Mijn hond drinkt niet! -> 7 slimme manieren om je hond water te geven
4 min. leestijd

Mijn hond drinkt niet! -> 7 slimme manieren om je hond water te geven

Je hond drinkt niet!  Of in ieder geval veel te weinig: gelukkig heb je door dat dit wel ‘een dingetje’ is.  Want honden moeten genoeg blijven drinken, zeker met warm weer, na fysieke inspanning, of als ze droog eten krijgen (brokken).

Water is dus een eerste levensbehoefte voor onze honden, en dat is niet altijd makkelijk: sommige honden willen amper drinken.  Maar daar kan je op een slimme manier iets op bedenken. Hier vind je 7 slimme tips om je hond te verleiden tot het opnemen van meer vocht:

7 slimme manieren om je hond water te geven:

Altijd water aanbieden! Voordat ik je de 8 slimme tips geef,  natuurlijk het belangrijkste advies:  zorg altijd dat er een drinkbak beschikbaar is met vers water. Als je hond amper uit die bak wilt drinken: pak dan eens een bak van een ander materiaal (keramiek in plaats van metaal, of plastic in plaats van siliconen of juist andersom).

via GIPHY

Maar nu naar de 7 slimme manieren:

1. Regel meerdere drinkbakken:

Misschien staat bij jou de drinkbak in de bijkeuken, waar je hond niet zo vaak komt. En dan vergeet hij het helemaal! Experimenteer eens met meerdere drinkbakken op plaatsen waar je hond vaak komt: een bak buiten in de tuin of op het balkon, en bak in de keuken en misschien zelfs in de woonkamer. Vers water erin en bekijk eens of je hond een voorkeur heeft voor een van de drinkbakken.

Hond drinkt uit stalen bak-close up

2. Doe wat water bij het voer:

Als je hond droge brokken krijgt, maar ook bij vers voer of blikvoer kan het enorm helpen als je er wat extra water bij doet. Liefst kies je niet voor ijskoud water, maar op kamertemperatuur. De smaken van het voer komen vaak ook beter ‘los’ als er wat water doorheen gaat. Als je hond een moeilijker eter is kan je ook een (zeer zoutarme) bouillon maken en wat toevoegen: de meeste honden vinden dat helemaal te gek. Omgekeerd kan je natuurlijk ook wat lekker voer bij het water doen. Kies dan voor een bescheiden hoeveelheid water, en geef je hond daarin wat lekkers van zijn voer, of uit je eigen koelkast: veel honden vinden een klein scheutje melk erdoor erg lekker, of vissen graag een paar kleine stukjes kaas uit het water. Natuurlijk zijn dit de extra’s waar je geen dagelijkse gewoonte van wilt maken: maar op een moment dat je hond te weinig drinkt kan het snel helpen om zijn vocht op peil te krijgen.

3. Regel een drinkfontein:

Sommige honden vinden stromend water helemaal te gek om van te drinken.  Andere honden hebben liever stilstaand water. Als je merkt dat je hond het water uit een kraantje heel erg lekker vindt kan je misschien zo’n drinkfontein regelen. Voordat je er eentje koopt is het handig om zelf eens te proberen of je hond het stromend water wil drinken: probeer het is bij je buitenkraantje, of misschien onderweg als er een drinkfonteintje in de stad of dorp is.

Mijn hond laten drinken uit een drinkfontein onderweg

4. Maak eens een smoothie voor je hond!

Toegegeven: dit is verwennerij natuurlijk. En vooral geschikt voor de honden die graag van alles lusten.  Maar het is ook simpel: maak eens een gezond sapje voor je lieve viervoeter. Kies bijvoorbeeld groenten zoals spinazie of boerenkool, wat sappig fruit zoals aardbeien of bosbessen, en eventueel een schepje yoghurt of kwark. Nu zijn de meeste honden gevoelig voor lactose: dus kies je liever niet teveel zuivel (of een lacosevrije variant).  Geen suikers toevoegen natuurlijk! En eventueel met een beetje water aanlengen en mixen: veel honden slobberen dit graag zo naar binnen! Geef ook niet teveel hiervan: een goede richtlijn is ongeveer een eetlepel per 2 1/2 kilo lichaamsgewicht (per dag). Maak eens een sapje of groene smoothie voor je hond

5. Neem eens een extra grote drinkbak

Sommige honden vinden hun drinkbak simpelweg niet prettig. Een grote bak kan dan helpen om ze meer te laten drinken. Kies eens een extra grote bak, en kijk wat je hond doet (een drinkbak moet sowieso groter zijn dan zijn standaard voerbak). Oh.. en je vergeet natuurlijk niet om deze drinkbak dagelijks even schoon te maken en met vers water te vullen, zelf drinken we ook niet graag uit een gebruikt glas van gisteren *grijns*

Neem eens een extra grote drinkbak voor je hond

6. Maak lekkere ijsjes voor warme dagen

IJs eten kan natuurlijk altijd: genoeg honden vinden het hele jaar wel prima voor een lekker ijsje af en toe. Oh.. en een tip: gebruik eventueel een Kong om je ijsje in te vriezen, voor extra lang smulplezier. Het eten van ijsjes is meestal nogal geklieder, dus ik raad je aan om je hond lekker buiten te laten met een ijsje. Wil je geen Kong gebruiken? Dan kan je ook makkelijk ijsjes invriezen in siliconen muffin-vormen of ijsblokjes-vormen. Qua recepten kan je eindeloos variëren, maar ik geef je alvast wat ideetjes: Mix wat yoghurt of kwark met fruit (watermeloen, geprakte banaan, mini-stukjes appel, bosbessen of frambozen), of met wat kipfilet, of met wat zoutarme bouillon. Eventueel doe je er wat extra water bij.  En eigenlijk kan je eindeloos variëren: net wat jouw hond lekker vindt. Doe er in ieder geval nooit suiker bij! en blijf ook altijd in de buurt als je hond lekker smikkelt. Een heerlijke snack, en weer een extra vochttoevoer voor het hondenlijfje.

via GIPHY

7. Laat je hond eens uit je hand drinken.

Vooral onderweg is dit soms nodig om je hond te laten drinken. Veel honden vinden zo’n gebruikte publieke waterbak helemaal niets. En op een warme dag moeten ze toch bij-drinken. Vaak helpt het als je je handen tot een kommetje vouwt en daarin wat water aanbiedt.  Voor sommige honden is dit sowieso een extra uitnodiging om te komen drinken, dus helpt het zeker.

Hond drinkt uit je handen

Genoeg tips om zelfs de grootste kieskauw wat extra te laten drinken. Maar misschien heb jij nog andere tips?  Laat ze hieronder weten: hoe meer tips we als hondenbaasjes kunnen uitwisselen hoe leuker!

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Coby
Door

Coby

op 12 Jul 2019

Bij mijn Golden retriever pup, waar ik puppycoach van was, deed ik stukjes wortel in het water. Ze "dook" ze dan al bubbelend op. Geweldig om te zien. Ze is nu aan het werk als blindengeleidehond.

Mandy
Door

Mandy

op 16 Jul 2019

Ah.. leuk idee.. hier heb ik ook een wortel-fan :-)

Miriam van de Pol
Door

Miriam van de Pol

op 12 Jul 2019

Een druppeltje melk door het water doet wonderen!

Saskia
Door

Saskia

op 12 Jul 2019

Mijn honden geef ik standaard elke dag water bij de brok, en karnemelk bij hun vlees. Maar drinken doen ze eigenlijk overal wel uit....gelukkig luisteren ze wel als ik bah zeg. Want zoals je ook al schrijft dood eng met al die bacteriën.

Wandaag
Door

Wandaag

op 12 Jul 2019

Ik kook botten van rund kip of vis voor mijn hond. Is ook heel goed voor de darmflora!

Mandy
Door

Mandy

op 12 Jul 2019

Oh, en een superbelangrijke aanvulling: Geef nooit deze gekookte botten aan je hond!!!! Maar de bouillon (het kookwater) is heel erg goed inderdaad :-) Dank je voor je tip!

Annette Kreisel
Door

Annette Kreisel

op 08 Nov 2019

Bottensoep met vlees (ik maak het van geitenbout vanwege allergie) is echt voor alles te gebruiken. Omdat het lekker is, voor ijsjes, drinkt te weinig, goed voor botten, na overgeven of geen zin in eten.

Sarah
Door

Sarah

op 09 Apr 2023

Ik neem tijdens wandelingen een klein flesje water en minischaaltje mee, en tijdens de pauze drinkt de hond altijd heerlijk wat water!

Maria Kooreman
Door

Maria Kooreman

op 16 Apr 2023

Ik heb een mini yorkshire, en heeft verleden jaar 2 nierstenen gehad, nu moet ze heel haar leven dieetbrokken speciaal en blikken dieetvoer, get gaat af en toe goed, maar nu hebben haar urine bij da gebracht en heeft ze weer kristallen, te weinig drinken,

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden