Wat voor hondenras zit er in je 'rasloze' hond? De meeste mensen raden verkeerd!

Wat voor hondenras zit er in je 'rasloze' hond? De meeste mensen raden verkeerd!

Wat voor hondenras heeft mijn kruising hond? Veel eigenaren van een mix of een rasloze hond vragen het zich af. We proberen het vaak te herkennen aan de kleuren, de lichaamsbouw en  vooral ook de grootte van de hond.  Maar in veel gevallen klopt daar niets van!

Rassen herkennen is logisch

Als we bijvoorbeeld denken aan de honden die voor de politie werken: zullen de meeste mensen ervan uit gaan dat het Duitse Herders zijn.  En soms een overduidelijke Mechelse herder.  De mensen die professioneel met honden werken, of vaak verschillende honden meemaken, zoals hondentrainers, gedragstherapeuten, trimmers, dierenartsen of -assistentes of medewerkers van een hondenopvang of asiel, zullen sneller herkennen dat het vaak kruising-honden zijn die bij de politie worden ingezet: maar dit is niet altijd heel duidelijk te zien.

Politiehond kruising herdershond

Hondenras: schijn bedriegt!

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het uiterlijk van een 'vuilnisbak'-hond  helemaal geen garantie is voor het betreffende ras: soms lijkt een hond sprekend op bijvoorbeeld een retriever, maar blijkt dit amper in de mix voor te komen.  Ik vermoed dat dit ook te maken heeft met de erfelijkheidspoel van de uiterlijke kenmerken:  bij mensen slaan veel uiterlijke kenmerken vaak ook een generatie over. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je kleur ogen krijgt uit de mogelijkheden van de oogkleuren van je biologische opa's en oma's.  (En zo kan ikzelf verklaren dat ik de enige in ons gezin was met bruine ogen: met een moeder met blauwe ogen en een vader met groene ogen... het ging immers om de grootouders).

Bewijs dat ook experts het niet herkennen

Er is een onderzoek uitgevoerd in de VS waarbij zo'n 6000 honden-professionals zijn ondervraagd er meestal behoorlijk naast zaten. In het onderzoek kregen deze profs foto's te zien van 100 honden (allemaal rasloze mixhonden). Deze honden waren allen asielhonden en duidelijk gemixed qua ras.  Voor het onderzoek werd van iedere hond middels een DNA-test een rassenprofiel gemaakt.

De professionals kregen de foto's te zien en konden steeds kiezen uit 20 rassen. De vraag was: welke rassen denk je dat bij deze  hond voornamelijk aanwezig zijn.

Als er minimaal 25% van dit ras in de hond aanwezig was werd het antwoord goed gerekend.  En de uitslagen waren best verbazingwekkend:

Slechts 15 honden werden door een ruime meerderheid (70% van de professsionals) goed ingeschat. Bij 6 honden had niemand het goed (van de 6000 deelnemers!). En het was opvallend dat de antwoorden per hond enorm divers waren: dus als men verkeerd koos, werd een enorme variëteit van andere rassen gekozen (verkeerd gekozen dus)

Kruising Husky Pyrenese Berghond

Zelf de foto's checken?

Als je benieuwd bent naar deze test, en vooral naar de foto's van de honden. Dan kan je het hier terugvinden -->>>

Je ziet per foto de resultaten van de DNA-test + de top 5 antwoorden van de experts. En de verschillen zijn enorm.  Mijn tip: als je een leuke kwis nodig hebt voor een familieavondje, of met de 'hondenmensen' in je omgeving: met deze site kan je ongetwijfeld iets leuks opzetten.

Al met al is dit een leuke bezigheid: maar wat eronder ligt is de interessante vraag: in hoeverre is het uiterlijk van de hond bepalend voor het gedrag? Ik heb vanuit de hondengedragswetenschap geleerd dat er sterke vermoedens zijn dat een hond méér gedrag vertoond van het type waar hij op lijkt dan van de andere genen in zijn 'rugzakje'.

Maar ik heb zelf nog geen steekhoudend onderzoek gevonden (ik blijf zoeken).  Mocht jij dit lezen en onderzoeken kennen?  Laat het me weten?  Vind je dit simpelweg interessant?  Blijf DigiDog volgen: er komt zeker meer informatie hierover.
Gisela Vink
Door

Gisela Vink

op 04 Aug 2019

Smous

Reactie plaatsen