Muziek voor je hond: ontspanning bij stress of alleen zijn
4 min. leestijd

Muziek voor je hond: ontspanning bij stress of alleen zijn

Geen tijd voor je hond! We hebben allemaal wel eens dagen dat uitlaten, spelen of simpelweg 1-op-1 aandacht er een beetje bij inschiet. Je bent druk, zoals nu in December, met de voorbereidingen voor de feestdagen. Of het afronden van belangrijke werktaken voor de vakantie of om andere redenen.  In mijn geval vind ik de donkere winterdagen kort, zodat die lange wandeling soms lastig te plannen is. Ik loop niet graag in het donker door de velden, dus moet die wandeling voor 4 uur in de middag wel klaar zijn, anders wordt het een kortere ronde.

Herkenbaar?

Precies!  Dat zijn ook de momenten dat je wellicht denkt: hoe houd ik mijn hond bezig?  Want sommige honden worden vervelend, en andere honden zitten je met hun grote ogen aan te kijken, zodat je je wel schuldig moet voelen.

En  ik zal je meteen een bekentenis doen (de ontaarde honden-moeder die ik soms ben 🙈):  Ik zet mijn eigen hond Floris wel eens voor de TV, alsof het een peuter is.  Dit lukt niet zo gek lang, tien minuutjes of zo. Maar het helpt me dan wel om een klusje te kunnen doen zonder dat Floris zich ermee gaat ‘bemoeien’.

Dit werkt alleen als je hond ook TV kijkt, en Floris is mijn eerste hond die letterlijk mee kijkt met alles waar dieren in voorkomen.

In dit artikel wil ik niet een discussie starten of dit gezond is, verstandig is, of goed voor zijn ogen is (hij zit nogal dicht op het scherm).

TV of Muziek voor je hond: afleiding of ontspanning?

Er zijn twee manieren om TV of muziek in te zetten.  Een ervan is afleiding. Dat is wat in het voorbeeld met Floris gebeurt. Hij is niet ontspannen: integendeel. Bij sommige fragmenten zou hij het liefst door de TV springen. Maar voor 10 minuutjes is die opwinding geen ramp, hij ontspant zich daarna erg snel.

Een ander voordeel van afleiding is als je bepaalde geluiden of beelden van buitenaf wilt overstemmen: zo woonde ik ooit in een straat waar vaak blaffende honden in een tuin zaten, en mijn herdershond werd daar erg onrustig van. Door de muziek iets harder te zetten verdween het blaffen niet: maar zijn onrustige reactie werd wel meteen minder.

Met vuurwerk doen we dit ook vaak: de muziek hard aan, om de knallen van buiten te dempen. Natuurlijk is dat geen ontspannen Zen-status, maar het helpt de focus van buiten naar binnen te verleggen, en dat is voor veel honden een stuk prettiger.

Ontspanning

Een ander doel om muziek in te zetten is ontspanning. Dit is bij veel hondeneigenaren onbekend, maar inmiddels wel wetenschappelijk onderbouwt. Het blijkt dat honden met de juiste muziek een lagere hartslag krijgen, vaak meer ontspannen gaan liggen en zelfs in slaap vallen. Het zal je niet verbazen dat Heavy Metal  juist niet de muziek is die je ervoor moet kiezen.  Het beste werkt klassieke muziek.

En als goede tweede muziekkeuze komt Reggae naar voren.  Dus ik zou zeggen: zoek Bob Marley op voor de Playlist voor je hond!

Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat honden sowieso rustiger worden bij het afspelen van muziek, ongeacht het soort muziek. Vervolgens was na Beethoven en Mozart de Soft Rock en Reggae het meest geliefd om bij te snoozen.

 

Hard of Zacht

Om maar even een open deur in te trappen: natuurlijk hoeft de muziek niet knetterhard te staan. Sterker nog: de meeste honden worden daar niet rustiger van (veel mensen trouwens ook niet). Zachtjes op de achtergrond is meer dan genoeg voor de gewenste ontspanning (honden hebben een goed gehoor, dus kan teveel lawaai of muziek juist schade veroorzaken). Enkel bij het overstemmen van vuurwerk is het wel handig om de muziek harder te zetten (zonder te overdrijven). Want met een strijkorkestje op volume 1 kom je natuurlijk niet boven het knalgeweld uit.

Stress bij honden verminderen door muziek

Meerdere onderzoeken wijzen intussen uit dat het helpt: de juiste muziek zorgt voor meer ontspanning bij je hond. Dit zou helpen bij honden die zich snel alleen voelen als ze alleen thuis moeten zijn. Veel moderne hondenopvang-organisaties weten dit: en zorgen ook voor de auditieve ontspanning.  Maar dit kan je natuurlijk ook simpel thuis toepassen. Honden die veel blaffen in huis, hebben minder de neiging om te blaffen. En honden die niet goed alleen kunnen zijn, ondervinden steun bij de muziek.

Natuurlijk lost de muziek het probleem van niet-alleen-kunnen-zijn op, maar het helpt wel bij de training van het thuis kunnen blijven.Ontspanning is belangrijk voor de gezondheid, ook bij onze honden. En het is zo simpel om dit te realiseren.

Welke muziek?

Nu kan je een playlist samenstellen of je oude platenspeler gebruiken voor die Mozart-LP van je opa. Maar het kan nog veel gemakkelijker. Op Youtube vind je talloze filmpjes met geschikte muziek voor honden.  En het mooie is dat sommige ‘fragmenten’ maar liefst 8 uur duren. Niet dat je plots je hond 8 uur alleen moet laten: maar je weet dan dat er muziek blijft tot je na enkele uurtjes weer thuis komt. Een heerlijk idee als jij gestresst je kerstshopping moet doen, nietwaar?

Als je meer wilt dat een youtube filmpje bestaat er ook zoiets als RelaxmyDog.  Een fantastisch initiatief vanuit de States (waar anders?!) en vol met TV en muziekfragmenten die je altijd en overal kan toepassen.  Er is een 14-daagse gratis proefperiode, en daarna is het een abonnement van enkele euro’s per maand. Als jouw hond er helemaal gelukkig van wordt is het wellicht een overweging. En: als je een snel en origineel kadootje zoekt voor een hond (en baasje) die alles al heeft. Dit hebben ze waarschijnlijk nog niet.

Geniet van de muziek, of geef je hond deze extra’s: je zal verbaasd zijn van de effecten.

Heb jij ook zulke leuke foto’s van jouw hond die geniet van TV of muziek?  Mail ze naar mij: info@digidog.nl en ik zet ze op de DigiDog-facebook pagina (en like meteen die pagina: dat wordt enorm gewaardeerd).

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden