Hoe geef je geur aan een geurvoorwerp?

Hoe geef je geur aan een geurvoorwerp?

Geur geven aan een geurvoorwerp wordt ook wel het 'beluchten' van het geurvoorwerp genoemd, dit klinkt best technisch, dus daarom een nadere uitleg:

Bij het DigiDog Detectiewerk leer je je hond zoeken naar een bepaalde geur. Allereerst moet je dus bedenken wat voor geur je wilt gebruiken, en ik ga ervan uit dat je dat al weet als je dit artikel leest. Een volgende stap in het aanleer-plan is dat je je hond laat zoeken naar een leuk voorwerp (een aantrekkelijk speeltje) dat je 'oplaad' met deze geur. Het beluchten dus. Na dit beluchten heeft het speeltje de geur waarmee je gaat trainen.

Een leuk en praktisch geurvoorwerp in deze aanleerfase is bijvoorbeeld de muis die je op de foto ziet, of een ander pluche hondenspeeltje.

In dit artikel ga ik je in het kort uitleggen hoe je  het geurvoorwerp van geur voorziet, het 'opladen'  van het voorwerp, niet letterlijk, maar zo zou je het wel kunnen vergelijken.

Je gekozen geur kan een vaste substantie hebben (dat heeft onze voorkeur) zoals een kruid. Ik werk bij voorkeur met gedroogd kattenkruid, omdat dit een geur is die wij zelf kunnen ruiken, en bovendien een geur die normaal gesproken niet in je dagelijkse huishouden voorkomt. Dit laatste zou immers veel verwarring kunnen opleveren.

Ook kan een geur op oliebasis zijn: zoals bijvoorbeeld Vanille-extract, Pepermunt-extract, of de geuren die internationaal in de K9 Nosework-sporten worden gebruikt: Berken, Anijs of kruidnagel. Deze geuren zitten meestal in een klein flesje, en zijn erg geconcentreerd.  Ik ben zelf geen voorstander van deze geuren op olie-basis: sommige bestanddelen in deze olie kunnen giftig (of in ieder geval ongezond) zijn voor de hond, en bovendien is het door de hoge concentratie erg moeilijk om de geur te doseren: voor je het weet gebruik je er veel te veel van (en ruikt het té sterk).

Mijn advies is daarom: start met een droge (kruiden of thee) vorm van geur.

Gedroogd Kattenkruid als geur bij Detectiewerk

Hoe geef je nu een pluche muis (als voorbeeld) geur ? Eenvoudig via deze stappen:
 • Neem een leeg blik of een goed afsluitbare glazen pot (een weckpot of jampot werkt goed). Als blik kun je bijvoorbeeld een koffie-opbergblik kiezen, of een schoongewassen blik waar koekjes in hebben gezeten. Het blik moet groot genoeg zijn om het geurvoorwerp in op te bergen.
 • Zorg dat het blik of de glazen pot schoon gewassen is (minimaal op 65 graden of nog beter: met kokend water uitgespoeld), en laat deze heel goed drogen. Er mag geen vocht meer inzitten, dus gewoon afdrogen is niet afdoende. Door het kleinste beetje vocht gaan de kruiden immers al rotten.
 • Schud op de bodem van het blik wat van de kruiden (voor een kleiner blik, ca 8x8 cm 3 theelepels, voor een groot koekblik is ca 3 afgestreken eetlepels voldoende.
 • Leg op de kruiden een stukje keukenpapier. Je wilt immers niet dat de kruidendeeltjes aan de pluche muis blijven kleven en in je hele huis terecht komen.
 • Leg de pluche muis (of muizen) op dit keukepapier en sluit het blik (of de glazen pot) af.  Zorg ervoor dat de muis schoon en helemaal droog is!
 • Nu laat je dit blik minimaal 24 uur staan, en dan zal de muis naar de kruidengeur ruiken. Wil je dit proces versnellen: zet dan het blik in de zon of op de warme kachel. Ook helpt het om nog wat kattenkruid (ingevouwen in een stukje keukenpapier) boven op de geurvoorwerpen te leggen, vooral als je vele geurvoorwerpen hebt, versnelt dat enorm.

 • Als het geurvoorwerp naar kattenkruid ruikt (dus als je het zelf kunt ruiken) is het voldoende 'geladen' met de geur. Bij twijfel? nog iets langer laten zitten dus.

  Werk je met toch liever met geur op oliebasis: gebruik dan een tipje (een wattenstaafje is al te groot, liever een make-up tipje) en neem iets van de olie uit het flesje. In de praktijk: tip even de hals van het flesje aan: dat is voldoende: dompel het tipje niet helemaal onder want de geur is snel veel te sterk.

  Leg dit tipje op de bodem, keukenpapier erover, en de rest is identiek.

  Op deze manier kun je schone speeltjes en andere geurvoorwerpen steeds opnieuw 'opladen' met de zoek-geur. Je kunt de kruiden (mits droog en schoon bewaard in het blik) tot wel 4-6 maanden gebruiken.

  Stop dus ook nooit een 'gebruikte' muis terug in het blik: deze is ongetwijfeld vochtig van het speeksel van de hond (of vies van gebruik).

  Eenvoudig & snel, en klaar voor een nieuwe ronde speurplezier!

Meintje
Door

Meintje

op 12 Mar 2021

Dit is nuttige info. Een blik zou ik niet gebruiken, dat "lekt" geur.

Reactie plaatsen