Borreliose of Lyme:  Paniek is niet nodig!
6 min. leestijd

Borreliose of Lyme: Paniek is niet nodig!

Borreliose is de veroorzaker van onder meer de ziekte van Lyme, en wordt verspreid door teken. Nu zijn de meeste honden en katten-eigenaren erg alert op teken, tot op het panische af.

Is dit begrijpelijk? Jazeker!  Is dit logisch?  Nou, dat valt te bezien:

Ik kwam recentelijk een artikel tegen op de website van een Duitse journaliste en dierenliefhebber: Myriam F. Goetz. En met haar toestemming heb ik het in het Nederlands vertaald:

(Vertaald uit het Duits – met toestemming van de schrijver)

De diagnose ‘Borreliose’ (= ziekte van Lyme) is vaak een foute diagnose, want het komt zeer zelden voor dat honden en katten ziek worden van Borreliose. Dit wordt door verschillende feiten en studies bevestigd.

Borreliose is voor veel mensen een schrikbeeld. In de praktijk betekent Borreliose voor honden en katten slechts een klein gevaar. De ziekte is een modeverschijnsel en wordt vaak zonder duidelijke klachten of symptomen gediagnosticeerd.

De meeste honden en katten worden door teken met Borrelia besmet – maar ze zijn zelden ziek van Borreliose of Lyme

De meeste honden en katten worden door teken met Borrelia besmet – maar ze zijn zelden ziek van Borreliose of Lyme

Inhoud:

  1. Borreliose bij honden: besmettings-risico
  2. Borreliose bij Katten: Besmettingsgevaar
  3. Is het erg als bij mijn dier antistoffen gevonden worden?
  4. Hoe komt de diagnose ‘Borreliose’ of ziekte van Lyme tot stand?
  5. Waarom Borreliose vaak een foutieve diagnose is

Borreliose bij honden: besmettings-risico

Wilde dieren zoals reeën, herten en wolven zijn immuun voor Borreliose. 

Deze dieren worden door duizenden teken gestoken, maar ze worden niet ziek. Dit gaat eigenlijk ook zo bij honden, maar bij een enkeling is het immuunsysteem niet in staat om de bacteriën te verslaan. Het gaat daarbij meestal om honden met een verzwakt immuunsysteem.

Wordt een hond toch ziek van de Borreliose, en slaat de antibiotica niet aan, dan is dat een pittig noodlot. De symptomen duiken steeds weer in allerlei aanvallen op, en beïnvloeden het hondenleven behoorlijk. Geen wonder dat we dus allemaal bang zijn voor die Borreliosebacterie. Maar: het risico is heel erg klein:

“Borreliose bij een hond is zeer zeldzaam.”

Prof. Dr. Katrin Hartmann, Medizinische Kleintierklinik der Ludwig-Maximians-Universität

Van de honden die met de borellia-bacteriën in aanraking komen, wordt minder dan 0,1% werkelijk besmet met Borreliose, schrijft Dr. Roland Friedrich in zijn Vakartikel. Hij zegt:

“Veel besmette (*honden) blijken een genetisch bepaalde resistentie te hebben, en ook na talloze tekenbeten niet ziek te worden, zelfs ook wanneer de bacteriën zich in het lichaam uitbreiden.”

Dr. Roland Friedrich, Professor i.R. für Virologie und molekulare Onkologie am Universitätsklinikum Gießen

Borreliose bij Katten: Besmettingsgevaar

Volgens recentelijke wetenschappelijke bevindingen worden katten zo goed als nooit ziek van de Borreliosebacterie. Weliswaar wordt deze bacterie bij een tekenbeet ook op de kat overgedragen, maar het lichaam bestrijdt de bacteriën met succes (datzelfde geldt overigens ook voor FSME = Frühsommer-Mengingoenzephalitis)

Experts waren vele jaren van mening dat katten resistent zijn tegen Borelliosebacteriën. Want zelfs in diverse studies werd nooit een kat gevonden die ziek was door de Borelliose. Zo zeldzaam is Borreliose dus bij katten. Intussen zijn enkele katten bekend die ziek zijn door Borreliose. Maar dit aantal is zo klein, dat Borreliose bij katten feitelijk geen rol speelt.

Katteneigenaren zouden in Duitsland eerder moeten vrezen voor ziekten die door vlooien worden overgebracht, zoals: Feline Infectieuze Anemie, Kattenkrabziekte of Dipylidium (=lintworm).

Is het erg als bij mijn dier antistoffen gevonden worden?

Bij een vermoeden van Borreliose zal de dierenarts een bloedonderzoek doen en controleren op de aanwezigheid van antistoffen of antilichaampjes. Vaak is de uitslag positief. Wat betekent dat?

Zodra Borrelia-bacteriën in de hond of kat binnendringen, produceert het immuunsysteem antistoffen en bestrijden ze de bacteriën. Daardoor verdwijnen de Borrelia, maar de antistoffen blijven achter.  Zij zijn feitelijk de getuigen van dit ‘gevecht’. Antistoffen zijn dus een goede zaak, ze werken als het ware als een natuurlijke enting tegen Borreliose. Het lichaam is nu op het gevaar voorbereid en reageert bij een volgende Borrelia-aanval nog sneller en effectiever. Antistoffen zijn dus niet erg!

Bij katten zijn geen cijfers bekend, maar bij bijna alle honden die met teken in aanraking komen vindt men antistoffen. In veel gebieden is dit meer dan 90% van de honden.

Ongeveer 5 tot 35% van de teken zijn met de gevreesde Borrelia geinfecteerd – maar ze hebben meestal geen vat op onze huisdieren.

Ongeveer 5 tot 35 % van de teken zijn met de gevreesde Borrelia besmet – maar ze kunnen onze huisdieren meestal niets aan doen

Ongeveer 5 tot 35 % van de teken zijn met de gevreesde Borrelia besmet – maar ze kunnen onze huisdieren meestal niets aan doen

Hoe komt de diagnose ‘Borreliose’ of ziekte van Lyme tot stand?

Borreliose kan je niet diagnosticeren. Weliswaar worden verschillende Laboratoriumonderzoeken aangeboden, maar deze zijn niet betrouwbaar en foutgevoelig. (bron:  Tierärztliche Gemeinschaftspraxis Büren).  Ook zijn er bij Borreliose geen symptomen die typisch zijn voor deze ziekte. In plaats daarvan ziet men veel onspecifieke symptomen, die ook bij veel andere ziekten optreden.

De diagnose ‘Borreliose’ ontstaat meestal wanneer twee gegevens samenkomen:

  1. Het dier is kreupel.
  2. Bij het bloedonderzoek worden Borreliose-antistoffen gevonden. 

Bij vermoedens van Borreliose schrijven dierenartsen antibiotica voor. Als de behandeling aanslaat wordt de Borreliose als bewezen beschouwd.  Echter, de Symptomen kunnen worden veroorzaakt door andere ziekten, die mogelijk ook door de antibiotica verdwijnen.

Als het dier bijvoorbeeld feitelijk aan artritis lijdt, verbeteren de symptomen natuurlijk ook door de antibiotica.

Kathrin Bormann, Hondenfysiotherapeut & Osteopaat kent deze diagnosen uit haar praktijk:

“Vaak wordt de diagnose Borreliose gesteld, omdat een antistoffen-test door bloedafname een positieve uitslag heeft, en daarnaast het dier in de meeste gevallen kreupel is. Toch kan een kreupelheid veel verschillende oorzaken hebben.” […] Bij een dergelijk geval wordt meestal een langdurige antibiotica-kuur voorgeschreven.

‘Een positieve test op antistoffen zegt echter niet dat er ook een ziekte is! En zelfs is een succes van de langdurige antibioticakuur geen enkel bevestiging dat het dier werkelijk aan Borreliose lijdt, omdat door  de kraakbeen-beschermende eigenschappen van deze medicijnen meestal de artritis aanzienlijk minder erg wordt.’

(Bron: Borreliose – ja oder nein, Facebook-Post)



via GIPHY

Waarom Borreliose vaak een foutieve diagnose is

De Feiten:

  • Ongeveer 5 tot 35% van de teken in Duitsland zijn met Borreliosebacterien (de Borrelia) besmet – met grote regionale verschillen (Bron: Robert-Koch Institut).
  • Slechts 0,3 -1,4% van de mensen die door een teek worden gestoken, worden daadwerkelijk ziek door Borreliose (=ziekte van Lyme)  (Bron: Robert-Koch Institut).
  • Minder dan 0,1% van de honden die door een teek gestoken wordt, wordt ziek door Borreliose (Bron, o.a.:  Dr. Roland Friedrich)
  • Bij katten zijn er geen precieze cijfers, maar zij worden nog veel minder vaak ziek van Borreliose dan honden (Bron, o.a.:  Schweizerische Vereinigung für Kleintiermedizin)
  • Infecties bij honden en katten komen vaak voor, ziekten zelden omdat in de regel een natuurlijke resistentie aanwezig is (Bron o.a.:  Kleintierpraxis Rossi)
  • Ongeveer 90% van alle honden die regelmatig zijn blootgesteld aan teken, zijn drager van Borrelia-antistoffen  (Bron o.a.:  Dr. Roland Friedrich)
  • In de Verenigde Staten wordt geschat dat slechts 5% van de honden die de diagnose ‘Borreliose’ hebben gekregen daadwerkelijk aan Borreliose lijden. (Bron: Tierärztliche Gemeinschaftspraxis Büren).

Borreliose wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd.

Dr. Roland Friedrich, Professor Professor i.R. für Virologie und molekulare Onkologie
am Universitätsklinikum Gießen

In tegenstelling tot deze feiten zien we de wijd verspreidde paniek, die de tekentijd ieder jaar bij ons als diereneigenaren veroorzaakt. Geen wonder, want uiteindelijk wil men zijn lieveling niet kwijtraken door deze ziekte. Het internet staat vol met debatten over Borreliose (Lyme) waaruit deze angst blijkt. Rondom de tekenbestrijding is een complete industrie ontstaan.

Daarbij is de kans dat je met influenza (griep) besmet raakt vele malen groter, dan de kans dat jouw hond ziek wordt van Borreliose. In Duitsland raken tijdens de jaarlijkse griepgolf naar schatting van het Robert-Koch-Instituut 5% tot 20% van de bevolking geïnfecteerd.  Slechts 0,1% wordt ziek van Borreliose. Borreliose wordt vaak onterecht en onjuist gediagnosticeerd.

Deze cijfers zou men in gedachten moeten houden wanneer men zijn huisdier volpompt met chemicaliën om hem/haar te beschermen tegen Borreliose (Lyme). Ik wil niet oproepen dat je niets doet aan tekenbestrijding bij honden en katten. Maar de verhoudingen weer terugbrengen naar de realiteit. Ieder moet voor zichzelf beslissen, hoe hij met de feiten om gaat.

Tot zover de vertaling, en:

Wat is jouw ervaring? Jouw mening hierover?  Een reactie onder dit artikel wordt gewaardeerd (vragen stellen mag natuurlijk ook)

Wil je dit artikel delen?  Dat kan, en wordt erg gewaardeerd (wel graag compleet, inclusief de bronvermeldingen)

Een overzicht van alle Bronnen:

 

Heeft je hond erge jeuk of een allergie? —–>>>Download dan dit gratis e-book met dé 5 tips die je moet weten

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden