Huisregels worden vaak vergeten als de nieuwe pup in huis komt. Men zegt:
‘Ik weet dat hij niet op de bank mag hoor maar we vinden het zo gezellig.’
‘Hij moet natuurlijk op zijn plaats liggen als we eten maar hij ligt zo graag bij ons.’
En zo zijn er nog een aantal excuses die ik direct te horen krijg als ik bij mensen aan huis kom. Veel mensen hebben het idee dat er standaardregels zijn waar iedere hond naar moet luisteren.
Sommige regels zijn nog gebaseerd op de oude dominantietheorie die er in het kort op neerkomt dat jouw pup je hele huis overneemt als je je niet als absolute alfa-baas opstelt. Gelukkig is dit heel erg achterhaald en kan je die stress loslaten.
Bij het opvoeden komen regels kijken. Het is niet te doen om consequent te blijven zonder duidelijke grenzen. Dankzij regels weet je pup (of je kind) hoe ver hij kan gaan en weten alle huisgenoten wanneer hij te ver gaat. Zo kunnen jullie allemaal op het juiste moment ingrijpen en leert je pup snel wat wel en niet de bedoeling is.
Wát die regels zijn, bepalen jullie als gezin. Iedereen heeft andere waarden en normen, iedere situatie of leefomgeving is anders en daar horen andere regels bij.
Het belangrijkste aan jullie regels is dat ze duidelijk zijn. Iedereen in het gezin moet weten wat die regels zijn zodat je ze voor je hondje goed kan handhaven.
Mag je pup op de bank? Prima, maar dan mag hij ook altijd op de bank. Ook daarin moet je consequent zijn. Vandaag wel languit op de bank liggen en morgen eraf gestuurd worden is geen optie. Zo verplicht je je pup om continu uit te proberen of het vandaag wel gaat lukken en raakt hij gefrustreerd. Het is heel vervelend niet te weten waar je aan toe bent.
Word je vandaag geaaid of weg gestuurd? Het is beter te weten dat je er nooit mag komen dan de onzekerheid over wat er vandaag gaat gebeuren.
Huisregels bedenken vóórdat de pup er is
De beste tip die ik je kan geven, is als gezin de regels op te stellen voordat je pup komt. Ga met zijn allen aan tafel zitten en schrijf op wat jullie belangrijk vinden.
Wil iedereen hem op de bank laten liggen? Mag hij opspringen? Wat vinden jullie van het blaffen als de bel gaat? Waar slaapt hij? Waar ligt hij als jullie eten? Mag hij boven komen? Mag hij wel of niet in de keuken komen?
Zo zijn er eindeloos veel dingen te verzinnen. Bedenk je hoe je de volwassen versie van je pup voor je ziet. Het springen is bijvoorbeeld als pup nog niet zo vervelend maar je wil misschien absoluut niet dat hij dat als volwassen hond doet. Dan is de regel voor je pup dus al duidelijk: Hij mag niet springen.
Een Sint Bernard pup op de bank is leuk maar een kalf van 90 kilo is misschien niet zo’n strak plan. Dan is het bij de pup ook niet verstandig om het aan te leren dat hij op de bank ligt.
Zorg dus voor regels die bij jou en je gezin passen en wees consequent. Zo krijg je het gedrag dat bij jou past. In een gezin kan het soms een goed idee zijn om de regels op een krijtbord te schrijven. Zo weten opa en oma, de oppas en de buurkinderen ook hoe ze met de pup om moeten gaan.