Hoe speel ik met mijn pup?

Hoe spelen? Met je pup? Dat klinkt misschien als een gekke vraag. Iedereen weet toch wel hoe je speelt? Maar is dat eigenlijk wel zo makkelijk?

Een pup moet alles nog leren, spelen is daar ook een onderdeel van. Als een hond nooit geleerd heeft te spelen, snapt hij er als volwassen hond soms echt niets van. De ene hond vindt er daardoor helemaal niets aan en de andere hond kent geen grenzen waardoor een spelletje eindigt in frustratie of fysieke pijn.

Spelen is ontspanning en je gevoel zegt dat het zo vrij mogelijk moet zijn. Toch is voor spel ook training nodig en is het verstandig om daar regels aan te hangen.

Spelende puppy's

Een pup is doorgaans van zichzelf dol op spelen. Hij speelt met alles en veel pups kunnen zichzelf ook prima vermaken.

Hoe speel je samen met je puppy?

Samen spelen is goed voor de band tussen jou en je hondje maar wat doe je dan?

Ballen en flostouwen zijn bij de meeste mensen bekend als favoriet speelgoed voor honden maar is het ook de beste keuze? Jonge honden groeien snel en zijn daardoor erg kwetsbaar. Het najagen van een bal die alle kanten op stuitert, met een beetje pech ook nog op een gladde vloer, is niet verstandig. Het risico op een blessure is groot.

Als je het apporteren graag wilt oefenen, kan je beter gaan trainen met iets wat niet weg stuitert zoals een knuffel of iets dergelijks. Gooi het ook niet te ver weg zodat hij er rustig naartoe kan lopen. Lok hem vervolgens weer naar je toe met een ander favoriet speeltje zodat je met hem kan ruilen.

FLostouw hondDe flostouwen kunnen beter niet zonder toezicht gegeven worden. De meeste honden zijn fervente friemelaars en halen de touwen zo uit elkaar. Die touwtjes worden ingeslikt en kunnen voor serieuze en zelfs fatale verstoppingen in de darmen zorgen.

 

Deze touwen worden ook vaak voor trekspelletjes gebruikt. Over dit soort  trekspellen zijn de meningen verdeeld: Een hond mag niet winnen, de baas moet de laatste winnen, de hond mag niet grommen, etc.

Welsh-Terrier kan snel te opgewonden raken tijdens spelMet een trekspel op zijn tijd is niets mis, mits er regels zijn en je hond er geschikt voor is.

Een felle Terriër kan bijvoorbeeld te fanatiek worden en hierdoor niet meer bereikbaar zijn. Voor je het weet, hangt hij in je hand of in je gordijnen! Met zo’n temperament is het verstandiger om hem niet nog gekker te maken tijdens het spel.

Een wat rustiger hondje kan zich waarschijnlijk wat makkelijker beheersen en daarmee kan je dit spel prima doen. Grommen tijdens dit spel noem je spelagressie. Daar is niets mis mee, ze vinden het vaak heerlijk. De regel is wel dat hij niet in jou mag bijten. Doet hij dat wel, dan leg je het speeltje weg en negeer je hem even.

Als hij rustig is geworden, start je het spel weer. Zo gaat hij leren dat hij wel in het speelgoed mag bijten maar niet in zijn baas.

Oefen commando Los

Oefen meteen het commando “los” bij deze spelletjes door het te benoemen als hij uit zichzelf los laat en hem daarvoor te belonen. Je kan het ook uitlokken door te ruilen voor een ander speeltje.

 

Spellen die voor iedere hond geschikt zijn, zijn denkspelletjes en daar kan je alle kanten mee op. Je kan puzzels kopen, snuffelmatten knutselen, zoekspelletjes in huis doen, balletje balletje spelen, etc.

Bij een denkspel gebruikt je pup zijn hoofd en daar wordt hij nog veel moeier van dan van het rennen en vliegen. Gooi de bal dus niet maar verstop hem. Eerst op een plek die hij makkelijk kan zien en daarna bouw je de moeilijkheidsgraad op.

Clickertraining kan ook als spel ingezet worden. Er zijn zoveel leuke dingen te leren die je pup ook geweldig vindt!

Over de schrijver
Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie. In haar trainingen valt deze kennis mooi samen.
Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden