Hallo! Hier!! Hierkomen!!! - aandacht van je hond krijgen

Hallo! Hier!! Hierkomen!!! - aandacht van je hond krijgen

Weglopen, niet luisteren of volledig zijn eigen ‘ding’ doen. Sommige hondeneigenaren worden er wanhopig van, en weten niet hoe ze aandacht van hun hond kunnen krijgen.

Is een volgende situatie herkenbaar?

Je hond wandelt lekker los, maar loopt voortdurend met zijn neus aan de grond geplakt en reageert nergens op; Of:

Je hond ziet andere honden (kinderen, mensen) en sjeest er op af.  Joehoe, wie wil met mij spelen?!

Of:

 Je hond ziet een voorbijkomende auto (paard, konijn, schapen) en gaat er zonder na te denken meteen achteraan.

Vaak hebben deze honden in huis wel aandacht voor de baas, hoewel een enkeling helemaal niet bewust lijkt te zijn van zijn eigenaar, en bijna een eigen leventje leidt.

Weglopen is gevaarlijk

Het lijkt zo leuk, zo’n sprintende hond, maar er zitten veel risico’s aan. Gelukkig weten de meesten eigenaren dat:

 • Hun vrolijke hond zomaar op een onvriendelijke, agressieve hond kan aflopen;
 • In hun blinde spurt geen idee heeft van het verkeer, en onder een auto of fiets kan lopen;
 • Kinderen, ouderen, en andere mensen kan laten schrikken, omverlopen en zelfs verwonden (meestal onbedoeld, maar toch);
 • Het wild kan opjagen, wat regelmatig zorgt voor gewonde of zelfs dode dieren;
 • Schapen, paarden en andere dieren kan opjagen, met slachtoffers tot gevolg.

Niet bepaald waar je als baasje op zit te wachten dus.

Waarom lopen honden eigenlijk weg?

Eigenlijk heel eenvoudig: omdat het dáár leuker is, interessanter is of in ieder geval erg nieuwsgierig maakt.

‘Ja, dat is wel erg gemakkelijk gezegd’, hoor ik je denken.

Maar laten we eens wat situaties bekijken:

Er spelen kinderen, lachen en rennen, of een groepje mensen loopt geanimeerd pratend verderop.  Dat is interessant, vooral als je hond een vorige keer aandacht kreeg, of zelfs koekjes van deze mensen.  Een bang kindje dat wegrent is voor de hond ook ‘aandacht’: Vaak ziet de hond dit als een leuk spelletje. Oftewel: de moeite waard om eens te gaan kijken!

Er springt een konijn (eekhoorn of kat) voor de hond weg als je in het park wandelt…  tsja: dat is nu net de ‘trigger’  waarmee de jacht wordt geopend! Iedere hond heeft in zijn voedselverwervings-systeem deze jachtpassie.  Heel eenvoudig: om te overleven heeft de hond de oerdrift in zich om voedsel te verschalken.  In het huidig leven hoeven de honden daar niets mee te doen, ze krijgen immers hun voer voorgeschoteld. Maar deze jachtgedragingen vindt je nog steeds terug in het apporteren, het speuren, het zoeken, het ‘doodschudden’ van het speeltje, het trekspelletje, en nog veel meer.

Geen wonder dus dat het wegrennen van een ‘prooi’ voor de meeste honden onweerstaanbaar is: een knopje gaat om waarmee de hond in een reflex achter de ‘prooi’ aangaat. Overigens loopt dit bij sommige honden uit de hand: ze zien ook joggers, fietser of auto’s die voorbij komen als ‘prooi’, evengoed erg risicovol dus.

Je hond is compleet in zijn eigen wereld als hij snuffelt, voor je uit wandelt of juist achterblijft. Sommige honden lijken niet samen met hun baasje te wandelen, maar eerder alleen.  Ook hier is meestal sprake van afleiding, maar deze is niet altijd zichtbaar voor ons. Voor honden is de wereld vooral een groot geurplaatje, en vooral buiten in het park of het bos stikt het van de geuren die hele verhalen prijsgeven voor onze hond. Geen wonder dat dit veel honden afleidt van aandacht voor hun baasje.

En jij?

 Nu zegt bovenstaande alles over de hond, en misschien herken je jouw hond er wel in. Maar dat is meestal één kant van het verhaal.  Hoe zit het met jou?

Ik bedoel,  wat doe jij eigenlijk tijdens een wandeling? Telefoneren tijdens het uitlaten van je hond | wandelen zonder aandacht

Ben jij bezig met je hond?  Eerlijk?! Veel eigenaren lopen te telefoneren, whats-appen of te Twitteren.

Loop je in gedachten verzonken?

Ben jij wel met je hond bezig? – of totaal niet?

Mmmm… dat is even confronterend, maar ik vraag dit niet om je te pesten. Want wij zijn allemaal geneigd om tijdens een wandeling afgeleid te zijn door onze eigen mensendingen, of niet?!

Bovendien: wij mensen hechten er ook aan om vaak eenzelfde rondje te lopen met de hond, dat vinden we prettig en vertrouwd.  Denk eens aan ‘jouw’ park of bos: hoe vaak loop je een ronde precies hetzelfde (en zelfs altijd linksom of juist rechtsom?).  Mmmm vertrouwd voor ons, en voor onze hond?  ‘Boring’

Dus, als er ergens iets ‘spannends’ te vinden is, gaat je hond er op af, begrijpelijk toch?!

Als bovenstaande bekend voorkomt ben je niet de enige, dit gebeurd bij de meeste hondeneigenaren.

Maar hoe krijg je aandacht van je hond?

Vraag je je misschien af.  Je hoeft niet als een joker door het bos te gaan huppelen, maar de kunst is wel om leuker te worden voor je hond. Verderop in dit artikel meer hierover.

Daarnaast is training van een goede ‘hier’ belangrijk. Beheerst je hond de ‘hier-kom’ oefening?

Deze training begint direct zodra de hond bij je in huis komt, het liefst dus meteen als pup (en voor herplaats-honden: meteen vanaf de komst).

Hier-oefening

Een pup blijft vaak dicht bij de eigenaar. Ze vinden de ‘grote wereld’ nog erg spannend, dus lopen ze niet te ver weg.  Als ze wat ouder worden durven ze steeds meer, en verkennen ze hun eigen wereld.

Veel puppy-eigenaren denken dat hun hond automatisch wel bij hen blijft lopen (zonder lijn), maar komen er dus later achter dat de Pup de stoute schoenen aantrekt en ineens niet meer zo volgzaam blijkt.

Het is dus beter om dat moment voor te zijn: en gebruik te maken van de behoefte van de Pup om naar je toe te komen. Hoe ?  Een aantal tips op een rijtje (ook voor de volwassen hond overigens):

 • Gebruik een goede beloning (wat de hond als beloning ervaart!) – iets super-lekkers of super-leuks dus!
 • Gebruik daarnaast de dagelijkse leuke dingen als beloning:  ‘Hier-komen’ voor de etensbak, ‘Hier-komen’ voor vertrek voor de uitlaatronde, ‘Hier-komen’ voor het favoriete spel, en zo nog meer.

Bedenk dat het ‘Hier-komen’ voor de hond niets oplevert- het is aan jou om dit de moeite waard te maken. Iedere keer opnieuw!

 • Zorg ook dat je beloning verrassend is, iets extra lekkers, iets heel anders, een nieuw speeltje, wees dus creatief (en niet voorspelbaar).
 • Start de oefening in huis, vanuit een andere ruimte. Als dit goed gaat: in de tuin.
 • Roep je hond 1 x, op een vrolijke en uitnodigende toon (alsof je de jackpot voor hem hebt gewonnen).
 • En beloon je hond iedere keer als hij naar je toekomt, nadat je hem geroepen hebt – altijd!
 • Als je hond uit zichzelf even bij je komt, zich even meldt, reageer je vriendelijk. Je laat zien dat je zijn gebaar om jou aandacht te geven hebt gezien, en waardeert.
 • Als dit binnenshuis goed gaat, oefen je in de tuin. En als dit lukt oefen je in het park of bos.
 • Wanneer je de oefening naar park of bos verplaatst, oefen je los als het veilig is (dat is een belangrijke voorwaarde!).
 • Als je twijfelt of je hond zal luisteren,  of twijfelt aan de veiligheid, gebruik je eerst een lange lijn (te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaken).
 • Pas je beloning aan, aan de prestatie.  Dus: je geeft altijd een beloning, maar als je hond komt op jouw commando terwijl er konijnen rondspringen verdient hij een super-beloning, de Jackpot!!  Dus geef hem dan een biefstuk of iets dergelijks. Heb je dat niet op zak?  Geen probleem: geef hem dan extra veel van de koekjes, kaasjes of worstjes die je normaal geeft.

Jackpot= een onverwachte hoofdprijs:  iets superlekkers (biefstuk), of heel veel van iets ‘gewoons’ (hand vol koekjes).

Op deze manier leer je je hond om te komen op jouw verzoek, maak er een leuk spel van, en oefen dit regelmatig (meermalen per week).

Trainingsfouten

Lees ook even deze veel voorkomende trainingsfouten, zodat je niet in dezelfde valkuil stapt:

 • Train je met de clicker: gebruik NOOIT de clicker als ‘hier-kom-signaal’.  Dat werkt in het begin, maar snel zal de werking van de clicker afnemen. Zonde!
 • Je hond proberen te ‘vangen’. Dit gebeurt vaak bij pups.  De pup moet worden aangelijnd, en duikt steeds weg als je dit wilt doen. Wat is dan logisch: we gaan de pup vangen. Maar de pup is sneller, en de vangst wordt steeds moeilijker: wat leert de pup: Leuk te spelen met je, terwijl jij probeert hem bij je te krijgen.
 • Straffen als de hond toch gekomen is, of gevangen is. Oh, dit is een lastige: je hond heeft er een potje van gemaakt, je bent minstens een kwartier bezig geweest in het drukke park om je hond aangelijnd te krijgen. De hele stad heeft je horen roepen, en de meewarige blikken prikken in je rug.  Eigenlijk heb je ‘het mormel’ dan aangelijnd. En natuurlijk krijgt hij op zijn flikker. Maar: wat leert je hond? Het aanlijnen is al erg jammer, en dan ook nog een pak op m’n donder?! Dan blijf ik liever nog even weg.  Kortom: hoe erg de stoom uit je oren komt: reageer het niet op je hond af, sterker nog: beloon je hond altijd als je hem aanlijnt, hoe tegenstrijdig dit ook voelt.
 • Na een aantal vreselijke ervaringen, waarbij je hond echt niet te ‘vangen’ was, besluit je dat hij niet meer los mag. Op zich een goed besluit, tijdelijk, terwijl je een goede ‘hier’ aanleert. Maar: sommige honden mogen nooit meer los, en wat is dan het risico?  Als het ze een keertje lukt om los te glippen, tsja: dan is het natuurlijk ‘Feest’.  Kortom: een goede ‘hierkom’-oefening is niet zozeer fijn voor de hond, maar ook voor de eigenaar.

Leuker voor je hond

Als je je smartphone thuislaat, en je gedachten over werk of andere zaken ook, zal je meer aandacht hebben voor je hond. Én dat geldt ook omgekeerd: je hond zal jouw ook meer zien, want jij bent immers leuk!

Dus maak van je wandeling een variatie,  een avontuur, en laat je verrassen door wat jouw hond allemaal kan. Tips:

 • Maak een behendigheidsbaan (wel veilig!) van de paaltjes en bankjes die je onderweg tegenkomt. Leer je hond onderdoor te kruipen, pootjes op het bankje te zetten of rond een paaltje te draaien.
 • Speel verstoppertje: als je hond losloopt en even niet kijkt verstop je je achter een boom. En natuurlijk is het feest als hij je vindt!
 • Veel honden zijn dol op zoeken!  Dus: heb je je hond het DigiDog speurwerk geleerd, neem dan een geurvoorwerp mee op de wandeling, en verstop het achteloos als je hond even niet oplet.  Je hond zal verbaasd zijn dat hij hier ook dit topspelletje kan doen… en jij zult verrast zijn hoeveel meer verstop en zoekmogelijkheden je zult vinden. Denk eens aan: een geurvoorwerp hoog in een struik (met wasknijpertje), op een paaltje, in de speeltuin (op een tijdstip dat er geen kinderen spelen natuurlijk) of op de parkeerplaats tussen de auto’s.

Kortom: maak van iedere wandeling een avontuur voor jullie beiden!

Heb je nog andere tips en ideeën voor tijdens de wandeling?  Laat dan even een berichtje achter.  Ook wordt delen van het artikel enorm gewaardeerd!

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Marco
Door

Marco

op 21 Oct 2013

Voor mensen die vaak dezelfde ronde lopen. Ook hier kan je makkelijk variaties in aan brengen. Loop het blokje eens in tegengestelde richting, of ga simpelweg aan de anderkant van de straat lopen. Zo lijkt het toch alsof je iedere keer anders loopt. Wij doen ook vaak het spelletje volg. Wanneer je dit doet, met veel tempowisselingen, zul je merken dat de aandacht beter bij je blijft. Bij het volgen kan je nog meer variaties uitvoeren. Draai eens een rondje om een boom, verkeerspaal of ander opstakel. Of stop gewoon om de zoveel passen. Zolang er maar veranderingen in het looppatroon zijn, is de hond gedwongen zijn aandacht bij jouw te houden. Bij een succesvol uitgevoerde oefening hoort natuurlijk wel en enthousiaste beloning. Laat gewoon zien hoe trots je op hem bent. Een andere oefening die onze cocker spaniel erg leuk vindt, is het zoeken van mijn sleuleletui (is mijn geurvoorwerp). Ze kan dit zelfs zo goed dat ze mijn sleutels terug vond die ik tijdens een wandeling verloren had. We zijn dezelfde route terug gelopen en ik heb haar aan de lange lijn naar de sleutels laten zoeken, met als gevolg een blijde baas toen ze trots als een pauw met de sleutels in haar bek op me toe gestapt kwam. Natuurlijk heeft ze toen wel de jackpot van mij gehad.

Mandy Gerris
Door

Mandy Gerris

op 21 Oct 2013

Mooie aanvulling Marco, dank je! En heel waar dat het vaak heel simpel (zonder hulpmiddelen) mogelijk is om een wandeling voor je hond spannender te maken. Maar klap-op-de-vuurpijl is toch wel de vondst van je sleutelbos, wat super!

Yessica
Door

Yessica

op 23 Jan 2015

Ik zou het zooo fijn vinden als ik mijn hond overal lekker los zou kunnen laten. Maar zodra ze konijnen ziet is ze weg. Ben haar al 2x langer dan een uur kwijt geweest. In huis doet ze alles super goed.. en aan de lijn ook. Maar zodra ze een konijn ziet... dan is ze weg. En dan ben ik er helemaal niet meer voor haar. Ik kan het aller lekkerste eten bij me hebben... maar konijn gaat altijd voor. Ik hoop dat het ooit minder wordt.. maar dat zal wel niet. Ga wel proberen. Maar denk dat ik haar nooit in een bos/park met konijnen los durf te laten. Wel mooi stukje geschreven waar ik haar heel erg in herkende. Haha

Petra
Door

Petra

op 17 Oct 2015

Hier hetzelfde ! Neus op de grond en gaan... Dushi hoort en ziet niets meer en inderdaad hier ook de allerlekkerste vleesjes, brokjes en snoepjes. Ik laat haar nu alleen nog los als we op een eiland zijn en ze dus niet kan weg lopen. Het is inderdaad jammer, maar wat een stress gisteren toen we haar uit het oog verloren waren !

Iet Dol
Door

Iet Dol

op 12 Nov 2016

Me teckel iseen halfjaar, altijd loopt hijlos in het bos, van de week ging hij er vandoor, luisterde niet meer, Pffff...eindelijk had ik hem tepakken, heb hem beloond,en aan de lijn gedaan, durfhem nu bijnaniet meer lostelaten...

l.vd.vorst
Door

l.vd.vorst

op 06 Mar 2015

Wij hebben hetzelfde probleem met onze lieve hond, Bufa. Ze luistert altijd overal, maar zodra er wegrennende/vliegende dingen zijn: zjjooeeefff. Ze is supersnel en niks of niemand houdt haar bij. Wel heeft ze ooit iemand die zich achter een auto verstopte gevonden. Die was er niet zo blij mee, want die speelde verstoppertje... :). We hopen wel dat het konijn/vogel hunting stopt, maar ja... je kunt niet alles hebben

Bo beijer
Door

Bo beijer

op 14 Jan 2018

Net drie op het strand achter mijn hond aan wat we ook probeerde met lekkers speeltje gek doen andere kant op lopen Na drie uur radeloos anders mensen proberen nee hoor eindelijk toen hij andere hond zag en ging spelen hem kunnen vangen met een duik er bovenop Dus voorlopig niet meer los

Mandy
Door

Mandy

op 15 Jan 2018

Ai.. ja dat zijn van die rottige momenten... maar vanuit jouw hond gedacht wel te snappen natuurlijk ;-) Voor hem was het waarschijnlijk een feestje. enne: 3 uur ?!! Wow.... ook wel rot dat geen enkele andere hondeneigenaar je daar even helpt (door zijn hond, waar jouw hond mee rent, bij zich te roepen en dus het hele groepje tot rust te brengen, zodat jij weer bij jouw hond kan..) -> Enne: nooit meer los klinkt best streng (maar ik snap je hoor)... hoe gaat het los op andere/ minder uitdagende plekken? En heb je misschien super-lekkers of 'iets leuks' waar jouw hond die andere honden wel eventjes voor wil negeren? (echt zoiets als biefstuk of pannenkoek?) want, hoe moeilijk het ook is, het is wel te trainen... ook al kan dit altijd nog gebeuren (ik denk dat veel hondenbaasjes je gevoel herkennen hoor)

karel cuypers
Door

karel cuypers

op 13 Aug 2020

Ge slaagt spijtig genoeg de nagel op zijne kop Mandy.

Mathieu Semplonius
Door

Mathieu Semplonius

op 07 Aug 2015

Ik heb dat betreft nog een probleem met mijn 4 maand oude pup.Hij loopt wel goed mee aan de lijn en dat laat ik hem weten met een aai over zijn bol of goed zo te zeggen, enzovoort. Nu is het feit dat wanneer we halverwege zijn hij ontzettend aan de lijn trekt en richting thuis wil lopen. Heb al verschillende malen en verschillende keren geprobeerd om stil te staan en wanneer de lijn slap is weer verder te lopen maar als ik dan verder loop dan trekt hij direct weer aan de lijn.Daarnaast heb ik ook geprobeerd om een stukje terug te lopen om dan weer verder te gaan waar we heen gingen, ook dit ging niet van harte. Daarnaast heb ik ook geprobeerd om hem op te tillen en dan een stuk verder weer neer te zetten. Bij alle pogingen ging hij weer trekken aan de lijn richting thuis.Vandaag was hij op een open veld aan het los lopen en kwam wel naar mij toe gerent als ik een andere kant op liep, maar op een gegeven moment liep hij weer richting thuis maar nu zonder riem zodat hij helemaal naar huis kon rennen.Wat zijn nog opties om te proberen, daarnaast wil hij ook nog niet helemaal naar zijn naam luisteren.

Mandy
Door

Mandy

op 16 Sep 2015

Dank je voor je berichtje Mathieu. Ik ben benieuwd of het nog steeds zo gaat met wandelen. Ik weet dat dit soms een tijdelijke fase is bij jonge pups. Het buiten lopen is vaak nog erg spannend (er is zoveel te zien, te ruiken, etc.) Ze zijn soms gewoon moe van alle indrukken, en willen dan graag naar huis.. Er kunnen voor de hond ook andere redenen zijn hoor, dat hangt er een beetje van af natuurlijk.

Ine
Door

Ine

op 13 Oct 2015

Ik draag mijn pup, nu 9 weken, naar huis als ze zo begint te trekken. Het consequent stoppen bij trekken begint al wel vruchten af te werpen. Komen al dichter bij huis zonder dat getrek. Wel pas oppakken als ze rustig voor me zit. Succes Matthieu

Rianne
Door

Rianne

op 04 Mar 2016

Hoi Mandy Mijn hond is bijna 5 maanden en doet dit ook zoals mathieu beschrijft en ook ga ik er hetzelfde mee om, ik denk dat zoals jij zegt het komt door de indrukken en hij graag naar huis wil, met als bijkomende reden (in mijn geval) dat hij bij thuiskomst brokjes krijgt. hij vertoont trekgedrag ook vooral op plaatsen waar nog nooit geweest is of niet vaak komt, ook denk ik door alle geurtjes en indrukken, want de 'normale route' loopt hij perfect mee vol aandacht voor mij. Wat kan ik hieraan doen ? Gewoon blijven meenemen naar nieuwe plekken? Heeft dit ook met zn jonge leeftijd te maken? En misschien de brokjes op een ander moment geven? Maar wat is dan een beter moment ?

Doetsje
Door

Doetsje

op 20 Aug 2015

Onze hond loopt weg, als de kinderen bijvoorbeeld, de voordeur vergeten dicht te doen. Onze straat is vrij druk en hij weigert om te luisteren. Levensgevaarlijke situaties! Het 'hier komen' zit er goed in en daar luistert hij (bijna) altijd naar. Bijna, omdat hij hier niet naar luistert bij het weglopen door de voordeur. Doordat het druk is, kan ik hem niet weg laten lopen. (was dat maar zo, dan was het niet zo interessant voor hem geweest!) Er ontstaan paniekerige situaties en hij vind dat natuurlijk prachtig. Hoe leer ik hem dit af?

Mandy
Door

Mandy

op 16 Sep 2015

Lastige situatie, nietwaar? Gelukkig luistert je hond goed naar het 'hier komen', dat scheelt alvast een boel. Maar eigenlijk schrijf je dat je wilt voorkomen dat je hond weg kan lopen. Dus in eerste instantie zou ik je aanraden om te zien of je hier een extra 'veiligheid' in kan bouwen (hekje in de voortuin, of binnen in huis.. zodat je niet alleen afhankelijk bent van de voordeur, qua veiligheid). En verder is het de kunst (maar haast onmogelijk) om de paniek te voorkomen als je buiten bent. Een goede 'hier' is heel handig (maar kan ook gevaarlijk zijn als je hond aan de overkant van de straat is). Je zou daarom ook kunnen trainen op een heel goede 'af' (liggen). En daar een speciaal nood-commando voor gebruiken. Je hond moet weten dat dit commando + liggen een super-jackpot oplevert (dus je oefent eerst in een heel veilige omgeving). Je maakt als het ware een nieuw en nog belangrijker spelletje voor je hond. Alleen gebruik jij het ook in deze situaties ;) Ik hoop dat je hier iets aan hebt ...

Wim
Door

Wim

op 05 Oct 2015

Vraagje. Onze 6 jaar oude ruwharige teckel lijkt erg bang in een vreemde omgeving. Als ik haar de uitlooplijn volledig laat uitrollen blijft ze trekken, er wordt niet gesnuffeld of geplast, ze lijkt alleen maar weg te willen. Voor andere honden heeft ze geen aandacht, terwijl ze die in haar eigen omgeving vrolijk tegemoet gaat of afsnauwt. De lijn kort houden is iets beter, maar het trekken blijft al corrigeer ik haar keer op keer. Een wandeling is geen pleziertje, voor ons niet en voor haar volgens mij ook niet. Een wandelingetje thuis gaat veel beter, vooral als ik haar kort bij me houd. Het is sowieso een beetje een bang hondje... Wat is wijsheid? Toch maar blijven proberen aan een korte lijn?

Mikita
Door

Mikita

op 19 Nov 2015

Goedendag, Ik heb sinds 8 maanden een stafford van 2.5 die dus enorm in zijn puberfase zit. Nu heb ik het probleem dat als ik hem roep hij wel reageert en naar me toe komt maar zodra ik hem wil laten zitten wat ik hem aangeleerd heb voor ik zijn riem omdoe hij weer even hard wegrent. Nu weet ik toevallig dat hij bij de vorige eigenaar totaal geen opvoeding heeft gehad en dit het dus extra lastig maakt om hem nu te laten luisteren. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Groetjes Mikita

Judith
Door

Judith

op 05 Jan 2016

Hoi Mikita. Je kunt zorgen dat je twee beloninkjes hebt voordat je de hond roept. Als je hem roept en hij komt geef je een brokje of snoepje, vervolgens hou je een tweede snoepje voor zijn neus en zeg het commando zit. Na het zitten en het omdoen van de riem zeg je braaf in combinatie met de naam van je hond en je geeft hem het tweede snoepje. Werkt prima bij mijn hond! ?

Judith
Door

Judith

op 05 Jan 2016

Hoi Wim, ik weet niet of het probleem bij jouw hond al opgelost is, maar wil graag even melden dat een lange uitrollijn trekken aan de riem opwekt. De hond kan met zo'n lange lijn namelijk slecht inschatten tot hoever hij kan lopen en rent lekker vooruit. Gevolg is dat hij zich oppermachtig voelt en vervolgens door gaat trekken. Het beste kan je de hond een vaste lijn geven. Een lijn van 150 tot 180 cm is prima. Probeer eens om een stukje achteruit te lopen als de hond trekt en te belonen als hij niet trekt als je vooruit loopt. Je kunt dit in het begin gewoon in de huiskamer oefenen. Daar zijn minder prikkels. En dan kijken of het buiten ook lukt. Oefening baart kunst!

karin
Door

karin

op 17 Jan 2016

Wat een super goed artikel. Ik heb een lagotto van 10 maanden hij heet freek. Hij doet niet anders als snuffen, neus op de grond...andere honden,mensen,vogels en eenden. Iedereen en alles is leuk, en daar kan het lekkerste voer ook in jackpot niet tegen op. Op het moment dat hij de benen neemt voor bijv een andere hond, en ik hem roep heeft hij hier geen oren voor....als hij dan naar me toe komt dan rent hij me voorbij. En weer hard terug naar de hond. En krijg ik hem nooit meer te pakken... Ik vind dit zooo moeilijk, en door trainen mee gekregen wat ik allemaal moet doen. Maar niks schijnt te helpen... Thuis doet hij t allemaal perfect maar buiten is hij alles vergeten... Zijn er nog meer tips hihi...

Akiram
Door

Akiram

op 05 Feb 2021

Hallo, het is ongeveer al een paar jaar geleden dat u dit schreef, maar heeft u tips gekregen of heeft u een oplossing gevonden. Ik heb namelijk hetzelfde maar dan bij mijn Rottweiler van ongeveer 6 maanden.

Caroline
Door

Caroline

op 21 Jan 2016

Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. Het stukje is erg leuk geschreven en vele dingen komen me bekend voor (ik heb meerdere keren hardop zitten lachen). Ik heb een Shiba Inu van 6 maanden en luistert goed naar het commando "hier". Alleen als er inderdaad een paard, mensen en honden lopen is ze weg en luistert ze nergens meer naar. Gelukkig gaat ze niet achter vogels aan. Ik ben een beetje bang dat ik haar dit niet kan afleren.. Ik ben al zo trots dat ze komt als ik haar roep als er geen afleiding is aangezien Shiba's bijna nooit los kunnen (wegloop gevaar). Ik geef haar altijd een beloning als ze naar mij toe komt, ook als ik haar niet roep. Hebben jullie nog verdere tips? Zouden jullie met een lange lijn gaan proberen tot dat ze luistert met afleiding? Ik wil namelijk wel mijn hond lekker los kunnen laten, zodat ze kan rennen... Nogmaals fijn om te lezen dat ik niet de enige ben ;)

Anne Marie Adam
Door

Anne Marie Adam

op 30 Jan 2016

Heb een schat van een hond, ruwhaar teckel van bijna 2 jaar. Wij hebben een stilzwijgende afspraak met onze buren om ongeveer 19.00 uur bij elkaar te zijn op een eilandje. De honden vormen een roedeltje en ze kunnen lekker spelen. Zo ook de mijne. De laatste paar maanden, echter, neemt hij letterlijk de benen. Ik moet hem echt achteraan rennen (ja, ik weet dat dat niet mag, maar ja, ik ben hem dan echt kwijt!). Vanavond voor het eerst over de straat en bijna overreden. Hij wist donders goed dat hij fout was, want hij kwam langzaam lopend met oortjes naar achteren naar me toe. Uiteraard heb ik hem niet gestraft, maar ook niet geprezen ... hij voelde mijn angst heus wel. Mijn les: opletten wat hij uitspookt. Zodra ik hem op een bepaalde manier zie rennen, actie nemen. Ik hoop dat deze periode gauw voorbij is.

Willem
Door

Willem

op 31 Jan 2016

Hoi, Ook wij hebben een hond (bijna 2) die eigenlijk goed luistert maar af en toe de benen neemt. Konijnen of kraaien op een veld en zij is vertrokken. Ik zie aan de hoond dat het gaat gebeuren en probeer het voor te zijn door aan te lijnen (aandachht vragen lukt dan al niet meer), maar het blijft jammer. Hoe krijg ik dat afgeleerd, het lijkt nl. erger te worden. Groet, Willem

Anne Marie
Door

Anne Marie

op 01 Feb 2016

Hoi Willem, ik zie het ook .... neusje naar beneden en staart omhoog. Meneer is Oost-Indisch doof.

Melissa
Door

Melissa

op 17 Feb 2016

Leuk bericht! Ook erg herkenbaar. Ik heb een 3 jarige hond uit Aruba mee genomen. Ze luistert thuis erg goed en kan buiten ook los lopen zolang er geen andere honden of dieren in de buurt zijn. Als ik haar roep komt ze 9 van de 10x ook wel weer terug. Maar normaal aan de lijn als er wel andere honden in de buurt zijn snauwt ze die allemaal af en wil ze erheen rennen (en aanvallen?). Ik laat het natuurlijk nooit toe want ik ben bang dat het fout gaat. Andere honden geven haar geen aandacht maar zij is altijd de "onaardige hysterische hond" als een andere hond op ons pad komt. Zodra de hond weg is, is ze weer rustig. Ik vraag me af wat ik hier tegen kan doen? Kan ik beste met haar op training gaan omdat ze de omgang met andere honden misschien niet gewend is, of is er iets anders wat beter helpt? Tegen mensen is ze namelijk heel sociaal en vriendelijk. Ik hoor het graag!

Astrid Bekkers
Door

Astrid Bekkers

op 08 Mar 2016

Wij hebben een toller (reu) van 2 jaar, echt een geweldige hond waar we super blij mee zijn. We wonen langs een kanaal wat een losloopzone is. Geweldig dus, elke ochtend een uur lekker los langs het kanaal en 's middags minimaal een uur het bos in. Oefeningen doen, balletjes gooien noem maar op en ik doe het. Hij apporteert ook super maar sinds een kleine 2 weken luistert hij not-niet-nada. Als hij 200 meter verder een hond ziet is hij weg. Hij blijft ook gewoon met deze mensen meelopen, hoe vaak ik ook roep. Hij komt pas terug als hij er zelf zin in heeft. Kan dit met zijn leeftijd te maken hebben? Hij rijd ook veel op andere honden, reu of teefje maakt niet uit. Graag hoor ik tips en adviezen. Alvast bedankt

Inez
Door

Inez

op 05 Apr 2016

Prachtig artikel. Astrid mijn tip: Oefen met je hond met een tube smeerkaas (dat wat men in chips kan doen) zie je honden dan voordat jouw hond het ziet de tube voor zijn neus. (Nog niet knijpen) probeer je hond met een wat hogere stem langs de hond(en) te begeleiden. Is dat goedgegaan (oefen baard kunst) dan krijgt hij een beetje en prijs je hem uitbundig. Dit kan je doen bij meerdere 'opstakels' Succes verzekert!

sanne
Door

sanne

op 20 Apr 2016

Bedankt voor je artikel ik ga er zeker wat mee doen ! ik heb zelfde een Husky "Dodge" die lekker in de pubertijd zit dus nu wil ik het hierkomen er wel even goed instampen voor het te laat is, hij vind inderdaad allen om zich heen altijd veel leuker en vergeet dan gauw dat hij een baasje heeft :p husky's hebben er zoiezo wat extra aandacht bij nodig met het blijven en hier komen door hun jachtinstinct natuurlijk dus je bent nooit echt klaar met trainen ik ga er zeker wat mee doen!

Thomas
Door

Thomas

op 12 Aug 2016

Hallo, mijn hond is 10 maanden luisterd goed maar als er andere honden zijn is hij oostindies doof.laat hem los om te spelen ziet een andere hond in de verte en weg is hij. Ik kan roepen wat ik wil maar luisterd niet. Geen snoep tegen bestand want hij is doof. Wat is de beste training daarvoor. Ook als hij een andere hond ziet en hij is aangelijnd wil hij er naar toe. Hij kent het nee commando maar werkt buiten slecht als er andere honden zijn. Hij doet zonder honden in de buurt alles stoppen bij de stoep ,stil staan.zitten liggen kijken. Volgen.het is een boef.

Mandy
Door

Mandy

op 07 Oct 2016

Ik zou een heel goede (lees: leuke en lonende) hierkom oefenen: zonder andere honden... en dan misschien later met andere honden in de verte + een lange lijn aan jouw hond om te voorkomen dat hij erheen kan. Verder: je hond is 10 maanden: als puber-pup is het natuurlijk ook wel heel erg leuk en spannend om te checken wie er allemaal op het hondenveld/ in het park/ in het bos komen... Jouw kent hij al ;) dus hij wil graag even checken wie die anderen zijn. Dat is lastig, maar wel logisch... de hierkom oefening is belangrijk om hem toch te kunnen roepen (maar meestal lukt dat alleen in de eerste paar meters dat hij van je wegloopt) + het vraagt ook vooruitkijken van jou (de andere honden eerder zien dan hij, en dan kiezen of hij er heen mag óf zorgen dat hij er niet heen kan: aanlijnen of afleiden). En als dat allemaal erg lastig wordt, of te gevaarlijk is: zou ik hem op die momenten aanlijnen (eventueel aan een lange lijn...) Succes met je puber!

Annemarie Westerveld
Door

Annemarie Westerveld

op 09 Dec 2016

Hallo, Ik zou graag even op deze reactie willen inhaken. Ik laat een hond uit die precies dit gedrag vertoont (niet meer komen zodra ze een andere hond ziet) alleen is zij geen puppy meer, maar 4 jaar oud. Ik kijk ook enorm vooruit nu nadat ze een paar keer weggerend is naar een voorbijganger of andere hond, dat deed ik sowieso al en het lukt me heel gevarieerd om haar af te leiden door even met haar te rennen of de andere kant op te roepen, maar soms zie ik een hond in de verte nog voor dat zij hem ziet en als ik haar dan roep, begint ze al te vermoeden dat er een andere hond is en dan lukt het me soms ook niet meer om haar bij mij te laten komen. Ze doet geen vlieg kwaad en de meeste hondjes zijn nu ook vrienden met haar in het park, maar een paar vinden haar te druk en dan zou ik graag willen weten hoe ik haar het beste ook in de situatie dat één van de andere honden die niet haar vriendje is, naar me terug kan laten komen. Het hier vragen, luistert ze over het algemeen echt heel goed naar.Alvast bedankt voor je reactie en het stuk, ik ga er zeker mee aan de slag!

Annette
Door

Annette

op 19 Jan 2018

Onze hond (bijna 1 jaar) luisterde altijd heel goed. In het bos los en hij komt altijd meteen weer. Nu is er sinds twee weken een probleem thuis ontstaan. Hij mag wel eens los in de tuin, we hebben een grote tuin waar hij heerlijk in speelt. Als we dan weer naar binnen gaan loopt hij altijd keurig mee. Sinds 2 weken dus niet meer, je kunt hem steeds roepen maar hij komt niet. Dan gaan we naar binnen en kwam hij zich normaal melden bij de deur maar ook dat lukt niet meer. Hij komt gewoon niet, als hij komt maakt hij er een spelletje van, hij rent weer weg als je hem wil pakken. We beloonden hem altijd als hij binnen kwam maar ook dat werkt niet meer helaas. Ben radeloos, nu ook alweer een half uur bezig. Geen idee hoe ik dit kan keren.

Mandy
Door

Mandy

op 19 Jan 2018

Oei, ik snap dat je dit lastig vindt.. enne het is moeilijk om helemaal precies te adviseren (via dit soort berichtjes/ zonder het te zien), maar ik heb wel even een paar korte tips/adviezen voor je (gezien de ruimte even kortaf getypt ;) ): 1. Stoppen met pakken of vangen! Dat werkt averechts... echt nooit meer doen! Hij is sneller dan jullie en je bereikt er uiteindelijk niets mee. 2. Ik vermoed dat het ofwel een puberteits-actie (fase) is, ofwel er is iets gebeurd waardoor hij dit plots is gaan doen (kan ook betekenen dat hij iets in de tuin heeft ontdekt dat té leuk is).. in ieder geval zal je het opnieuw moeten gaan trainen.. 3. Wat voor rastype is hij? Is hij verder redelijk op jullie gericht? Of eerder een heel zelfstandig manneke.. ? Dit is makkelijker trainen met een hond die op jullie gericht is... 4. Als hij op jullie gericht is, en de tuin is veilig (hij kan niet ontsnappen).. .roep je hem de volgende keer binnen, en als hij niet komt.. zeg je 'Doeg!' en doe je de deur dicht (sluit je hem buiten dus.. heel theatraal!) Bij honden die baasgericht zijn is dit een goed leermomentje... vaak vinden ze het na 2 minuten, 10 minuten of een half uur eigenlijk niet meer zo lollig. Als jou hond dat niet heeft, of de tuin is té leuk.. werkt deze aanpak niet.. ;) 5. Andere aanpak: even niet meer deze vrijheid geven: aangelijnd de tuin in, of eventueel aan een lange lijn... en dan op nieuw oefenen met bij je komen.. braaf/voertje... en dan weer laten snuffelen (aan de lijn) etc... als het goed gaat krijgt hij steeds meer ruimte (aan de lijn).. en uiteindelijk laat je de lijn los (aan hem slepen)..blijven oefenen.. en af en toe moet hij mee naar binnen (maar dus niet altijd als je hem bij je roept).. Als je dit uit weet te bouwen is de kans groot dat het weer prima gaat... Oh.. en als extra tip: oefen deze trainingen als je zelf geen haast of geen tijdsdruk hebt... in die gevallen gaat hij gewoon aan een lijn de tuin in ;-) Dan hoef jij niet te gaan vangen... Laat rustig weten als je vragen hebt hoor.. Succes! :)

Teddy
Door

Teddy

op 18 Aug 2016

Ik heb een hond die absoluut niet gevoelig is aan voeding ook knuffelen vindt hij niet super dus is het zeer moeilijk om hem te belonen. Dingen die hij thuis heerlijk vindt zijn op wandeling zo oninteressant dat hij ze laat liggen. Het is een grote hond van 52kg en hij draagt een band die schokjes kan geven. Dat lijkt misschien vreselijk maar er zit zowel geluid op als een schokjes in verschillende sterktes. Schokje stand 1 merkt hij niet, stand 2 of 3 daar schrikt hij van. Hoger ben ik nog nooit gegaan. Het gevoel is een beetje zoals een schrikdraad bij paarden. Ik heb hem het commando hier (dit wil zeggen dat hij niet mag weglopen) geleerd door een piepje gevolgd door schokje te geven en nu heeft hij aan een piepje genoeg om te blijven. Ik geef toe het was niet mijn eerste keuze maar hem nooit kunnen los laten lopen vond ik ook geen optie...

Fleur
Door

Fleur

op 24 Aug 2016

Onze 1,5 jarige labrador beer (reu) is echt een ramp om uit te laten. Als die een andere hond ziet gaat die liggen en als ze dichterbij komen springt die op en loop die niet meer mee tot dat de hond uit het zicht is. Wij proberen het uitlaten zo leuk mogelijk te maken maar hij loop altijd vooruit en met zijn neus aan de grond en wat je ook zegt hij luisterd niet , in huis luisterd hij immers wel heel goed maar zodra we naar buiten gaat luisterd die niet meer. Ik zou heel graag leuk met mijn hond willen wandelen, Als iemand een paar tips geeft hoor ik het graagMvg fleur

Mandy
Door

Mandy

op 07 Oct 2016

Oei, dat is niet leuk wandelen inderdaad... Het lijkt erop (op basis van het korte stukje dat je schrijft) dat je hond heel snel onder de indruk is / te druk bezig is met alles wat er buiten gebeurt (andere honden, alle luchtjes etc..) Mijn tip: probeer eens een 'saaie' wandelroute te zoeken: een simpel blokje om, liefst met zo min mogelijk andere honden... En deze route loop je iedere dag minimaal 1x (een korte route dus.. gewoon een blokje om)... Tijdens deze saaie wandeling kies je het meest saaie stuk uit (niet saai voor jou, maar voor jouw hond).. en probeer op dat stuk eens de aandacht van je hond te 'vangen': praat tegen hem, doe eens gek.. loop sneller/langzamer/ draai eens om/ loop de andere kant op etc... en iedere keer dat je hond naar je opkijkt of met je meebeweegt roep je 'goed zo!' (en nog mooier is als je een lekker brokje erbij kunt geven). Mogelijk dat je zo je hond kunt leren dat jij ook best leuk bent tijdens wandelingen :S Dit gaat je helpen om meer samen te wandelen, maar daarnaast zal je hond ook regelmatig even zijn social media moeten checken (oftewel alle luchtjes speuren en zo). En dat geeft niet: je geeft hem daar ook stukken van je wandeling de tijd & ruimte voor. Kun je hier iets mee ?

helga
Door

helga

op 04 Oct 2016

ik heb een pup van 6 maanden luistert niet als ze weg kan glippen doet ze dat. ze wil vanaf dag 1 dat we haar hebben echt niet luisteren. ga met haar naar school maar doet alleen iets als ze zelf wil. koek en snoep,worst maakt niet uit vaak geen zin in. niet eten voordat ze naar school gaat helpt wel wat . ze gaat wel af en zitten en naast zitten maar veder vind ze het niks. hoop toch dat ze ooit gaat luisteren .groeten helga

Mandy
Door

Mandy

op 07 Oct 2016

Dit klinkt als een heel 'zelfstandig' hondje :) En dat is met trainen en opvoeden niet altijd makkelijk, denk ik. Is er iets wat ze heel erg leuk vindt? Als beloning bedoel ik? (soms is koek, snoep of worst niet belonend genoeg): misschien is voor jouw hond wel de beloning: 'nu mag je even lekker doen wat je zelf wilt' :-) Bij sommige honden is het echt even goed zoeken naar een motivator, iets waar jouw hond wel graag voor wil samenwerken met jou... en dat hoeft dus niet per se voer of snoep te zijn.. Oh, en daarnaast: 6 maanden klinkt als de puberteit-leeftijd voor honden, herkenbaar? Succes met de training!

Sylke
Door

Sylke

op 07 Sep 2017

Ik heb een Golden Retriever van 9 maanden, dus volop in de puberteit. Het "hier" ging van de ene op de andere dag niet meer. Ik liep op een gegeven moment met frikandellen en knakworst in het bos, het hielp allemaal niets. Eerst kritisch naar mijn eigen gedrag gekeken en inderdaad, zoals Mandy schrijft:foto's maken, appen in gedachten zijn, ik deed het allemaal. Dus weer veel spelen en praten met haar hielp al wat. En toen ontdekte ik dat ze in het bos, hei, water nu weliswaar niet meer komt voor lekkers, maar wel voor een stok, een denneappel een takje etc.. Hoofdzaak: ik roep enthousiast"kijk eens wat ik nou heb". Prachtig vindt ze het. Ze komt bij me (op het moment dat ze mijn kant op begint te lopen roep ik "hier" en we spelen samen even met de stok, of ik laat haar de denneappel in de hei zoeken etc.. Het samen erop uit is nu ook weer echt samen en super leuk! Ik zorg wel dat ik echt ruim de tijd heb.

Mandy
Door

Mandy

op 08 Sep 2017

Hi Sylke, herkenbaar hoor... en ook heel eerlijk om het zo te beschrijven... we zijn tegenwoordig allemaal snel 'in beslag genomen' door ons mobieltje, en is het dan raar als je hond ook z'n eigen ding gaat doen? Mooi hoe je beschrijft hoe het plezier (voor allebei) veel groter is als je samen de wereld gaat ontdekken :) -> Dank je voor het delen hier!

ria hulzebos
Door

ria hulzebos

op 08 Jul 2017

Hallo ik heb een toller reu van 2 en een half jaar die als er kinderen hard rennen neiging heeft tot uitvallen naar hun. Ik loop met hem aan de lijn. Heb je advies? verder luisterd hij prima

Mandy
Door

Mandy

op 13 Jul 2017

Beste Ria, Ik snap dat dit een lastige situatie is.. Ik vind het een beetje moeilijk om, op basis, van dit korte stukje heel concreet advies te geven (want: zijn het je eigen kinderen, vreemde kinderen onderweg, wat doet jouw Toller precies/ qua uitvallen.. en wanneer precies... en zo heb ik nog behoorlijk wat vragen :-) ) Maar: in het algemeen kan het betekenen dat je Toller de kinderen toch wel eng vindt, of dat hij dat rennen toch wel heel 'opwindend' en leuk vindt (en het liefst wil najagen etc...) Of dat het uitvallen door frustratie komt.. Kortom: meerdere oorzaken (of combinatie ervan) zijn mogelijk.. met ieder een eigen behandel-plan ;-) Ik zou je dus voor het concreet oplossen aanraden een goede trainer of gedragstherapeut te vragen (op positieve wijze trainen).. Dan heb je het snelst helder hoe of wat.. en kan je doelgericht werken aan een oplossing. Als ik je hier 1 tip zou moeten geven zou ik je zeggen: op welke afstand (tot die kinderen) heb je nog invloed op je hond? Kan je je hond nog afleiden van die kinderen en het uitvallen dus voorkomen (met een speeltje afleiden of een zit/lig vragen en dit met goed voer belonen!)... Daar zit namelijk een 'sleutel' naar het oplossen, het trainen van gewenst gedrag.... :) Ik hoop dat je hier iets aan hebt.. in ieder geval dank voor je reactie hierzo...

Petra
Door

Petra

op 21 Jul 2017

Mijn hond heeft een muilkorf om, belonen met iets lekkers gaat niet. Zit het belonen dan alleen in hem verbaal belonen? Heb er een hard hoofd in..

Mandy
Door

Mandy

op 22 Jul 2017

Hi Petra, ik denk dat je met alleen het verbaal belonen niet voldoende 'belonend' bent voor je hond (ik hoop dat je snapt hoe ik het hier bedoel :) eigenlijk schrijf je het zelf ook al: dat je er een hard hoofd in hebt ) Ik heb zelf goede ervaringen (in combinatie met muilkorf, maar ook zonder trouwens) met de tubes smeerkaas (of leverworst-achtige mix).. Toegegeven: het is soms een beetje kliederen (je zal de muilkorf moeten wassen) maar bij de meeste muilkorf-types kun je wat smeerkaas door de opening 'spuiten' en de hond kan het dan oplikken.. Voor veel honden is dit een heel goede 'Jackpot'-beloning :) Ook bestaan er navulbare 'spuiten' met een verlengstukje als spuitstuk.... soms werkt dat ook optimaal... Kan je hier iets mee?

Jan Willem
Door

Jan Willem

op 27 Jul 2017

Bedankt, Mandy, voor je verhaal. En wat een herkenbare ervaringen allemaal... Tips heb ik niet echt - ik zit er eerlijk gezegd juist om verlegen...Ik heb een ontzettend lieve, slimme en levendige Labrador kruising Springer spaniel van 3 jaar oud, sinds ze 10 maanden oud was en afgekeurd voor het speurhondencentrum (focus was het probleem; wij zijn haar later als ‘ADHD-hondje’ gaan betitelen :-D). Ben met haar op cursus gegaan: geslaagd voor EG, maar gezakt voor VEG (op training deed ze alles goed, maar bij het inlopen voor het examen wist ik al hoe laat het was: aandacht was nul komma nul). Daarna is het eigenlijk niet meer goed gekomen, en werd uitlaten voor mij inderdaad eerder vermoeiend en frustrerend dan ontspannend. Dat baas belangrijker is dan neus, dat wil maar niet landen. De trainer zegt dan: “Moet je trainen!” - maar mij lukt dat dus niet, ook niet met alles wat ik op cursus heb geleerd. Aandacht vragen gaat al mis zodra we op het punt staan om de deur uit te gaan: nul komma nul reactie - met een beetje geluk doet ze na minimaal vijf keer vragen een poging om een klein beetje in mijn richting te kijken. Het commando ‘let op’ lijkt wel over te komen als ‘waar zijn de katten en honden en vogels’: ze gaat om zich heen kijken in plaats van naar mij. Aandacht krijg ik alleen als ze een brokje kan krijgen. Op cursus was de boodschap dat je moet belonen met je stem, en dat je de hond zo ver moet krijgen dat hij aandacht krijgt voor de brok-zak: er kán een brokje uit komen. Dat is voor haar niet genoeg: als ze wéét dat ik géén brokje in mijn hand heb, kan ik het schudden, dan kan ik roepen wat ik wil maar dan besta ik voor haar niet meer. En als ze naar me kijkt omdat ik wél een brokje in mijn hand heb, is dat meer van ‘geef me nou dat brokje maar, dan kan ik weer verder’ - want het is ‘hap’ en meteen knalt ze weer vooruit. Volgen doet ze niet: ‘volg’ lijkt wel ‘gaan’ te betekenen. Ze kijkt om zich heen in plaats van naar mij. En als ik dan ‘links om’ doe, dan reageert ze niet op de draai vanuit mijn schouder (want die ziet ze niet eens), maar ze schrikt terug omdat iemand haar in de weg loopt; het lijkt alsof ze denkt ‘wat doe je nou?’. Elke andere richting die ik insla dan de in haar ogen logische looproute betekent dat ik haar meetrek in plaats van dat ze met mij meeloopt. Volgen is voor haar niet: op kniehoogte meelopen, maar: vanaf een meter vooruit mij een beetje in de ooghoek houden - en liefst zo ver mogelijk bij mij vandaan. Als ik haar vrij geef, knalt ze meteen naar het einde van de riem - onverschillig of dat 1, 2 of 5 meter is - en gaat daar lopen sleuren. Geen groter feest dan achter een tennisbal aan stuiven (om te apporteren uiteraard) - maar als ze na twee keer al pertinent weigert ‘m weer los te laten, is de lol daar voor mij ook gauw van af en begin ik er al niet eens meer aan. Los laten lopen: ik zou het graag willen - maar ik hoor ook nog altijd het advies van de trainer: “Laat je hond pas los als je er zeker van bent dat hij komt als je roept”. Nu gaat ‘hier komen’ aangelijnd best goed, en op ‘halt’ reageert ze ook goed (hoewel ik het de laatste tijd vaak wel twee, soms drie keer moet zeggen...); maar als ze los loopt en dan allerlei spannende dieren ruikt, kan ik roepen wat ik wil maar dan luistert ze niet meer. Dus is ‘niet meer los laten lopen’ nu inderdaad de situatie. Ook al omdat ze uitvalt naar (tot nu toe op twee na alle) andere honden die bij haar in de buurt komen; terwijl je graag zou willen dat ze gewoon kennis kan maken met andere honden.Wie weet lukt het met wat ik in dit verhaal toch nog weer leer. Afwisseling in route - touché, daar valt voor mij nog wel wat te proberen :-) . Vooruitkijken naar potentiële afleidingsbronnen - kan ook nog wel iets structureler; en dan echt niet vanwege de telefoon, want die blijft tijdens het uitlaten in de broekzak. Maar juist doordat ik bezig ben met de hond, zie ik afleidingsbronnen nogal eens te laat. Jackpot-beloning - ook dat is een verbeterpunt.Verder houd ik me graag aanbevolen voor tips.

Jan Willem
Door

Jan Willem

op 28 Jul 2017

Bedankt, Mandy, voor je verhaal. En wat een herkenbare ervaringen allemaal... Tips heb ik niet echt - ik zit er eerlijk gezegd juist om verlegen...Ik heb een ontzettend lieve, slimme en levendige Labrador kruising Springer spaniel van 3 jaar oud, sinds ze 10 maanden oud was en afgekeurd voor het speurhondencentrum (focus was het probleem; wij zijn haar later als ‘ADHD-hondje’ gaan betitelen :-D). Ben met haar op cursus gegaan: geslaagd voor EG, maar gezakt voor VEG (op training deed ze alles goed, maar bij het inlopen voor het examen wist ik al hoe laat het was: aandacht was nul komma nul). Daarna is het eigenlijk niet meer goed gekomen, en werd uitlaten voor mij inderdaad eerder vermoeiend en frustrerend dan ontspannend. Dat baas belangrijker is dan neus, dat wil maar niet landen. De trainer zegt dan: “Moet je trainen!” - maar mij lukt dat dus niet, ook niet met alles wat ik op cursus heb geleerd. Aandacht vragen gaat al mis zodra we op het punt staan om de deur uit te gaan: nul komma nul reactie - met een beetje geluk doet ze na minimaal vijf keer vragen een poging om een klein beetje in mijn richting te kijken. Het commando ‘let op’ lijkt wel over te komen als ‘waar zijn de katten en honden en vogels’: ze gaat om zich heen kijken in plaats van naar mij. Aandacht krijg ik alleen als ze een brokje kan krijgen. Op cursus was de boodschap dat je moet belonen met je stem, en dat je de hond zo ver moet zien te krijgen dat hij aandacht krijgt voor de brok-zak: er kán een brokje uit komen. Dat is voor haar niet genoeg: als ze wéét dat ik géén brokje in mijn hand heb, kan ik het schudden, dan kan ik roepen wat ik wil maar dan besta ik voor haar niet meer. En als ze naar me kijkt omdat ik wél een brokje in mijn hand heb, is dat meer van ‘geef me nou dat brokje maar, dan kan ik weer verder’ - want het is ‘hap’ en meteen knalt ze weer vooruit. Volgen doet ze niet: ‘volg’ lijkt wel ‘gaan’ te betekenen. Ze kijkt om zich heen in plaats van naar mij. En als ik dan ‘links om’ doe, dan reageert ze niet op de draai vanuit mijn schouder (want die ziet ze niet eens), maar ze schrikt terug omdat iemand haar in de weg loopt; het lijkt alsof ze denkt ‘wat doe je nou?’. Elke andere richting die ik insla dan de in haar ogen logische looproute betekent dat ik haar meetrek in plaats van dat ze met mij meeloopt. Volgen is voor haar niet: op kniehoogte meelopen, maar: vanaf een meter vooruit mij een beetje in de ooghoek houden - en liefst zo ver mogelijk bij mij vandaan. Als ik haar vrij geef, knalt ze meteen naar het einde van de riem - onverschillig of dat 1, 2 of 5 meter is - en gaat daar lopen sleuren. Geen groter feest dan achter een tennisbal aan stuiven (om te apporteren uiteraard) - maar als ze na twee keer al pertinent weigert ‘m weer los te laten, is de lol daar voor mij ook gauw van af en begin ik er al niet eens meer aan. Los laten lopen: ik zou het graag willen - maar ik hoor ook nog altijd het advies van de trainer: “Laat je hond pas los als je er zeker van bent dat hij komt als je roept”. Nu gaat ‘hier komen’ aangelijnd best goed, en op ‘halt’ reageert ze ook goed (hoewel ik het de laatste tijd vaak wel twee, soms drie keer moet zeggen...); maar als ze los loopt en dan allerlei spannende dieren ruikt, kan ik roepen wat ik wil maar dan luistert ze niet meer. Dus is ‘niet meer los laten lopen’ nu inderdaad de situatie. Ook al omdat ze uitvalt naar (tot nu toe op twee na alle) andere honden die bij haar in de buurt komen; terwijl je graag zou willen dat ze gewoon kennis kan maken met andere honden.Wie weet lukt het met wat ik in dit verhaal toch nog weer leer. Afwisseling in route - touché, daar valt voor mij nog wel wat te proberen :-) . Vooruitkijken naar potentiële afleidingsbronnen - kan ook nog wel iets structureler; en dan echt niet vanwege de telefoon, want die blijft tijdens het uitlaten in de broekzak. Maar juist doordat ik bezig ben met de hond, zie ik afleidingsbronnen nogal eens te laat. Jackpot-beloning - ook dat is een verbeterpunt.Verder houd ik me graag aanbevolen voor tips.

dlp
Door

dlp

op 04 Aug 2017

Hou vooral rekening met de hond. Sommige rassen zijn totaal niet uitgerust om lang te gaan lopen. Kijk ook naar de hond. Gaat hij plots zitten dan is dit een duidelijk signaal dat je moet stoppen. Dring dan vooral niet aan om verder te gaan lopen.

Rebecca
Door

Rebecca

op 24 Aug 2017

Hallo, Ik heb een vraagje ik ben voor een onderzoek op mijn opleiding wil ik uitzoeken waarom honden nou echt weglopen en niet alleen omdat ze het ergens anders leuk vinden maar ook vanwege angst en schrikreactie. Ik ben aan het uitzoeken of het mogelijk is om een gps aan een chip te koppelen om zo je hond terug te kunnen vinden wanneer hij vermist is. Nu ben ik op zoek naar informatie hierover. Misschien dat iemand mij ermee kan helpen of informatie geven? Mandy heb jij nog aanvullende informatie. Ik heb je stuk hierboven gelezen. Met vriendelijke groet, Rebecca

Mandy
Door

Mandy

op 24 Aug 2017

Hi Rebecca, dank je voor je berichtje... En leuk dat je dit onderwerp onderzoekt. Wat is precies je onderzoeksvraag? Over weglopen: de motivatie van de hond kan simpelweg 2 verschillende dingen zijn: 1. Hij loopt naar iets toe wat leuker/aantrekkelijker is (of lijkt). 2. Hij loopt weg van iets wat eng/afschrikkend of vervelend is (lijkt). Daarnaast speelt ook mee: Rastype (bijv. jachtpassie), Individueel karakter (temperament), leeftijd, en de mate van tevredenheid (heeft de hond een leuk leven/voldoende uitlaatklep etc). Dit even in 2 zinnen :-) Maar er valt zoveel meer over te zeggen natuurlijk. Een GPS gekoppeld aan chip heb ik nog niets over gehoord: GPS aan halsband bestaat natuurlijk wel.. Wat voor aanvullende info zoek je specifiek ? -> Nogmaals dank voor je reactie, en succes met je onderzoek :-)

Ingrid
Door

Ingrid

op 14 Nov 2017

Wat een leuk en leerzaam artikel. Onze hond een 4,5 jaar oude gecastreerde reu (ter grootte van een border collie) gedraagt zich heel wisselend tijdens het uitlaten. 's Morgens loop ik bijna een uur met hem door het park waarin veel honden aan het spelen zijn . Onze hond speelt naar hartelust mee. Het grootste deel van de wandeling loopt hij los, dat gaat verder zonder problemen en hij luistert redelijk. Verstoppertje spelen is zijn favoriete spel met mij. Maar de rest van de dag is hij niet tot nauwelijks geïnteresseerd om naar buiten te gaan. Naar het bos of door de weilanden gaat prima, maar door het park wil hij verder niet meer mee. En in de winter wil hij ook nauwelijks nog voor de nacht uitgelaten worden. Ik vraag me af of ik me moet aanpassen aan zijn gedrag en hem accepteren zoals hij is of is een training aan te bevelen. Het is verder een lieve rustige hond, wel schuw en waakzaam.

Robin
Door

Robin

op 15 Dec 2017

Onze Engelse Springer “bevriest” soms als hij bemerkt dat het uit is met de lol. Niet meer komen dus maar uitdagen! Zonder adrenaline pegel geen probleem..... Sinds kort gebruik ik dan een looplijntje van 2 mtr 8mm lijn zonder lus of knopen om haken te voorkomen Tot 2 mtr is hij altijd benaderbaar , zet mijn voet erop en geef commando “ kom voor” Nooit een probleem dan. Ik pak dan niet de looplijn maar gebruik de gewone lijn en natuurlijk wat lekkers: Een brokje van zijn eigen voer. 10 beloningsbrokjes in mindering van zijn dagelijkse rantsoen, zo blijft hij slank en happy!

Ingrid
Door

Ingrid

op 21 Jan 2018

Hallo, Ik heb een Shiba Inu van 2.5j en hij is vlug bang. Hij kruipt dan volledig in zijn schulp en dat voor lange tijd ... Hij wordt getraind en voor een Shiba gaat dit heel goed. Is een lieve hond die sinds kort al eens komt knuffelen. Nu is hij onlangs de voordeur uitgeglipt tijdens verbouwingswerken. Recht een drukke straat op, recht op de auto's af. We hebben hem na een km lopen en veel auto's te laten stoppen uiteindelijk kunnen vangen. Kort nadien loopt hij op de hondeschool het terrein af, terwijl hij daar al twee jaar geoefend wordt, op blijven liggen, voorkomen, enz... en dat ging goed. Hij loopt daar al een tijdje los rond. We begrijpen niet goed wat er aan de hand is ... hem lokken met eten, beloning, speeltje lukt niet want op sommige momenten heeft hij daar geen interesse in. Je kan je voostellen dat we het een enge situatie vinden, je hond zo naar een auto zien rennen. Wie kan wat advies geven? We denken eraan om te gaan trainen met een schokbandje maar hebben schrik dat hij dan nog verder gaat lopen ... Zowieso kijken we om een draad op de oprit te spannen die een schokje geeft als je die naderd, want dat gebeurd alleen als hij ontsnapt door de voordeur, in de tuin doen we dit niet omdat die volledig omheind is, dus enkel bij een ontsnapping zou hij een waarschuwing krijgen. Het klint wreed, maar denk dat dit beter is dan een aanrijding van een auto ... Maar we willen ook nog verder trainen met onze hond en aan de lijn lijkt ons niet zo plezant want zowel hond als baasje blijven steken in één patroon. Daarom zou ik jullie als bezorgd baasje willen vragen wat jullie mening maar ook vooral ervaring is van zo'n training schokbandje.

Linda Klaver
Marjon van Aken
Door

Marjon van Aken

op 31 Mar 2018

Net heb ik weer een uur achter mijn Pixie aangelopen. Ik herken haar zo in dit artikel. Als ik haar uitlaat gaat het iedere kant op en geurtjes zijn belangrijker dan wat dan ook. Sinds een tijdje blaft ze en gromt ze als ze mensen of dieren ziet maar als ze erbij is en even kan spelen of aangehaald word dan is het goed,ze is dus niet aggressief. En tja..ze gaat er vandoor dus als ze kan en dan kan ik roepen wat ik wil en haar lekkere gedroogde vis stukjes waar ze gek op is schudden wat ik wil..zelfs een vriendin waar ze normaal meteen op af rent had geen succes. Als ze thuis is of aan de lijn luisterd ze wel (behalve als ze iets ziet en blaft..dan moet ik wel even heel streng zijn) maar los..als ze ervandoor gaat..dan komt ze niet meer. Wel op een strandje in het park,dan heb ik een stok wat ze geweldig vind en dan komt ze nog wel maar verder..losrennen is niet meer luisteren. Ik ben nu echt heel wanhopig en zit best in de dip nu, ze was nooit eerder zo lang "weg" maar ik ga nu hard aan de slag met jullie adviezen en hoop dat ze dan leert terugkomen..of beter gezegd, dat ík leer haar terug te láten komen! Overigens, ik heb de speurneus cursus van jullie en ik doe regelmatig speuren met haar maar als het te moeilijk is geeft ze het op,meestal ga ik er dan heen met haar en stimuleer haar maar ze is bang van "vallende dingen" dus bv een kussen eraf gooien of zo..te eng. Als het een paar keer gelukt is heeft ze zo iets van..leuk..nu ga ik liggen slapen.

Kim
Door

Kim

op 04 Apr 2018

Pffff dat "hier" komen is op het moment bij ons ook een redelijk "ding". Onze 15 mnd oude Drentse Patrijs is superlief, maar als hij buiten los is dan lijkt werkelijk NIETS hem meer te interesseren dan de dingen om hem heen. Ik heb tot nu toe werkelijk alles uit de kast gehaald om hem in 1 rechte lijn bij mij te krijgen, als ik hem roep maar helaas. Biefstuk of wat voor lekkers dan ook, vindt hij wel lekker maar hij doet er geen moord voor, dus bij mij komen als hij allerlei andere dingen ruikt of een haas ziet lopen, al helemaal niet. Hij vindt alles wat nieuw/vreemd is leuk. Gaat dus op fietsers af, doet niks, ruikt alleen maar. Zo ook bij wandelaars, auto's, kinderen, enz enz. Bij andere honden gedraagt hij zich keurig, hij is zeer goed gesocialiseerd. Maar ik wil gewoon niet dat hij zomaar naar mensen toegaat. Niet iedereen vindt dat leuk. Als ik hem roep en hij komt bij me, dan bejubel ik hem, krijgt hij een brokje, stukje kip, vis, biefstuk of wat dan ook, maar hij neemt het heel gedecideerd in ontvangst om bij een volgende "hierkom-actie", gewoon compleet Oost-indisch doof te zijn. Uiteindelijk komt hij altijd, maar ik vind het gewoon gevaarlijk ivm verkeer e.d. Verstoppen e.d. doe ik ook met regelmaat, maar ook daar wordt hij niet warm of koud van. Hij zoekt mij op, heeft eigenlijk geen aandacht voor een knuffel, mijn lovende woorden of een brokje, het interesseert hem gewoon niet lijkt het wel.Ik heb werkelijk alle tips op internet en uit trainingsboekjes geprobeerd, maar er staat nergens een tip wat te doen als alle tips niet werken?! Wat te doen als je hond niet gevoelig is voor lekkers, aandacht, knuffels enz? Ik loop dagelijks in totaal zo'n 2.5 tot 3 uur per dag op allerlei verschillende routes, plekken. Roep hem regelmatig gewoon bij me, dan krijgt hij wat lekkers, maak ik een koprol van blijdschap, jubel, juich, spring een gat in de lucht en mag hij gewoon verder spelen. Moet ik een dood konijn in mijn zak stoppen als we gaan wandelen? Is het de puberteit? Zit het in het ras?Heb meerdere cursussen w.o. puppycursus, basiscursus, gehoorzame huishond (en in huis luistert hij perfect, behalve naar het commando "hier") en binnenkort ga ik een jachttraining met hem volgen, maar het zou fijn zijn als hij gewoon komt als ik hem roep......Kortom: wie heeft de Gouden Tip???

Joyce Rookhuizen
Door

Joyce Rookhuizen

op 05 Apr 2018

Hoi Kim, Ik kan me helemaal voorstellen in welke fase jouw hond zich op dit moment bevindt! Niet de allerleukste voor ons baasjes... Qua leeftijd zit hij ontzettend in de puberteit en het is een energiek en alert ras. Heb je weleens geprobeerd om hem te leren de fietsers, joggers, etc. te negeren als je hem aan de riem had? Je zou kunnen beginnen met hem te leren welke reactie je van hem wilt op het moment dat hij aan de lijn zit. Zo kan hij geen successen behalen met het huidige gedrag. De aandacht of het najagen zijn beloningen voor hem en dat blijft dus erg leuk om te doen. Als je hem aan de lijn houdt, kan hij zichzelf niet belonen dus heeft het meer zin om naar jou te luisteren. Daarvoor krijgt hij tenslotte een lekkere beloning. Zo kan je hem langzaam laten weten welk gedrag je graag van hem wilt zien, namelijk het negeren van andere mensen. Je beloont hem dus als hij naar jou kijkt in plaats van naar de andere mensen. Daarnaast is het heel verstandig dat je jachttraining met hem gaat doen. Hierin kan hij zijn jaagbehoefte kwijt en leert hij (en jij) meteen hoe je dit ook onder controle kunt houden. Veel jachthonden zijn gehoorzamer als ze ook regelmatig mogen doen waar ze heel erg blij van worden! Heel veel plezier bij de training!

Elske
Door

Elske

op 05 Apr 2018

Wie heeft voor mij een tip! Alles wat in de artikel staat is geen probleem. Als gepensioneerde blindengeleidehond heeft hij geleerd om goed terug te komen tijdens het vrij spel. Maar inmiddels is hij doof, wel laat ik hem nog graag vrij in het losloop gebied in het bos. Vind hij heerlijk. Zoekt ook wel goed oog contact met ons maar ja soms is er toch een verleidelijke spoor om te volgen. Nu zoek ik iets dat ik toch even zijn aandacht kan trekken als het echt nodig is. Nou heb ik naar die anti blafbanden gekeken maar die zijn echt gedoeld op schrik effect en dat is nou net niet mijn doel. Hij heeft goed gebarentaal geleerd en reageert dan ook goed op die commando's. Het gaat dus puur om even zijn aandacht te krijgen om een commando te kunnen geven.

Joyce Rookhuizen
Door

Joyce Rookhuizen

op 05 Apr 2018

Hoi Elske, De aandacht krijgen van een dove hond is inderdaad een uitdaging. Ik heb wel eens met een dove hond gewerkt waarbij we een halsband gebruikten die kon vibreren (hetzelfde als de trilstand op je telefoon). Het moet wel een lichte vibratie zijn waardoor hij niet schrikt. Als je zo'n band hebt en je kan hem aanleren dat hij na de trilling een beloning kan komen halen, zal hij je in het bos ook op komen zoeken zodra hij het voelt. Het is wel heel erg belangrijk dat het geen vervelend gevoel oplevert en dat hij er niet bang voor is.

Ian
Door

Ian

op 09 May 2018

Leuke tips. Bedankt hoor, kan ik onmiddellijk mee aan de slag!

Irene
Door

Irene

op 01 Apr 2019

Hallo, ik heb ook een vraagje. Ons hondje, Maggie van 2, luistert 75% van de wandeling uitstekend. Zelfs als ze een stuk vooruit loopt of achter blijft om te snuffelen, maakt ze altijd een contactmoment - ze kijkt altijd waar ik ben en blijft dan in de buurt. Zo zal ze uit enthousiasme een stuk rennen/spelen met een andere hond, maar niet te ver gaan of uit het zicht gaan, want ze houdt dus contact met mij. Ook hierkomen gaat meestal goed en luisteren naar commandos. Het probleem is echter op de terugweg naar huis... Dan zal ze, na een hele tijd gewoon goed geluisterd te hebben, opeens een zijweggetje inrennen/ sprinten. Dan luistert ze ook niet. Gelukkig is ze nog nooit ver gegaan of gekomen, maar ik maak me er toch zorgen over dat ze op zo'n wild "rebels" moment er opeens vandoor gaat. De heen weg loop ik daarom gewoon los met haar, maar op de terug weg moet ze aan de lijn. Het bijkomende probleem is dat ik haar momenteel niet met snoepjes kan belonen i.v.m. eliminatiedieet. En op speeltjes/knuffels reageert ze niet zo zeer. Wat kan ik doen in dit geval om haar toch te leren niet die zijsteegjes in te rennen?

franciska
Door

franciska

op 24 Apr 2019

ik en mijn man zien vaak het hondje van de buren los lopen ,ter wijl we langs een druk straat wonen .en het kleine meisje die er mee loop slaat het hondje en schop het hondje .ik heb zelf twee hondjes.ik kan het eigelijk niet meer aan zien.want de buren zeggen en doen er niks aan. ik heb de politie al gebeld en de wijk agent maar niks help om die mensen te stoppen.wat ze dat hondje aan doen .ik schat het hondje 2jaar oud is heb iemand een tip voor me wat ik hier aan kan doen

Mandy
Door

Mandy

op 25 Apr 2019

ah.. ja.. wat naar.. zucht... En dit zijn lastige situaties omdat de wettelijke macht niet zo snel zal ingrijpen (zoals je ook schrijft). Ik zou je aanraden om contact op te nemen met de Hondenbescherming: https://hondenbescherming.nl/ Zij kunnen je zeker vertellen wat je hier het beste kan doen. Ik hoop dat het met dit hondje goed gaat komen (en met het meisje ook trouwens)

Carla
Door

Carla

op 16 Jul 2019

Over een dilemma’s en proberen de juiste keuzes te maken voor onze “wilde” Beer, een bouvier herplaatser;Inmiddels 4 maanden bij ons, met achteraf een traumatische ervaring door het plotselinge overlijden van zijn baas. Dat in zijn puber jaren, een periode waarin onzekerheid plaats moet gaan maken voor zelfverzekerdheid . Situatie? Ambulance met sirene, hond wordt uiteraard apart gezet, en beland de volgende dag in een voor hem bekend hondenpension. Een blij ei, giga springerig naar iedereen met een enorme kwispelstaart, Tevens een hond die door omstandigheden werd uitgelaten fietsend en thuis apart werd gezet door zijn wilde gedrag bij bezoek.Voor een kennismaking hebben wij hem meegenomen voor twee dagen naar een zomerhuisje in de buurt. Daarbij zagen we zeker een absoluut niet optimale hond, zijn wilde springgedrag namelijk naar een ieder die hem aandacht geeft. Of zelfs eerder… Tevens waren er momenten van het heel spannend vinden, dus tja met een open slaapkamer toch daar graag willen liggen in je buurt. Toch zien we op dit moment een hond waar geen kwaad in zit. Hij laat zich daar dingen gemakkelijk afnemen, jawel sportschoenen waren daar favoriet, maar geniet dan van zijn beloning bij goed gedrag. Kortom na drie boeven, twee pups en ook een herplaatser was Berend, nu Beer meer dan welkom. Achteraf best een behoorlijke klus.Beginfase? Die “ijs” Beer, samen met de “grom” Beer… Zo enorm zat deze hond onder de stress. Idioot springerig naar ons of bezoek. Jawel echt, in het begin was ik bij thuiskommen of omgekeerd echt een hondse speel kameraad. Dus behalve ongecontroleerd springen, tevens happen in je kleding op een speelse manier. Natuurlijk accepteer je dit gedrag niet, dus weer staand, armen over elkaar, hem compleet negeren. Nee, in deze fase was er op dat moment absoluut géén hond! NU? Natuurlijk nog steeds met de neiging je frontaal to face te begroeten, maar beheersbaar en direct weer vier poten op de grond. NU? Absoluut géén stress kip meer. NU? Niet meer weg duiken naar boven, gaat heerlijk liggen, zonder die barricade, weet dat het ook beneden veilig is.Met bezoek? Hij leert zich te gedragen Wij hebben hem direct daarbij gelaten, behalve met jonge kinderen, dat is nog even te onvoorspellend voor deze onzekere grote puber. Maar Beer vind onze tuin geweldig, dus met een vette kluif, na even gecontroleerd te hebben dag gezegd, mag hij zich daarop dan uitleven.Op bezoek? Na ruim drie maanden, géén keuze, want beer die thuis prima alleen kan zijn voor een paar uurtjes, ja overal? In het zomerhuisje van mijn ouders was dat nog een stap te ver… Enfin, “wilde” Beer mee naar mijn fragiele ouders gewapend met enorm veel lekkernijen. De lift? O zo spannend, maar inmiddels zijn we zover dat we hem hierin met vertrouwen kunnen begeleidden. Natuurlijk een opgewonden hond, die van mij, aan de riem op zijn plaats moet blijven. Daarnaast het verzoek even geen aandacht te schenken aan Beer. Het ongelooflijke vindt plaats, Beer mag dan los en gedraagt zich fantastisch. Het enige waarvoor we moeten uitkijken is het zwiepen van zijn staart, een koffie kopje is zo van de tafel. Ook de tweede dag gaat hij mee, ontmoet dan mijn verstandelijk gehandicapte zusje. Dat gaat goed, alleen uit zij haar blijdschap door hard in haar handen te klappen, zijn reactie? Even heel erg alert, wat is er, maar zeer snel weer relaxed.Loslopen? Tja het grote probleem! Deed hij ook niet bij de vorige eigenaar. Vanavond en eerder twee keer glipte hij door de voordeur. Inderdaad doodeng met al het verkeer! Hij maakt er een spel van, maar vanavond ging hij toch een stuk verder. Niet alleen onze straat, ook de paralel weg met veel verkeer. Zelf was ik ik mijn foto studio, en nadat mijn man belde, zeer snel richting huis gegaan om Beer “te vangen”. Gewapend met zeer veel lekkere dingen. Gelukkig was het inmiddels min man gelukt, Beer was toch weer naar zijn eigen straatje gevlogen. Dit zijn zulke akelige momenten. Thuis weer? Een zeer opgewonden hijgende Beer. Uiteraard met lekkers hem laten weten dat we blij zijn met hem.We hebben hem twee keer losgelaten op een werkelijk groot honden losloop gebied met omheining; De eerste keer? Natuurlijk uitrennen, maar wel terugkomen om even een “neusje” te geven. Een stormachtige dag zonder één enkele hond. Even verstoppen? Beer was als een speer bij ons.Maar datzelfde park op een mooie dag? Met allerlei verschillende honden? Een ramp! Een giga stuiterbal, afgesnauwd door elke hond, en totaal niet meer te bereiken! Wij waren volledig onbelangrijk en absoluut zeer oninteressant! Op dat moment heeft hij gelukkig geen echte nare ervaring opgelopen, de honden waren gesocialiseerd en zeer duidelijk.Wij besluiten hem eerst weer te socialiseren met uitgekozen honden. Beer, te wild en te enthousiast, moet weer leren omgaan met andere honden op de juiste manier. Gelukkig hebben we een omheind veld kunnen huren, bijna 600 vierkante meter. En natuurlijk direct gestart met inmiddels de derde honden training, na basis, op dit met moment de sociale hond. Stap voor stap, met deze zo prikkel gevoelige hond.De eerste op het veld, een zeer zelfverzekerde Mechelaar teef. Al heel snel begrijpt Beer de regels en kan er zelfs met ballen worden gespeeld. En ja, Beer brengt na een korte hapering de ballen terug voor ons spel samen!Nog een test? Twee Husky’s, buurhonden, de één ruim 6, een echte reu, de ander nog géén jaar, idem een stuiterbal en teefje. De test, een half uur? Super! Alleen wordt het balspel nu niet gespeeld, de oudste hond heeft daarvoor net even teveel bezitting drang. Ook even lastig? Het belonen bij hier komen… Deze Husky’s zijn zo verzot op lekkernij, dat dit nu niet echt goed getraind kan worden. Maar Beertje komt wel, respecteert de andere twee, dus opnieuw een geslaagde test met deze “wilde” Beer van ons.Een klus, waarvan dat trauma achteraf is gebleken, waarbij het zo fijn zou zijn hem weer te leren loslopen. Niet meer nodig vinden te “ontsnappen”, en nee, Beer loopt niet alle dagen datzelfde rondje! Door de eerdere honden weet ik hoe fantastisch een nieuwe omgeving werkt. Maar allemaal, onze twee pups, en onze herplaatser hiervoor konden los van de riem. Iets wat je absoluut wil voor Beer, zonder angst of onzekerheid; Bepaalde fietsers? De scootmobiel? Tja, de lift? We weken eraan, de fietsers? De meeste helemaal niet, slechts de iets ouder, dat associeer ik met zijn verleden, zo veel gelopen met de fiets en zijn toenmalige baas. De scootmobiel of ander zaken? Voor mijn gevoel toch niet volledig gesocialiseerd. En ja, inmiddels is die lift geen probleem meer.Wat de titel betreft, de dilemma’s? Een vorm van enorme onzekerheid!Voorheen wist je met de andere drie, oké loslaten is prima! Jullie doen geen rare dingen, zijn absoluut te bereiken elk moment, dus continue onder appel indien nodig. Nu, met Beer? Terwijl hij het zo nodig heeft? Nee, je ziet teveel scenario’s waarbij je hond, andere mensen of dieren, kan beschadigen en daardoor een trauma kunnen oplopen. Juist omdat je hem nog niet volledig onder appel kan houden. Absoluut geen kwaadheid, wel onzekerheid en daardoor onbeheerst gedrag. Zoals je weet kan dit overslaan in een ander vorm. Beer accepteert ons nu, zeer langzaam, als Baas. Is enorm een enorm blij ei je na even weg te zijn, je te zien. Maar het opnieuw vertrouwen komt langzaam, stap voor stap.Vandaar het dilemma, waarvan je weet dat het enorm goed is voor Beer, weer overal los te kunnen rennen, maar tevens besef dat die volledige controle nog niet aanwezig is, De reden waardoor alle andere drie volop direct hiervan hebben kunnen genieten, de pups en onze vorige herplaatser Saar.Tja, inmiddels een behoorlijk lang verhaal. Maar ik vermoed dat meerdere eigenaars van herplaatsers dit herkennen, Over pups wordt heel veel geschreven, maar die oudere hond? Met geschiedenis, soms traumatisch? Heel weinig. Toch wil je deze kwetsbare hond opnieuw een fijne plek geven: Een plek waarbij hij hond blijven, met opnieuw deze zo heerlijke ontlading van energie.NU?Voedsel? De Kong en verstoppen, plus een voedselspel voor binnenhuis.Waarom? Puur om deze “wilde” Beer, met zoveel energie, hersenwerk te laten doen. Immers niet even gecontroleerd los kunnen uitvliegen? Plus het spelen samen met de bal, zijn favoriet, en andere verstop spelletjes.Maar wat zo fijn kan zijn? Is inderdaad deze “Beer” los! Niet vandaag, maar in de toekomst? Advies?Graag!

atielabelle
Door

atielabelle

op 21 Apr 2020

beste, dit verhaal slaat precies op mij en mijn mormel.alleen ik doe alles al om z.n aandacht te krijgen.hij heeft puppy diploma en e.g.1 hij is nu 1 jaar oud en ruikt op500 meter al z.n loopse vriendinnetje of 2 andere vriendjes waar hij mee speelt.en toch...als hij al met 2 andre honden aan het spelen is en met de tond op de grond hangt sprint hij er als een wezeloze vandoor,niets en niemand houd meneer tegen .ik durf hem echt niet meer los te laten lopen.s.nachts als het rustig is op straat is het een verbeeldige hond.en doet z.n oefeningen keurig.ik ben echt ten einde raad. dank

Akiram
Door

Akiram

op 05 Feb 2021

Ik heb mijn hond losgelaten bij mensen die dat niet wouden. Ik heb hier zo veel gevoelens over en mijn hond (half jaar) wou maar niet terug komen, uiteindelijk heb ik de riem om hem heen gedaan en zijn we verder gaan lopen. Toen we verder gingen deed hij heel vervelend zoals aan de riem bijten. Ik zou graag het riem bijten willen voorkomen en het probleem bij terug komen van andere honden ben ik nog mee aan het oefenen. Wat kan ik het beste doen als mijn hond (rottweiler half jaar) tegen mij keert?

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

 • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
 • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
 • De geheime mythe rondom granen
 • Eiwitten en vetten: ja of nee?
 • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden