Clickertraining: 'liggen' aanleren

Clickertraining: 'liggen' aanleren

Met deze oefening kan je door clickertraining 'liggen' aanleren. Je gebruikt dan bijvoorbeeld het commando“Af” of “Lig".  En dit is handig als je je hond langer op één plaats wilt houden en complete rust wilt geven. Bij het zitten, kan hij snel weer weg lopen en je gebruikt dit dan ook voor korte momenten.


Als je op een terrasje of in een restaurant zit, wil je dat je hond rustig kan liggen. Maar ook als je zelf gaat eten of visite hebt, kan het fijn zijn als je hem ontspannen kan laten liggen.


Of je het commando af, lig of down gebruikt, maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat iedereen binnen het gezin hetzelfde commando gebruikt zodat hier voor je hond geen verwarring ontstaat.Beginnen met 'zit'

Om het aan te leren, starten we in de zit-positie. Dit commando kent je hond inmiddels als het goed is. Gebruik weer wat lekkers om hem naar de liggende positie te lokken.


Houd het lekkers tussen je vingers en beweeg langzaam vanaf zijn neus naar beneden. Bij de meeste honden werkt het goed om tussen zijn voorpoten te eindigen. Hij zal dan met zijn achterlijf naar achteren glijden en zo netjes “af” gaan. (zie filmpje)Er zijn ook honden die niet met hun achterkant naar achteren glijden maar liever met de voorpoten naar voren komen. Voor deze honden geldt dat je het lekkers vanaf de voorpoten heel rustig naar voren beweegt over de vloer. Nu zal hij zijn voorpoten vooruit laten glijden en komt hij ook netjes op zijn buik terecht.


Het is vaak even zoeken op welke manier je hond het beste gaat liggen. Kijk maar eens naar de manier waarop hij uit zichzelf gaat liggen. Daar kan je je voordeel mee doen. Hoe natuurlijker de beweging voor hem is, hoe makkelijker je het uit kan lokken.


Zodra hij ligt, click je en geef je hem zijn beloning. Als je het vier keer achter elkaar zonder al te veel moeite voor elkaar kan krijgen, ga je het commando er weer aan koppelen.Commando geven

Dit doe je door het commando te noemen op het moment dat hij ligt.


Je lokt hem dus naar de goede positie, zegt “af” als hij ligt en vervolgens click je en beloon je hem. Zo gaat hij het commando koppelen aan zijn gedrag.


Na een aantal trainingssessies ga je het commando naar voren zetten. Je zegt nu “af” terwijl je hem lokt en clickt als hij je commando opvolgt.


Het koekje in je hand ga je vervangen voor een signaal. Eerst houd je je hand nog op dezelfde manier als je deed terwijl je het koekjes vast had maar dan zonder koekje erin. Zo leert hij dat hij het koekje niet hoeft te zien om het te verdienen.


Zodra dat goed gaat, verander je het gebaar naar een wijsvinger die naar de grond wijst.


Gaat dat nog steeds goed? Ga dan langzaam steeds iets verder rechtop staan waardoor het gebaar steeds verder van de grond af is. Bouw het heel langzaam op en je zal zien dat je uiteindelijk rechtop kan staan en alleen nog maar hoeft te wijzen!


Clickertraining 'Af' aanleren

Aanvullend:

Voor sommige honden is het liggen (of zelfs zitten) niet zo makkelijk. Een hond die al wat ouder is of een jonge hond die last heeft van zijn gewrichten of van groeipijnen zal niet zo graag gaan liggen of zitten. Soms ziet het eruit alsof je hond eigenwijs is, en weigert, maar als baasje hebben wij niet altijd door dat het pijnlijk is voor je hond.

In een andere situatie kan het voor je hond lastig zijn om te gaan liggen: sommige honden willen echt niet in het natte gras gaan liggen. Of op de koude grond. Vaak zijn dit honden met een dunne vacht en hebben deze honden het sneller koud. Het is dus niet zo raar om voor je hond een dekentje te regelen waarop je de je hond leert te liggen. 

Uitdaging

Samen met de volgende clickeroefening waarin je je hond leert te blijven kan je prima uitbouwen naar een stabiele rust-oefening voor je hond. Het is heel prettig als je hond heeft geleerd te moeten liggen gedurende de tijd dat jij dit wilt: bijvoorbeeld als je op een terrasje zit. Het vraagt wel even wat trainingen, maar het is superfijn als je je hond makkelijk mee kan nemen.  En over lang blijven liggen:  hoe lang kan jouw hond dit al? :-)

 
Reactie plaatsen