De eerste nachten met je pup

De eerste nachten met je pup zijn, naast het zindelijk maken, vaak ook een bron van stress en frustratie. Er kan een geluid uit zo’n klein lijfje komen waar de hele buurt van mee kan genieten. De dagen zijn al behoorlijk vermoeiend met je nieuwe vriendje en de nachten kunnen je behoorlijk opbreken.

Er zijn pups die direct lekker in hun bench slapen en dat is heerlijk. Voor de meeste hondjes geldt dat ze echt wel even moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Puppy slaapt op de arm

Dat is niet zo gek. Van de constante aanwezigheid van zijn moeder, broertjes en zusjes komt hij plotseling alleen te liggen. Het huis is nieuw en hij mist zijn vertrouwde gezelschap.

Het advies om een pup gewoon te laten janken en niet te reageren, is heel erg achterhaald. Hij moet wennen, heeft steun nodig en het helpt niet om hem aan zijn lot over te laten.

Zorg dat je de eerste nachten dus bij hem in de buurt bent. Dat kan je doen door de bench naast je bed te zetten. Zo kan je af en toe je hand even door de bench steken om hem te laten weten dat je er bent. Ook voor het zindelijk maken is het goed om hem in de gaten te kunnen houden. De meeste pups moeten er op het begin toch wel een keer uit ’s nachts.

Puppy Slapend

Als hij de nacht lekker doorslaapt, ga je de bench verplaatsen. Je zet hem steeds iets verder bij je vandaan. Zet hem niet meteen beneden maar ga eerst naar het voeteneind, vervolgens naar de overloop, dan onderaan de trap en dan pas naar de woonkamer.

Je kan er ook voor kiezen om de bench meteen op de goede plaats te laten staan. Ga dan zelf een paar nachten op een matras naast je pup slapen. Je gaat de afstand dan ook vergroten als het goed gaat door zelf steeds wat verder bij hem vandaan te gaan liggen.

Ik spreek hier steeds over de bench. Dit is een fijn hulpmiddel voor de eerste periode, vooral voor het zindelijk maken en het voorkomen van slopen als je er niet bent. Een puppyren wordt tegenwoordig ook veel gebruikt en is ook een goede optie.

Floris eerste nachten -bench

Als je een puppy-vriendelijke en veilige ruimte hebt, is een bench niet altijd nodig. Het is ook afhankelijk van de voorkeur van je pup. De ene pup voelt zich geborgen en veilig in de bench en de ander is al veel vrijheid gewend bij de fokker waardoor de bench als een ware straf wordt ervaren.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Familie Merks
Door

Familie Merks

op 08 Aug 2019

Hoi Joyce, zondag gaan wij Cobus ophalen, een ruwharige teckel. Naast Cobus hebben wij ook Nola, een vijf jaar oude labradoodle. Voor Cobus hebben wij een bench klaar staan, maar ik kan mij zo voorstellen dat hij het bij Nola ook erg fijn zal vinden. Wat is jullie advies wanneer er al een andere hond in het gezin is?

Mandy
Door

Mandy

op 09 Aug 2019

Ah.. gefeliciteerd alvast met de nieuwe pup! Dat worden heerlijke tijden :-) En spannend ook natuurlijk met zo'n kleintje erbij. Over je vraag: ik zou de eerste nacht (of nachten) zelf even bij de pup blijven (dus beneden bij de bench of de bench op jullie slaapkamer). En dan kan je vanzelf bekijken hoe het de eerste week gaat. Soms slaapt een pup de eerste nacht redelijk goed (ze zijn vaak erg moe van alle nieuwe ontwikkelingen): maar dan kan een tweede nacht opeens lastiger zijn. Ook hangt het af van hoe Nola met Cobus om gaat.. en het zal voor Cobus zeker een stuk makkelijker zijn omdat Nola er is.. maar de eerste nachten zou ik je aanraden om zelf bij zo'n kleintje in de buurt te blijven. Succes! En vooral veel plezier (en veel foto's maken: ze worden zo snel groot!) :-)

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden