Hoe kan ik mijn hond opspringen afleren?

Hoe kan ik mijn hond opspringen afleren?

Je  hond het opspringen afleren is niet zo gemakkelijk. Wat je meestal de eigenaar hoort roepen is:

Laag!


En helaas vaak zonder succes. Heel veel honden springen tegen mensen op. Dit kan als vervelend worden ervaren, zeker bij grote honden. De meeste eigenaren komen bij het afleren niet verder dan continu “laag!” te roepen, in de hoop dat hun hond ermee stopt. Waarom is het toch zo moeilijk om ze dat af te leren en hoe kan het beter?

Zoals je hebt kunnen lezen in de clickertraining-serie lokken we gedrag eerst uit en pas daarna gaan we er een commando aan hangen. We zorgen dat hij eerst snapt wat we bedoelen en vervolgens geven we een naam aan zijn gedrag.

Daar gaat het bij veel mensen nog wel goed, behalve….. bij twee commando’s: "Laag!" en "los!"

We nemen geduldig de tijd om het zitten, liggen en hier komen aan te leren maar laag blijven en los laten, moeten ze snappen zonder dat we daarvoor getraind hebben.

Wat bedoel je?

Het is eigenlijk heel logisch dat je hond geen flauw idee heeft wat je van hem vraagt. We weten dat hij een commando eerst regelmatig moet horen terwijl hij het gedrag vertoont om te snappen wat er met een woord bedoeld wordt. We zeggen netjes "zit" als hij op zijn kont  en zeggen "af" als hij ligt maar….   We roepen "laag!" als hij opspringt en "Los!" als hij iets vasthoudt!  Hoe duidelijk is dat?



via GIPHY

 

We moeten dit gedrag dus op dezelfde manier gaan benoemen als bij de andere oefeningen. Hij moet gaan begrijpen dat “laag” betekent dat hij met vier pootjes op de grond is en dat “los” betekent dat je je mond open doet.

Hoe pak je dit aan?

Hoe leer je het commando 'laag' aan?

Je kan actief een training plannen of benoemen als het gedrag zich voordoet gedurende de dag.  Als je het alleen gaat benoemen, zeg je niets als je hond springt. Je draait weg of je stapt opzij, zodat je hond niet tegen je op kan gaan staan.  Zodra je hond daardoor met vier poten op de grond komt, zeg je laag en beloon je hem.

Het nadeel van deze methode kan zijn dat het springen bij zijn “kettingreactie” hoort. In zijn leerproces hoort het springen bij het hele ritueel. Je hond kan dus bedenken dat hij eerst moet springen, dan naar beneden zakken en dan vervolgens beloond wordt voor deze hele oefening. Hij gaat niet automatisch snappen dat hij dus beter meteen met zijn voetjes op de vloer kan blijven.

Als oefening aanleren

Een betere methode is er een aparte oefening van te maken. Bij honden die niet meteen heel actief stuiteren en springen, kan je het spring-gedrag nog voor zijn. Hiervoor is de clicker ideaal. Je kiest een moment of een situatie waarvan je weet dat je hond normaal gesproken opspringt. Bijvoorbeeld als je binnenkomt. Dit ga je nu oefenen: Je komt binnen en clickt direct als hij met zijn poten op de grond is, ook al is je hond nog een meter bij je vandaan. Gooi het lekkers dan ook op de grond. Zo leert hij dat het hem meer oplevert om op de grond te blijven dan te springen. Hier hoef je ook niet persé een commando aan te hangen. In het begin zal je vaak achter elkaar moeten clicken-en belonen: je hond krijgt dan simpelweg nog niet de tijd om tegen je op te springen.

Gaandeweg wacht je steeds iets langer met de volgende click-en-beloning (maar wel steeds als je hond met 4 pootjes op de grond staat natuurlijk).

Oefen het eerst zelf. Pas als je hond het springen bij jou helemaal achterwege laat, kan je het ook bij andere personen in gaan zetten. Als de ander binnen komt, vraag je of ze de hond willen negeren. Dat maakt de oefening namelijk een stuk makkelijker voor de hond. Als hij richting de visite (of andere huisgenoot) loopt, click je weer als hij nog met zijn poten op de grond staat. Als hij toch springt, draait de persoon weg zonder iets te zeggen of iets te doen. Als je hond daarna weer gewoon loopt, krijgt hij weer een click en beloning.

Commando 'Laag' aanleren

Voor de honden die moeilijker te stoppen zijn, is het raadzaam het commando “laag” wel aan te leren óf vervangend gedrag aan te leren.

Vervangend gedrag wil zeggen dat je hem iets laat doen wat niet samen gaat met het gedrag wat je af wilt leren. In dit geval kan je je hond dus leren dat hij moet gaan zitten als er mensen binnen komen. Hij kan niet zitten en springen tegelijk en wordt dus alleen beloond voor het netjes zitten. In het begin zal je hond met hele korte tussenpozen beloond moeten worden omdat het erg moeilijk is jezelf in bedwang te houden als het zo gezellig is als er mensen binnen komen. Na verloop van tijd zal hij steeds langer rustig kunnen blijven zitten.

Hoe kan je het commando “laag” aanleren?


Gebruik een laag krukje waar je hond met zijn voorpoten op kan staan. Lok hem erop met een koekje. Zodra hij er met twee pootjes op staat, zeg je “op” of “hoog” en beloon je hem.

Vervolgens lok je je hond eraf met een koekje. Als hij met zijn poten weer op de grond staat, zeg je “laag”. Als je dit regelmatig oefent, zal hij gaan snappen dat “laag” betekent dat hij met alle pootjes op de grond moet staan. Nu kan je het commando geven als je hond opspringt of zelfs het commando naar voren verplaatsen in de tijd. Je zegt in dat geval “laag” als hij aan komt lopen en beloont hem als hij met zijn poten op de grond blijft. Zorg dat je in het begin ruim op tijd bent met het geven van het commando en het belonen. Zo zorg je dat je succes hebt.

Als je afwacht totdat je hond pal voor het bezoek staat, loop je meer risico dat hij alsnog springt.

Mijn hond Dodge heeft “op” ook geleerd tijdens zijn rallymix lessen. Het is altijd zijn favoriete onderdeel geweest. Je kan hem overal zijn pootjes op laten zetten! Gelukkig doet hij het alleen op commando.

Commando 'Op' aanleren

Je hond opspringen afleren

doe je in feite het liefste helemaal zonder commando voor het niet-springen. Dat betekent namelijk dat hij snapt dat hij niet mag springen. Dan hoef je hem dat dus ook nooit te vertellen.

Hiervoor is de oefening met clicker ideaal. Je hond leert rustig op je af te lopen zonder te springen. Het beste resultaat krijg je door het van pup af aan heel consequent aan te pakken. Je beloont je pup voor 4-pootjes op de grond in alle situaties waarin een pup graag zou willen opspringen. Laat je pup dus ook niet tegen jezelf of anderen opspringen. Geef hem geen aandacht als hij toch opspringt en verzoek mensen met klem hem ook geen aandacht te geven. Zo leert je hond razendsnel dat het geen zin heeft om tegen mensen op te springen. Leer je hond daarbij direct dat het hem wél wat oplevert als hij netjes gaat zitten en je leidt het direct in goede banen.

Is het gelukt met de training? Of springt je hond nog tegen mensen op? (wij snappen dat sommige honden heel volhardend kunnen zijn :-)  )
Sylvia
Door

Sylvia

op 17 Sep 2020

Ik vind het moeilijk omdat ik 2 pups heb waarvan de een springt en de ander bijt. Het lukt me niet zo makkelijk om ze dingen aan te leren. Ze versterken elkaars gedrag.

Mandy
Door

Mandy

op 17 Sep 2020

Hai Sylvia, dank je voor je reactie. En ja: dit is ook heel lastig met 2 pups tegelijkertijd (mede om die reden wordt vaak aangeraden niet 2 pups tegelijk te nemen). De oplossing is vrij simpel: je zal bij het trainen en oefenen de pups apart moeten nemen. Dus je zal iets moeten maken/bedenken waardoor je 1 pup rustig op een afstandje kan houden (een grote bench, een kamerkennel, een andere ruimte met een traphekje ertussen of eventueel een lijn (van ca 2 meter) vastmaken aan een stevig punt waardoor je de pup even op zijn fijne plaats kan laten liggen, zodat dat hij/zij wegloopt. Geef de pup die moet wachten iets om zich te vermaken (leuk speeltje, kluifje etc) en ga dan met je andere pup aan de slag. En later dus omgekeerd (qua pups). Ook is het belangrijk om met je twee pups regelmatig alleen te gaan wandelen, ze mee te nemen op socialiserings-tripjes en dergelijke. Als je dit altijd met beide pups doet is de kans behoorlijk aanwezig dat ze niet leren om zo'n situatie alleen aan te kunnen (en kan het zijn dat ze later super-bang of heel fel worden als het broertje of zusje er een keer niet bij is). Kortom: ja.. het is niet zo gemakkelijk en zeker veel werk (dubbelop, zeg maar)... maar je krijgt er natuurlijk wel dubbele liefde voor terug... Veel plezier van je 2-tal !

Roel
Door

Roel

op 24 Sep 2024

Ik vindt het best lastig, onze Joep van 4 mnd springt tegen ons op zo zelfs dat hij in de kleding en handen bijt. Met de woorden nee eklaar reageert hij soms maar kan ook doorgaan met bijten. Op dat moment is er niets waar hij naar luisterd. Mvgr, Roel

Reactie plaatsen