2 Veelgemaakte fouten bij een hond met allergie:

De meeste mensen realiseren zich niet dat je zo maar deze 2 fouten maakt als je hond allergisch of intolerant is. Welke dit zijn hoor je in de video. Aan het einde heb ik nóg een waardevolle tip waar je ook andere hondeneigenaren een groot plezier mee doet.

Wil je liever lezen?  Onderaan deze pagina vind je de tekst van  deze video.

Waardevol? Laat hieronder even weten wat je van deze tips vindt, dank je!!  :-) 

[fbcomments]

Liever lezen? Hier is de tekstvariant:

De 2 veelgemaakte fouten bij allergie bij je hond

Hai, hallo, leuk dat je kijkt.

Mijn naam is Mandy Gerris, de persoon achter DigiDog

En we treffen elkaar hier over het thema allergie bij je hond.  Of intolerantie..

 

En ik wil je in deze korte video vertellen over 2 grote fouten die veel hondeneigenaren met een allergische hond maken…. Ik was trouwens ook zo’n eigenaar.. ik wist het toen ook niet..

Maar goed: ik wil het je dus graag vertellen: want dan voorkom jij die fouten, of je kan er nog wat aan doen.


Daar gaan we!

 

Fout nummer 1:

Een allergie heeft alles te maken met  het immuunsysteem.. dat wist je waarschijnlijk al, en als je het nog niet wist.. neem het dan even van mij aan (voor het gemak..)

Een intolerantie trouwens ook.. in mindere mate.. maar toch.

 

En: bij een hond zit 80% van het immuunsysteem in de darmen!!    Dus ook al weet je dat je hond allergisch is voor graspollen of huisstofmijt.. dan nog kan je niet om de darmen heen… zo simpel is het.

 

Dus wat je altijd wilt bij een allergie of intolerantie: is dat het immuunsysteem tot rust komt: beter (normaler) gaat werken .. logisch toch.. want daar begint de genezing.. de aanpak tegen de allergische reactie.

 

En hier gaat het vaak fout!   

Want veel hondeneigenaren voeren hun hond dan brokken of soms blikvoer…. en misschien zijn het wel hypoallergene brokken: maar dat maakt hiervoor niets uit!

Dit kant-en-klaar voer is funest voor  het immuunsysteem!  Kijk:

Het immuunsysteem kan alleen maar tot rust komen als het te maken krijgt met  pure voeding waar ook niet te veel verschillende ingrediënten in zit.  Het liefst voer je dus een tijdje redelijk eenzijdig…   Maar in brokken en de meeste blikken zitten tientallen ingrediënten !  (lees de etiketten maar! En bedenk dat de fabrikant misschien wel de helft van de ingrediënten niet vermeldt.. want dat hoeven ze niet).

 

Nu zal je misschien denken:   “tja, Mandy.. .jij bent vast anti-brokken!’     En daar kan ik simpel over zijn: Nee! Helemaal niet!!  Ik weet dat iedere hond verschillend is, iedere eigenaar &  iedere situatie ook.. en ik geloof niet in 1 beste soort voer… ik geloof eerder in ‘goed-beter-best’.. en dat iedereen dus iets probeert te doen wat het beste past voor zijn hond… of dat nu  brokken, blik, diepvries, barf of wat dan ook is…

 

Maar: juist in het geval van een allergie zijn brokken echt heel erg slecht: ook de hypoallergene brokken.. .helaas…  Dus ik raad je aan om te kijken naar een voer dat simpeler, natuurlijker en puur is: of ga een tijdje zelf koken of samenstellen voor je hond: dan komt het immuunsysteem tenminste tot rust: en dat gaat zeker helpen.

Veelgemaakte fout nummer 2:  

Het immuunsysteem wordt ontwikkeld bij jonge puppy’s: al vanaf 5 a 6 weken als ze langzaam worden afgespeend…   En veel allergieën ontstaan al in die puppy-tijd (het duurt maanden tot soms jaren voordat een allergie zich ontwikkelt, maar de basis zit vaak al in deze tijd).


En  dit  is interessant: dat immuunsysteem moet getraind worden op voedingsstoffen, een soort rustige gewenning aan nieuwe dingen. Eigenlijk net zoals het socialiseren. We weten tegenwoordig allemaal wel hoe belangrijk het goed socialiseren is voor de gedragsontwikkeling van de jonge pup. Maar wat bijna niemand weet is dat de darmen en  het immuunsysteem op een vergelijkbare manier moet leren: de Orale Tolerantie noemen  we dit.

En dan maken we hier de fout door dit niet bewust te doen:  Want ook hier wil je de pup niet meteen overladen met teveel verschillende voedingsingrediënten (sommige brokken hebben een waslijst van heb-ik-jou-daar)…  Want we zijn eigenlijk verbaast dat niet meer honden allergisch worden

 

En omgekeerd is het dus ook niet handig om je pup & jonge hond  al die tijd op 1 soort voer te hebben staan…dan wordt het een eenkennig immuunsysteem als het ware (met meer risico’s op problemen later).

 

Dus ik raad je aan op je pup / jonge hond te laten wennen aan verschillende soorten voer: niet klakkeloos.. maar rustig qua opbouw!


En dan heb ik nog een extra tip voor een puppy-eigenaar:

Als je voer afwisselt bij je pup (jonge hond):  zorg er dan  meteen voor dat je 1 vleessoort (of: 1 diersoort) nooit gaat geven!  Echt nooit!!   Dus kies er voor om bijvoorbeeld nooit konijn te geven… of nooit eend te voeren!   (zorg ervoor dat dit ook niet in brokken of snacks zit).

Want: mocht je hond later toch allergisch blijken en je wilt een eliminatie-dieet doen: dan is het veel gemakkelijker om een goed dieet te kiezen…  Als je dit niet hebt gedaan zal je waarschijnlijk moeten uitwijken naar duur en exotisch vlees: dus beter is om dat te voorkomen.   Oh: en ken je mensen die binnenkort een pup krijgen?   Misschien is het een idee om ze dit te vertellen :-)


Ik hoop dat je dit waardevol vond, laat het me anders bij de video weten. Dat waardeer ik enorm :-)

Bedankt voor het kijken en tot ziens!  Doei!