arrow_drop_up arrow_drop_down
Mijn hond steelt van tafel, hoe leer ik dat af?
29 november 2017 

Mijn hond steelt van tafel, hoe leer ik dat af?

Je hond steelt van tafel: eten wat net is opgediend of je hond weet ongezien koekjes van de salontafel te grissen. Sommige honden zijn zo handig dat ze zelfs boterhammen van het aanrecht jatten. Veel hondeneigenaren hebben ermee te maken. Sommige pups beginnen al jong met dit ongewenste gedrag. Neem bijvoorbeeld Bo, de Rottweiler die we vroeger thuis hadden.

Bo kreeg het regelmatig voor elkaar. Een heel stuk Franse kaas jatten terwijl de visite werd uitgelaten, mijn tompouce mee grissen terwijl ik die zo zorgvuldig voor het tweede bakje koffie had bewaard…zucht…

Stelen van tafel is zelfbelonend gedrag

Deze acties zijn heel vervelend, kunnen gevaarlijk zijn en het gedrag neemt alleen maar toe doordat het zelfbelonend is. Je hond kan namelijk zelf zorgen dat hij verwend wordt met een heerlijke traktatie. Deze beloningen zijn vaak zo lekker dat ze het zelfs riskeren dat ze gestraft worden. Dat hebben ze er graag voor over. Snel grijpen, tik incasseren en smullen maar!

hond jat eten van tafel

Dit is ongewenst gedrag waar je wat aan wilt doen. Het kan niet de bedoeling zijn dat je niets meer op tafel kan zetten, je hond altijd op moet sluiten of hem nergens meer mee naartoe kan nemen omdat je geen geweldige indruk achterlaat als hij op visite is geweest.

Hoe leer je het voedsel ‘jatten' af?

Met de volgende training kan je dit gedrag in stappen om gaan buigen naar gewenst gedrag. Je kan dit met of zonder clicker doen. Gebruik de clicker alleen als je deze op de goede manier aangeleerd hebt en zowel jij als de hond hier ervaring mee heeft.

Stap 1

We gaan dit trainen door hem te belonen voor het feit dat hij niet naar het eten kijkt maar een andere kant op. Je hond hoeft niet perse oogcontact te maken. Hij mag iedere andere kant op kijken.

We beginnen met een brokje van het eigen voer. Dit leggen we midden op de tafel.

Puppy trainen niet stelen van tafel

Dit vraagt veel zelfbeheersing van je hondje, dus logisch dat je hond gespannen is of zelfs gaat gapen om te ontspannen. Houd je hond aan de riem om te voorkomen dat hij tegen de tafel op springt en succes heeft doordat hij het brokje te pakken krijgt.

We houden hem zo kort dat hij niet bij de tafel kan maar wel lang genoeg om normaal te kunnen bewegen.

We belonen als als je hondje een andere kant op kijkt dan naar de tafel. Het maakt niet uit waar hij wel naar kijkt als hij maar niet naar het brokje of de tafel kijkt.

Stap 2

Als je hond het eten goed negeert, gaan we het brokje steeds iets dichter bij de rand leggen.

Je hond blijft op dezelfde plaats zitten of staan en wordt steeds beloond als hij de andere kant op kijkt.

Als het brokje uiteindelijk op de rand van de tafel ligt en dit gaat goed, wat betekent dat hij niet trekt en het eten negeert, kunnen we verder gaan met de volgende stap.

Stap 3

We gaan nu iets lekkerders op tafel leggen zoals bijvoorbeeld een plakje worst.

Hiermee gaan we precies hetzelfde doen als met het brokje. Je hondje blijft aan de riem.

Als hierbij het plakje worst ook op de rand van de tafel is aangekomen en hij trekt niet en negeert het lekkers, kunnen we verder gaan.

Stap 4

We gaan hem nu los maken en helemaal opnieuw beginnen maar dan los van de riem.

We beginnen dus weer met het saaie brokje in het midden van de tafel en eindigen uiteindelijk bij het worstje op de rand.

Tot slot

Deze training is uiteraard heel moeilijk en je hondje  zal veel beloning en oefening nodig hebben om te zorgen dat het vanzelfsprekend voor hem wordt dat hij niets van de tafel mag pakken.

Neem de tijd voor iedere stap en herhaal deze zo nodig meerdere keren. Je kan beter een keer te veel oefenen dan te snel gaan waardoor je pup de fout in gaat. Als hij iets te pakken krijgt, werkt het zelfbelonend en zal hij alleen maar harder zijn best gaan doen om wat lekkers te pakken te krijgen.

Succes met de oefeningen. Laat je hieronder weten of het gelukt is?  🙂

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

Heeft je hond jeuk of een allergie? Gratis checklist

Met deze korte checklist weet je of jouw hond mogelijk allergisch of intolerant is. Jeuk is een bekend symptoom: maar er bestaan meer symptomen die veel hondeneigenaren niet zien. Met deze gratis checklist weet je het in 10 minuten :-)