Artrose, chronische ontstekingen en voeding voor je hond:
8 min. leestijd

Artrose, chronische ontstekingen en voeding voor je hond:

Artrose,  chronische ontstekingen en andere gewrichtsklachten komen bij veel honden voor, vooral als je hond wat ouder wordt. Het lijkt onvermijdelijk, maar dat is niet helemaal waar. We weten intussen dat voeding een belangrijke invloed heeft op het ontstaan van deze aandoeningen. Maak dus slimme keuzes als het gaat om het voer voor je hond kan je veel narigheid voorkomen.

Wetenschappelijk onderzoek bij 80 Labradors

In 2017 zijn de resultaten van een onderzoek gepubliceerd waarbij 80 Labrador Retrievers werden gevolgd vanaf hun volwassen leeftijd tot hun overlijden of in ieder geval tot een hoge leeftijd.

Meer details over dit onderzoek lees je verderop in dit artikel ->>

In ieder geval kwamen uit dit onderzoek de volgende bevindingen:

Honden verouderen op een vergelijkbare manier als mensen, in ieder geval als het gaat om het toenemend risico op ontstekingen (artrose), het sterk toenemen van oxidatieve DNA-schade en het sterk verminderd vermogen om Celschade te repareren.

We weten dat met goede voedingsstoffen invloed kan worden uitgeoefend op deze veroudering. Dit geldt bij mensen maar ook bij honden.

Mars Petcare heeft dit onderzoek niet voor niets uit laten voeren, ze gebruiken het voor hun eigen productlijn voor senior honden, marketingtechnisch een slimme zet natuurlijk.

via GIPHY

Maar wat moet je als eigenaar vooral weten? Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van jouw vitale, gezonden hond, neem ik aan 🙂

Belangrijk voer voor je volwassen hond

Het verouderen begint al vroeg, waar wij mensen al vanaf onze 25 jarige leeftijd al gaan verouderen, is dit voor honden ook vanaf hun volwassen leeftijd (ongeveer 2 jaar). Natuurlijk merk je daar in het begin niets van: je hond is nog in de bloei van zijn leven, maar fysiek komt de eerste slijtage al om de hoek kijken.

Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met extra zorg voor goede voeding: vooral als je jouw hond zo lang mogelijk vitaal en gezond bij je wilt houden. Dus hier de belangrijkste details:

Proteïne

Goede proteïne is belangrijk voor een goede gezondheid. Deze eiwitten zijn de bouwstenen voor de lichaamscellen, en voor het optimaal laten werken van het immuunsysteem. Het is bekend dat een ouder wordende hond juist extra behoefte heeft aan proteïne, en dan natuurlijk een hoogwaardige proteïnebron.  Regelmatig adviseren dierenartsen of diervoer-fabrikanten om op te passen voor proteïne, en het is mij een raadsel waarom ze dit verkondigen. Want het is gebleken dat het lijf juist behoefte heeft aan deze bouwstenen, vooral als het lichaam ouder wordt.  Belangrijk is dat de kwaliteit goed is.

Oude Labrador met grijze snuit

Helaas zijn de Proteïne-bronnen bij veel hondenvoersoorten van mindere (of zelfs slechte!) kwaliteit. Proteïne zit vooral in vlees en ander dierlijke materialen. Nu kan je je  hopelijk voorstellen dat een stukje vlees voor je hond gezonder is dan een schaaltje gemalen kippensnavels.

Helaas is dit stukje vlees amper of niet terug te vinden in de meeste kant-en-klaar hondenvoer-soorten (brokken en blikvoer).  Ik wil niet zeggen dat het dus allemaal gemalen kippensnavels bevat, maar de kwaliteit is meestal aanzienlijk minder dan het verse stukje vlees.

Bovendien is het kant-en-klaar voer (brokken en blikvoer) bewerkt, wat meestal betekent dat er processen hebben plaatsgevonden  met hitte of hoge druk om zo de brokjes te maken. Door deze bewerking wordt vrijwel altijd de eiwitstructuur aangetast, met als gevolg dat het hondenlijf deze structuren niet meer herkent en dus veel minder goed kan verwerken.

Belangrijk is dus om je hond, en vooral als hij ouder wordt te voorzien van voeding met voldoende en goed verteerbare proteïne, de organen kunnen dit gemakkelijker verwerken zodat het lichaam er maximaal van profiteert.

Nu hoef je jouw Max of Luna niet meteen dagelijks een biefstuk voor te schotelen (het mag natuurlijk wel, maar ik snap ook dat dit een dure oplossing is), maar hoe beter het vleesaandeel in de voeding, hoe meer je hond er mee kan.

Vetten

Een ander belangrijk bestanddeel zijn de vetten. Honden hebben gezonde vetten nodig, en dan hebben we het vooral over de Omega 3 vetten (naast de nodige Omega 6 en 9 vetten). In een ander artikel zal ik later deze vetsoorten verder toelichten, maar voor nu kan ik je aanraden om je hond in ieder geval een goede visolie of krillolie te geven bij zijn dagelijkse maaltijd.

Granen

Als je hond gevoelig is voor ontstekingen, artrose of voor allergieën wees dan rigoureus met het koolhydraten-deel in zijn voeding.  Vermijd dus granen, aardappelen of peulvruchten, want deze stimuleren juist ontstekingen. Het lichaam kan overigens ook niet zoveel met dit soort koolhydraten, het zit helaas wel vaak in hondenvoer omdat het simpelweg een goedkoop product is wat de hondenbuik lekker vult.

Oude Duitse herderAls je toch graag koolhydraten wilt voeren, denk dan eens aan de zogenoemde speudo-granen zoals quinoa, boekweit of bijvoorbeeld aan gierst.

Extrudatie

Dit is de naam van een productieproces waarmee vele hondenbrokken worden gemaakt. Een nadeel van dit proces is dat er bijproducten vrijkomen die het hondenlichaam niet herkent (en dus feitelijk toxisch zijn). Het gevolg is dat het immuunsysteem, de lever en de nieren extra aan het werk moeten om dit te verwerken, en dat wil je natuurlijk liever voorkomen, vooral als je hond ouder wordt. Overbelasting van deze organen is vaak een reden voor allerlei gezondheidsproblemen bij de oudere hond.

Wat is goed voer?

Na dit lijstje van no-go’s wil je natuurlijk weten wat je beter wél kunt voeren aan je hond. Dus laten we daar eens naar kijken:

  1. Allereerst een open deur (waarschijnlijk), maar: hoe verser en diverser je jouw hond kan voeren, hoe beter. Een goed samengesteld voerplan waar de benodigde voedingstoffen in zitten, met de nodige afwisseling is ook voor je hond het meest gezonde alternatief (en niet alleen voor ons mensen).  Maar ik begrijp natuurlijk ook dat dit niet voor iedereen praktisch haalbaar is, ieder stapje dichterbij dit ideaal-doel scheelt natuurlijk al veel.
  2. Anti-oxidanten:  speciaal voor het tegengaan van verouderingsprocessen helpt het enorm als je het hondenlijf kan voeden met anti-oxidannen. Dit klinkt nogal hype-achtig, maar veel anti-oxidannen zitten in verse producten, zoals bijvoorbeeld:
  • Vitamine A en Caroteen: te vinden in worteltjes, zoete aardappel, broccoli en oranje fruitsoorten zoals abrikozen en perzik.
  • Vitamine C: in broccoli, groene bladgroente en citrusfruit.
  • Vitamine E: uit zaden en noten (pas op: sommige soorten zijn niet geschikt voor de hond!)
  • Seleen of Selenium: in vis, rundvlees, kip en eieren.

Artrose, Chronische ontstekingen en Supplementen voor gewrichten

Veel honden krijgen gewrichtsklachten als ze ouder worden. Op zichzelf is dit geen abnormaal verschijnsel, hoewel steeds meer honden al op jongere leeftijd kreupel worden, dagelijkse pijnen lijden en soms al vroegtijdig structureel aan de pijnstillers moeten.

Naast gezonde voeding kan je met goede supplementen dit verouderingsproces in ieder geval remmen. Maar belangrijker dan welk supplement dan ook is natuurlijk het gewicht van je hond. Het merendeel van de honden is te zwaar: en ieder pondje overgewicht is een aanslag op de gewrichten. Dus zorg dat je hond slank blijft: dat scheelt enorm qua gezondheidsklachten en kan zelfs de levensverwachting van je hond drastisch verhogen.

Goede supplementen voor gewrichten bevatten onder meer:

  • Omega 3 vetten (let op goede kwaliteit!) of
  • Glucosamine / MSM of
  • Natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld Spirulina-algen

Als je hond ouder wordt en strammer wordt kunnen oefeningen, hydrotherapie of zelfs acupunctuur helpen om het lijf zo soepel mogelijk te houden: wacht er in ieder geval niet mee tot de klachten enorm ernstig zijn, vaak bereik je sneller resultaat door eerder met oefeningen of goede beweging te starten (dat scheelt een boel ellende in de jaren erna).

Supplementen voor de mentale gezondheid

We weten dat ook honden aan alzheimer-achtige klachten kunnen leiden. Sterker nog, het is soms zelfs een reden tot euthanasie. Als de oudere hond ‘de weg kwijt raakt’ of gedesoriënteerd raakt kan het ook betekenen dat hij onzindelijk wordt, of qua gedrag enorm verandert, erg angstig wordt, of wat dan ook. Dit kan dus ernstig zijn, en soms ondoenlijk voor de hond en zijn gezin.

Met goede voedingsstoffen kan je dit proces vertragen, denk bijvoorbeeld aan:

Goede vetten, zoals Krill olie, zalmolie (hoge kwaliteit) of een MCT olie.  Vetten zijn de voedingsstoffen voor de hersenen, en houden de hersenen actief en vitaal.

Ga er niet zomaar van uit dat in het kant-en-klaar voer de goede vetten aanwezig zijn.  Goedkopere voersoorten bevatten vaak juist zeer slechte (plantaardige) vetten tot zelfs hergebruikt frituurvet (!).

Ook als de verpakking belooft dat er zalmolie, of krillolie is verwerkt moet je alert blijven. Allereerst is natuurlijk de vraag wat de kwaliteit van deze olie is, en bovendien de vraag of er voldoende olie in zit.

Over die hoeveelheid is het goed om te weten dat vaak bepaalde bestanddelen in de brokken juist de opname van goede voedingstoffen (zoals vetten) tegenwerkt. Er moet dan veel meer van dit voedingstofje in de brok toegevoegd worden zodat het lichaam voldoende kan opnemen.  Logischerwjis wordt dit door de fabrikant niet vermeld natuurlijk.

Labrador Retriever op het strand

Over het wetenschappelijk onderzoek met 80 Labradors

Het Waltham Centre for Pet Nutrition in Engeland heeft over ruim 10 jaar de gegevens verzameld van ruim 80 honden.  Dit centrum is overigens onderdeel van de Diervoerfabrikant Mars Petcare, de producent van onder meer Royal Canin, Whiskas, Pedigree, Cesar en Frolic.

De onderzoekers hebben gekeken of de honden tijdens het ouder worden meer (of minder) last kregen van ontstekingen, immuunreacties (denk bijvoorbeeld aan allergieën), en andere factoren.

Dit zijn factoren die we kennen bij mensen die ouder worden. En we weten inmiddels dat een gezond leefpatroon en de juiste voeding bijdraagt tot minder klachten op hogere leeftijd.

De onderzoekers wilden dus weten of dit ook bij honden het geval is.

Uiteindelijk zijn er dus 80 Labrador Retrievers gevolgd vanaf 2003 of 2005. Gedurende ruim 10 jaar (tot 2015/2016)  werden de honden regelmatig getest (bloedtest en vragenlijst) om zo een beeld te krijgen van veranderingen tijdens het ouder worden.

Ik bespaar je de technische details, die zijn terug te lezen in het onderzoek (de volledige tekst is hier op te vragen):

https://academic.oup.com/biomedgerontology/article-abstract/73/6/720/4555010?redirectedFrom=fulltext

Maar door de onderzoekers werd ondermeer geconcludeerd:

  • 30% toename van het C-reactieve proteïne (CRP). Deze toename duidt op ontstekingen.
  • 51% toename van DNA-beschadigingen (80HDG-levels namen toe wat duidt op oxidatieve schade aan DNA)
  • 86% afname in de zogenoemde Heat Shock Proteines (HSP70) oftewel de mogelijkheid om celschade te repareren.

Kortom: honden vertonen vergelijkbare ouderdomsverschijnselen als het gaat om ontstekingen (artrose), celschade en verminderd herstel als mensen. En we weten dat dit met bepaalde voedingsbestanddelen kan worden beïnvloed: de juiste voedingsstoffen zullen deze processen vertragen. En daarom logisch dat Mars Petcare dit onderzoek wilde laten uitvoeren.

Het is goed om je te bedenken dat veel van deze onderzoeken worden opgezet en worden betaald door voerfabrikanten.  Zij willen dit natuurlijk gebruiken om hun voer erop af te stemmen, en meer belangrijk om hun marketing erop af te stemmen. Zo kan bovengenoemde fabrikant speciaal ‘Senior-voer’ op de markt brengen waar stofjes zijn toegevoegd die de oudere hond nodig heeft.

Aan jou om te kiezen voor een dergelijke brok (aangevuld met deze supplementen) of voor een verser voer-alternatief. Er zijn altijd meerder mogelijkheden voor het voeren van je hond, het een is beter dan het ander. Het is maar net waar je voor kiest.

Herken je dit bij jouw hond?  Laat het hieronder weten (en je vragen mag je natuurlijk ook altijd stellen)

🙂

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Petra
Door

Petra

op 18 Apr 2019

Mandy, mijn hond is 13, dobermann, niet te zwaar, 35kg, voormalige sporthond. Heeft allerlei pijntjes en kwaaltjes, zit onder de lipomen, maar is oud geworden op vers vlees. Tegenwoordig 2x250gr Carnibest per dag. Ik geloof dat ik iets goed doe ... Geweldig dat je die opleiding doet, ik wens je veel succes!

Mandy
Door

Mandy

op 19 Apr 2019

Hi Petra, Dank je wel! Enne: wow, wat een mooie leeftijd :-) Ik hoop dat jullie er nog een paar mooie jaren samen aan vast kunnen knopen

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden