12 gouden eigenschappen van dé hondenschool:
Een goede hondenschool, wat is dat nu eigenlijk?
Misschien heb je hier wel een idee over, of misschien ook niet.
Of misschien weet je precies wat een slechte hondenschool is, maar goed ?! Hierover meer in dit artikel.
Zelf heb ik bij diverse hondenscholen in Nederland cursussen gevolgd met mijn eigen puppy en volwassen honden. Daarnaast heb ik ook lesgegeven op een hondenschool, en in mijn eigen hondenschool. Dus naast mijn eigen ervaringen heb ik als instructeur van cursisten gehoord wat zij belangrijk vonden bij de keuze voor een goede hondenschool.
En voor mij werd duidelijk dat veel eigenschappen behoorlijk universeel zijn. In dit artikel beschrijf ik wat je afwegingen kunnen zijn. Geen unanieme tip voor dé beste hondenschool dus, want immers: een hondenschool is pas goed als ze aansluit bij wat jij wilt en wat je hond nodig heeft.
Deze gouden eigenschappen zijn van belang:
- Waar is de hondenschool ? Hoe zit het met reistijd en bereikbaarheid?
- Waar krijg je les op de hondenschool ? In de hal of op het veld ?
- Wie is de hondentrainer ?
- Hoe gaat zo’n hondentraining ?
- Wanneer is je les op de hondenschool ?
- Wat is het doel van de honden-cursus? Klopt dit met wat je wilt leren?
- Hoe groot zijn de groepen op de hondenschool?
- Voel ik me thuis bij deze hondenschool?
- Voelt mijn hond zich op z’n gemak tijdens de honden-cursus?
- Mag ik vooraf een keer kijken of meedraaien in de hondentraining?
- Wat kost een goede hondentraining ?
- Wat als ik, of mijn hond, hier niet past ?
1. Waar is de hondenschool ? Hoe zit het met reistijd en bereikbaarheid?
Welke hondenschool is hier in de buurt? Is vaak een eerste vraag die je je stelt. Het liefst zouden veel cursisten naar een hondenschool in de eigen woonplaats gaan, of in de eigen straat (of zelfs thuis!) als dat kan. Maar niet ieder dorp of iedere wijk heeft een hondenschool. En, als er een hondenschool in jouw stad of dorp is: kan je er gemakkelijk komen? Heb je een auto nodig? Of kan je ook met de fiets of lopend? Locatie en bereikbaarheid zijn dus allereerst van belang. Het aardige is dat cursisten later vaak wel bereid zijn om verder (of ingewikkelder) te reizen: als je weten wat ze precies als cursist willen, en waar ze dat ook kunnen krijgen. Het is net als bij een goed restaurant: voor een patatje van de snackbar wil je meestal niet je wijk uit, maar voor een diner bij een toprestaurant is een half uurtje of een uur rijden zelfs niet té gek. Zo had ik in mijn speurhondenschool cursisten die wel 1 ½ tot 2 uur moesten autorijden om naar ‘mijn’ speur-locatie te komen. Voor mij, als instructeur, een groot compliment.
Kortom: als je verder geen vergelijking of doorslaggevende argumenten hebt: is afstand wel een heel belangrijke eigenschap voor een goede hondenschool.
2. Waar krijg je les op de hondenschool ? In de hal of op het veld ?
Hondenscholen bieden steeds vaker luxe faciliteiten aan: er zijn steeds meer hondenscholen in Nederland met een binnen-trainingsruimte. Prettig als je met koud of regenachtig weer wilt trainen. Veel hondenscholen met een buitenlocatie hebben verlichting, zodat in het donker ook getraind kan worden. Andere hondenscholen trainen in de vrije natuur: in bossen, duinen of het park.
Daarnaast is er een nogal verschillend aanbod aan faciliteiten: is er een toilet beschikbaar? Is er een theorieruimte? Of zelfs een kantine?
De vraag is natuurlijk of je dit belangrijk vindt: wil je graag een pauze met koffie of thee (en de gezelligheid) terwijl je hond op het veld moet wachten? Of ben je liever in de bossen, met de natuurlijke afleidingen om je heen? Of vind je het prettiger om overdekt te trainen? Misschien omdat jouw hond dit ook veel prettiger vindt? Kortom: deze afwegingen zijn heel persoonlijk, zowel voor baasje als voor de hond. Een tip kan ik je geven: De beste faciliteiten op de hondenschool staan niet altijd garant voor de beste leskwaliteit! Hierbij denk ik aan (door gemeenten gesubsidieerde) hondenscholen die prachtige velden en kantines hebben: maar veelal afhankelijk zijn van vrijwilligers die er lesgeven. Let wel: er zijn ook daar hele goede instructeurs te vinden, maar even zoveel hobbyisten.
3. Wie is de hondentrainer ?
Hondentrainer of kynologisch instructeur is een vrije titel: iedereen mag zich zo noemen. Dus dat geeft je geen informatie. Wat dan wel? Er zijn in Nederland een paar instellingen die een instructeursopleiding geven, de twee grootste zijn O&O en Martin Gaus. Beiden geven een instructeursopleiding voor hondenopvoeding (en een aantal hondensporten). Zoek je een hondenschool voor een specifieke tak van sport, zoals speuren of jachttraining: daar zijn weer specifieke instructeurs-opleidingen (of soms geen opleiding) voor. Nu is een instructeurspapiertje ook geen garantie voor een goede cursus, en zijn er ook goede instructeurs zonder deze diploma’s, maar het geeft je wel handvatten.
Ik zou je dan ook adviseren om hier kritisch naar te kijken als je een goede cursus wilt: helaas zijn er nog veel hondenscholen die weinig meer doen aan hun eigen instructeursopleiding dan het meelopen van een of een paar lesjes met een ervaren instructeur. Wat bovendien ook opvalt is dat de leuke en succesvolle cursist uit de groep (niet toevallig vaak met een relatief makkelijk te trainen hondentype: border collie, herder, etc) wordt gevraagd om instructeur te worden. En vervolgens moet deze instructeur alle hondenrassen (en baasjes) zomaar les kunnen geven.
Er zijn in hondentrainings-land ook de nodige ontwikkelingen geweest, en nog steeds: gelukkige begrijpen we steeds meer van onze hond als huisdier. Daarom kunnen we de hardhandige, op straffen gerichte, opvoedingsmethodes wel als achterhaald beschouwen. Gelukkig maar: de honden luisterden wel: maar of je er nu een leukere hond van kreeg? Om maar niet te spreken van je relatie met je hond.
Moeten we dan alleen maar zoete broodjes bakken en voertjes geven? Nee, dat ook niet perse…. Maar een goede hondeninstructeur is bekend met de verschillende leertechnieken en de (on)mogelijkheden hiervan. Dus, zorg in ieder geval dat je weet wie er les geeft.
4. Hoe gaat zo’n hondentraining ?
Een andere gouden eigenschap van een hondenschool is de gekozen cursusvorm. Hoe wordt er lesgegeven? Is er een vast lesprogramma waarin je wekelijks vaste onderdelen krijgt uitgelegd? Is er ruimte voor andere onderdelen? Of meer tijd voor een onderdeel als je het nodig hebt? Hoe lang duurt een les? Te lang voor je jonge pup? Of voor jou?
Er zijn nog steeds hondenscholen waar vooral het Gedrag & Gehoorzaamheid -programma wordt getraind. G&G is in de 1950-er jaren ontstaan als een opvoedingscursus voor hond. In de decennia daarna veranderde het karakter van deze cursus meer en meer naar het trainen en aanleren van de oefeningen. Het werd zelfs een wedstrijdsport. Op zichzelf is dat natuurlijk hartstikke leuk en het is prachtig om honden en eigenaren te zien werken binnen deze sport (die nu overigens officieel FCI Obedience heet), maar het staat ver af van het oorspronkelijke opvoedingsprogramma. Oftewel: als je ‘gewoon’ wilt leren dat je hond meeloopt zonder te trekken aan de lijn, waarom zou je dan willen trainen op een 3 minuten ‘af-en-blijf-uit zicht’ ?
Het G&G programma (of FCI Obedience programma) sluit dan niet aan op wat je met je hond graag wilt leren.
5. Wanneer is je les op de hondenschool ?
Het lesrooster of de cursusplanning van de hondentraining is een andere praktische afweging: Wanneer wordt de les gegeven? Overdag, in de avond? Of zijn er hondentrainingen in het weekend? En start de cursus op een vaste dag? Is het mogelijk om doorlopend in te stromen? Kortom: het tijdstip moet ook passen bij je eigen mogelijkheden.
6. Wat is het doel van de honden-cursus? Klopt dit met wat jij wilt leren ?
Wat wil je eigenlijk bereiken met de cursus op de hondenschool? Dit is een vraag die aansluit op het voorbeeld bij punt 4. Over het G&G programma. Dit geldt ook voor andere lesprogramma’s: wat wil je bereiken ?
Werken aan samenwerking met je hond ? En al of niet ‘klaarstomen’ om samen leuke hondensporten te gaan doen? Of wil je vooral de basis-opvoeding aanleren? Of heb je wensen die specifiek voor het hondenras zijn, zoals jachttraining of schapen drijven ? Of misschien liever politiehonden-training of van je hond een goede waker maken? Dit zijn nogal uiteenlopende doelstellingen, wel of niet haalbaar: maar belangrijk is te weten wat je doel is. En dat je daarvoor bij de juiste hondenschool bent (of in ieder geval weet waar je aan toe bent).
7. Hoe groot zijn de groepen?
Zit je met 12 honden en baasjes in é-les ?en groep? Of maar met 4? Of krijg je privéles? In de opleidingskunde is hier een getal voor: de docent/leerling ratio: oftewel: hoeveel cursisten zijn er per docent (in 1 les). En in het algemeen: hoe meer cursisten er in de groep zitten, hoe minder ‘privé-tijd’ en aandacht je krijgt van de docent. Waarschijnlijk leer je dan minder. Of, je kent vast de situatie van een grote lesgroep of grote klas waarbij een leerling of cursist ‘alle’ aandacht van de docent vraagt. En je feitelijk zit of staat te wachten tot de les verder gaat.
Voor een basiscursus op de hondenschool zou de docent/cursist ratio niet meer dan 1 per 6 moeten zijn, en liever lager. Daarnaast is het prettig als de verschillende cursisten in de groep een beetje gelijk opgaan qua leren. Zodat iedereen vooruitgang boekt en zoveel mogelijk aan de cursus heeft.
8. Voel ik me thuis bij deze hondenschool?
Dit is een gemakkelijke eigenschap, ik denk dat het weinig toelichting nodig heeft: voel je je thuis op deze hondenschool? Past de sfeer bij je? Zijn er leuke mensen en leuke honden? Natuurlijk hoef je hier niet perse nieuwe vrienden te vinden, maar het maakt de cursus veel aangenamer als je je in een prettige omgeving bevindt, nietwaar?
9. Voelt mijn hond zich hier op z’n gemak?
Als de hondenschool voor jou leuk is, hoe is het voor je hond? Is het een omgeving waar hij of zij kan leren? Is het veilig, actief en leuk? Of is het te druk, zijn er te veel andere honden (te dicht bij), teveel geluiden, of is het te koud/ te nat of te warm voor jouw hond? Bedenk dat je weinig kunt leren als je je niet prettig of gestrest voelt, dat geldt dus ook voor je hond.
10. Mag je een keer kijken op de hondenschool, of een les meedraaien?
Ongelooflijk, maar ik hoor nog steeds van hondenscholen waar een toekomstige cursist niet een keer vooraf mag komen kijken. Dat geeft te denken, nietwaar? En eigenlijk is dat het allerbeste advies dat ik je kan geven: ga eens kijken of de hiergenoemde eigenschappen voor jou kloppen bij deze hondenschool.
11. Wat kost een goede hondentraining?
Dit is voor veel cursisten een belangrijk punt, en begrijpelijk: want je hebt wellicht een budget hiervoor, of misschien moet je echt op de centjes letten en heb je weinig keuzes.
Het is lastig om aan te geven wat een goede hondenschool kost, dat kan erg uiteenlopen. In ieder geval raad ik je aan om kritisch te kijken naar wat je eigenlijk krijgt voor je centjes. Zo zijn veel gemeentelijke hondenscholen (kynologenverenigingen bijvoorbeeld) relatief goedkoop. Ze ontvangen vaak subsidies van de gemeente. Daarnaast zijn de docenten vaak vrijwilligers, en enthousiaste hondeneigenaren die nu zelf les mogen geven. Hier zitten absoluut heel goede trainers tussen, maar zeer zeker niet altijd.
Een professionele hondentrainer heeft opleidingen gevolgd en houdt zijn kennis en vaardigheden bij door middel van actuele workshops en studiedagen.
12. Mijn hond hoort niet op deze hondenschool -wat als ik of mijn hond hier niet past?
Is je hond welkom? Soms worden bepaalde rassen geweigerd op de hondenschool. Of wordt alleen 1 rastype toegelaten (bijvoorbeeld border collies bij sommige hondenscholen voor schapen drijven). In andere situaties ben je al cursist, maar blijkt het niet op rolletjes te gaan.
Wat als jij of je hond uiteindelijk niet past in de cursus. Omdat je sneller of langzamer leert dan de rest. Omdat je hond een heel andere benadering vraagt (wat vaker voorkomt dan je misschien denkt). Ziet je trainer dit ? en biedt hij een passende oplossing? Ook dat maakt dat je een goede trainer bent!
12 gouden eigenschappen van een goede hondenschool. En ik hoop dat je hier mee de passende hondenschool vindt. Lukt het niet? Denk dan ook eens aan de mogelijkheden van een online hondentraining. Natuurlijk werkt dit anders dan bij een klassieke hondenschool, maar je kan wel op ieder gewenst moment, dicht bij huis, trainen, en dat zijn een paar belangrijke eigenschappen.
Mis je nog andere eigenschappen voor een goede hondenschool? Ik ben benieuwd: laat even een berichtje achter in het reactieveld hieronder!
Marijke
op 31 Jul 2015Mandy
op 01 Aug 2015