ADHD hond of hyperactieve hond?  Om gek van te worden!
6 min. leestijd

ADHD hond of hyperactieve hond? Om gek van te worden!

ADHD hond, wordt het vaak genoemd door eigenaren van een drukke hond. Maar is dat wel zo? Of liever, wat doe je met die drukke hond?  De afgelopen jaren heb ik op mijn speurhondenschool, maar ook in gedragstherapie regelmatig honden gezien die door hun eigenaar als ‘hyperactief’, ‘hyper’ of ‘ADHD-hond’  werden bestempeld.

Nu waren de meeste honden niet officieel gediagnosticeerd voor deze gedragsstoornissen, maar  het waren wel enorme ‘stuiterballen’. Druktemakers, wildebrassen, blaffers en met tomeloze energie. ‘Om gek van te worden’ verzuchtte sommige eigenaren dan. Hoezo ?

Sommige honden zijn zo energiek dat ze de hele dag rondlopen, piepen of blaffen, of zelfs dingen gaan slopen. Het lijkt wel dat wanneer ze niet beziggehouden worden, ze geen raad weten met hun energie. Het gaat maar door, en maar door, soms zelfs dag en nacht.

ADHD-hond of niet?

Veel hondeneigenaren zullen dit herkennen, en waarschijnlijk heb jij het ook meegemaakt: de dolle 5 minuten, of soms zelfs uren.Deze fase is bekend bij veel pups of pubers en meestal gaat het over wanneer ze wat ouder zijn. Soms gaat het niet over.

Soms zit het in de ‘genen’: sommige rassen zijn drukker dan andere, of de hond komt uit zogenoemde werklijnen (gefokt op voldoende energie om dagenlang te kunnen werken). En een aantal honden heeft daadwerkelijk ‘ADHD’ of een aanverwante gedragsstoornis.

Voor het baasje kan het een enorme uitdaging zijn om de energie van zijn hond ‘binnen de perken’ te houden.

Help mijn hond is hyper! Wat nu ?!

Zoals beschreven zijn de meeste drukke honden ‘gewoon’ druk of hebben enorm veel energie. Hyperactiviteit of ‘ADHD’ komt niet zo vaak voor bij honden: deze honden vinden vrijwel nooit enige rust (kunnen nooit even rustig liggen of zitten). Is jouw hond zo druk, zonder enig moment van rust?  Dan is het verstandig om dit medisch te laten onderzoeken, zodat medicatie kan helpen.

Maar de meeste honden zijn ‘gewoon’ druk. En dat niet alleen: ze kunnen die energie onvoldoende kwijt in hun dagelijkse leven. Soms hebben ze een ‘saai’ leven.

Mijn hond een saai leven?

Ik hoor mensen nog wel eens zeggen: ‘ We hebben een grote tuin, en onze hond kan daar prima de hele dag in rondbanjeren’ – maar een hond die de hele dag in de grote tuin moet doorbrengen kan zich enorm vervelen.  Andere honden hebben meer energie dan ze kwijt kunnen. Het valt ook niet mee om in je drukke leven ook voldoende activiteiten voor je hond te plannen, nietwaar?!

Maar waar zit het ‘m dan in? In de praktijk is het vaak een tekort aan beweging, discipline en mentale uitdagingen.

Laten we die drie onderdelen even nader bekijken:

Beweging voor je hond

De meeste ‘hyperactieve’ honden hebben te weinig beweging. Voor bijna alle honden is 3x per dag een uitlaat-rondje van 10 minuutjes veel te weinig. Vooral als ze tijdens deze rondjes ook amper los kunnen lopen. Nu heeft niet iedereen een losloopgebied naast het huis, waar de hond lekker even kan rennen. Of is niet iedereen in de gelegenheid een dagelijkse lange wandeling (van minimaal 1 ½ uur, met een volgroeide hond) te doen.

Dus zijn er ook andere mogelijkheden: bijvoorbeeld fietsen. Met een gezonde hond kan (met uitzondering van enkele rastypen) begonnen worden met een fietsprogramma als de hond zo’n 9 maanden is. Let wel: je begint nu met de opbouw, waarbij het meelopen naast de fiets heel rustig aangeleerd moet worden (wij rennen immers ook niet ongetraind meteen een halve marathon).

Er is echter wel een nadeel: door vaak te fietsen of te joggen met je hond bouwt de hond ook meer conditie op. Dit betekent overigens niet dat je het moet laten, maar met rennen of fietsen met je hond alleen ben je er vaak niet. Herken je dit?  Lees dan verder wat nog meer kan helpen:

Discipline

Een drukke hond is vaak erg gevoelig voor allerlei prikkels: geluiden,  bewegingen of soms alleen het idee dat hij iets moet gaan doen. Een duidelijke structuur in zijn dagelijks leven helpt de hond om wat meer rust te krijgen.

Zorg dus voor beweging (zoals hierboven beschreven), maar ook voor rustmomenten. Eventueel zet je je hond even in een gesloten bench. Zorg voor regelmaat in de dagelijkse dingen: vaste tijden van uitlaten, eten en slapen geven meer voorspelbaarheid en houvast voor de drukke hond.

Basis-gehoorzaamheid is een noodzaak: een hond die luistert is veel fijner om samen mee op pad te gaan of te trainen, wat vervolgens helpt om zijn energie af te laten vloeien.  Frustratie bij de eigenaar levert vaak alleen maar frustratie bij de (drukke) hond op, en dat brengt beide niet verder. Zoek een goede hondenschool  op die op positieve wijze werkt en je hierbij helpt.

Mentale uitdagingen

Voor ons werkt het toch ook zo?  Ik vind het zelf belangrijk om af en toe een mentale uitdaging  te hebben: ik doe een puzzel, leer een nieuwe taal, of lees een boek over hondengedrag.  En jij?  Je zult vast ook je eigen voorkeuren hebben, of wellicht krijg je in je werk of studie al voldoende mentale uitdagingen voorgeschoteld voor de hele week J

Ook honden hebben dit nodig. Want: wat is nu een leven waarin je voer elke dag wordt voorgeschoteld, waarin je uitlaatrondje vaak al bekend is, en je de hele dag wacht op… ja, op wat eigenlijk.

De voorlopers van onze hond moesten vroeger ook wachten, en deden dat slapend. Ze wachtten op het moment dat de groep op jacht ging (en ze mee moesten). Dan was opperste concentratie en fysieke scherpte nodig. En zo konden ze hun lichamelijke maar ook mentale energie kwijt.

Onze huishond hoeft niet veel te bedenken, mits we met ze trainen, of werken. Veel energieke honden zie je uit verveling of frustratie zelf wel ‘hersenwerk’ zoeken: ze slopen spullen in huis, plunderen de prullenbak of de voorraadkast of halen andere ‘ongein’ uit.

Door dit voor te zijn, en ze aan het denkwerk te zetten zorg je dat ze mentaal ook voldoende hun energie kwijt kunnen. Hoe ?  Nou, bijvoorbeeld door:

  • Voer niet meer uit de voerbak: geef hun dagelijks eten eens uit een Kong , of verstrooid in het gras in de tuin, of verpakt in een lege ‘PET’-fles. Er zijn genoeg hulpmiddelen en manieren om je hond te laten werken voor zijn eten. En daar wordt hij lekker moe van.
  • Trainen en kunstjes: besteed iedere dag geregeld even tijd aan het trainen met je hond. Dit kan heel georganiseerd: je oefent de gehoorzaamheidsoefeningen of diverse kunstjes met je hond. Maar vaak is het net zo handig om je hond te leren behulpzaam te zijn. Leer je hond een emmertje of mandje (met hengel) te dragen: en hij kan kleine artikelen in het mandje meenemen (of een blikje bier naar de gasten brengen).  Leer je hond de spons of poetsdoeken te dragen als je de ramen gaat lappen, of de auto gaat wassen. Bij veel huishoudelijke klusjes is wel een rol te bedenken voor je hond. Het kost de eigenaar niet veel tijd,  terwijl de hond zijn hersens moet laten kraken.
  • Hondensport of training: natuurlijk kun je via hondenscholen of hondensportverenigingen heel veel doen met je energieke honden. Veel trainingsvormen en sporten vragen om denkwerk en concentratie. Als je dit thuis verder kunt oefenen is het een prachtige extra uitlaatklep voor je hond.
  • Voer-zoekspelletjes: Onder de noemer hersenwerk voor honden wordt momenteel veel aangeboden op gebied van voerzoeken. Een prachtige site (weliswaar in Duits) is: www.spass-mit-hund.de  Hier zijn veel ideeën te vinden. In het Nederlands vindt je ideeën bij: www.hersenwerkvoorhonden.nl Door dit soort voerspelletjes wordt de hond ook mentaal gestimuleerd: je biedt hem immers een ‘probleem’ aan wat hij mag   oplossen.
  • Speuren en zoeken: Dit is hersenwerk ‘op z’n honds’. Wat bedoel ik daarmee?  Nou, simpelweg dat dit mentale werk het dichtst bij de hond zijn natuur komt. Immers behoren zowel het speuren als het zoeken tot de (oer-)gedragspatronen van voedselverwerving. Je kunt vele speur- en zoekvormen doen. In het bos, in veld maar ook thuis. Voor de meeste vormen van speuren of zoeken is nogal wat organisatie nodig (zeker als de hond een vermist persoon moet zoeken of moet werken op een ‘ongebruikt’ grasveld) Wil je liever thuis aan de slag met eenvoudige middelen: dan past het DigiDog Speurwerk natuurlijk heel goed.

ADHD hond onstpannen op Yoga matje

Genoeg tips dus om met je drukke pup, puber of volwassen hond aan de slag te gaan. En ongetwijfeld zullen deze tips helpen om (niet in 1 dag hoor!) je hond rustiger te krijgen. Of, dat je hond zijn energie op de juiste dingen kan richten, zodat je hond ’s avonds moe & voldaan ligt te slapen, of volledig ‘Zen’ is.

Mocht je geen succes hebben met deze tips, of merk je dat het voor jou of je hond niet werkt?  Laat het mij weten. Zet een reactie onder dit berichtje of stuur me een email. Mogelijk is er meer aan de hand, en kan ik je verder helpen.

Werkt het wél voor jou?

Of wil je iets toevoegen of opmerken? Dat kan ook, een reactie hieronder is zeer welkom!

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Ruud
Door

Ruud

op 14 Nov 2013

Hallo allemaal,ik heb sinds een week een jonge Duitse herder (reu, gecastreerd) genaamd "Axo" van een jaar oud. Hij is het nieuwe maatje van mij en mijn 9 jaar oude witte herder teef Dazzle.Wat me in ieder geval op valt is dat hij met regelmaat lekker druk is. Hij daagt Dazzle op bepaalde tijden uit om te spelen en blijven dan ook een hele poos (vaak 30 - 60 minuten) met elkaar aan de gang. Overdag vind ik dat verder prima maar 's avonds corrigeer ik hem daar wel (met beleid) op door hem voorzichtig weg te trekken of richting de bank te dirigeren, waar hij dan (meestal) braaf op gaat slapen.Ondanks dat hij er al een week is zit moet hij nog wennen. Ik houd iedere dag een schema aan met voertijden, wandelingen en speeltijd (er kan een kwartiertje inzitten). Na het eten moeten ze beiden verplicht rust, ongeveer anderhalf tot twee uur. Daarna is hij behoorlijk actief en gaat dan spelen of gaat rondlopen.Hij neemt zelf steeds meer rustmomenten maar het blijft een actief kereltje. Het is voor mij ook even wennen; mijn vorige reu Thommy was bijna 10 jaar oud en daar had je (net als mijn Dazzle) de hele dag geen omkijken naar. Die lagen gewoon met z'n tweetjes op de bank te luieren en hadden helemaal geen behoefte aan dat drukke gespeel. Begrijp me niet verkeerd; ik vind het (overdag) heerlijk om te zien hoe die twee met elkaar ravotten, maar soms mis ik die rustige tijd die ik hiervoor had ook wel eens.Jullie zullen, net als ik, beslist der mening zijn dat er helemaal niks mis is met mijn Axo, maar de drukte vind ik af en toe ook wel moeilijk. Zo is hij ook redelijk vlot afgeleid. Als hij ergens rustig ligt en het teefje zich begint te wassen, water gaat drinken of ergens op gaat kluiven staat hij weer heel snel op en gaat uitdagen. Het zal waarschijnlijk bij zijn jonge leeftijd horen en het gegeven dat hij er nog niet zo lang is.Wat ik soms moeilijk vind is beslissen wanneer ik moet negeren en wanneer ik juist moet ingrijpen. Goed gedrag wordt overigens altijd beloont met een aai / knuffel, verbaal (goed zo !) of iets lekkers. Ik kan het me helaas niet meer zo goed herinneren hoe ik dat destijds met Thommy heb gedaan. Wel weet ik dat het veel langer heeft geduurd om hem bepaalde dingen aangeleerd te krijgen en bovendien was hij (in tegenstelling tot Axo) een behoorlijke sloper.Ik denk dat de werkelijke uitdaging juist bij mij ligt. Het is een nieuwe situatie voor Dazzle, Axo en mij. In grote lijnen doet hij het voorbeeldig maar heeft wel een consequente hand nodig. Het zal uiteindelijk wel goed gaan komen. In de eerste dagen heb ik regelmatig paniekaanvallen gehad omdat de drukte me te veel werd maar dat is ondertussen ook onder controle naar mate Axo rustiger wordt. Volgende week zal ik eens een Kong voor hem kopen en hopen dat hij daar wat mee gaat doen. Thommy had er destijds ook een waar hij met regelmaat op zat te kluiven tot hij bekaf was.Aan de ene kant zou ik graag wat meer met Axo en Dazzle gaan lopen maar ben dan bang dat hij dat straks gewend is en vervolgens zijn energie niet meer kwijt kan zodra ik eens geen tijd heb voor een lange wandeling. Nu loop ik 4x per dag ongeveer 20 minuten per rit, dus ongeveer 1 1/4 uur per dag. In feite heb ik voldoende tijd om dat wat uit te rekken maar weet dus niet of Axo daar niet energieker van wordt. Ik zou hem graag rustig hebben.Al met al hoop ik dat het gros van de drukte er het komende jaar uitgroeit naar mate dat hij volwassen wordt. Hij hoeft heus niet de hele dag als een zombie op de bank te liggen, maar wat meer rustmomenten voor mijzelf (die heb ik ook nodig voor mijn mentale gesteldheid) zou niet verkeerd zijn :-)Groetjes, Ruud (30), Dazzle (9) en Axo (1)

Helen
Door

Helen

op 08 Mar 2016

dank voor jouw herkenbaar verhaal!

Paul T
Door

Paul T

op 23 Mar 2017

Zeer herkenbaar. Zelf een tweejarige reu in huis gehaald ☺

Chantal Bakker
Door

Chantal Bakker

op 17 Mar 2014

Hi Ruud,Ik lees je berichtje nu en het lijkt mij goed wanneer je lid wordt van de VDH (Vereniging voor Duitse Herders) en een Kringgroep (trainingsgroep) daarvan. Daar vind je een hoop antwoorden op jouw vragen. Verder is het zo dat het normaal zo'n drie a vier weken kost voordat een hond gewend is en niet een week. Bovendien is het gedrag wat je beschrijft normaal voor de leeftijd. Maar belangrijker nog, jij beslist wanneer er gespeeld mag worden en wanneer niet. Succes.Chantal

josee spillenaar
Door

josee spillenaar

op 06 Sep 2014

een fijne site, waar ieder wat uit kan halen, met elkaar delen, ed,. heel fijn.

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 08 Sep 2014

Dank je voor je complimenten :)

josee spillenaar
Door

josee spillenaar

op 06 Sep 2014

zelf heb ik een witte herder vn 1 jaar,,, kyra,,,,heel lief voor ons en ieder,ook kindertjes. maar ze heeft vreselijk veel energie,,dat haast niet te stoppen is,,,,tot s,avonds laat en moet ik haar in benche doen, zodat ze gaat slapen,, ze duwt heel vaak speelgoed in handen, schoot,,,zit ik op leptop,,, pakt ze m,n hand,, voor aandacht, en weer n touw,,,en speelgoed gooien,,, als ik niet stop,,, houd ze niet op,,, behalve als ze n knabbel snoep heeft,,,, ff rust, pppfff. ik weet niet hoe ik haar moet stoppen, en rustiger krijg. dood vermoeiend. als ze al ligt te slapen,en ik sta op voor wat te doen,,, of toillet,,,loopt ze me achterna. maar verder,,,buiten dat ze ook nog bang is op straat en harde geluiden, is ze erg lief en knuffelig.

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 08 Sep 2014

Wow, dat klinkt inderdaad heel 'vermoeiend'. Een deel van dit 'probleem' ligt in de leeftijd van je hond (1 jaar.. jong en energiek), dus dat gaat je op den duur helpen (als ze wat ouder wordt). Maar niet alles. Ik kan hier geen compleet oordeel vellen hoor, maar ik krijg wel een beetje het idee dat Kyra op haar manier de aandacht weet af te dwingen (en het lukt haar waarschijnlijk ook redelijk goed). Heel begrijpelijk, trouwens, als ze een speeltje op schoot legt, of zo.. je reageert dan toch... Maar daar zit waarschijnlijk ook de crux.. Als Kyra iedere dag voldoende 'te doen' krijgt (wandelingen, maar ook met haar hersens werken zoals bij het DigiDog Zoekwerk), moet ze daarbuiten ook rustige momenten hebben. Sommige honden moet je daarbij helpen. Dus: mijn advies: probeer een redelijk strak schema vast te houden (zoals we dat bij dreumesen en peuters doen).. Tijd voor eten, Tijd voor slapen, tijd voor spelen , tijd voor wandelen etc.. En als het rusttijd is, moet ze rustig zijn (eventueel dus in de bench). Daarnaast: bedenk even goed of je haar aandacht vragen niet beloont door er op in te gaan (vast wel, dat doen we allemaal vaak zonder er bij na te denken)... En dan leert Kyra.... ja, precies... dat dit de manier is waarop ze aandacht krijgt.. Dus: negeer haar aandachtvragen, en geef haar veel aandacht op het moment dat jij het bedenkt (en zij er dus niet om vraagt). Je zal zien dat het gedrag dan minder wordt. Mocht je dit heel lastig vinden, zoek dan een ervaren trainer die je erbij kan helpen... Succes ! :)

Denise
Door

Denise

op 16 Oct 2014

Hallo allemaal, wij hebben een mechelse herder van 6 jaar. Ik ken haar nu 2 jaar omdat ze 4 jaar alleen met mijn vriend heeft gewoond. In het begin hebben Kendra (teefje) een lastige tijd gehad samen. Kendra was ontzetend jaloers dat ik erbij kwam en kon hier niet mee omgaan. Elke ochtend als we naar beneden gingen had ze gespuugd of gepoept. Op Internet stond dat we dit moesten negeren. Zo gezegd zo gedaan ook al was dit soms erg moeilijk. Ook was ik diegene die haar eten ging geven en veel met haar liep om een band te krijgen met haar. Toch vond ze het lastig dat ik haar soms corrigeerde en heeft ze me een keer gebeten. Naar een half jaar doorzetten zijn wij nu onafscheidelijk en trek ze meer naar mij dan naar mijn vriend. Het enige waar ik nu nog mee zit en vooral waarin ik niet zo goed weet wat ik moet doen is haar gedrag naar andere honden. Kendra is een sociale hond en wil graag met andere honden spelen. Ik vraag aan iedere baas met hond of ze even mag snuffelen want niet iedereen zit hierop te wachten en vooral het beeld van een mechelse herder is vaak negatief. Als het baasje goedkeuring geeft laat ik haar lekker haar gang gaan. Als een baasje geen goedkeuring geeft en ik haar dus bij me moet houden gaat ze helemaal te keer. Ze gaat blaffen, grommen en wordt wild. Ik weet in zo'n situatie niet goed of ik haar moet corrigeren of niet. Ik probeer van alles. Ik neem speeltjes mee om haar af te leiden wat soms werkt en soms corrigeer ik haar omdat ik het gedrag afkeur. Weten jullie waar dit gedrag vandaan komt? Hebben jullie tips voor dit gedrag? Ik wil niet dat mijn hond als agressieve hond gezien wordt want dat is ze niet. Alvast bedankt voor jullie reacties!

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 16 Oct 2014

Hallo Denise, dank je voor je berichtje. En, wat fijn dat het je gelukt is om deze band met Kendra te krijgen. Wat je beschrijft is een herkenbare situatie. Allereerst iets over de herder (ik heb zelf een Oudduitse reu, dus ik weet het een beetje): veel mensen zijn voorzichtig met herdershonden (met name de Mechelaars en de Duitse), en niet helemaal onterecht denk ik. Er zijn immers herders (jawel, ook andere honden, maar toch..) die een vreemde hond wel 'aanpakken', 'omduwen' of zelfs bijten. Ik weet van veel hondeneigenaren dat ze een dergelijke ervaring hebben. En dan willen ze hun (vaak kleinere) hond ook beschermen, logisch. Heel rot voor de herdershonden die niet aanvallen, en hun baasjes. Maar het heeft dus wel een achtergrond. Over je vraag: het is te lastig om hier in 't kort te zeggen wat de reden is van Kendra's gedrag. Een Gedragstherapeut kan dit na een goede analyse wel. Maar, in het algemeen dus, wat kan zijn is dat Kendra heel gefrustreerd raakt als ze niet naar de andere hond toe mag. En dan reageert met blaffen, grommen, etc. Soms hebben honden niet (voldoende) geleerd om met frustratie om te gaan (kregen altijd hun zin, bijvoorbeeld), soms zijn honden qua karakter zo 'kort aangebonden' en springen ze dus erg snel uit hun vel. Er zijn ook wel andere oorzaken mogelijk, maar misschien herken je iets van de bovenste 2 ? Wat te doen? Ik zou bij voorkeur niet corrigeren, want vaak worden ze daar nog 'wilder' van. Tenzij je duidelijk (als een soort politie-agent) kan maken dat ze moet inbinden. Als je merkt dat afleiden niet helpt, is het wellicht een idee om haar (zeker als Mechelse herder) nog meer onder appél te krijgen. Dus: met haar trainen op een positieve manier, en dat ze op jouw commando aandacht heeft voor jou (laat ze naar jou kijken, en laat ze diverse oefeningen doen voor je) en beloon dit ruimhartig. Als dit op rustige plekken lukt, zal het je ook gaan lukken in situaties met andere honden, en kan je dit gebruiken om Kendra rustig te houden. Kan je je hier iets bij voorstellen?

christa
Door

christa

op 02 Nov 2014

hallo ik heb een labrador van 2jaar blond vrouwtje blijf maar trekken niet gezellig uit laten als je begrijp wat ik bedoel tegen iedereen op springen en daar is niet iedeer van gedient hipper zoveel energie mijn vraag wat kan ik daar aan doen help!!!!!!!!!!

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 05 Nov 2014

Hi Christa, dank je voor je berichtje hier. Ik zou willen dat ik je in een paar zinnen een oplossing kon bieden. Maar dat gaat niet. Wel kan ik je een paar kleine handvatten aanreiken, en mogelijk heb je er al een aantal gedaan: Allereerst beschrijf je zelf hoeveel energie je hond heeft, dus is het belangrijk dat ze dat elke dag kwijt kan (op een goede manier). Goede wandelingen (eventueel ook fietsen met je hond), maar daarnaast ook mentale training: leer je hond elke dag nieuwe dingen en oefen met haar: enerzijds zal je daardoor meer 'controle' krijgen over haar, anderzijds wordt ze daar ook eerder moe & voldaan van. Speuren en Zoeken is ook een goede uitlaatklep, zoals hierboven beschreven. Maar daarmee zal je nog niet de oplossing hebben: dus is het niet anders dan heel grondig te trainen hoe je hond meeloopt aan de lijn + hoe zij andere mensen begroet. Dat kan ik je niet in 2 regels uitleggen: maar er zijn genoeg hondentrainers die dit fantastisch kunnen begeleiden. Hebben anderen nog andere tips voor Christa ?

janneke
Door

janneke

op 15 Dec 2014

nou hier een complete beschrijving van onze lisa, zelfs met medicatie blijft ze een stuiterbal en druk. denkspellen zijn voor haar geen doen na 2x snap ze hem en ist niet leuk meer. we hebben haar nu op korrels van bach en poeder voor stress, op vaste tijden eten, wandelen enz ook voer verwisseld maar tot nu toe niet gewenste resultaat.

Danielle
Door

Danielle

op 03 Apr 2015

Ik heb een oud duitse herder teef van 14 maanden. Altijd een vrij rustige hond/pup geweest. Nooit gesloopt, altijd goed luisteren. Vanaf 7 maanden is ze het commando hier spontaan vergeten. Vanaf 9 maanden heb ik haar het commando voor aangeleerd en dat werkte wel 2 maanden goed. Nu weer niet. Verder is ze nu ontzettend alert als ik haar in het donker uitlaat en blaft en trekt een sprint als ze denk dat ze iets ziet. Ze is erg gefocust op vogels en katten. Ik probeer altijd haar aandacht af te leiden maar dat lukt niet altijd. Ik werk fulltime maar loop tussen de 2 en 2 1/2 uur met haar. Na ong 4 uur alleen zijn komt mijn zusje haar uitlaten en aandacht geven. Verder zorg ik altijd voor een gevulde kong en andere hersenwerkjes voordat ik van huis ga. Maar nu begint ze met slopen? Terwijl ze dat nooit gedaan heeft. Wat doe ik fout? Tijdens een grote wandeling van 1 uur loopt ze los en ik gooi dan regelmatig een balletje met haar waar ze gek op is. Verder zet ik regelmatig een spoor uit en tijdens de andere grote wandeling oefenen ik commando's met haar. Ik dacht dat ik genoeg met haar doe maar het lijkt net of ze nooit genoeg aandacht krijgt!

Marjanne van der Meulen
Door

Marjanne van der Meulen

op 12 Aug 2015

Goedemorgen Mandy, Wij hebben een pup van 13 weken ,het is een kruising tussen een maltezer en een langharige teckel.het dag ritme van ons ziet er als volgt uit: ik sta om 6 uur op en laat dan de pup buiten plassen vervolgens ga ik de normale dingen doen zoals douchen en aankleden. dan krijgt de pup eten en ga ik met haar wandelen.als we dan weer binnen komen ga ik zelf eten en doe dan nog een denk spelletje met haar.dan is het bijna 8 uur en gaat ze de bench in en ga ik naar mijn werk.tegen half 12 ben ik weer thuis en ga ik met haar naar buiten,dan krijgt ze eten en doen we een denkspel.daar na ga ik met haar wandelen.tegen 1 uur moet ik weer naar mijn werk en gaat ze de bench in.ik ben dan om half 4 weer thuis en gaan we wandelen.ze speelt daarna lief met haar speelgoed en met mij.tegen 5 uur krijgt ze dan eten en laat ik haar nog even uit voor we zelf gaan eten. ze speelt dan weer en heeft het naar haar zin maar tegen half 9 begint het spektakel ze krijgt dan hele grote pupillen en wordt helemaal wild ze blaft piept en gaat rennen en bijten.ze heeft het dan ook echt op mijn voorzien en bijt me waar ze me maar kan bijten.negeren heeft geen enkele zin want dan gaat ze voor me staan blaffen en houdt echt niet op.ik heb geprobeerd om haar goed in de gaten te houden en net voor het moment dat ik denk nu gaat ze het weer krijgen met haar te gaan spelen in de vorm van een rustig denkspel.helaas heeft dit geen resultaat want ze verplaatst dan het tijdstip van gekte en bijten.ik ga dan maar weer met haar wandelen maar plast of poept dan niet maar doet dat bij binnenkomst in de woonkamer en begint het blaffen en bijten opnieuw.na ongeveer 15 min is ze helemaal stuk en kruipt dan als een heel lief mak hondje naast mij op de bank en krijg ik een knuffel van haar en gaat ze slapen.tegen 11 uur gaan we voor het laatste plasrondje,dan wil ze niet wandelen maar doet gauw een plasje en loopt rechtstreeks naar huis.ze drinkt dan nog een slokje water en gaat zelf haar bench in en gaan wij naar bed.ik besef mij dat ze overdag wat veel in haar bench zit omdat ik naar mijn werk moet en dit is ook echt alleen maar zolang ze nog niet over de knauwperiode is en hoop ik dat als ze straks haar tandjes heeft gewisseld dat ze gewoon los in de kamer kan lopen met een open bench.heeft U tips voor mij hoe ik haar in de avond kan helpen met het voorkomen van dit bijt en blaf uurtje. dit is ons derde hondje en met de 2 vorige hondjes hebben we dit nooit gehad en is dus helemaal vreemd voor ons .met vriendelijke groet Marjanne van der Meulen.

Mandy
Door

Mandy

op 16 Sep 2015

Hallo Marjanne, Dank je voor je bericht. Dit is een situatie dat meerdere puppy-eigenaren zullen herkennen. De pup is dan helemaal door het dolle heen. En het is vaak 's avonds. Gelukkig is het gedrag dat meestal vanzelf overgaat als de hond wat ouder is, maar dat wil niet zeggen dat je er nu niets aan kan doen. Heel in het kort: het is lastig om je hond volledig rustig te houden of rustig te krijgen: die energie moet er gewoon even uit, lijkt het wel. Handiger is dan om je hond iets te geven waarop ze het even kan uitleven. Ik zou je aanraden om een superleuk speeltje hiervoor te gebruiken, dat je alleen op dit soort momenten uit de kast haalt. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn (ik ken een pup die dol is op een oude handdoek die ook kapot mag), of je geeft haar een kartonnen doos(je) dat kapot mag of een pet-fles (hoewel dat veel herrie maakt) Laat haar in een ruimte waar het geen kwaad kan (bijkeuken?) en na enkele minuten is het weer OK. Door haar iets anders te geven voorkom je dat ze jou gaat aanblaffen of bijten, dat wil je niet.. maar ze kan toch even haar energie kwijt. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, succes :)

Laura
Door

Laura

op 16 Sep 2015

Een hyperactieve hond kan ook natuurlijk gewoon bij de leeftijd horen. Puppies hebben altijd meer aandacht nodig dan wat oudere honden.Bovendien weet je bij bepaalde soort rassen dat het een drukke hond is. Maar goed, wat bij mij goed hielp was bijvoorbeeld een speeltje met snoepjes erin. Zo hou je de hond goed en lang bezig, waardoor hij zijn energie kwijt kan en blij wordt.Dit heeft mij enorm geholpen!

Mandy
Door

Mandy

op 16 Sep 2015

Absoluut waar: en sterker nog: veel Puppies hebben zo'n gekke 5 minuten, vol energie, niets mee te beginnen :) En meestal op een rustige moment in de avond. Goede tip van de speeltje met snoepjes. Ik zou er zelf nog voor kiezen om het normale eten van de hond in het speeltje te doen, de meeste honden vinden dat alleen al super.

Bobby95.
Door

Bobby95.

op 24 Jan 2020

Sterker nog: als de schapen met lammetjes in de wei mochten, hadden de lammetjes elke dag 's avonds om 7 uur de dolle 5 minuten. Ze renden dan met de hele groep door de weide heen en weer. Prachtig om te zien. Jonkies.... ;-)

Tinne
Door

Tinne

op 28 Sep 2015

Hallo Ik heb een zwitserse herder van 6 maand, hij kent de basis bevelen maar enkel als er een snoepje bij is. Regelmatig spurt hij als een gek'door de tuin, crost hij'op mij af en vandaag beet hij echt wel door in mijn arm. Ik ben er soms bang van maar laat het hem niet merken. Als hij me pijn doet stop ik met spelen en ga ik binnen. Hij heeft ook ALTIJD honger, krijgt al meer dan aanbevolen. Wat me zorgen baart is het agressieve dominante gedrag.,iemand een suggestie ?

Mandy
Door

Mandy

op 28 Sep 2015

Hoi, Dank je voor je berichtje hier. En: ik kan je eigenlijk maar 1 advies geven: Zoek (asap) een goede hondentrainer die je hier even mee op weg helpt. In ieder geval een hondentrainer die werkt op basis van 'positieve training' (zeker met het rastype dat je hebt). En waarom zo snel mogelijk? Omdat hier waarschijnlijk een aantal dingen gebeuren die je redelijk makkelijk kunt bijsturen. Maar: hoe langer je wacht, hoe meer verkeerde ervaringen je hond opdoet.. hoe lastiger het voor hem is om zich anders te gaan gedragen ;) - In welke regio woon je? Er zijn nl. vast trainers die je erbij kunnen & willen helpen

brigitte
Door

brigitte

op 12 Oct 2015

Hallo, Ik ben een beetje ten einde raad :-). We zijn eigenaar van 3 australische herders - 8 en 5 jaar en bijna 9 maand. Ons 9 maand oud teefje Maya is een kleine verschrikking - ongelofelijk lief, nooit angstig, heel sociaal tegenover alle levende wezens (mens, hond, paard...) maar ook erg druk. Daar ik meestal thuis werk hoeven de honden weinig alleen te zijn - als ze dat al zijn hebben ze samen (alle 3) beschikking over een eigen kamer + vrije uitloop in de tuin. Ze kunnen het ook heel goed met elkaar vinden en daarnaast hebben we een aktieve levensstijl met dagelijkse wandelingen van minstens 1 - 1.5 uur. Toch komt Maya moeilijk tot rust in huis - het is alsof ze wel altijd met iets moet bezig zijn. Verdere symptomen : ze is altijd dicht bij me en eist veel aandacht op én gaat systematisch iets vernielen van zodra ik haar even alleen laat (uitzondering : 's nachts - blijkbaar snapt ze het 'en nu gaan we slapen' ritueel wel). Ze is ook heel laat zindelijk geweest in huis. We hebben agility geprobeerd maar dat is niet zo mijn ding - vele honden waren daar super druk en sommige agressief - vond ik nu ook geen ideaal voorbeeld. Ik denk dat eventueel meer 'persoonlijke' aandacht of bijkomende uitdagingen (dingen aanleren) haar zouden kunnen helpen maar ik weet niet hoe ik van die vernielzucht af kan komen. Zou het een oplossing zijn om tijdelijk een natuurlijk 'ontspannend' middel te geven om haar te helpen tot rust te komen? Ik heb daar geen ervaring mee (nooit nodig geweest) dus weet ik niet welk middel effectief helpt zonder dat de hond ook veranderd in een "zombie". Elke vorm van raad is meer dan welkom want ik moet toegeven..;soms is de harmonie thuis niet echt 'dat' voor het moment... Bri

wilma
Door

wilma

op 02 Dec 2015

Wij hebben 2 yorkies en s"nachts willen ze elke keer om de 2 uur er uit, dan vliegen ze op en blaffen als een gek we hebben alles al geprobeert maar niks helpt , we komen zelf niet zo aan onze nachtrust. wie kan ons helpen we zijn ten einde raad

Miranda
Door

Miranda

op 23 Dec 2015

Ik heb hond van 7 jaar. Hij is de zoon van 2 zwerfhonden uit Griekenland. Ik word helemaal dol van hem. Als ik opsta, staat hij op en denkt dat hij naar buiten mag. Als ik hem aankijk wordt hij al helemaal hyper. En toch ligt hij verder rustig de slapen de hele dag. Als ik boe roep dan ligt hij te bibberen. Ik word echt een beetje gek van hem. heb je een idee hoe ik hier mee moet omgaan ?

manon
Door

manon

op 18 Jan 2016

Wat een leuk artikel! Ik heb een koningspoedel (Morris) van net 1 jaar. Binnen is het een wereldhond , hij houd van knuffelen en luistert perfect. Ik kan zo een schaal koekjes neer zetten in de woonkamer en een uur weg zijn als ik terug kom zijn alle koekjes er nog en ligt hij gewoon te slapen. Springt niet op de bank, wacht netjes op zijn eten, doet zijn kunstjes met veel enthousiasme etc. Alleen met bezoek word hij wild en wilt hij nog wel opspringen maar hiermee zijn we al hard aan het trainen en dat gaat al stukken beter. Voor de rest is hij heel rustig, kan zichzelf goed vermaken en spelen met het baasje gaat ook super leuk, eigenlijk slaapt hij vooral veel. Maar……. Dan komen we buiten….. dan is hij door het dolle heen!! Prikkels…. hij vind alles en iedereen leuk, hij wilt met elke hond spelen tegen elk baasje of hardloper aan springen, handschoenen of zakjes van andere baasjes afpakken, hij rent alle kanten op, ik hou hem steeds vaker aangelijnd omdat als ik hem roep en hij hoort mij niet rent hij zo de straat op omdat hij een ander hondje ziet ( in de buurt van een straat laat ik hem ook niet meer los). En hij kan heel hoog springen hij rent eerst naar het hondje en springt dan super hoog tot schouderhoogte bij de baasjes en blijft daar springen ( super irritant voor de baasjes en ik voel me opgelaten, en Morris luistert dan voor geen meter. Als ik hem roep en hij luistert wel dan rent hij naar me toe maar na een paar sec ziet of ruikt hij weer wat anders en buigt zo zijn weg weer af naar de afleiding. Vaak word het dan toch vangen en als ik hem dan heb hapt hij soms ( niet hard) in mijn hand.( ik ben binnen en in tuin weer heel veel aan het oefenen met hier komen en belonen binnen gaat perfect in de tuin wisselt maar met oefenen hapt hij nooit) Als ik hem aangelijnd heb en we komen een “ bekende” tegen raakt hij door het dolle heen trekt dan aan de lijn en maakt salto’s ( waarschijnlijk omdat hij aangelijnd is en heel hoog springt) . Dan zijn 5 dolle minuten gebeurd ook alleen buiten en dat uit zich door tegen mij op te springen en hij probeert happend mijn mouw te pakken( zowel aangelijnd als los) helemaal door het dolle heen is hij dan. Ik krijg dan ook geen contact meer met hem. Ik heb van alles geprobeerd, negeren, op zijn rug leggen, even vast pakken en tussen de benen tot dat hij rustig is, vaak geef ik hem zodra hij rustig is gelijk een commando (volg of zit en poot) om hem even uit de situatie te halen. Meestal (niet altijd) gaat het dan wel weer goed. Maar hij blijft het wel doen. Ik probeer heel veel om de situaties hierboven te controleren of verkomen, maar word een beetje wanhopig omdat er voor mijn gevoel geen verbetering in komt. Heeft iemand tips? Wat is jullie mening ?Is het de leeftijd moet ik geduld hebben, of moet ik gelijk iets ondernemen.Als hij hapt hoe moet ik dit corrigeren of negeren en hoe. Ik zit bij een hondenschool zij hebben mij geleerd als hij zo dol is en hapt hem op zijn rug te leggen en wachten tot hij rustig is, en verder vooral te belonen wat hij goed doet. Verder ik laat hem 4x per dag uit totaal bij elkaar ongeveer 1,5 tot 2 uur +- 30 min S’ ochtends 40 tot 60 min s’middags 20min na het eten, en nog 10 a 15 min s’avonds voor het slapen gaan. Ik probeer hem ook minimaal 1 keer per dag met andere hondjes te laten spelen tijdens een van de wandelingen. Met hem fietsen ben ik ook al aan het opbouwen dit gaat best goed ( met af en toe veel springen) springen is zijn hobby denk ik…..

Jessica
Door

Jessica

op 23 May 2016

Hoi Manon, heeeeel herkenbaar. Wij hebben ook een koningspoedel en dat over enthousiaste buiten en bij bezoek is ook bij ons een probleem (geweest). Onze Tresco is nu bijna 2 jaar. En het gaat steeds beter. Als er bezoek komt is er alleen nog een probleem als ze blijven staan praten. Zodra iedereen zit gaat hij rustig liggen slapen. Buiten laat hij nu alle baasjes links liggen en alleen bij het zien van een andere hond is de reactie sterker, maar het springen is helemaal over. Ook naar fietsers en hardlopers springt hij steeds minder, maar we moeten alert blijven. Afgelopen zaterdag gewandeld en het ging 10 fietsers goed en de laatste rende hij toch weer achterop; blaffend en springend, schaam, schaam........ Het meeste is vanzelf over gegaan, maar wat ons goed geholpen heeft is het uitlaten aan een lange lijn. Vooral in losloopgebieden. Veel mensen hebben daar commentaar op, maar je daar niets van aantrekken. Op het moment dat hij iets ziet waar hij achteraan wil, kun je meteen de lijn strak trekken, terwijl hij toch loopruimte genoeg heeft. Onze ervaring was dat we de lijn gewoon over de grond konden laten slepen en pas oppakken zodra er een prikkel verscheen. Het gaf hem het gevoel dat er controle was want hij was dan toch rustiger dan helemaal los. Na verloop van tijd geprobeerd zonder lijn en, op een enkele uitzondering na ;o) gaat het prima. Met het happen naar je mouw en tegen je opspringen is het nog niet over, ik zoek dan snel een stok, takje of heb een bal in mijn zak en na 2x gooien is het over. Als dit niet kan, helpt het om mijn rug naar hem toe te draaien en compleet te negeren, maar bij mijn man blijft hij dan nog doorgaan, dus geen garantie dat dat lukt. We laten hem regelmatig los in de polder en dit vind hij geweldig. Hij loopt nooit weg, maar een haas of konijn kan hij niet weerstaan. Gelukkig komt hij altijd weer terug, maar de eerste keer was ik best erg geschrokken. Tresco is echt een wereldhond voor ons, rustig en lief zonder een spoortje agressie, maar voor passanten en bezoek niet altijd even leuk, wel lief trouwens. Voor mij nooit meer iets anders dan een koningspoedel, maar je moet echt meer geduld hebben. Volgens mij zijn die echt pas met 3 jaar volwassen en rustiger. Veel succes en geniet van hem, groetjes Jessica

Marianne Vermeir
Door

Marianne Vermeir

op 04 Feb 2016

Hallo, onze hond Barry is 1,5 jaar, kruising labrador mechelse herder denken we, heel actief maar 's avonds voldaan en slaapt het wijzertje rond, maar we hebben één probleem, hij reageert altijd heel hyper actief op een bezoeker, springt op, maakt jankend geluid, is door het dolle heen en hapt naar de mauw van de bezoeker, wanneer we hem dan uiteindelijk kalm krijgen ligt hij een 10 tal minuten neer, en daarna begint hij weer, dit is heel vervelend omdat hij anders zo een lieve hond is, zou het helpen om hem dan meteen af te zonderen bv, in de garage zodat hij dan zou beseffen dat hij iets verkeerd doet en daardoor in de garage beland ?

Marjan
Door

Marjan

op 05 Mar 2016

Hoi Miranda. Ik heb een teckel van 10 maanden. En die gaat elke dag met me mee naar mijn werk. Kan dat kwaad? Zodra we een dag vrij zijn dan weet hij zich geen raad. En wil hij contstant bij mij zijn. Groetjes Marjan. Dank voor je genomen moeite.

Janny van Klaveren
Door

Janny van Klaveren

op 22 Apr 2018

Gelden deze regels ook voor een boomer ? regelmaat begrijp ik ,onze Boomer van bijna 1/12 jaar is ook een adhd hondje in tegenstelling tot onze vorige boomer en dwergpoedel om gek van te worden ! vanaf pup neemt ze geen rust ze liep en loopt de hele dag door spelen blaffen enz na een paar maanden een bench aangeschaft en daar haar verplichte rust in laten nemen ,laten rennnen bal spelen uitlaten madame is niet moe te krijgen .. hebben jullie tips ?

Jannie
Door

Jannie

op 14 Aug 2018

Ik heb eengoldenretriever pup van 3maandjes oud. Overdag speel ik met balletje rollen touwtje trekken. Koek spelletjes in de hand houden. En ik loop een stukje met m. Maar het gekke is.hij kan zo ineens in je broek happen springen. Grommen net of is ie vals. Wij vermoeden dat ie tegen zijn slaap aan hangt. Paar keer te zeggen dat ik niet wil dat ie me in de broek hangt hand hapt omdat ie natuurlijk ook met zijn tandjes zit.het kan zo een uurtje anderhalf duren. Daarna gaat ie vaak slapen. Hij probeert wel aante houden. Wij denken dat hij de baas wil spelen.

Mandy
Door

Mandy

op 23 Aug 2018

Herkenbare puppy-streken :-) En om met je laatste zin te beginnen: nee, ik geloof niet dat hij de baas wil spelen. Ik denk eerder dat hij op die momenten een beetje over zijn toeren is. Ik bedoel: je ziet het vaker bij jonge pups als ze moe zijn of als ze even niet goed weten wat zo op dat moment moeten doen (sommige honden doen dit bij een begroeting of als er bezoek komt, anderen als ze aandacht willen of als het baasje ineens harder gaat praten of iets anders 'ongewoons' doet). Ook hebben puppy's vaak de 'gekke 5 minuten': dat betekent dat ze even helemaal uit hun bol gaan: vaak gaan ze rennen en springen... pakken ze iets mee onderweg wat ze eigenlijk niet mogen hebben of doen echt heel maf. Alsof allerlei energie er even uit moet. Dit is heel normaal en gaat meestal snel weer over. Je hoeft natuurlijk niet alles te accepteren: Het in je broek happen is natuurlijk niet de bedoeling, zeg dus rustig 'Nee' en geef je pup iets anders om in te happen (een speeltje). Als je het idee hebt dat je pup erg moe is (geestelijk moe) helpt het soms om hem rust te laten nemen: zet hem in de bench (als je pup die kent) of op zijn kleedje met bijvoorbeeld een lekker gevulde kong (geef een deel van zijn maaltijd in een kong bijvoorbeeld)... Puppy's vechten vaak tegen de slaap (net als veel kleine kinderen) en worden dan juist extra ongedurig.. het rustig eten maakt ze ontspannen en moe en meestal slapen ze daarna. Als je merkt dat je pup dit doet op drukke of speciale momenten dan weet je dat hij niet goed weet wat hij op zo'n moment moet doen. Dus kan je dit oefenen: vertel je pup rustig te gaan zitten (en beloon dit) of rustig meelopen of wat-dan-ook... Ik hoop dat je hier mee verder kunt, maar laat hier weten als je nog vragen hebt hoor :-) Veel succes en vooral veel plezier met jullie pup!

Ingrid
Door

Ingrid

op 15 Oct 2018

Onze boxer van 1,5 jaar is behoorlijk druk (van pup af aan). Het grootste probleem is dat ze druk is naar andere honden toe. Ze blijft ze maar uitdagen (springen, blaffen) ook als de andere hond heel duidelijk aangeeft er genoeg van te hebben. Haar roepen heeft dan geen enkele zin. Ze blijft maar doorgaan. Ook is ze een keer flink gegrepen maar dat maakte tot mijn verbazing geen enkele indruk op haar. Het enige wat er in haar koppie omgaat is spelen. De hele wereld is leuk. Wat kan ik doen?

Jacqueline voet
Door

Jacqueline voet

op 16 Oct 2019

Ik doe dit al een beetje door z,n voer in zo,npuzzelspel te doen.en hem te laten zitten voor z,n bak,en op mijn commando mag hij eten.ook doe ik hem af en toe in de bench om even een rustmoment in te lassen.maar het schijnt niet te helpen.hij hoort en ziet alles,en heeft geen seconden rust.nu hebben wij hem met 12weken gekocht bij een fokker die zelf ook veel honden in huis had.dus als er een hond blaft in zijn omgeving,dan wordt hij helemaal hyper!wij zij al wat ouder,en hebben een heel rustig en geregeld leven,dus dat is wel goed voor hem.ps hij heeft ook 12weken bij de moeder gedronken zei de fokker met enige trots.

Eveliene
Door

Eveliene

op 08 Dec 2019

Ik kwam dit artikel tegen toen ik opzoek ging naar antwoorden. Ik heb een kruising chihuahua jack russel van 9 maanden. Hij is zo ontzettend druk dat ik me soms wel eens afvraag waar ik aan begonnen ben. Die gedachte vind ik eigenlijk al te triest voor woorden maar het is wel de realiteit. Ik geef hem denk spelletjes, loop 1 keer per dag 1,5 uur en daarnaast nog 3 keer een ronde van 20 minuten. Maar het is nooit genoeg. Hij is erg gericht op een van mijn katten, de andere heeft hij ontzag voor. De basis commando’s kent hij goed, maar als hij zo druk is lijkt hij wel alles te vergeten. Hij is inmiddels gecastreerd omdat hij door de hormonen niet meer goed at, buiten zijn behoeftes niet deed omdat hij erg gericht was op de omgeving en geuren enz. Echt rustiger heeft het hem niet gemaakt. Wat nu nog meer te doen?? Ik ben een beetje ten einde raad. Ik heb een cursus gevolgd en daar gedroeg hij zich wel voorbeeldig... Zucht, ik vind het niet leuk dat ik me zo voel tegenover mijn hondje. En hij zal ook mijn gevoel weer voelen. Iemand nog tips?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden