5 redenen dat je pup niet komt als je hem roept
4 min. leestijd

5 redenen dat je pup niet komt als je hem roept

Iedereen maakt wel eens mee dat je pup niet komt!  Terwijl je zo hard roept…  zucht…  Het is heerlijk om je hondje lekker te laten spelen, snuffelen en ontdekken. Dat wil je natuurlijk het liefst los van de lijn. Een voorwaarde daarvoor is wel dat hij ook komt als je hem roept en daar ontbreekt het nog wel eens aan. Helemaal niet gek want er zijn zoveel leuke dingen te beleven maar het kan wel vervelende en gevaarlijke situatie opleveren.

Het belangrijkste is dat je het altijd oefent op een plaats waar het veilig is. Het blijft een dier en je pup kan je verrassen, hoe goed hij ook lijkt te luisteren.

Waar kan het mis gaan? Hier zijn 5 heldere redenen:  (En, deze zijn niet alleen over puppy‘s.. ook bij volwassen honden gaat dit op)

1. Het is hier veel leuker!

Wat is er gezelliger dan met andere honden spelen? Niet veel kan ik je vertellen. Als hij zich aangesloten heeft bij één of meerdere soortgenoten moet je wel van hele goede huize komen om hem weer mee te krijgen. Als hij helemaal in het spel opgaat en geen enkel oogcontact meer maakt, is de kans groot dat je hem beter even kan gaan halen.

Als het andere baasje meewerkt, kan je afspreken even weg te lopen om te kijken of je pup je volgt. Als hij dat doet, wordt hij uiteraard uitbundig beloond. Komt je puppy niet? Ga er dan niet te lang mee door maar haal je pup op en lijn hem rustig aan en beloon hem als jullie weglopen en hij weer aandacht voor jou heeft.

Golden retriever geniet in de modder

2. Neus aan, oren uit

Vooral bij de verschillende jachthonden is dit een bekend verschijnsel. Je pup heeft een luchtje in zijn neus en gaat daar volledig in op. Hij is zo geconcentreerd dat hij je echt niet meer hoort. Je kan blijven roepen maar het heeft geen effect. Ook hierbij is beter om je pup te gaan halen. Komt dit vaker voor? Zorg dan dat je hem eerst aan een lange lijn houdt waarmee je hem tegen kan houden als hij zijn neus volgt in plaats van zijn baas! En train dan eerst het “hierkomen” zodat je je hond met een gerust hart los kan laten lopen.

3. Wat levert het op?

Golden Retriever pup snuffelt op sneeuwIs je beloning in verhouding tot zijn oefening?  Voor je pup is het hierkomen simpelweg een oefening. En iedere oefening is moeilijk, vooral als je nog veel moet leren. “Hier komen” in een omgeving met allerlei leuke afleidingen is bovendien een stuk ingewikkelder dan “hier komen” in de huiskamer die hij de hele dag ziet. Je kan het thuis dus prima oefenen met een simpel hondenkoekje maar in een losloopgebied zal je je inzet moeten verhogen. Rodi worst, kaas, gedroogd vlees, knakworst. In de eerste trainingen is bijna alles geoorloofd. Je puppy moet leren dat het echt de moeite waard is om bij je te checken als je hem roept.

Heb je een pup die héél graag speelt?  Dan is even samen spelen met een bal of ander speeltje ook een goede afwisseling in beloning.

4. Boze baas

Het is hartstikke moeilijk maar op het moment dat je boos wordt omdat je puppy niet wilde komen, heb je de strijd al voor een deel verloren. Je pup is heerlijk aan het spelen, snuffelen, graven, etc. en heeft geen aandacht voor jou. Je hebt hem al een keer of acht geroepen en na veel twijfeling is hij toch bereid om naar je toe te komen. Hoe graag denk je dat hij voortaan nog komt als hij nu een flinke uitbrander krijgt? Precies!

via GIPHY

Beloon je hond dus altijd vol enthousiasme, ook al doe je dat als een boer met kiespijn. Je mag hem best vertellen dat je niet blij bent, als je dat maar met een grote glimlach en een hoge stem doet 😉

5. Wie volgt wie?

Op het moment dat je puppy losloopt, wil je dat hij jouw route volgt en op jou let.

Je beloont hem dus ook als hij achter je aan rent, even komt buurten of oogcontact met je maakt.  Dit kan je doen met je stem: “Knappe pup! Ik zie dat je even contact met me zoekt”  Of, en vooral als de afleiding erg groot was maar je pup komt toch even bij jou: geef je iets extra’s een koekje of je speelt samen even kort.  Door regelmatig de aandacht van je pup te belonen, en steeds weer iets anders als beloning te verzinnen, blijf je als baasje heel leuk en verrassend voor je pup.

Als je pup eens zonder op jou te letten de andere kant op loopt probeer je hem te verleiden om je te volgen door even een stukje van hem weg te rennen en enthousiast te roepen. Hij heeft het namelijk snel door als jij steeds achter hem aan gaat en dat geeft hem geen enkele reden om je in de gaten te blijven houden.

Bij een wat oudere pup of volwassen hond werkt deze techniek ook goed als je eens wegloopt van je hond. Stel je hond loopt voor je uit en lijkt compleet te zijn vergeten dat jij er nog bent. Én: je ziet dat er geen al te grote afleiding is ..  Draai dan zonder wat te zeggen om, en loop het pad een stuk terug (in je normale wandeltempo).  Weersta de verleiding om te roepen, en gluur af en toe over je schouder om te zien of hij het door heeft.  De meeste honden zetten gauw een sprintje in om weer bij je te kunnen zijn…  als je hond je voorbij loopt roep je hoe geweldig hij is… en dan draai je om zodat je je wandeling kunt voortzetten.

Dit kan je zo af en toe eens doen, en je merkt dat je hond leert om jou in de gaten te houden: ook als hij los loopt en mag snuffelen.

 

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Gerda
Door

Gerda

op 11 Jul 2019

Mijn hond is 1 jaar nu , luisterde buiten goed maar binnen is het drama. Hij kruipt onder de tafel als ik hem wil uitlaten en ik krijg hem niet te pakken. Ook niet met iets lekkers, ik het begin wel maar nu heeft hij door dat hij dan mee moet En kruipt weg. Zodat ik hem niet kan pakken. Ik wordt er moedeloos van dat hij zich gewoon niet laat pakken

Mandy
Door

Mandy

op 16 Jul 2019

Herkenbaar beeld! Ik zie dit vaker bij klanten, vooral met puberhonden. Ik snap ook heel goed je frustratie (of moedeloos-heid), maar ik heb wat tips voor je. Om te beginnen even wat inzicht over de situatie (en let op: dit is geen kritiek op jou, want dit gebeurt bij iedereen in zo'n situatie!). Er ontstaat bij jou thuis nu een pak-me-dan spelletje. Om de een of andere reden wilde je hond niet mee naar buiten (geen idee waarom, maar dat maakt even niet uit). En door hem te 'vangen', te gaan pakken of zelfs door jouw frustratie (die horen/voelen honden feilloos) kruipt je hond juist verder weg. Sommige honden maken er een vrolijk spel van, andere honden balen echt als een stekker.. Dus tip 1: stop met 'pakken', achteraanlopen of wat dan ook.. Tip 2: heb je enig idee waarom hij niet mee wil? Baalt hij van de riem/halsband/tuigje? Hoe gaat het als hij eenmaal buiten is? Loopt hij dan vrolijk mee? Oftewel: probeer de kern van zijn frustratie te vinden (dan weet je waar je echte oplossing zit). Tip 3: als je hond buiten geen spanning heeft kan je dit doen.. als je hond wel gespannen is: loop dan eens de voordeur (of achterdeur) uit... dus de andere deur en andere route dan normaal.. En dan is mijn tip: vraag vrolijk of je hond mee komt.. blijft hij weg.. zeg je .. nou, doei! (vrolijk!) en stap je zelf de deur uit (doe desnoods de deur dicht en loop 5 stappen weg)... Veel honden balen dan toch dat ze niet mee kunnen.. en vaak helpt dit om ze letterlijk over de drempel te gaan... Mocht jouw hond nu nog steeds liever in een hoekje kruipen? Dan kan er wel eens iets heel anders spelen: ik zou je dan aanraden om een gedragstherapeut in te schakelen die ter plaatse bij jou kan meekijken en je direct op het juiste spoor kan zetten. Ik hoop dat je hier iets mee kan, veel succes! :-)

carla sillen
Door

carla sillen

op 25 Mar 2020

ik heb dat gedrag van mijn hond,,als zij los loopt ,,ik roep haar ,,meestal komt ze ,,ze loop als al pup ,,gewoon naast mij maar de laatste tijd ,,doet ze soms of ze oostindisch doof is ,,heeft ze voorheen nooit gedaan en idd ,,loop haar wat na ,,of van haar weg ,, ze luisterd dan niet ,,hoe doorbreek ik dit ze is 15mnd oud shit zu malthezer

Mandy
Door

Mandy

op 01 Apr 2020

Ai, ja.. dat zijn lastige dingen. Vaak ook een beetje puberteit-gedrag. Bedenk je wat het kan zijn: ze kan misschien echt drukker bezig zijn met de luchtjes die ze ruikt. Op deze leeftijd kunnen de hormonen duidelijk meer spelen. Ook voelen honden zich als jong-volwassene vaak wat vrijer.. ze willen ontdekken wat ze zelf kunnen. Wat je het beste kan doen is opnieuw het hierkomen aanleren: maar op een manier als een spelletje. Maak het zo leuk als je kan: met super-lekkere beloning en doe vrolijk en gezellig. Belangrijk is dat je van de 10 keer dat je haar roept haar minimaal 7 keer meteen weer vrij laat gaan. De kans dat ze dan vrolijk blijft komen is groter. En: ga haar zeker niet najagen, proberen te vangen of boos worden: al die manieren werken meestal ave-rechts. Merk je dat ze op een bepaalde locatie echt niet wil luisteren? Of is die locatie te gevaarlijk om haar zo te laten gaan? Houd haar dan aangelijnd en oefen eerst op een kleinere, veilige en minder interessante plek zodat ze weer vaker & vrolijk naar je toe komt. Succes!

Ellen
Door

Ellen

op 27 May 2020

Mijn hond is 1 jaar en sinds 3 weken gesteriliseerd, ik speel elke dag met haar in de tuin ballen gooien maar dan van de ene moment op de ander rent zij weg de straat op en met roepen komt zij niet terug, dan moet ik achter haar aan, waarom doet zij dat en wat kan ik doen om haar in de tuin te houden?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden