Kan mijn kind voor de hond zorgen?
2 min. leestijd

Kan mijn kind voor de hond zorgen?

“Ik laat mijn kind voor de hond zorgen!” – hoorde ik haar tegen een vriendin zeggen. En ik moest daar nog even over nadenken: Het is voor veel mensen een ideale combinatie, kinderen en honden. In sommige situatie wordt de hond zelfs speciaal voor de kinderen in huis gehaald. In hoeverre kan en mag een kind de verantwoordelijkheid voor een hond hebben? Wat kan wel, wat is niet verstandig en waar moet je goed over nadenken voordat je de keuze maakt?

Als je het alleen voor je kinderen doet en het zelf een hond in huis niet zitten: Niet doen! De verantwoordelijkheid is geheel voor jouw rekening. Kinderen zullen niet vier keer per dag een goede ronde lopen en zeker niet ruim tien jaar lang. De eerste maanden zijn ze nog blij en gemotiveerd maar hoe meer wandelingen er in de regen plaatsvinden, hoe meer de puberteit toeslaat en hoe meer huiswerk, sport, vriendjes….. hoe minder tijd voor hun harige vriendje.

Kinderen zorgen graag voor een hond

Een goede leeftijd

We zeggen dat het kantelpunt bij kinderen op 12 jaar ligt. Vanaf deze leeftijd worden ze door de hond meer als volwassen gezien en zullen ze ook wat meer overwicht hebben. Onder de 12 zijn het speelmaatjes. Er zijn natuurlijk uitzonderingen; sommige kinderen hebben al heel jong een natuurlijk overwicht en er zijn volwassenen die dat nog steeds niet hebben.

In huis kan de beginperiode met de hond best pittig zijn. Een drukke pup bijt vaak meer in de kinderen omdat zij ook druk en speels zijn. Laat jonge kinderen dan ook nooit alleen met een pup of nieuwe hond. Ze zijn allebei onvoorspelbaar en weten nog niet wat ze met de situatie aan moeten.

Met een volwassen, stabiele hond die het kind kent, kan je een kind van boven de 12 over het algemeen goed alleen laten. Je weet zelf het beste hoe je puber in elkaar zit en of dit verantwoord is.

Lastige situaties

Het uitlaten verdient ook extra aandacht. Kan een kind een volwassen Labrador uitlaten? Misschien is het een goede sukkel en loopt hij heel rustig mee. Dan zou het prima kunnen… als het aan jouw hond ligt tenminste. Wat gebeurt er als er een andere hond voorbij komt die niet zo vriendelijk is en op jouw hond af stiert? Kan je kind dan adequaat reageren? Mag je dat van hem/haar verwachten?  Een ongeluk met de hond, of een vecht-incident is behoorlijk ingrijpend om mee te maken. Voor ons, volwassenen al, dus laat staan voor je kind als je kind het ter plekke alleen moet oplossen. Het is altijd goed om vooraf met je kind te bespreken wat je kind in zo’n situatie kan doen.

Je kind veilig voor de hond laten zorgen

Maar: kan mijn kind voor de hond zorgen?

Ga er niet vanuit dat jonge kinderen een deel van de zorg voor de hond op zich kunnen nemen. De verantwoordelijkheid ligt altijd bij de volwassenen. Zij zullen de meeste taken op zich moeten nemen. Ga ervan uit dat de volwassenen in het gezin de uitlaatrondes voor hun rekening nemen, of in ieder geval meelopen in het geval dat het kind de hond eens uit mag laten. Ook al belooft je kind plechtig alles te doen: schoolactiviteiten, sportclubs en later misschien de studie en op kamers wonen kunnen die belofte snel breken. Bedenk je dat een pup je nieuwe gezinslid wordt voor de komende 12 tot 15 jaar, een lange tijd in een kinderleven..

Toch is het gezamenlijk zorgen voor de hond heerlijk.  Er blijven genoeg immers leuke dingen over die de kinderen met de hond kunnen doen, zoals eten geven, spelen, knuffelen, borstelen en meegaan op een wandeling. Door de wandelingen te begeleiden, kan je na verloop van tijd wellicht inschatten wanneer de tijd daar is dat een kind de hond zelf uit kan laten.

Kinderen leren enorm veel van het zorgen voor een huisdier. Ze kunnen een fantastische band opbouwen met hun maatje en dat is prachtig om te zien. Zorg dat dit zorgeloos en veilig verloopt door het goed te begeleiden.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden