arrow_drop_up arrow_drop_down
5 september 2019 

Over een glanzende vacht: voeding en andere tips

Een glanzende vacht laat je hond stralen. Je hond ziet er gezonder, fitter en mooier uit als de vacht een prachtig diepe glans heeft. Enfin: daar zijn we het vast helemaal over eens.

Regelmatig zie ik honden met een doffe vacht, of heeft de hond een droge huid…met huidschilfers… of veel haaruitval. Ook zieke honden hebben er last van. Dus als eigenaar, vooral van een gezonde hond, wil je natuurlijk liever die prachtige glanzende vacht.

Hoe komt het dat een vacht zo glanst?

De glans van de hondenvacht komt door het lichtinval op een spiegelend oppervlak.  Dat licht heb je van buitenaf nodig (in het donker glanst het niet). Maar het spiegelende oppervlak is een kenmerk van de haaroppervlakte.  De haardek van je hond moet dus feitelijk spiegelglad zijn.

Even wat natuurkunde (van de kouwe grond): als de lichtstralen reflecteren op een spiegelglad oppervlak dan komen deze lichtstralen in een keurige rechte lijn onder een vaste hoek weer terug: deze stralen vangt je oog op: het beeld is veel zuiverder en glanzender dan wanneer het oppervlak niet zo spiegelglad is.

Hoe meer lichtstralen keurig in deze zelfde hoek weerkaatsen, en dus niet worden ontregeld door een on-effen oppervlak: hoe glanzender het oppervlak lijkt.

Spiegelglad oppervlakte en reflectie

In deze foto zie je het spiegelgladde wateroppervlak een prachtige glanzende weerkaatsing van de boom geven.

Maar dat is niet alles: de glans hangt ook samen met de kleur van de oppervlakte: hoe donkerder een oppervlakte is: hoe glanzender deze lijkt. Dit komt door dat het licht dat reflecteert ‘wit’ is: en dus een groot contrast is met de glans.  Dus een diepzwarte vacht kan soms snel prachtig glanzen (reden voor een pikzwarte hond? 🙂 )

Als het oppervlak (de vacht dus) onregelmatig is dan worden de lichtstralen alle kanten op gereflecteerd en dan lijkt het oppervlak veel matter.

Rimpelend oppervlakte en reflectie

In deze foto zie je de rimpelige watermassa: en de weerspiegeling is minder duidelijk: maar ook minder glanzend. Precies dát gebeurt ook met de haaroppervlakte van de hondenvacht.

Hondenharen en hun glans

Shampoo-fabrikanten en kappers kunnen je er uren over vertellen: maar bij honden is het feitelijk niet anders. Een haar bestaat grofweg uit 3 lagen die worden opgebouwd door aminozuren. De buitenste laag, die voor wel of geen glans zorgt zijn de haarschubben. Dit is bij hondenhaar hetzelfde als bij mensenhaar.

Deze haarschubben liggen als een soort dakpannetjes half over elkaar heen:  ze beschermen het haar tegen invloeden van buitenaf. Hoe gladder deze schubben tegen elkaar aan liggen: hoe (spiegel-)gladder het oppervlak en dus zie je meer glans.

Als de schubben niet mooi sluiten krijg je hetzelfde effect als bij de spiegeling op een oneffen oppervlakte: eerder mat of dof dus.

Naast dat die schubben mooi moeten sluiten, is het ook belangrijk dat de haren en haarschubben gezond en goed gevormd zijn. Haren blijven groeien en worden dus continu aangemaakt: dit proces kan alleen goed blijven draaien als je hond voldoende juiste voeding krijgt.

Er is nog wel een uitzondering: sommige rassen hebben een doffe of zelfs viltachtige vacht, denk bijvoorbeeld aan de Bergamesco, de Komondor of de Hongaarse Puli.  Hoe fris de vacht van dit type hond ook is: het zal nooit zo glanzen als dat van een kortharige hond bijvoorbeeld.

Puli met viltvacht

Hierboven zie je een Hongaarse Puli met een viltachtige vacht: niet echt glanzend dus.

Komondor

En dit is een (nog jonge) Komondor met de typische ‘dreadlocks’.

Naast de structuur van de vacht speelt ook kleur een rol:  Een witte vacht glanst nooit zo intens als bijvoorbeeld een donkerbruine of zwarte vacht.

Ziekte en Voeding

De aanleg en rastype speelt een rol, maar dat niet alleen. Een zieke hond kan makkelijk een doffe vacht krijgen. Ook kan het gebeuren door bepaalde voeding. In dat geval is er meestal sprake van een tekort aan bepaalde aminozuren of bepaalde vetzuren.

Soms wordt de vacht dof als de hond regelmatig zwaar te verteren eiwitten in zijn voer krijgt. Dit zijn dan bijvoorbeeld plantaardige eiwitten of slachtafval. Als het vet in het hondenvoer van mindere kwaliteit is zie je dat ook vaak terug in de vacht.

Daarnaast kunnen tekorten aan Zink, Vitamine B, Vitamine A, Vitamine E, Jodium of Biotine zorgen voor een droge huid, huidschilfers, haaruitval,  een doffe vacht en zelfs jeuk.

En soms denk je dat je hond keurig alle voedingsstoffen krijgt, maar blijken antinutriënten de balans te verstoren. Bekende voorbeelden van deze antinutriënten zijn:

  • Fytinezuur (dat zit in granen: dus bijvoorbeeld als je hond regelmatig brood krijgt) -> Dit verhinderd de opname van bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld Zink.
  • Teveel Calcium kan onder meer  de opname van Zink of Magnesium verhinderen

Dus die balans is steeds super-belangrijk.

Vachtverzorging:

Natuurlijk helpt regelmatig (niet te vaak) borstelen ook voor een gezonde en glanzende vacht. De doffe dode haren wil je er uit borstelen want die verhinderen de glans.  Over douchen en badderen bestaan veel meningen: in principe hoeft een hond niet zo vaak gewassen te worden.  Wil je toch iedere week een bad voor je hond: dan is het beter om vaker met alleen water te spoelen: en de shampoo heel zelden te gebruiken. Shampoo tast namelijk altijd de natuurlijke vetlaag van de huid aan, wat ook weer gevolgen heeft voor de vacht. Oh: en natuurlijk gebruik je alleen speciale hondenshampoo: dit heeft een andere samenstelling en PH-waarde dan mensen (of zelfs baby-) shampoo’s !

Hond wassen met shampoo

Wat kan je doen voor een meer glanzende vacht?

Naast het regelmatig borstelen van je hond is een aanpak via de voeding het meest doeltreffend om de vacht te verbeteren. Dus daarom enkele tips:

  • Als je hond vers voer krijgt (Barf of zelf gekookt) is het belangrijk om voor goede proteïne te kiezen. Oftewel: voldoende vlees van zo goed mogelijke kwaliteit. Als je veel bindweefsel of bijvoorbeeld voornamelijk pens voert: zijn dit minder hoogwaardige proteïne.
  • Bij kant-en-klaar voer wil je de ‘vlees- en dierlijke nevenproducten’ liever vermijden: dit laatste bestaat namelijk vaak uit allerlei slachtresten van het slachtdier (geen vlees dus) en daar is ook weinig hoogwaardige proteïne te vinden.
  • Een goede olie, bijvoorkeur een goede visolie (zalmolie of krillolie) is altijd een extra verrijking voor de vacht. En niet alleen voor de vacht maar voor veel lichaamsfuncties. Kies voor een goede kwaliteit olie die je als supplement voert (als bijvoorbeeld in de brokken ook zalmolie is verwerkt is deze meestal niet zo waardevol: een goede olie verliest zijn werking in enkele maanden)

Over een glanzende vacht

  • Te vetarm voeren kan soms ook een probleem zijn, vooral als de hond vers gevoerd wordt, maar soms ook bij brokken of blikvoer. Een hond heeft een bepaalde hoeveelheid dierlijke vetten nodig: daar haalt de hond zijn energie uit, en daarnaast onder meer ook de voeding voor de vacht.
  • Al met al is een goed passend voedingsplan voor je hond het allerbeste: tekorten zijn funest voor de vacht, maar soms zijn overdoseringen ook niet goed. Natuurlijk kan je altijd met een voedingsadviseur afstemmen. Niet alleen om een glanzend velletje te krijgen voor je hond: maar vooral ook om je hond gezonder en vitaler te krijgen en te houden.

Heb jij nog tips voor een glanzende vacht?

Deel ‘m hieronder: dat is ook voor andere lezers welkom!

En vragen stellen mag natuurlijk ook altijd 🙂

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut. En vanaf 2019 ook gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in Warschau PL, in Engeland, Santiago de Chili in München en Stuttgart (Zuid-Duitsland), en nu onder de rook van Antwerpen...Maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Daphne

Door

Daphne

op 6 September 2019

Interessant en leerzaam, deze blog. Dank je wel! Vraagje: Hoe denk jij over schapenvet bonbons dat ook wordt geadviseerd voor een glanzende vacht? En: mijn hond heeft eigenlijk altijd wel ergens een soort enorme puist. Na een tijd (enkele weken) gaat die dan open en komt er rommel uit. Daarna is het weg op die plek. Kan dit ook met voeding worden opgelost? Het betreft een oud-Duitse herder. Ze krijgt vers vlees en eet verder met de pot mee wat groente betreft. Alvast bedankt voor je reactie, Mandy!

Mandy

Door

Mandy

op 8 September 2019

Hai Daphne, dank voor je reactie hier. Mijn idee over schapenvet? Ik zou altijd eerder kiezen voor een goede visolie (zalmolie of krill-olie bijvoorbeeld) Deze zijn wel wat duurder dan schapenvet: maar ze bevatten ook veel meer voedzame stoffen (én zijn goed voor de huid en vacht). Zo bevat visolie onder meer veel Omega 3 (wat compenseert met de grotere hoeveelheden Omega 6 die veel honden binnen krijgen (schapenvet bevat in verhouding veel meer omega6). Veel soorten vetten hebben invloed op de huid en vacht (meer vet/ minder droge huid etc). Het nadeel bij schapenvet (bij sommige honden) is dat je een overmaat aan talg kan krijgen dat dus ook die puistjes of bultjes met prut kan veroorzaken. Dus zeker bij jouw hond zou ik niet kiezen voor schapenvet.. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, laat me weten als je nog vragen hebt...

Daphne

Door

Daphne

op 10 September 2019

Duidelijk, Mandy! Geen schapenvet meer en wél visolie voor mijn dame. Dank je wel voor je advies en toelichting!

Corina

Door

Corina

op 23 October 2019

Beste Mandy, onze Mechelaar heeft allergie (en). We zijn bij MCD geweest en na een eliminatiedieet verdwenen de klachten zo goed als. Hij krijgt nu KVV paard, hert of geit, steeds met 1 eiwitbron. Is het nodig om gekookte groente bij te voeren?

Reactie plaatsen

Heeft je hond jeuk of een allergie? Gratis checklist

Met deze korte checklist weet je of jouw hond mogelijk allergisch of intolerant is. Jeuk is een bekend symptoom: maar er bestaan meer symptomen die veel hondeneigenaren niet zien. Met deze gratis checklist weet je het in 10 minuten :-)
Cookie erbij?