Page content

article content

Hondenneus redt miljoenenbedrijf

Paprika’s, daar gaat het over… om precies te zijn: paprika’s die in Canada in kassen worden gekweekt. En de held van dit verhaal is:  een Belgische herder met de naam: Chili

Neuswerk met grote gevolgen dus…

In de Canadese pers stond recentelijk een artikel waarin werd uitgelegd wat Chili (de hond!) betekent voor een grote Paprika-kwekerij. Dit bedrijf, vlak bij Detroit – maar wel in Canada, kweekt al jaren gigantische hoeveelheden paprika’s in kassen die zo groot zijn dat wij ons daar niets bij kunnen voorstellen.

Paprikaplanten bij grote kweker

Vorig jaar had een van de grotere kwekers hier te maken met een fors verlies van de oogst. Dit werd veroorzaakt door de Paprikasnuitkever (in het engels Weevil genoemd) Een klein diertje dat grote schade kan aanrichten aan paprika’s

Deze kevertjes graven zich in de paprika om daar hun eitjes te leggen. De larven voeden zich vervolgens ook met de paprika. Uiteindelijk zijn de paprika’s zo aangetast dat ze onbruikbaar op de grond vallen. Een strop voor een kwekerij dus.

Gelukkig willen deze kwekers niet met chemische bestrijdingsmiddelen werken. Normaal gesproken zoeken ze natuurlijke vijanden van de plaagkever en kunnen ze deze zo uitroeien. In dit geval was het erg lastig: de kever komt oorspronkelijk uit Mexico, en heeft in Canada geen natuurlijke vijanden. Dus er moest een andere oplossing komen: en die werd gevonden!

De oplossing:

De manager van het bedrijf had wel eens gehoord over detectiehonden, die bed bugs kunnen opsporen en andere fantastische prestaties leveren. Dus waarom niet in dit geval. Hij vond een ervaren detectiewerk-trainer en samen besloten ze ervoor te gaan.

Zo werd Chili, de Belgische herder gekozen en grondig getraind. Een van de medewerksters van het bedrijf is zijn vaste begeleider, en samen speuren ze dagelijks naar die kleine kevertjes.

Mechelse herder springt door het veld, detectiehond Chili is ook een Mechelse herder

 

Voor het aanleren werd gebruik gemaakt van kleine pillendoosjes met geperforeerde dekseltjes. Hier zaten levende paprikasnuitkevertjes in: zodat de geur precies overeen kwam met het te vinden doel.  Verder is het aanleren niet anders dan het detectiewerk dat wij kennen:  de hond signaleert (en verwijst) de geur, en krijgt daarvoor een beloning.

Ik kan me zo voorstellen dat deze hond (en zijn begeleider) een wereldbaan hebben, in ieder geval beschermen ze samen een gigantische paprika-oogst: wat absoluut fijn is voor de mensen uit de regio (een slechte oogst betekent meestal fors hogere prijzen).

Mooi om te lezen hoe ook hier de wonderlijk sterke neus van de hond wordt ingezet

Het originele artikel? Dat vind je hier –>

Zie jij het jouw hond ook doen?  Wat vind je van deze aanpak?  Een reactie wordt altijd gewaardeerd.

Mandy
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut. En vanaf 2019 ook gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in Warschau PL, Cheshire UK, Santiago de Chili en momenteel in Stuttgart (Zuid-Duitsland). Maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.

Comment Section

2 reacties op “Hondenneus redt miljoenenbedrijf


Door Saskia Brongers op 10 januari 2018

Mooi verhaal. Wat goed dat Chili zijn capaciteiten/neus in kan zetten. Voor de vaste verzorger een leuke baan. Heeft ook deze hond weer veel mensen blij gemaakt.


Door Mandy op 15 januari 2018

Ja.. mooi is dat, he… En de situaties waar de hondenneus wordt ingezet zijn steeds gevarieerder: die hondenneus is zo’n geweldig instrument.. Als de handlers dan in ieder geval zorgvuldig blijven waken over de welzijn van de hond, dan is het een top-samenwerking 🙂 Dank je voor je reactie!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.