Negatieve aandacht is ook een vorm van aandacht. En elk sociaal wezen wil graag contact en aandacht. Dat geldt dus ook voor onze honden. We realiseren het ons niet alijd maar onder aandacht valt veel meer dan je in eerste instantie zou verwachten.
Negatieve aandacht
Een aai, een knuffel, een vriendelijk woord, maar ook een snelle blik, glimlach of een schop. Alle manieren waarop je met je hond bezig bent, zijn een vorm van aandacht. De ene manier van communiceren is natuurlijk fijner dan de andere maar in principe verkiest jouw hond iedere vorm van communicatie boven “geen” communicatie. Negatieve aandacht is iedere vorm van aandacht die je hond krijgt als hij iets ongewenst doet. Je hond lokt eigenlijk puur je reactie uit, herkenbaar?
Veel puppy’s leren dat het stelen van ‘baasjes’ sokken of handschoen meteen actie-in-huis oplevert (zoals Dodge op de foto hierboven probeert). Daarom blijven sommige puppy’s volhardend alles pakken wat niet mag: vooral als iemand meedoet aan zijn ‘pak-me-dan’ spel wat daar meestal op volgt.
Waaraan geef jij je aandacht?
Een hond die constant in je gordijnen hangt, op de bank springt en aan de tafelpoot knaagt, krijgt meestal veel negatieve aandacht. Je moppert, schreeuwt, straft of bent continu aan het afleiden. Wat je ook doet, je bent in ieder geval met hem bezig.
Na een half uur is je hond eindelijk gestopt met het terroriseren van het huis en gaat hij rustig liggen. Je haalt opgelucht, maar heel voorzichtig, adem en probeert vooral niet te bewegen. Eindelijk rust!
Nu is er voor je hond opeens niks meer aan. Er is niemand meer met hem bezig, sterker nog; hij wordt compleet genegeerd! Mmmm… misschien dan toch maar weer eens een flinke sprong in de gordijnen nemen!
Wat je aandacht geeft, groeit.
Als je veel aandacht geeft aan negatief gedrag en niets doet met het gedrag wat je graag zou willen zien, gaat het vervelende gedrag de overhand nemen. Hij heeft immers geleerd dat dat gedrag hem wat oplevert. Netjes naast je gaan liggen, heeft voor hem geen zin want dan gebeurt er niets.
Wees je hiervan bewust en schenk zoveel mogelijk aandacht aan positief gedrag. Het hoeft soms maar een rustige “braaf” te zijn of een glimlach. Laat weten dat je hem ziet en dat hij het goed doet. Ga uit je dak als hij dit keer eindelijk voor zijn eigen speelgoed kiest in plaats van je schoenen!
Ik hoor je denken: Wat doe ik dan met gedrag wat ik niet wil zien? Probeer er zo min mogelijk aandacht aan te geven of leidt hem af.
Negeren of Afleiden
Alles wat jouw hond doet om jouw aandacht te trekken, negeer je zoveel mogelijk. Dat kan zijn dat hij naar je gaat staan blaffen, tegen je opspringt maar ook het tegen je tafel op springen omdat hij weet dat hij daarna afgeleid gaat worden. Loop gewoon even de andere kant op en draai je rug naar hem toe. Loopt hij met je mee en gaat hij netjes zitten als je dat vraagt? Dan krijgt hij zijn beloning in de vorm van een aai, knuffel, lekkers of een enthousiast compliment.
In de situatie dat je het niet kan negeren omdat hij anders je gordijn in stukken scheurt, kies je wel voor het afleiden.
Het risico van het afleiden is wel dat je hond kan leren dat hij je aandacht kan trekken door in de gordijnen te gaan hangen. Probeer dus zo ‘toevallig mogelijk’ afleiding te geven: doe eens iets onverwachts.. laat iets (onbreekbaars) op de grond kletteren of loop in een drafje de kamer uit… grote kans dat jouw hond zijn acties vergeet en jouw afleidingstactiek niet verbindt aan zijn ondeugende acties.
Neemt het gedrag toe in plaats van af? Dan heeft hij door dat hij nu zelf de touwtjes in handen heeft. Nu is het zaak om te zoeken naar een andere oplossing. Dit komt meestal neer op management, vooral bij puppy’s. Kan je de gordijnen omhoog hangen of tijdelijk even weghalen? Zet de rieten mand waar hij constant op kauwt even in de kast en zet de planten tijdelijk wat hoger. Het is een fase!
En misschien een (kleine) troost: iedere hondeneigenaar, vooral een puppy-baasje herkent vast wat jij met jouw hond in deze fase meemaakt. Deel dus zeker je frustraties of je ongelofelijke momenten: er komt zeker een dag dat je met een glimlach kunt terugkijken en nieuwe puppy-baasjes vertelt hoe jouw hond ooit jouw nieuwe schoenen perforeerde of je belangrijke post in 100 stukjes scheurde..