Fatsoen bij honden – Fatsoen bij baasjes – Hoezo?
3 min. leestijd

Fatsoen bij honden – Fatsoen bij baasjes – Hoezo?

Dodge is verliefd geworden. Hij heeft gelukkig wel smaak. Hij is als een blok gevallen voor Senna, een Berner Sennen teefje van 3 jaar. Ze hebben elkaar een paar weken geleden leren kennen op de hei en heel toevallig kwamen we elkaar daar vandaag weer tegen.

Dodge rende hoteldebotel achter Senna aan, duwde haar een bos heide in en…. Tja, ze rook blijkbaar wel heel erg lekker. Zijn nieuwe vriendin had er blijkbaar geen problemen mee en liet Dodge relaxed zijn gang gaan. Toch voelt het een beetje ongemakkelijk om dan met de “vader” van Senna naar het tafereel te kijken.Als ik merk dat Senna zelf niet ingrijpt door Dodge van zich af te snauwen, loop ik erheen en lijn ik hem aan. Ik merk duidelijk aan zijn gedrag dat hij haar niet met rust zal laten als hij los loopt. We lopen nog een stukje met elkaar op daar stuit Senna op de volgende bende reuen. Binnen een minuut staan vier honden op haar te rijden. De eigenaren staan gezellig met elkaar te kletsen en grijpen niet in, integendeel! Een trotse baas roept:

  “Haha, Maxje staat op zijn gemak die grote Berner te wippen!”

Senna zit ongemakkelijk tussen de bosjes en kijkt met grote ogen naar haar baasje. Deze trekt haar uiteindelijk tussen de opgewonden standjes uit en pas als deze haar allemaal achtervolgen, worden ze geroepen, nog een keer geroepen, nog een keer geroepen en uiteindelijk opgehaald.

Fatsoen bij honden

Er zijn eigenlijk weinig regels. Er zijn aangewezen gebieden waar honden los mogen, er zijn plaatsen waar het niet mag en binnen de bebouwde kom moet je over het algemeen poep opruimen.

Fatsoen bij hondent tijdens spelen

Maar hoe zit het met de ongeschreven regels? Het fatsoen bij honden en bij baasjes? Voor mensen geldt ook dat er behoorlijk wat dingen zijn waar we ons aan houden omdat “het zo hoort”. Je wacht in de rij, staat op voor een ouder iemand in de trein, etc. Dit heeft er vooral mee te maken wat wij netjes en fatsoenlijk vinden. Het is niet verplicht maar het is wel zo sociaal. Denk bijvoorbeeld aan mensen die al bellend bij de kassa staan, niets terug zeggen als iemand je groet of geen millimeter aan de kant gaan op de stoep. We vinden er allemaal wat van en voor iedereen zit de irritatie ergens anders. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

Voorbijganger toont middelvinger

Fatsoen bij baasjes?

In de interactie met andere hondeneigenaren is het niet anders. Je komt veel situaties tegen waarvoor geen regels zijn maar waarin jij of de ander wel iets van je verwacht. Voldoet de ander daar niet aan, dan wekt dat irritatie op en kan er zelfs een woordenwisseling ontstaan. Soms heeft de andere partij geen idee waar jij je zo druk om maakt, of andersom.

Misschien herken je de volgende situaties: Buiten een losloopgebied mogen honden niet los lopen. Niet iedereen houdt zich daaraan. De één omdat hij het onzin vindt, de andere omdat zijn hond sociaal is en goed luistert. Als jouw hond ook sociaal is, is het niet zo’n probleem om een loslopende, vriendelijke hond tegen te komen maar bij de training van hond met angstagressie is het een ander verhaal. Iemand die uren, weken of maanden in de training van zijn angstige hond heeft gestopt, zal het niet op prijs stellen als er plotseling een andere hond voor zijn neus staat. Hij oefent juist daar omdat hij wil voorkomen dat er een confrontatie met een andere hond plaatsvindt. Zijn training is binnen een minuut naar de maan.

Je hond mankeert misschien wat en heeft lijnrust, wat inhoudt dat hij alleen rustig aan de lijn mag lopen. Je loopt bewust niet in de losloopgebieden en nu vliegt er buiten dat gebied een vriendelijke maar onstuimige hond op jouw hond af. Het baasje roept hard: “Hij doet niks hoor.” Dat kan wel zijn maar jouw hond heeft nu misschien zijn blessure verergert en je bent weer terug bij af.

Wat doe jij als je een aangelijnde hond tegenkomt in een losloopgebied? Vind je dat je daar niet moet lopen met een hond aan de riem of vind je het wel zo netjes om je hond voor de zekerheid ook even aan te lijnen?

Onaangelijnde hond ontmoet aangelijnde hond

Laat je je hond aan een flexlijn naar elke andere hond toe gaan zonder te vragen of dat goed is? Houd je er rekening mee dat iemand met zijn hond aan het trainen is of laat je je hond daar heen gaan? Mag je je hond naar een andere hond toe laten gaan die vast ligt bij supermarkt, op de camping of achter een hek bij een huis?

Tegen wat voor situaties loop je zelf aan en wat vind jij van bovenstaande voorbeelden?

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden