Moet mijn pup in de bench?

Je krijgt een puppy, en dan komt vaak de vraag: moet mijn pup in de bench? Of niet?

De bench is niet meer weg te denken uit de standaarduitrusting voor een nieuwe puppy-eigenaar. Het is misschien wel het eerste waar mensen aan denken als ze spullen voor de nieuwe huisgenoot aan gaan schaffen. Een bench is een praktisch hulpmiddel. Je voorkomt dat je pup overal rondscharrelt, overal zijn behoeften doet en je huis sloopt. In die zin kan je het dus zien als een onmisbaar artikel.

Er zijn fokkers die de pups al aan de bench wennen. Dat kan erg fijn zijn. Je pup heeft dan over het algemeen geen enkel probleem om in de bench te slapen, sterker nog: Het is zijn vertrouwde, veilige plekje waar hij zich het prettigst voelt.

In dat geval is het ideaal om de bench te gebruiken voor de nachten en voor als je eens de deur uit moet.

De bench tegen het slopen of omdat het fijn is

Sommige honden gaan hun hele leven in de bench, niet perse omdat ze slopen of onzindelijk zijn maar omdat ze het zelf fijn vinden. Bij kleine honden zal dat geen probleem zijn maar niet iedereen zal het formaat bench voor een Berner Sennenhond van 50 kilo in je huiskamer willen hebben….

via GIPHY

In principe gebruik je de bench het eerste jaar tot anderhalf jaar. Daarna ben je normaal gesproken van het slopen af en kan je hond prima in de woonkamer rondlopen. En dan is het natuurlijk nog een keuze of je de bench weghaalt, of nog steeds graag wilt gebruiken.

Sommige mensen zien een bench als een opsluithok alsof het een vogelkooitje is. En natuurlijk is het nooit de bedoeling om je hond overdag vele uren in de bench te laten zitten. Maar bedenk je ook: een puppy of jonge hond is simpelweg zonder toezicht niet veilig in je huis. Je pup kan dingen vernielen, maar bijvoorbeeld ook typische ‘dreumes’-dingen doen: zoals zijn tong in het stopcontact steken, kranten of andere rare dingen eten, of aan stroomkabeltjes zitten (en bijten).

Een baby of dreumes laten we meestal ook niet alleen in huis rondscharrelen, toch? Daarom is het niet gek om voor je puppy zijn ‘box’ in te zetten: de bench dus..

Paniek in de bench

Er zijn ook pups die de bench afschuwelijk vinden. Ze gillen en krijsen, bevuilen de bench en gooien alles op zijn kop. Puppy-eigenaren zitten hierdoor soms met de handen in het haar. Natuurlijk moet je het verblijf in een bench altijd aanleren, vooral als de fokker het niet heeft getraind. Dit gaat vaak in kleine stapjes, maar soms lukt het zelfs dan amper.

Moet je het dan blijven proberen of mag je een alternatief verzinnen?

Niet iedere hond is hetzelfde en niet iedere situatie is hetzelfde. Het is dus zeker niet “verplicht” om je pup in de bench te doen. Er zijn meerdere opties om je pup en huis veilig te houden.

De laatste jaren is de puppyren steeds meer in opkomst. Hierin hebben de pups meer ruimte en bewegingsvrijheid. Ze kunnen gaan verliggen en rondlopen, er is ruimte voor een mand of kussen en voor speelgoed. Veel honden vinden dit prettiger dan opgesloten worden in een bench, zeker als ze bij de fokker ook meer ruimte gewend waren.

puppy ren - Bron: zooplus.nl

Bron: Zooplus.nl

Het is ook mogelijk een ruimte in huis puppy-proof te maken, denk bijvoorbeeld aan de hal of bijkeuken. Hierbij is het soms ideaal als je deze ruimte kan afzetten met een kinder-traphekje: zodat de deur niet perse dicht hoeft.

Moet je pup in een bench?  Denk dan ook hieraan:

Wil je wel gebruik maken van de bench? Houd dan een aantal belangrijke dingen in gedachten:

 • Gebruik de bench nooit als strafplek.
 • Maak het leuk door lekkers en eten in de bench te geven, in het begin met het deurtje gewoon open, en later doe je tijdens het eten eventjes het deurtje dicht.
 • Zorg voor een comfortabele maat. Je pup moet altijd languit kunnen liggen.
 • Zet de bench in een hoek op een rustige plek, eventueel met een deken erover zodat het een veilig holletje wordt, ben je handig : dan maak je misschien een mooie hoes voor je bench of wordt het een deel van je kast.
Bench bekleding- Bron: http://www.kevinandamanda.com/dog-crate-bumper-pads-sewing-pattern/

Bron: http://www.kevinandamanda.com/dog-crate-bumper-pads-sewing-pattern/

Bench als tafeltje

Bron: https://www.hayneedle.com/product/newagepethabitatnhomeinnplacecratetablerusset.cfm

 • Laat hem niet meteen alleen maar start met de bench naast je bed of slaap zelf bij de bench.
 • Het is zijn veilige plek. Laat dus geen kinderen in de bench en dwing hem niet uit de bench.

Heb jij goede ervaringen met de bench? Of tips voor andere puppy-eigenaren?  Laat het ons weten :-)

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

 • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
 • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
 • De geheime mythe rondom granen
 • Eiwitten en vetten: ja of nee?
 • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden