetlaag van de huid aan, wat ook weer gevolgen heeft voor de vacht. Oh: en natuurlijk gebruik je alleen speciale hondenshampoo: dit heeft een andere samenstelling en PH-waarde dan mensen (of zelfs baby-) shampoo’s !
Wat kan je doen voor een meer glanzende vacht?
Naast het regelmatig borstelen van je hond is een aanpak via de voeding het meest doeltreffend om de vacht te verbeteren. Dus daarom enkele tips:
- Als je hond vers voer krijgt (Barf of zelf gekookt) is het belangrijk om voor goede proteïne te kiezen. Oftewel: voldoende vlees van zo goed mogelijke kwaliteit. Als je veel bindweefsel of bijvoorbeeld voornamelijk pens voert: zijn dit minder hoogwaardige proteïne.
- Bij kant-en-klaar voer wil je de ‘vlees- en dierlijke nevenproducten’ liever vermijden: dit laatste bestaat namelijk vaak uit allerlei slachtresten van het slachtdier (geen vlees dus) en daar is ook weinig hoogwaardige proteïne te vinden.
- Een goede olie, bijvoorkeur een goede visolie (zalmolie of krillolie) is altijd een extra verrijking voor de vacht. En niet alleen voor de vacht maar voor veel lichaamsfuncties. Kies voor een goede kwaliteit olie die je als supplement voert (als bijvoorbeeld in de brokken ook zalmolie is verwerkt is deze meestal niet zo waardevol: een goede olie verliest zijn werking in enkele maanden)
- Te vetarm voeren kan soms ook een probleem zijn, vooral als de hond vers gevoerd wordt, maar soms ook bij brokken of blikvoer. Een hond heeft een bepaalde hoeveelheid dierlijke vetten nodig: daar haalt de hond zijn energie uit, en daarnaast onder meer ook de voeding voor de vacht.
- Al met al is een goed passend voedingsplan voor je hond het allerbeste: tekorten zijn funest voor de vacht, maar soms zijn overdoseringen ook niet goed. Natuurlijk kan je altijd met een voedingsadviseur afstemmen. Niet alleen om een glanzend velletje te krijgen voor je hond: maar vooral ook om je hond gezonder en vitaler te krijgen en te houden.
Wil je meer weten over gezonde voeding bij je hond? Dan is een Digidog-online cursus ‘Over gezonde Voeding’ wellicht iets voor jou. Bekijk hier wat je allemaal krijgt in dit online programma, en hoe je zelf een gezondheidsboost kan geven aan je eigen hond:
klik hier >>>https://digidog.nl/compact/
Wil je ook een gezondere vacht bij je hond? Of heb je andere vragen?
Laat het hieronder weten: dat is ook voor andere lezers interessant!
En, je ontvangt natuurlijk een reactie/antwoord op je vragen..
Daphne
op 06 Sep 2019Mandy
op 08 Sep 2019Daphne
op 10 Sep 2019Corina
op 23 Oct 2019Bianca
op 09 Jul 2020Mandy
op 27 Jul 2020Benno
op 24 Jul 2020Danielle
op 28 Jul 2020