Honden krijgen ‘Jubel-gevoel’ als ze een puzzel oplossen – het bewijs:
1 min. leestijd

Honden krijgen ‘Jubel-gevoel’ als ze een puzzel oplossen – het bewijs:

Honden krijgen steeds vaker een puzzel voorgeschoteld. En die hondeneigenaren herkennen het vast, vooral de eigenaren die regelmatig met hun hond trainen, oefenen, puzzelen, speuren of ander hersenwerk doen: hun hond lijkt wel te grijnzen of te jubelen als het lukt.

Ook ik heb regelmatig het gevoel dat mijn hond wel 5 centimeter gegroeid lijkt als de puzzel is gelukt. Maar is dat nu echt zo?  Lees hier wat wetenschappers hebben ontdekt:

Een groep Zweedse wetenschappers heeft recentelijk een onderzoek gedaan naar het zogenoemde Eureka-effect bij honden. Eureka komt letterlijk uit het Grieks en betekent zoveel als: ‘Ik heb het gevonden!’  Met de bijbehorende positieve, triomfantelijke gevoelens.  Je zal het ongetwijfeld zelf eens hebben ervaren en bij andere mensen hebben gezien.

Beagles aan het denken gezet

In een, overigens complexe, onderzoek zijn 12 Beagles gebruikt. Deze honden moesten diverse lastige opgaven doen, variërend van het duwen van een balletje, tot het indrukken van een pedaal (voor het geluid van een belletje) tot het indrukken van een piano-toets.  Ik zal hier niet het hele onderzoek beschrijven, maar tijdens het onderzoek werd iedere beweging, de snelheid van de bewegingen alsmede het aantal staartbewegingen of kwispels nauwkeurig geteld en genoteerd.

Uitgangspunt is dat de beweging iets zegt over opwinding, terwijl de kwispels en snelheid waarmee de hond zijn beloning ophaalt iets zegt over hoe plezierig de hond zich voelt.

Sommige honden kregen alleen een beloning nadat de oefening goed gelukt was (middels een clicker + dan konden ze de beloning halen). Andere honden kregen altijd standaard een beloning, ongeacht de uitvoering van de oefening.

Resultaat van deze oefening was dat honden die de opdracht eerst goed wisten te doen, sneller hun beloning kwamen halen + meer kwispelden en andere positieve gedragingen lieten zien  dan de honden die sowieso een beloning kregen. Oftewel: het oplossen van een puzzel om de beloning te krijgen, maakt dat de hond zich beter voelt (eureka!) dan wanneer hij een beloning krijgt zonder intellectuele inspanning.

Honden krijgen graag een goede beloning

Een ander bijzonder resultaat was dat de hond zich nog beter voelde bij bepaalde soorten beloningen, ongeacht of er een puzzel opgelost moest worden of niet. Het meest positieve was een voedselbeloning, op een tweede plaats Aaien en knuffelen door een persoon en tot slot (van deze drie, en dus nog steeds wel belonend:) het sociaal contact en spel met andere honden.

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat een hond het Jubel-gevoel krijgen als ze een puzzel of opdracht goed uitvoeren. Gelukkig maar, dat betekent dat het klopt met wat wij als eigenaren en trainers allang zagen. En, wat is er mooier om te zorgen dat je hond veel van deze ‘Jubel-momenten’ krijgt.

Meer lezen over dit onderzoek?  Klik dan hier.

Zelf met je hond aan de slag met neuswerk? Kijk nu voor de super-voordelige mini-cursus Detectiewerk >>

Veel plezier met jullie ‘Eureka-training’ !

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Joke Lammers
Door

Joke Lammers

op 22 Dec 2013

Kunt u me ook vertellen wat een leuke puzzel is voor een witte Herder pup van 4 maanden ?

Ingrid de Vries Brakel
Door

Ingrid de Vries Brakel

op 09 Jul 2016

Waar kan ik zo'n puzzel vinden, voor mijn stabij van ongeveer vijf maanden oud . Groetjes Ingrid ?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden