Hondenneus redt miljoenenbedrijf
2 min. leestijd

Hondenneus redt miljoenenbedrijf

Paprika’s, daar gaat het over… om precies te zijn: paprika’s die in Canada in kassen worden gekweekt. En de held van dit verhaal is:  een Belgische herder met de naam: Chili

Neuswerk met grote gevolgen dus…

In de Canadese pers stond recentelijk een artikel waarin werd uitgelegd wat Chili (de hond!) betekent voor een grote Paprika-kwekerij. Dit bedrijf, vlak bij Detroit – maar wel in Canada, kweekt al jaren gigantische hoeveelheden paprika’s in kassen die zo groot zijn dat wij ons daar niets bij kunnen voorstellen.

Paprikaplanten bij grote kweker

Vorig jaar had een van de grotere kwekers hier te maken met een fors verlies van de oogst. Dit werd veroorzaakt door de Paprikasnuitkever (in het engels Weevil genoemd) Een klein diertje dat grote schade kan aanrichten aan paprika’s

Deze kevertjes graven zich in de paprika om daar hun eitjes te leggen. De larven voeden zich vervolgens ook met de paprika. Uiteindelijk zijn de paprika’s zo aangetast dat ze onbruikbaar op de grond vallen. Een strop voor een kwekerij dus.

Gelukkig willen deze kwekers niet met chemische bestrijdingsmiddelen werken. Normaal gesproken zoeken ze natuurlijke vijanden van de plaagkever en kunnen ze deze zo uitroeien. In dit geval was het erg lastig: de kever komt oorspronkelijk uit Mexico, en heeft in Canada geen natuurlijke vijanden. Dus er moest een andere oplossing komen: en die werd gevonden!

De oplossing:

De manager van het bedrijf had wel eens gehoord over detectiehonden, die bed bugs kunnen opsporen en andere fantastische prestaties leveren. Dus waarom niet in dit geval. Hij vond een ervaren detectiewerk-trainer en samen besloten ze ervoor te gaan.

Zo werd Chili, de Belgische herder gekozen en grondig getraind. Een van de medewerksters van het bedrijf is zijn vaste begeleider, en samen speuren ze dagelijks naar die kleine kevertjes.

Mechelse herder springt door het veld, detectiehond Chili is ook een Mechelse herder

Voor het aanleren werd gebruik gemaakt van kleine pillendoosjes met geperforeerde dekseltjes. Hier zaten levende paprikasnuitkevertjes in: zodat de geur precies overeen kwam met het te vinden doel.  Verder is het aanleren niet anders dan het detectiewerk dat wij kennen:  de hond signaleert (en verwijst) de geur, en krijgt daarvoor een beloning.

Ik kan me zo voorstellen dat deze hond (en zijn begeleider) een wereldbaan hebben, in ieder geval beschermen ze samen een gigantische paprika-oogst: wat absoluut fijn is voor de mensen uit de regio (een slechte oogst betekent meestal fors hogere prijzen).

Mooi om te lezen hoe ook hier de wonderlijk sterke neus van de hond wordt ingezet

Het originele artikel? Dat vind je hier –>

Zie jij het jouw hond ook doen?  Wat vind je van deze aanpak?  Een reactie wordt altijd gewaardeerd.

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Saskia Brongers
Door

Saskia Brongers

op 10 Jan 2018

Mooi verhaal. Wat goed dat Chili zijn capaciteiten/neus in kan zetten. Voor de vaste verzorger een leuke baan. Heeft ook deze hond weer veel mensen blij gemaakt.

Mandy
Door

Mandy

op 15 Jan 2018

Ja.. mooi is dat, he... En de situaties waar de hondenneus wordt ingezet zijn steeds gevarieerder: die hondenneus is zo'n geweldig instrument.. Als de handlers dan in ieder geval zorgvuldig blijven waken over de welzijn van de hond, dan is het een top-samenwerking :-) Dank je voor je reactie!

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden