Over een glanzende vacht: voeding en andere tips
6 min. leestijd

Over een glanzende vacht: voeding en andere tips

Een glanzende vacht laat je hond stralen. Je hond ziet er gezonder, fitter en mooier uit als de vacht een prachtig diepe glans heeft. Enfin: daar zijn we het vast helemaal over eens.

Regelmatig zie ik honden met een doffe vacht, of heeft de hond een droge huid…met huidschilfers… of veel haaruitval. Ook zieke honden hebben er last van. Dus als eigenaar, vooral van een gezonde hond, wil je natuurlijk liever die prachtige glanzende vacht.

Hoe komt het dat een vacht zo glanst?

De glans van de hondenvacht komt door het lichtinval op een spiegelend oppervlak.  Dat licht heb je van buitenaf nodig (in het donker glanst het niet). Maar het spiegelende oppervlak is een kenmerk van de haaroppervlakte.  De haardek van je hond moet dus feitelijk spiegelglad zijn.

Even wat natuurkunde (van de kouwe grond): als de lichtstralen reflecteren op een spiegelglad oppervlak dan komen deze lichtstralen in een keurige rechte lijn onder een vaste hoek weer terug: deze stralen vangt je oog op: het beeld is veel zuiverder en glanzender dan wanneer het oppervlak niet zo spiegelglad is.

Hoe meer lichtstralen keurig in deze zelfde hoek weerkaatsen, en dus niet worden ontregeld door een on-effen oppervlak: hoe glanzender het oppervlak lijkt.

Spiegelglad oppervlakte en reflectie

In deze foto zie je het spiegelgladde wateroppervlak een prachtige glanzende weerkaatsing van de boom geven.

Maar dat is niet alles: de glans hangt ook samen met de kleur van de oppervlakte: hoe donkerder een oppervlakte is: hoe glanzender deze lijkt. Dit komt door dat het licht dat reflecteert ‘wit’ is: en dus een groot contrast is met de glans.  Dus een diepzwarte vacht kan soms snel prachtig glanzen (reden voor een pikzwarte hond? 🙂 )

Als het oppervlak (de vacht dus) onregelmatig is dan worden de lichtstralen alle kanten op gereflecteerd en dan lijkt het oppervlak veel matter.

Rimpelend oppervlakte en reflectie

In deze foto zie je de rimpelige watermassa: en de weerspiegeling is minder duidelijk: maar ook minder glanzend. Precies dát gebeurt ook met de haaroppervlakte van de hondenvacht.

Hondenharen en hun glans

Shampoo-fabrikanten en kappers kunnen je er uren over vertellen: maar bij honden is het feitelijk niet anders. Een haar bestaat grofweg uit 3 lagen die worden opgebouwd door aminozuren. De buitenste laag, die voor wel of geen glans zorgt zijn de haarschubben. Dit is bij hondenhaar hetzelfde als bij mensenhaar.

Deze haarschubben liggen als een soort dakpannetjes half over elkaar heen:  ze beschermen het haar tegen invloeden van buitenaf. Hoe gladder deze schubben tegen elkaar aan liggen: hoe (spiegel-)gladder het oppervlak en dus zie je meer glans.

Als de schubben niet mooi sluiten krijg je hetzelfde effect als bij de spiegeling op een oneffen oppervlakte: eerder mat of dof dus.

Naast dat die schubben mooi moeten sluiten, is het ook belangrijk dat de haren en haarschubben gezond en goed gevormd zijn. Haren blijven groeien en worden dus continu aangemaakt: dit proces kan alleen goed blijven draaien als je hond voldoende juiste voeding krijgt.

Er is nog wel een uitzondering: sommige rassen hebben een doffe of zelfs viltachtige vacht, denk bijvoorbeeld aan de Bergamesco, de Komondor of de Hongaarse Puli.  Hoe fris de vacht van dit type hond ook is: het zal nooit zo glanzen als dat van een kortharige hond bijvoorbeeld.

Puli met viltvacht

Hierboven zie je een Hongaarse Puli met een viltachtige vacht: niet echt glanzend dus.

Komondor

En dit is een (nog jonge) Komondor met de typische ‘dreadlocks’.

Naast de structuur van de vacht speelt ook kleur een rol:  Een witte vacht glanst nooit zo intens als bijvoorbeeld een donkerbruine of zwarte vacht.

Ziekte en Voeding

De aanleg en rastype speelt een rol, maar dat niet alleen. Een zieke hond kan makkelijk een doffe vacht krijgen. Ook kan het gebeuren door bepaalde voeding. In dat geval is er meestal sprake van een tekort aan bepaalde aminozuren of bepaalde vetzuren.

Soms wordt de vacht dof als de hond regelmatig zwaar te verteren eiwitten in zijn voer krijgt. Dit zijn dan bijvoorbeeld plantaardige eiwitten of slachtafval. Als het vet in het hondenvoer van mindere kwaliteit is zie je dat ook vaak terug in de vacht.

Daarnaast kunnen tekorten aan Zink, Vitamine B, Vitamine A, Vitamine E, Jodium of Biotine zorgen voor een droge huid, huidschilfers, haaruitval,  een doffe vacht en zelfs jeuk.

En soms denk je dat je hond keurig alle voedingsstoffen krijgt, maar blijken antinutriënten de balans te verstoren. Bekende voorbeelden van deze antinutriënten zijn:

 • Fytinezuur (dat zit in granen: dus bijvoorbeeld als je hond regelmatig brood krijgt) -> Dit verhinderd de opname van bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld Zink.
 • Teveel Calcium kan onder meer  de opname van Zink of Magnesium verhinderen

Dus die balans is steeds super-belangrijk.

Vachtverzorging:

Natuurlijk helpt regelmatig (niet te vaak) borstelen ook voor een gezonde en glanzende vacht. De doffe dode haren wil je er uit borstelen want die verhinderen de glans.  Over douchen en badderen bestaan veel meningen: in principe hoeft een hond niet zo vaak gewassen te worden.  Wil je toch iedere week een bad voor je hond: dan is het beter om vaker met alleen water te spoelen: en de shampoo heel zelden te gebruiken. Shampoo tast namelijk altijd de natuurlijke vetlaag van de huid aan, wat ook weer gevolgen heeft voor de vacht. Oh: en natuurlijk gebruik je alleen speciale hondenshampoo: dit heeft een andere samenstelling en PH-waarde dan mensen (of zelfs baby-) shampoo’s !

Hond wassen met shampoo

Wat kan je doen voor een meer glanzende vacht?

Naast het regelmatig borstelen van je hond is een aanpak via de voeding het meest doeltreffend om de vacht te verbeteren. Dus daarom enkele tips:

 • Als je hond vers voer krijgt (Barf of zelf gekookt) is het belangrijk om voor goede proteïne te kiezen. Oftewel: voldoende vlees van zo goed mogelijke kwaliteit. Als je veel bindweefsel of bijvoorbeeld voornamelijk pens voert: zijn dit minder hoogwaardige proteïne.
 • Bij kant-en-klaar voer wil je de ‘vlees- en dierlijke nevenproducten’ liever vermijden: dit laatste bestaat namelijk vaak uit allerlei slachtresten van het slachtdier (geen vlees dus) en daar is ook weinig hoogwaardige proteïne te vinden.
 • Een goede olie, bijvoorkeur een goede visolie (zalmolie of krillolie) is altijd een extra verrijking voor de vacht. En niet alleen voor de vacht maar voor veel lichaamsfuncties. Kies voor een goede kwaliteit olie die je als supplement voert (als bijvoorbeeld in de brokken ook zalmolie is verwerkt is deze meestal niet zo waardevol: een goede olie verliest zijn werking in enkele maanden)

Over een glanzende vacht

 • Te vetarm voeren kan soms ook een probleem zijn, vooral als de hond vers gevoerd wordt, maar soms ook bij brokken of blikvoer. Een hond heeft een bepaalde hoeveelheid dierlijke vetten nodig: daar haalt de hond zijn energie uit, en daarnaast onder meer ook de voeding voor de vacht.
 • Al met al is een goed passend voedingsplan voor je hond het allerbeste: tekorten zijn funest voor de vacht, maar soms zijn overdoseringen ook niet goed. Natuurlijk kan je altijd met een voedingsadviseur afstemmen. Niet alleen om een glanzend velletje te krijgen voor je hond: maar vooral ook om je hond gezonder en vitaler te krijgen en te houden.

Wil je meer weten over gezonde voeding bij je hond?  Dan  is een Digidog-online cursus ‘Over gezonde Voeding’ wellicht iets voor jou. Bekijk hier wat je allemaal krijgt in dit online programma, en hoe je zelf een gezondheidsboost kan geven aan je eigen hond:

klik hier >>>https://digidog.nl/compact/

Wil je ook een gezondere vacht bij je hond? Of heb je andere vragen?

Laat het hieronder weten: dat is ook voor andere lezers interessant!

En, je ontvangt natuurlijk een reactie/antwoord op je vragen..

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Daphne
Door

Daphne

op 06 Sep 2019

Interessant en leerzaam, deze blog. Dank je wel!Vraagje: Hoe denk jij over schapenvet bonbons dat ook wordt geadviseerd voor een glanzende vacht?En: mijn hond heeft eigenlijk altijd wel ergens een soort enorme puist. Na een tijd (enkele weken) gaat die dan open en komt er rommel uit. Daarna is het weg op die plek. Kan dit ook met voeding worden opgelost? Het betreft een oud-Duitse herder. Ze krijgt vers vlees en eet verder met de pot mee wat groente betreft.Alvast bedankt voor je reactie, Mandy!

Mandy
Door

Mandy

op 08 Sep 2019

Hai Daphne, dank voor je reactie hier. Mijn idee over schapenvet? Ik zou altijd eerder kiezen voor een goede visolie (zalmolie of krill-olie bijvoorbeeld) Deze zijn wel wat duurder dan schapenvet: maar ze bevatten ook veel meer voedzame stoffen (én zijn goed voor de huid en vacht). Zo bevat visolie onder meer veel Omega 3 (wat compenseert met de grotere hoeveelheden Omega 6 die veel honden binnen krijgen (schapenvet bevat in verhouding veel meer omega6). Veel soorten vetten hebben invloed op de huid en vacht (meer vet/ minder droge huid etc). Het nadeel bij schapenvet (bij sommige honden) is dat je een overmaat aan talg kan krijgen dat dus ook die puistjes of bultjes met prut kan veroorzaken. Dus zeker bij jouw hond zou ik niet kiezen voor schapenvet.. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, laat me weten als je nog vragen hebt...

Daphne
Door

Daphne

op 10 Sep 2019

Duidelijk, Mandy! Geen schapenvet meer en wél visolie voor mijn dame. Dank je wel voor je advies en toelichting!

Corina
Door

Corina

op 23 Oct 2019

Beste Mandy, onze Mechelaar heeft allergie (en). We zijn bij MCD geweest en na een eliminatiedieet verdwenen de klachten zo goed als. Hij krijgt nu KVV paard, hert of geit, steeds met 1 eiwitbron. Is het nodig om gekookte groente bij te voeren?

Bianca
Door

Bianca

op 09 Jul 2020

Beste Mandy, Onze Tibetaanse Terrier Nina heeft als ouders een zwarte mama en een zwart witte papa. Toen ze een pup was had ze prachtig glanzend zwart haar en een paar witte plukjes wit haar bij borst, sik en puntje van haar staartje. Nu ze 2 jaar is zien we haar kleur veranderen, wat uiteraard ook wel grappig is om te zien, ze is net een toverbal. Op haar rug ziet ze er grijs uit, haar snor is roodbruin, haar oortjes nog zwart en borsthaar nog wit. Ik vind het prachtig, maar daar waar ze grijs wordt (of beter gezegd) daar waar ze meer witte haren krijgt, wordt haar vacht ook minder glanzend en wat stugger. Dat zou ik graag wat glanzender krijgen. Volstaat het toevoegen van zalmolie of heb je nog een andere tip voor mij? Ze krijgt het merk Orijen brokken en blikjes tonijn speciaal voor honden gemengd met brood (wat niet zo best is lees ik in je blog).Vriendelijke groet, Bianca(weet eigenlijk niet of je nog op deze reacties reageert aangezien deze blog all uit 2019 stamt...maar niet geschoten, altijd mis zullen we maar zeggen)

Mandy
Door

Mandy

op 27 Jul 2020

Hai Bianca, Ik lees/antwoord zeker nog wel hoor :-) En ja: grijze haren zijn stugger en harder, dat is nu eenmaal wat het pigmentloze haar doet (ook bij mensen, kan ik je vertellen). Een goede zalmolie is voor honden een waardevolle toevoeging, dat zeker. Maar als je hond zo jong al grijzend wordt zou ik zeker kritischer kijken naar haar gezondheid, want dat is erg jong (onder de pak-em-beet 5 jaar grijs worden is niet helemaal normaal, zeg maar..). Soms is het genetisch bepaald (was haar moeder/ haar vader ook jong grijzend?). en anders kunnen andere factoren ook een rol spelen: Stress, voeding (tekorten) of een niet-optimale darmwerking... of medicijnen.. Kortom: ik raad je aan om eens kritisch te bekijken of je iets van deze factoren kan verbeteren. En als je meer vragen daarover hebt: stuur me een mailtje (mandy @digidog.nl) dat overlegt iets makkelijker dan hier...

Benno
Door

Benno

op 24 Jul 2020

Goed om dit te lezen Mandy maar alleen lees ik niets over het kammen van de vacht. Ik gebruik een herderskam en hoe vaak kam ik mn labrador?

Danielle
Door

Danielle

op 28 Jul 2020

Hi Benno, Eigenlijk is het zo dat je beter helemaal niet kamt. Als je je labrador (veel) kamt dan haal je niet alleen de haren eruit die inmiddels dood zijn, maar ook de nog intacte haren neem je mee. De huid wil dan versneld nieuwe haren aanmaken en doordat dit proces versneld gaat, zullen deze nieuwe haren niet helemaal compleet zijn. Met als gevolg dat deze haren ook weer sneller dood gaan en uitvallen en dus een meer verharende hond. Het beste is om de was- en blaasmethode toe te passen. Dat betekent dat je je hond wast en daarna met een waterblazer uit blaast... de dode haren zijn verzwaard en blaas je eruit. Dit is minder invasief voor de huid en vacht. Dit dien je dan een aantal keren te herhalen. Je kan het eens navragen bij een goede trimsalon, maar het kan ook goed zelf. Je zal wel heeeel veel haren zien rondvliegen, hou daar rekening mee 😀. Op deze manier krijgen de huid en vacht de tijd om te herstellen en in hun natuurlijke groeiproces terug te keren en daardoor krijg je een minder verharende hond. Het herstel van de vacht kan wel enige tijd duren en natuurlijk is voeding daarin ook super belangrijk. Mocht je interesse hebben in de speciale shampoo's die gericht zijn op verharende honden, dan zou je eens op mijn website kunnen kijken en je mag me ook altijd benaderen hoor. https://opvierpootjes.nl/webshop/ groetjes, Danielle

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

 • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
 • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
 • De geheime mythe rondom granen
 • Eiwitten en vetten: ja of nee?
 • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden