5 dingen die je nog niet wist over hondenvoer
7 min. leestijd

5 dingen die je nog niet wist over hondenvoer

Over hondenvoer valt veel te schrijven, wetenschappelijke informatie, vlotte reclameboodschappen, en ervaringen uit de praktijk. In mijn opleiding tot Voedingsadviseur voor honden en katten kom ik zo veel tegen, dat ik daar alleen al een website over zou kunnen volschrijven.

Ik ga jou, als lezer, natuurlijk niet overspoelen met een hele berg aan informatie, dus ik heb in dit artikel 5 bijzondere weetjes verzameld die je wellicht nog niet wist over hondenvoer. Hier komen ze:

1. De meest gemaakte fout bij het voeren van je hond: iedere dag hetzelfde!

Honden zijn meestal geen moeilijke eters, van nature kauwt een hond niet veel, en schrokt eigenlijk direct zijn voerbak leeg. Dat maakt de meeste honden ook makkelijke kostgangers: als je iets in de bak doet, gaat het meestal wel op.

Maar wat doen nu de meeste eigenaren: die geven de hond dag in, dag uit hetzelfde voer. Jaar in, jaar uit.  Vaak kiezen ze voor hetzelfde merk en type brok, of misschien blikvoer. en dat krijgt de hond dan de rest van zijn leven.

Als jij jouw hond vers vlees, of een vers samengestelde maaltijd geeft, zal je waarschijnlijk wèl variëren, maar de meeste mensen voeren hun hond brokken.

Waarom is dat erg? Nou,  stel je voor dat je jouw baby (peuter/kind) gedurende de eerste 18 jaar van zijn leven iedere dag een potje eten geeft dat een menu bevat met broccoli, rundvlees & rijst.

Best gezond, toch?!  Maar als je dit iedere dag geeft, klinkt het ineens minder goed, nietwaar?  Want voor onszelf weten we dat variatie in het eten nodig is, waarom? Simpelweg omdat je op die manier geen tekorten  in de voeding krijgt. De verschillende soorten eiwitten, vetten en koolhydraten zorgen dat ons lichaam van alles genoeg binnenkrijgt. Met een eenzijdig dieet zijn tekorten op termijn onvermijdelijk. Bovendien belast je de organen steeds op dezelfde manier met dezelfde bijproducten en afvalstoffen in het voer.

Zou dit voor onze hond anders zijn?  Nee dus!  En dus is het eigenlijk heel raar, en ongezond, dat we iedere dag hetzelfde geven.

via GIPHY

Beter is dus om af en toe af te wisselen: van vleesbron (niet altijd rundvlees…), maar ook van de rest van de samenstelling. Als je blikvoer geeft: varieer dan altijd binnen het type voer met de smaken, of varieer zelfs tussen een aantal merken.

Bij brokken is het ook altijd beter om af te wisselen en niet altijd dezelfde zak brokken te kopen.

Nu hoef je niet meteen 7 type brokken te gaan zoeken om voor iedere dag iets anders te geven (daar krijgen veel honden ook buikpijn van), maar blijf in ieder geval niet maandenlang op dezelfde type voer ‘hangen’.

 

2. Bitter, Zuur, Zout of Zoet, de voorkeur van de hond is:

Tegenwoordig kennen we 5 smaakpapillen: Zuur, bitter, Zout, Zoet en Umami (=hartig)

Wij mensen hebben vaak één of enkele voorkeuren, maar wist je dat honden ook een voorkeur hebben?

Honden kiezen voor zoet!

Dat betekent dat honden het liefst kiezen voor een zoetere maaltijd of snack. En dat weten voerfabrikanten ook: wees dus niet verrast als je op de etiketten van brokken of snacks ergens suikers ziet staan (meestal in een meer technische term als fructose of als E-nummer)

En katten? die proeven geen zoete smaak! Maar hebben wel een voorkeur: voor Umami.

Honden kiezen voor zoet

 

3. Hondenvoer helder?  Ik dacht het niet!

In de dierenwinkel kies je voor jouw hond het beste voer dat past bij jouw leefsituatie, jouw hond en jouw budget. En tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor het gemak van brokken, of soms voor blikvoer.

En het meeste soorten hondenvoer worden gemaakt door bedrijven met een naam. Grote multinationals, of iets kleinere Nederlandse bedrijven, maar allemaal bedrijven die bekend zijn.

Maar wat zit er nu werkelijk in zo’n zak voer?

Om een etiket te kunnen snappen moet je de opleiding levensmiddelentechnologie gevolgd hebben. Misschien dat jij het meteen snapt, maar ik was altijd al hopeloos na de eerste regel op het etiket. Dus besloot ik vroeger vooral te kiezen op basis van de leuke foto 🙂

Natuurlijk komen fabrikanten met een coole slogan: dat er weide-fris rund in zit, of vers gevangen zalm…  (je ziet die vis al bijna uit het water springen, nietwaar).

Daar zit de verleiding. Maar wist je dat de fabrikant heel veel ingrediënten niet hoeft te melden? En dat dit niet altijd de mooiste ingrediënten zijn? Om een voorbeeld te noemen: er bestaan genoeg brokken die gebruik maken van gebruikt frituurvet om hun vetgehalte te krijgen. Ik hoef je, denk  ik, niet uit te leggen hoe ongezond dit is.

Kortom: het is helemaal niet helder wat er precies in het voer zit, helaas. Het zou mooi zijn als fabrikanten daar wat meer duidelijkheid in zouden geven.

Yummy Zalm brokken

 

4 Hondenvoer is te goedkoop!  

Dit klinkt misschien heel maf, maar ik probeer het uit te leggen. De productie en verkoop van hondenvoer is een grote commerciële branche. Dit betekent vele miljoenen euro’s omzet en winsten per jaar. Op zich heb ik hier geen moeite mee: zo werkt onze markteconomie, en vaak hebben de consumenten daar ook voordeel van.

Hondenvoer is te goedkoop!

Onderling is er ook veel concurrentie: er wordt met grote marketingbudgetten gestreden om de aandacht van jou en mij, in de hoop dat wij klant worden en blijven.  Maar in die concurrentie gaat het ook om de prijs!

Brokken of blikvoer-fabrikanten moeten hun grondstoffen zo goedkoop mogelijk zien te vinden op de wereldmarkt, en ze wringen zich vaak in allerlei bochten om hun voer voor een goede prijs te kunnen aanbieden: als ze te duur zijn is de kans immers groot dat de klant naar de concurrent gaat.

En hier zit een probleem: veel van de kant-en-klaar  hondenvoersoorten worden onder druk van die prijs gemaakt met minder goede ingrediënten.   

Een rekensommetje:

Als je bedenk wat een kilo vlees kost, laten we zeggen:  5 euro (Redelijk, toch?). Deze kilo is gedroogd niet meer dan 300 gram in gewicht (70% is vocht).

Stel dat je in de maaltijd 70% vlees wilt, en 30% overige ingrediënten (wat voor een hond minimaal nodig is). En we hebben het over een zak brokken van 10 kilo.

Deze zak zou dus 7 kilo gedroogd vlees moeten bevatten: dat is ruim  23 x  5 euro = 115 euro ! 

Je hoeft geen wiskundige te zijn om te weten dat een zak brokken in de winkel veel goedkoper is. En dat is eigenlijk zorgwekkend: want de vraag is dan: als het zo goedkoop is: wat zit er dan precies in?

En misschien denk je nu: ja.. maar ik heb geen zin om meer geld aan hondenvoer uit te geven!

Dat snap ik ook wel, maar heb je bedacht dat je jouw hond er misschien te kort mee doet? Dat jouw hond niet de nodige voeding binnenkrijgt?   Niet in een maandje of half jaar op dit voer, maar dat ziekten en aandoeningen hieruit kunnen voortkomen?

Dat wil je natuurlijk ook niet, lijkt mij.

Dus: het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat goed hondenvoer simpelweg wat duurder is.

Hoe zit dit bij het voer dat jij voor jouw hond koopt? Klopt de prijs met wat erin zou moeten zitten?  Of lijkt het te mooi om waar te zijn? Ikzelf had daar jarenlang geen idee van, maar nu verbaast het mij vooral

 

5. Hoe minder ontlasting, hoe beter het voer!

Ja, zo simpel kan het ook zijn, de vraag is: hoeveel poept jouw hond?

En natuurlijk zal je hond meer poepen als hij meer eet, maar er is wel een verband. Alles wat een hond kan verteren, en gebruikt voor zijn energie en voor de benodigde celopbouw haalt de hond uit het voer. En wat niet te verteren valt gaat via de ontlasting weer eruit.

Dus even simpel gezegd: hoe meer er uit het voer te halen valt, hoe beter het voer dus te verteren is, hoe minder ‘afval’ er via de ontlasting komt.

Hoe zit dit bij jouw hond? Hoeveel gram voer krijgt hij of zij per dag? En hoeveel gram denk je dat je in een poepzakje raapt?

via GIPHY

 

Tot zover de 5 ’wist-je-dat’  onderwerpen over hondenvoer. En vooruit, nog een uitsmijter voor de katteneigenaren:

6 De meeste katten staan droog!

Ik zeg het je eerlijk, ik weet (bijna) niets van katten. Maar: de opleiding tot voedingsdeskundige gaat over honden én katten. Bere-interessant, want onze huiskatten zijn heel bijzondere dieren, ook als het over voer gaat.

En als jij een kat hebt, heb ik een belangrijk onderwerp voor je:

Staat jouw kat ook droog?  Want dit kan levensbedreigend zijn!

Wat ik bedoel: de meeste katten drinken weinig. Van nature haalt een kat zijn vocht uit zijn eten (een prooidier in het wild bevat gauw 70% vocht).

Als jouw kat thuis brokjes krijgt is de kans heel erg groot dat je kat chronisch te weinig drinkt, gedehydreerd is dus.

De meeste katten staan droog

Dat merk je misschien niet direct, maar de gevolgen kunnen rampzalig zijn:  De urine wordt te geconcentreerd, er kunnen struvitstenen, of blaasstenen ontstaan, de nieren krijgen problemen en voor je het weet heeft je kat nierfalen.

Steeds meer oudere katten krijgen deze klachten, en grotendeels is het een gevolg van jarenlang droge  brokken. Dus: als je iets goed wilt doen voor jouw huistijger: zet hem of haar dan over op een natvoer (blikvoer of vers). En ja: ik snap ook dat dit bij een kat niet zo gemakkelijk is, en veel geduld vraagt. Als je kat gewend is aan brokjes willen ze vaak niet anders. Maar het is wèl de moeite waard voor een langer en gezonder kastenleven!

En, zaten er nieuwe weetjes bij? Of was je al helemaal op de hoogte 🙂

Ik hoop dat ik jou als hondenbaasje kan inspireren en kan helpen bij een gezonde keuze voor jouw viervoeter.

Vragen of opmerkingen? Laat het hieronder weten, dat wordt altijd gewaardeerd.

Over de schrijver
drs Mandy Gerris is van huis uit bedrijfskundige en daarnaast gediplomeerd Voedingsdeskundige voor honden- en katten, en bovendien gediplomeerd Gedragstherapeut en Trainer voor honden. Ze is de centrale spil en oprichter van Digidog. Sinds 2008 fulltime professioneel bezig met honden. Ze woonde eerder (met echtgenoot en hond) in 7 'buitenlanden' en 10 verschillende steden, maar gelukkig is er overal internet. Een gewone dag betekent voor haar: informatie vergaren, schrijven, leren, delen, creëren en werken met honden, hun eigenaren, haar eigen hond, en het drinken van een perfecte kop koffie.
Simone Reedeker Chicoma Reedeker?
Door

Simone Reedeker Chicoma Reedeker?

op 18 Apr 2019

Dank ik ben wijzer ! Mijn hond eet misschien daarom paardevijgen!

Mandy
Door

Mandy

op 18 Apr 2019

:-) Paardevijgen vinden veel honden wel heel errug lekker! Tip: altijd wel oppassen, paarden worden ook ontwormd en dan zitten de vijgen vol met chemische narigheid.. Dank je voor je reactie hierzo, wordt erg gewaardeerd!

Tinekr
Door

Tinekr

op 18 Apr 2019

Dat honden proeven heb ik wel ontdekt. Is het een idee ont de honden groenten te. voeren? In de hoop dat ze het eten! Ik heb me zeker wel eens afgevraagd “ altijd hetzelfde “ zo saai”! Of brokken afwisselen met nat oer?

Mandy
Door

Mandy

op 18 Apr 2019

Ja, mooi is dat bij honden, nietwaar? En ja: ja kan honden een beetje groente voeren (er zijn een paar soorten die niet goed zijn: liever geen groene paprika of groene delen van tomaat, en ook liever niet teveel koolsoorten bijvoorbeeld). Wat je bij groenten wel moet doen is het pureren of even koken: ander kan de hond het niet verteren.. enne: ook niet teveel groente natuurlijk, maar een 20% of 25% van de daghoeveelheid is ongeveer wel te doen.. :-)

Kirza
Door

Kirza

op 18 Apr 2019

Mijn puppy is bij de fokker afgespeend op vers vlees. Ik was eigenlijk van plan om dit gewoon te blijven geven, maar vanwege onze prive-omstandigheden blijkt dit toch lastig te worden en moet ik de komende weken gaan overschakelen. Aangezien ik de afgelopen tijd vooral veel over de voordelen van vers vlees heb gelezen zit ik nu zo in die bubbel dat ik me afvraag: bestaan er wel goede brokken en hoe kan ik zorgen voor een gebalanceerde voeding zonder kvv (maar met evt wel verse voedingsmiddelen of -resten in aanvulling op brokken).

Mandy
Door

Mandy

op 18 Apr 2019

Dank voor je berichtje! En wat jammer dat je moet overschakelen, maar het is ook niet onmogelijk natuurlijk. Ik kan je hier in 2 regels niet een compleet maatwerk voeradvies geven (ik hoop dat dat logisch is), maar wel wat tips. En mijn hoofdtip is: kijk eens naar goed blikvoer, dat is voor je pup beter dan brokken. Er bestaat bij brokken ook veel verschil in kwaliteit, maar in het algemeen is een goede blikvoeder eigenlijk nog passender (meer (niet-bewerkt) vlees etc..

Chris Bot
Door

Chris Bot

op 19 Apr 2019

Ik geef onze honden rauwe vlees en doe elke 5 gram Hokamix Bart poeder er overheen strooien. Is dat voldoende? Ja,wij hebben een moeilijke eter

Aeilt
Door

Aeilt

op 20 Apr 2019

Voor hondenvoer wordt categorie 3 vlees gebruikt. Dat is een stuk goedkoper. Dat is wel voor menselijke consumptie geschikt maar wordt daar niet voor gebruikt.

Nero
Door

Nero

op 20 Apr 2019

Ik geef Nero droge brokken waar hij niet veel van eet. Verder eet hij wat ik ook eet. Groenten en fruit eet hij ook en verder krijg ik van de slager grote runder botten met vlees en merg. Hij zoet reprimande gezond uit

Lore
Door

Lore

op 22 Apr 2019

Heb altijd wat moeite als het betreft voeding en ontlasting. Heb 2 honden van hetzelfde ras, eten hetzelfde voer en krijgen dezelfde portie.(steeds afgewogen) De ene heeft maar 2x /dag ontlasting en de andere op zijn minst 5 keer. Wat heeft het dan met de voeding te maken?

Mandy
Door

Mandy

op 23 Apr 2019

Mooi voorbeeld van hoe individueel voeding is: Ik ken jouw honden, en jouw situatie natuurlijk niet in detail, maar in het algemeen blijkt hieruit dat honden heel anders verteren. De darm-flora per hond is ook verschillend (net zoals bij mensen). Misschien heeft jouw ene hond meer moeite/ meer tijd nodig om het voer door de darmen te verwerken dan de andere hond. Als jouw ene hond ook een grotere hoeveelheid ontlasting 'produceert' weet je dat deze hond het voer minder goed verteert/ minder goed opneemt dan jouw andere hond. Dit kan allerlei oorzaken hebben: aanleg, stress, of misschien heeft deze hond antibiotica gehad of andere medicijnen (inclusief ontworming/anti-vlo middelen), of er zijn andere redenen... Je kan het voer voor deze hond misschien wel iets verbeteren zodat het ook beter wordt opgenomen...

Joyce
Door

Joyce

op 03 Oct 2019

Wat kun je dan beste geven kvv of brokken. Mijn pup schapendoes, poept als een gek En heeft altijd trek. Alleen poept ze wel 10 x per dag. Ze krijgt nu smorgens brokjes en smiddags. Savonds eet ze met ons mee. En daar poept ze ook veel van. Heb al wat merken geprobeerd,maar zie geen verandering. Wat kan ik doen om haar een verzadigd gevoel te geven en dat ze niet zoveel poept

Mandy
Door

Mandy

op 06 Oct 2019

Hi Joyce, dank je voor je berichtje hier. En, tja.. ik vind in het algemeen kvv kwalitatief beter dan brokken. Wat je zeker beter niet kan doen is je pup mee laten eten: dat is echt niet geschikt voor de meeste honden (en ja: ik weet ook dat 'vroeger alle honden 15 jaar werden op gekookte aardappels, maar daar zijn meer redenen voor). Vooral een jonge pup heeft goede voeding nodig (dus: kies een puppy-kvv of stel een verse maaltijd samen dat past voor honden/puppy's). Wat wij eten is niet voldoende of niet geschikt voor puppy's: er zijn dan te veel tekorten, en mogelijk ook een te veel van bepaalde voedingstoffen. Het vele poepen heeft hier ook mee te maken: alles wat je hond niet kan verteren poept ze uit: dus ongeschikte voeding gaat er gewoon uit (en wordt niet opgenomen): logisch dus ook dat ze altijd trek heeft... Ik hoop dat je dit advies ter harte neemt: dan zit je op de goede weg voor de gezondheid van je hondje.. Wil je toch liever vers voeren: laat mij het weten: ik kan een passend voerplan maken voor je puppy :-) Mail me dan even op: mandy@digidog.nl

Monique
Door

Monique

op 23 Apr 2019

7x5 euro is 35 en nu staat er 35x 7 euro dat is een fout in de tekst bovenin

Mandy
Door

Mandy

op 23 Apr 2019

Uh... help me even: waar staat 35x7 ? Er staat 23x5 Ja toch?! :-)

Marijan janssen
Door

Marijan janssen

op 25 Apr 2019

Hoi Mandy, ik zie tegenwoordig vaak langskomen dat er ook vegetarische hondenvoeding te koop is. Kun je daar iets over zeggen?

Mandy
Door

Mandy

op 25 Apr 2019

Dank voor je vraag, Marijan. En ja, ik kan er over zeggen dat: een hond toch echt een carnivoor is. Ondanks dat er wetenschappelijke onderzoeken zijn dat sommige honden iets beter granen kunnen verteren dan hun voorouders (de wolf) is daarmee natuurlijk niet gezegd dat honden meteen planteneters of zelfs omnivoren zijn. Overigens bestaat ook een onderzoek waaruit blijkt dat niet alle honden dit gen hebben ontwikkeld, dus nog steeds geen granen/plantaardige ingrediënten kunnen verteren). Daarnaast zijn proteïne en vetten de belangrijkste voedingscomponenten voor de hond, en zijn de plantaardige varianten van proteïne en vetten toch wel heel anders dan de dierlijke. Het lichaam kan de plantaardige ook beduidend minder goed verwerken, wat betekent dat dit ten koste gaat van de voedzaamheid en bovendien dat het meer belastend is voor de organen. Het voert te ver om hier een heel technisch verhaal te houden :-) Maar in het kort: ik ben van mening dat je een hond niet vegetarisch moet voeren, er zitten veel nadelen aan voor de gezondheid van je hond, dus waarom zou je dit willen? Een hond blijft nu eenmaal een carnivoor. Als je uit principe liever geen vlees voert is het wellicht beter om een herbivoor als huisdier te kiezen (een konijn?). Ik hoop dat je iets met mijn antwoord kan, mocht je nog vragen/opmerkingen hebben: laat het dan zeker even weten....

Dieneke Facteur
Door

Dieneke Facteur

op 09 Apr 2020

Heel fijn om deze site gevonden te hebben, bedankt Mandy ! Wij kregen 30 jaar geleden een 16jarige poes die vegetarisch was gevoerd door de eigenares (die zelf vegetarier was...). Het dier werd zowat wild toen we haar blikvoer en vis/kip/vlees gaven, we zijn dat altijd blijven doen, met brokjes erbij. Ze was super gezond, sterk, vooral lenig, is nooit ziek geweest en was ruim 25 toen ze stierf aan kanker. Wij geloven dus niet in de noodzaak van veget. voeding voor poezen, wel in het plezier dat ze had in vers eten en blikvoer. Mijn prive tip : ik prakte altijd wat gekookt water door het natvooer, omdat poezen vaak te weinig drinken (nieren, blaasgruis enz.). Dat doe ik inmiddels ook al 10 jaar bij ons "Chorkie" hondje, ze weten niet beter en ik doe het preventief, de dierenarts vindt het prima. Toch krijg ik niet veel bijval voor mijn initiatief.... Tenslotte valt mij op dat de meerderheid v.d. te dikke honden die ik ken alleen brokken krijgt. Ziet u een samenhang ? Mvg en nogmaals bedankt voor deze leuke site !

Saskia Brongers
Door

Saskia Brongers

op 01 May 2019

-Mijn hond is dol op kleefkruid. Enig idee wat de reden is, wat zou erin kunnen zitten wat goed voor haar is. Ik ga er vanuit dat een hond uit de natuur haalt wat goed voor hem is. -Welke andere natuurlijke kruiden en gewassen zijn goed voor honden. -Welke vitaminen en mineralen, zijn verstandig om bij te voeren als je diverse merken en diersoorten voert? - Is het verstandig om vit D en Omega 3 extra te geven en zo ja in welke vorm?

Guusje
Door

Guusje

op 05 May 2019

hallo, ben jij bekend met edgard en cooper? is dit voor mijn cocker pup die veel last had van diaree goed? en dan de droge brokjes als de bakjes zachtvoer. kunt u daar iets over zeggen?

Saskia Brongers
Door

Saskia Brongers

op 11 Sep 2019

Dag Mandy, Sinds kort hebben wij een (nu nog wel) kater (Rufus) van ongeveer 6 maanden (een vondeling). Rufus eet graag mee met het KVV (verschillende smaken) van de hond. Is daar bezwaar tegen? Hij krijgt nog wel wat brokken maar gaat daar steeds minder van eten. Alvast dank voor je reactie en vriendelijke groet, Saskia, Tonke en Rufus.

Mandy
Door

Mandy

op 11 Sep 2019

Hai Saskia, Dank je voor je berichtje hier. En: ik zou heel blij zijn met een kater die zelf kiest voor een ander menu (veel katers en poezen zijn erg eenkennig als het om eten gaat). En in dit geval: ik zou als ik jou was een KVV voor katten kopen en de brokken achterwege laten. Katten hebben een aantal essentiële voedingstoffen nodig die honden niet (in die hoeveelheid ) nodig hebben, zoals Taurine, Retinol (=Vitamine A1) en voldoende proteïne (meer dan honden) en Omega 3. Dus hondenvoer is voor je kat waarschijnlijk niet volledig (maar een keertje mee-happen kan op zich geen kwaad). Daarnaast is het super als je jouw kat van de brokken af kunt laten gaan: brokken zijn voor katten absoluut ongeschikt (en vaak een directe aanleiding voor Nierproblemen of Diabetes). Ik hoop dat mijn antwoord je verder helpt :-)

Saskia
Door

Saskia

op 26 Sep 2019

Dank voor je reactie Mandy, Ik ben een beetje een digibeet en ontdek nu pas dat je reageerde. Ik wacht je voedingsadvies voor Tonke en Rufus af. Gaat vast goedkomen.

ronny willekens
Door

ronny willekens

op 19 Oct 2019

welke merken zijn de beste hondenbrokken

Dieneke Facteur
Door

Dieneke Facteur

op 08 Apr 2020

Dag Mandy, Zojuist "ontdek" ik je site ---- erg leuk ! Iets over katten die steeds te weinig drinken. Toen ik 30 jr. geleden een poes van 16 jr. kreeg las ik daar veel over (blaasgruis bij katers enz. ). Van meet af aan hebben wij de (gester.) poes, die altijd in de vensterbank uit de plantengieter stond te drinken en in de tuin uit allerlei bakjes, standaard ca. 1/2 eetlepel gekookt water door haar blikvoer gegeven. Ze vond dat prima en is 25 1/2 jaar geworden, altijd kerngezond, superlenig enz. Ik raad het mensen altijd aan, maar zie vaak de twijfel op gezichten.... ben er van overtuigd dat, net als bij mensenvoedsel, kattenvoer te zout wordt gemaakt. Lees nu op je site dat katten "hartig voer" prefereren. Reden om ze (stiekem) extra water te geven, lijkt mij ! Had altijd fles gek. water in de koelkast. Doe het trouwens bij mijn chihuahua ook ! Wat ze teveel krijgt plast ze wel weer uit, ze mag de hele dag in de tuin.

Reactie plaatsen

5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden

Dé Gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren

Ontdek hoe je als honden- en kattenprofessional jouw klanten beter kunt adviseren op het gebied van voeding.

Inclusief:

  • de grootste voedingsfouten die baasjes vaak maken
  • 5 snelle checks voor het beoordelen van voer
  • De geheime mythe rondom granen
  • Eiwitten en vetten: ja of nee?
  • Wat ingrediënten je écht vertellen (en wat niet)


En nog veel meer om je klanten en hun huisdieren gelukkig en gezond te houden!

Wil jij je klanten helpen bij het verbeteren van de gezondheid van hun huisdieren?


Download dan mijn GRATIS gids voor het beste voedingsadvies voor honden- en katteneigenaren.

Gratis Gids met 5 checks om topvoer van baggervoer te onderscheiden