Apporteren met een pup

Apporteren met een pup is meestal heel goed te doen:

Het apporteren is het spel waarbij je een speeltje weggooit, je pup het ophaalt en vervolgens naar je terugbrengt.

Tijdens dit spel kan je je pup ook direct aanleren wat het commando “los” betekent. Het is heerlijk als hij dit onder de knie heeft. Hij leert wat los betekent als je het commando geeft op het moment dat hij het speeltje los laat. Hierdoor legt hij de koppeling tussen zijn actie en het commando.

De 4 onderdelen van het apporteren

Het apporteren bestaat uit verschillende onderdelen. Hierom is het ook niet gek dat je pup dit niet in één keer helemaal snapt.

  1. Je pup moet achter het speeltje aan gaan,
  2. het speeltje in zijn bek pakken,
  3. terug naar jou komen en
  4. het speeltje vervolgens bij jou weer los laten.

Dat zijn dus zeker 4 verschillende acties die hij allemaal onder de knie moet krijgen. Sommige honden doen dit vanaf het begin van nature heel goed. Zij hebben niet veel oefening nodig, behalve meestal het los laten. Andere honden gaan alleen maar achter het gegooide speeltje aan maar doen er vervolgens niets mee.

Apporteren met een pup: stap-voor-stap aanleren

We starten de oefening met twee voorwerpen die jouw puppy heel erg leuk vindt. Hij moet ze wel echt even leuk vinden dus vaak is twee dezelfde speeltjes het handigst.

apporteren met een flostouw

Stap 1: twee geschikte speeltjes

Zoek eerst even uit waar hij graag mee speelt en wat je puppy normaal makkelijk vast kan pakken.  Dit kan een knuffel, flostouw of een bal zijn. Voor pups die vooral binnen oefenen, heeft de bal niet de voorkeur. Deze kan alle kanten op rollen en stuiteren waardoor een pup sneller rare beweging zal maken waarmee hij zichzelf kan bezeren. Denk daarbij vooral aan de heupen en ellebogen. Een flostouw of knuffel die niet stuitert, is veiliger. Als er een piepje in zit, is het nog makkelijker om je pup te lokken dus daar kan je gebruik van maken.

Stap 2: Ophalen en terugkomen

Je gooit een één van de speeltjes weg en laat de pup er achteraan gaan. Gooi hem niet te ver weg, een meter is om te beginnen ver genoeg. Als je pup dit speeltje pakt en zich omdraait, is hij namelijk al weer bijna bij jou. De verleiding om onderweg los te laten of wat anders te gaan doen, beperk je zo tot een minimum.

Als hij het speeltje in zijn bek heeft, lok je hem met het andere (identieke) speeltje naar je toe. Omdat je pup zo dichtbij is, heeft hij niet veel kans om het onderweg los te laten. Je pakt het speeltje wat hij in zijn bek heeft zachtjes vast en houdt het andere speeltje goed in het zicht en beweegt daar een beetje mee, zodat het aantrekkelijker wordt voor je puppy.

Stap 3: Loslaten (om te ruilen)

Een hond houdt er meestal niet van om zijn buit af te geven maar ruilen is wel een goede optie.

Je puppy zal nu graag het speeltje willen hebben wat jij in je handen hebt, vooral als je ermee beweegt of als het geluid maakt.

Zodra hij het speeltje in zijn bek los laat, zeg je “los”. Zo gaat je pup begrijpen wat het commando betekent. Ga niet vier keer “los” roepen als hij het nog vast heeft. Zo leert hij niet wat het commando betekent maar benoem je het verkeerde.

via GIPHY

Stap 4: Direct belonen – door verder te spelen

Als je pup  het speeltje los heeft gelaten, gooi je direct het speeltje wat je in je hand had.  Zijn beloning voor het los laten, is dus dat het spel verder gaat. Je beloont niet met snoepjes. Het moet geen trucje worden maar een leuk spel om samen te doen. Herhaal dit dus ook niet té vaak. Jonge pups zijn vaak snel afgeleid, en je wilt dit spel stoppen als hij het nog leuk en interessant vindt. Dus een paar keer herhalen is vaak al genoeg voor de hele jonge pup.

Pakt je pup het weggegooide speeltje niet op? Maak hem dan eerst wat enthousiaster voor het speeltje door het voor zijn neus heen en weer te bewegen. Alsof het een levend konijntje is, bij wijze van spreken.   Als je pup wat drukker en gretiger wordt, gooi je het speeltje weg. Je zal zien dat zijn interesse dan een stuk groter is.

Veel succes met oefenen. Laat je ons hier weten hoe het gaat?  Dat zouden we super-leuk vinden.

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden