Laat hem toch gewoon los!

‘Hallo! Wil je even wachten?’ Hijgend struikelde ik achter mijn witte pluisbol aan. Ik zag hem nog net de bocht om gaan achter twee zwarte Labradors aan.

‘@#$%^&, lekker conditie!’ Om de hoek staat het vrouwtje van de Labradors mij verbaasd aan te kijken.

‘Hij doet niks hoor.’

‘Nee, daar was ik ook niet bang voor maar ik was niet van plan om mijn hele boswandeling achter jullie aan te blijven rennen’, snauwde ik geïrriteerd.

Dodge lag intussen in de sloot en deed qua kleur niet meer onder voor zijn nieuwe vrienden. Ik stond daar, overgeleverd aan de tips en bindende adviezen van mevrouw. Hoe zeg je dan nog dat je afgestudeerd hondentrainer en gedragstherapeut bent?

De meeste pups blijven prima bij je in de buurt als ze klein zijn. Mijn eerste hond, Berner Sennenhond Face, liet ik ook vanaf dag 1 vol vertrouwen los. Hij heeft het ook altijd waar gemaakt en is nooit van mijn zijde geweken.

Golden Retriever Dodge, daarentegen, ging meteen vol vertrouwen de wereld in met mij in zijn kielzog.

Ik heb veel mensen geholpen met het leren loslaten van hun pups. Ik wuifde hun angsten weg en liet ze zien dat het altijd goed gaat.

Maar dan heb je zelf zo’n exemplaar…. En dan ben je de grootste paniekvogel die er rondloopt want dan is het jouw eigen kleine vriendje en verlies je iedere vorm van objectiviteit.

Worst, kaas, biefstuk, frikandellen, ik heb alles meegenomen om zijn interesse te krijgen. Het mocht allemaal niet baten zodra de lijn los ging. De enige remedie was om belachelijk vroeg naar het bos te gaan zodat ik niemand tegenkwam en dan te gaan oefenen óf zijn beste vriend mee te nemen Frikandel(die wel luistert!).

Uiteindelijk hebben veel trainingen waarbij we konden samenwerken, zoals rally mix, obedience, jacht en doggydance geholpen om zijn focus wat meer op mij te leggen.

Hij is nu ruim 2 en in veilige gebieden loopt hij perfect los.

Ik wil een gebied wel altijd eerst kennen voordat ik hem zomaar los laat. Waar zijn de wegen? Waar kan hij weg?

Omdat hij ook meegaat op vakantie komen we nogal eens op nieuwe plekken. Bijna altijd is er wel iemand die er wat van vindt dat ik Dodge vast heb.

‘Laat hem toch gewoon los. Ze lopen toch niet weg.’

Dodge is ook nooit echt weg gelopen maar ik ben ervan overtuigd dat ik dat in de hand heb gehouden door erop bedacht te zijn en de controle te houden. Volg vooral je eigen gevoel en laat je niet verleiden om iets te doen wat voor jou niet goed voelt. Jij kent je hond het beste!

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Annemarie
Door

Annemarie

op 22 Aug 2018

Precies iedereen kent zijn eigen hond. Krijg veel commentaar als mijn ruwharige teckel aan de lange lijn loopt. Maar hij is bejaagd. Ik wil niet dat hij in een vossenholen of achter een reebok of zelf reekalf aangaat. Hij kan zijn energie kwijt in een omheind weiland en met zweetwerk training. Wil hiermee aangeven dat met een hond aangelijnd lopen niet zielig is. Maar soms juist verstandig. Geen hond is hetzelfde.

Mandy
Door

Mandy

op 23 Aug 2018

Helemaal met je eens!

marianne
Door

marianne

op 22 Aug 2018

Zo fijn om te lezen dat jij Dodge pas los laat lopen als jij het veilig vindt. Jody neemt een run de deur uit en rent dan alle kanten op dus durf ik haar nooit los te laten en staan wij spatisch aan de voordeur. Aan de lijn is het een goed luisterende hond dus dan maar aan de lijn en de voordeur op een kier!

Mandy
Door

Mandy

op 23 Aug 2018

Honden zijn soms net peuters... (maar dan veel sneller) dus ik ben het met je eens dat je de situatie zo veilig mogelijk houdt. Enne... je schrijft dat je Jody nooit los durft te laten, ook niet in een bos of op een veilig veld of zo? Want dat is meestal prima te trainen (en extra fijn voor jou en en Jody als ook dit onder controle kan...)

Joyce
Door

Joyce

op 09 Sep 2018

In de woonwijk laat ik Dodge ook nooit los, Marianne. Het moet inderdaad een veilige omgeving zijn waar hij niet zomaar op een weg terecht kan komen. Mocht je nog eens willen oefenen in Nieuw Wulven met Jody dan weet je me te vinden!

Natasja
Door

Natasja

op 02 Jul 2019

Mijn berner reu had echt altijd maling aan mij...voor de zijn neus en zijn oren waren pertinent gevuld met bananen.. Mijn berner teef heeft altijd één oog op mij dus was erg wennen dat ik echt achter de reu aan moest want anders kwam hij niet en zag ik hem niet meer terug..Nu is hij 3 en eindelijk sinds een paar maanden heeft hij ook één oog op mij, luistert hij naar me als ik roep fluit of wat dan ook..en vaak nog eerder bij mij dan de teef..ok ik neem nog steeds wat lekkers mee om te belonen..maar nu wandel ik weer ontspannen!

Mandy
Door

Mandy

op 04 Jul 2019

Wow.. wat fijn! En ja: die reuen worden soms helemaal afgeleid door geuren (door hun hormonen, vooral op jonge leeftijd), en het vraagt echt om geduld en goed trainen om dit voor mekaar te krijgen. Overigens: in het algemeen wil dit niet zeggen dat alle teefjes altijd makkelijk naar je toe komen, en alle reuen dit niet doen (even voor de andere meelezers): maar mijn ervaring is ook dat reutjes soms (net als echte mannen) zo gefocust zijn op 1 ding dat de buitenwereld niet meer bestaat :-) En teefjes van nature wat meer verschillende prikkels tegelijk blijven opvangen, maar dit is natuurlijk heel algemeen. In ieder geval: fijn dat het nu zo kan, en nog veel ontspannen wandelingen samen!

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden