Blaffen als de bel gaat: hoe kan ik mijn hond dit afleren?

Blaffen als de bel gaat: hoe kan ik mijn hond dit afleren?

Een waarschuwing geven als de bel gaat, vinden de meeste mensen nog wel prima maar als dat blafje overgaat in een hysterisch concert worden we daar minder blij van. Veel honden blaffen als de bel gaat, terwijl het met training makkelijk te voorkomen of te verhelpen is.

Voor een pup heeft de bel in eerste instantie nog geen betekenis. Het is gewoon een geluid, niks meer en niks minder. Doordat er steeds wat gebeurt ná dat geluid wordt het voor je pup een signaal:

Iemand staat op en gaat snel naar de deur, er komt visite binnen of hij hoort vreemde stemmen in de hal. Misschien neem je hem mee naar de deur. Er ontstaat in ieder geval een hoop onrust. De ene pup zal enthousiast zijn en het hartstikke leuk vinden, de ander vindt het juist een beetje spannend. Wat hij er ook van vindt; er gebeurt in ieder geval wat en daar reageert hij na een aantal keren op.

Als je een nieuwe deurbel hebt, omdat je bent verhuisd of simpelweg je bel hebt vervangen zal je vaak merken dat je hond ineens niet reageert op dit nieuwe geluid. Maar: als het hele opwindende schouwspel zich weer voltrekt na dit nieuwe geluidje, heeft je hond supersnel geleerd dat dit het nieuwe signaal is. Dus: het is slimmer om dit vóór te zijn.

via GIPHY

Want: hoe je hond reageert, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Hoe duidelijker jij hem laat weten wat zijn rol is, en vooral wat jouw rol is, hoe minder opgewonden hij zal zijn. In ieder geval zal hij weten wat voor gedrag je van hem verwacht en dit makkelijker kunnen doen.

Blaffen als de bel gaat afleren in stappen

Het uiteindelijke doel van deze training is te zorgen dat de hond op zijn plaats gaat liggen zodra de bel gaat. Zo creëer je een rustige situatie waarin jij de controle hebt en je hond geleerd heeft dat dat prima is.

Stap 1

Je begint met het aanleren van het woord “plaats”.

Op het begin wijs je je hond zijn plaats aan (je mag er gewoon bij gaan staan). Zodra hij daar gaat zitten of liggen, zeg je plaats en beloon je hem met wat lekkers.

Dit ga je oefenen totdat je hondje op commando op zijn plaats gaat liggen.

Stap 2

De volgende stap is om dit ook aan te leren als de bel gaat.

Het is handig om iemand telkens aan te laten bellen en het niet alleen te oefenen als de bel toevallig gaat want dan duurt het erg lang om het hem goed te leren. Als je niemand in de buurt hebt kan je ook vooraf het geluid van je deurbel opnemen op je smartphone. Dit is niet 100% natuurgetrouw, maar bij de meeste honden werkt dit prima tijdens de training. Natuurlijk probeer je zo vaak mogelijk iemand in te schakelen om voor jou even op de deurbel te drukken.

Zodra de bel gaat, zeg je bijvoorbeeld “goed zo” of “dankjewel”. Hiermee laat je hem weten dat je zijn waarschuwing gehoord hebt en dat jij het vanaf hier wel overneemt.

Vervolgens geef je het commando “plaats”. Als je hond dan op zijn plaats gaat liggen, geef je hem wat lekkers.

Stap 3

Dan ga je de stappen uitbreiden. Je hond moet langer op zijn plaats blijven liggen voordat er beloond wordt en uiteindelijk moet de visite binnen kunnen komen en beloon je hem pas als hij dan nog steeds rustig ligt. Natuurlijk is dit voor een jonge pup of drukke hond hartstikke moeilijk. Zorg dat je er een succesvolle oefening van maakt, door in het begin dit wachtmoment zo kort mogelijk te houden. Ook kan je iemand (van je gezin) bij de pup laten zitten en hem regelmatig iets te belonen geven.

Als alternatief kan je een kluifje of gevulde kong klaarleggen voor dit lastige moment: als de bel gaat en de visite binnenkomt  krijgt je hond deze lekkernij op zijn plaats. Reken maar dat de meeste honden liever even liggen te peuzelen, voordat ze de visite komen begroeten.

Dit is snel uitgelegd maar het duurt best wel even om het dit goed aan te leren.

Tot slot

Oefen eerst uitgebreid het geluid van de bel.   Hoe vaker hij die bel hoort en de commando’s krijgt, hoe sneller hij de link legt. Je wil dat het belletje een soort commando wordt voor ‘Ga naar je plaats’.

De meeste honden blaffen al geruime tijd als de deurbel gaat en dan duurt het dus even voordat de opwinding bij het horen van de bel eruit is. Voor een pup die het nog niet kent, is het makkelijker. Als je deze training consequent toepast, is het voor je pup een gewoonte op zijn plaats te gaan liggen zodra hij het geluid hoort. Hij weet gewoon niet beter!

Als je sneller succes wilt met een hond die dit gedrag hardnekkig vertoont kan het helpen om een ander bel-geluid te monteren en direct het gewenste gedrag aan te leren. Succes met de training!  Laat je hieronder weten hoe het gaat?

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Anne-Marie Engelen
Door

Anne-Marie Engelen

op 12 Nov 2020

Ik heb een teckel van bijna 7 jaar,is nu een paar maanden bij mij. Ben dit gedrag helemaal niet gewend,Ik probeer hem terug te sturen,soms lukt het,meestal niet.slecht gedrag afleren valt niet mee.

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden