Honden in de samenleving

Honden in de samenleving, over fatsoen …Een iets ander artikel dit keer, ingegeven door wat ik gisteren meemaakte. Niets raars, je zal het vast herkennen.

In ons gezin woont Wilson, een oudduitse herderreu. Wilson is een enthousiaste, lieve en blije hond (niet helemaal objectief beschreven, dat geef ik toe). Maar hij heeft ook een minder trekje: als onzeker mannetje kan hij naar sommige honden ‘stoer doen’, vooral als deze te dicht bij komen. 

Niet iets wat heel bijzonder is, veel honden hebben daar last van. En natuurlijk trainen wij daar nog dagelijks op. Wat het wel lastig maakt is dat hij ook ernstige artrose heeft aan zijn ellebogen, en dat is pijnlijk, vooral bij een ‘verkeerde beweging’. Daarom vermijd ik het ongecontroleerd rennen en spelen met vreemde honden, dus houd ik hem aangelijnd als andere honden in zicht zijn.

Wandelen

Nu, terug naar gisteren. Lekker nazomerweer, dus gingen we op pad voor een heerlijke wandeling. De honden die we tegenkwamen waren of werden direct aangelijnd, zodat alles rustig en plezierig verliep. Totdat we op een smal pad een eigenaar ontmoetten met een hond, onaangelijnd.  Ik probeerde op afstand via gebaren contact te maken, maar zijn hond kwam al in vol ornaat op ons afgestormd.  Het was een border collie, maar het had evengoed een ander type kunnen zijn natuurlijk. Wilson vond het erg overweldigend, en werd nerveus. De spanning liep op, ik liet Wilson’s lijn vallen, maar er was erg weinig ruimte voor de honden.

Gevolg: de collie vloog in de flank van Wilson, grommend en wel… Wilson gromblafte en zocht revanche.  Ik riep ‘Stop!’ en de border collie stopte verschrikt, en liet zich door mij wegsturen…   Wilson luisterde ook, en we liepen samen door.

Mis je iets in dit verhaal?  Ja, mogelijk wel.  De andere eigenaar! Waar was die dan?  Geen idee, ik bedoel: hij was er wel, maar keek me alleen maar vernietigend aan. Zucht.

Waarom, zucht? Om een heleboel redenen. Dit soort momenten zorgen er mede voor dat honden niet graag gezien worden.

Hondenverbod in de samenleving

Zo lees ik regelmatig berichten in de pers over voorstellen tot verbod van honden, op stranden of in steden. Ik weet ook dat er mensen zijn die niet bekend zijn met honden, er niet gek op zijn, of zelfs bang zijn voor honden. Daar moeten we ons als hondeneigenaar allemaal bewust van zijn, en een steentje bijdragen, niet dan ?!  Wie kan dit eigenlijk helderder omschrijven dan de hondenbescherming, ik vond dit artikel op hun site.  Lees zelf maar:

https://hondenbescherming.nl/ik-heb-een-hond/de-samenleving/

Ik probeer rekening te houden met de medemens/-hond, nu alleen nog een manier vinden om de ‘andere eigenaar’ hierin mee te krijgen. Heb jij een idee?  Misschien wil je het hieronder laten weten, zo kunnen we van elkaar leren.

Fijne wandelingen met je hond!

 

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden