Hondenschool: My way or the highway? - over verschillende methodes bij hondenscholen
2 min. leestijd

Hondenschool: My way or the highway? - over verschillende methodes bij hondenscholen

Een goede hondenschool vinden voor je puppy of volwassen hond is niet altijd makkelijk. Vaak kan je kiezen uit verschillende hondenscholen of privétrainers in de stad of omgeving waar je woont. En vaak weet je dat er verschillende methodes bij deze hondenscholen en trainers zijn. En wat kies je dan?

Grote hondenschool of privétrainer

Een groot verschil tussen de groepslessen bij hondenscholen en privétrainers is uiteraard dat er bij één op één trainingen meer aandacht is voor jou en je hond. Je kan werken aan de punten waar jij specifiek tegenaan loopt, zonder dat je hoeft te wachten op de andere cursisten en hun trainingsvragen.

Tussen de trainers is daarin wel wat verschil. Waar de één de wijsheid in pacht lijkt te hebben en vooral voorschrijft hoe jij met je hond om moet gaan, werkt de ander samen met de eigenaar aan de ideale aanpak voor deze combinatie.

via GIPHY

Bovenstaand filmpje is natuurlijk met een vette knipoog: maar de meeste grotere hondenscholen hebben meestal één bepaalde trainingsaanpak, prima natuurlijk, maar soms kijk je je ogen uit als je een training ziet.

Bij puppy-baasjes is iedere situatie anders, ieder mens heeft andere wensen en elke hond heeft een ander karakter. Er bestaat dus eigenlijk geen standaard aanpak. Daarom heeft het geen zin om star op één manier te werken. Het zal misschien voor 50% van de honden werken maar voor de andere 50% moet je toch meer uit de kast halen.

Zo is elke hondeneigenaar ook bekend met de andere baasjes in het park die je te pas en te onpas voorzien van goede raad, de één wat dwingender dan de ander.

Als je als eigenaar aan de ene kant bij een hondenschool loopt met de standaard adviezen, aan de andere kant overal (ongevraagd) advies krijgt en op internet weer wat anders leest, zie je door de bomen het bos niet meer.

Wat is de goede manier om je pup op te voeden? Hoe los je het probleem met je hond op?

Door verschillende methodes door elkaar te gebruiken, los je het probleem niet op. Je weet zelf niet meer waarom je iets ook al weer deed en combineert wellicht adviezen met elkaar die haaks op elkaar staan. Het levert veel frustratie op en geen resultaat.

Verschillende methodes bij hondenscholen

Hier loont het dus de moeite om een trainer of gedragsdeskundige te zoeken die bij jou past. Lees op de website op welke manier hij/zij werkt, stuur een mail of bel de trainer eens op. Is er een klik en kan je je vinden in de manier van trainen? Maak een weloverwogen keuze met wie je in zee wilt gaan. Samen bekijken jullie het gedrag vanuit verschillende invalshoeken en daar kunnen verrassende uitkomsten tevoorschijn komen!

Nu werk je met de aanpak die jullie samen besproken hebben, eenduidig en consequent. Negeer de ongevraagde adviezen van mensen op straat of in de familie. Laat ze weten dat je er samen met een professional aan werkt op een manier die bij jou en je hond past.

Veel succes met je training, en vooral veel plezier! Heb jij ook ervaren dat er zoveel verschillende methoden zijn? Herken  je dit stukje? Laat het ons weten in een reactie: dat waarderen we enorm.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden