Staat hij aan of staat hij uit?

Zoveel honden, zoveel verschillende karakters en gedragingen. Rustig, druk, aanhankelijk, op zichzelf, allemansvrienden of afwachtend. We zoeken naar een hond die bij ons en onze situatie past. Daarbij zitten aan de eigenschappen waar je naar zocht soms ook nadelen die in een andere situatie lastiger zijn.

Een allemansvriend is ideaal als gezinshond bij een gezin waar veel mensen over de vloer komen maar kan ook als vervelend ervaren worden als hij iedereen in het bos gedag wil zeggen of visite niet meer met rust laat.

Een hond die wat afwachtend is, zal zich niet snel opdringen naar andere mensen maar hierbij heb je weer wat meer kans op een onzekere of angstige houding naar de visite.

Een hond zonder ‘uit-knop’ ?

Zo had ik de afgelopen weken een aantal honden met veel werklust. Ze leren ontzettend snel en graag. Een groot voordeel in de trainingen! Buiten de training om kan het toch voor moeilijke situaties zorgen.

via GIPHY

 

Samen met een cursist kwamen tot de conclusie: Hij staat eigenlijk altijd aan. En dat is precies wat het is. Een werkhond staat altijd aan, klaar voor actie! Hij wil van zijn baas horen wat hij moet doen, niet alleen tijdens zijn werk maar de hele dag.

Hij heeft aanwijzingen nodig: Wat moet hij doet als je staat te kletsen? Waar wil je hem hebben als je in huis bezig bent? Hoe moet hij met bezoek omgaan? Wanneer moet hij slapen?

energieke hond

 

Er zit van nature minder rust in deze honden. Hij kan niet zelf bepalen dat het tijd is om te gaan slapen. Wij moeten een ritme voor hem maken en hem helpen zijn rust te pakken. Hiervoor is een bench of andere rustige plek een absolute must. Deze honden gaan niet uit zichzelf minder in de kamer uitgebreid liggen slapen.

Of een rustige en relaxte hond?

Daar tegenover staan de honden met minder werklust. Mijn eigen Dodge is hier een voorbeeld van. Toen we het hierover hadden, moest ik bekennen dat hij eigenlijk standaard “uit” staat….  Als ik niets met hem doe, ligt hij rustig in huis. Hij ligt voor het raam naar buiten te kijken of in een diepe slaap midden in de kamer.

Ik vind het zelf heel prettig om een rustige hond in huis te hebben en heb hier dus ook bewust voor gekozen. In de trainingen die ik met hem doe en gedaan heb, merk ik wel dat we daar niet heel ver in komen. Hij doet alles op zijn dooie gemakkie en zal geen hoogvlieger in Obedience, Hoopers of Jacht worden.

Bedenk je van tevoren dus goed wat je met je hond wilt gaan doen en hoe je mag verwachten dat zijn gedrag thuis zal zijn.

Als je serieus met je hond aan de slag wilt in diverse trainingen en daarnaast veel tijd hebt om aan zijn behoeften te voldoen, is het heel erg leuk om een hond te zoeken die uit een werklijn komt. Deze honden hebben wel een ervaren eigenaar nodig.

Voor mensen die een training wel leuk vinden maar daarnaast een druk gezin hebben,  is het verstandiger een pup te zoeken die minder werklust heeft.

En als je nu een hond hebt, hoe zit het dan bij hem of haar?  Staat hij ‘aan’?  Of altijd ‘uit’ ?  Laat het hieronder even weten 🙂

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Corrie
Door

Corrie

op 16 Jul 2019

Die van mij staat vaak aan

Mandy
Door

Mandy

op 16 Jul 2019

:-) Dat kan heel leuk zijn... of soms vraagt het om veel geduld van de baasjes :-)

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden