Je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje

Als je hond gromt bij het afpakken van een bot of speeltje heb je te maken met een gedragsprobleem bij je hond. Niet jouw hond heeft een probleem, het is namelijk heel normaal hondengedrag. Maar het is voor ons, mensen, wél een probleem.

Honden onderling kunnen gemakkelijk snauwen en soms een snelle uitval naar elkaar doen. Hun vacht beschermt hen meestal goed en dan is zo’n correctie meestal niet al te spannend. Maar wij hebben geen beschermende vacht dus op onze huid krijgen we sneller verwondingen. Bovendien is het een heel vervelende ervaring: vooral als je eigen hond zo uitvalt.. dus dat willen we liever niet.

Baknijd: beschermen van de voerbak

Bij het zogenoemde baknijd verdedigt je hond zijn voerbak. Je mag niet in de buurt komen als hij staat te eten of soms kan je zelfs niet eens in de keuken komen als zijn bak gevuld is. Er zijn zelfs honden die hun lege bak fanatiek verdedigen.

In dit artikel staat beschreven wat je kan doen om baknijd te voorkomen.

Bezitsagressie of Prooinijd

Als het niet om de voerbak gaat maar om een voorwerp noemen we dat prooinijd of bezitsagressie. Het kan om een superlekkere kluif gaan, zijn favoriete speeltje, iets eetbaars wat hij ergens heeft gevonden, of soms simpelweg ‘iets’ wat je hond te pakken heeft.

De hond in dit korte filmpje ziet zelfs zijn eigen achterpoot als dreiging 😉    Maar ik geloof niet dat je moet proberen dit kluifje bij hem af te pakken..

via GIPHY

Voorheen dacht men dat je de bak of kluif juist af moest pakken en even moest laten zien wie “de baas” was. Deze opvatting wordt helaas nog veel verspreid met alle gevolgen van dien. Ten eerste loop je zelf natuurlijk het risico gebeten te worden. Het verdedigen van je bezit is heel normaal voor honden… ook puppy’s mogen hun bezit houden, en hoeven dit niet aan de Alpha-leden af te geven. Zo werkt het bij wolven, en ook bij honden in de roedel. En helaas circuleren hierover nog steeds verkeerde ideeën.

Je hond vertrouwt het niet meer en gaat zijn buit nog meer verdedigen. Hij zal dus nog sneller agressie inzetten, niet alleen naar jou maar naar iedereen die langs loopt. Agressie bij een hond bouwt zich op: van een redelijk milde waarschuwing (staren of verstarren), naar grommen, uitvallen en bijten. Hoe meer een hond ‘getriggerd’ wordt bij zijn waarschuwingen, hoe sneller en makkelijker deze hond naar de volgende agressie-fase gaat, met alle gevolgen van dien..

Tips om bezits-agressie en risico’s te voorkomen:

  • Leer je pup direct vanaf het begin dat je niets afpakt. Voeg juist iets toe op het moment dat hij aan zijn lekkere kluif bezig is. Geef hem een lekker worstje en blijf van de kluif af. Zo bouw je vertrouwen op en voorkom je dat hij redenen heeft om zijn bezit te gaan verdedigen.
  • Een hond die iets wil gaan verdedigen, zal zich terugtrekken onder een tafel of stoel, in de bench of in zijn eigen mand. Laat hem met rust als hij daar is. Ga de confrontatie niet aan, trek hem niet naar je toe en straf hem niet. Hierdoor maak je het alleen maar erger. Als je hond iets heeft wat voor hem gevaarlijk is, of wat jij zeker direct terug wil hebben (stel: hij knabbelt net lekker aan je nieuwe zonnebril). Leidt je hond simpelweg af door hem te roepen voor een superlekker stukje worst of zo… en zorg dat iemand ondertussen het voorwerp rustig kan wegpakken.
  • Nog beter is om een jonge pup al vroeg te leren ruilen. Pak nooit iets af maar ruil het voor iets anders lekkers of leuks. Hierna geef je hem het eerste speeltje of kluifje ook weer terug. Zo leert hij dat het niet afgenomen wordt maar dat hij het wel weer terug krijgt. Hij hoeft het dus niet te verdedigen. Zo kan je ook ruilen als je pup iets heeft wat hij niet mag hebben, en natuurlijk geef je het dan niet terug aan hem..
  • Reageer direct op het eerste teken dat hij laat zien. Op dat moment kan je het door goede training nog makkelijk ombuigen. Maak er geen spelletje van, lach er niet om maar maak er werk van. Als je pup verstart of duidelijk laat merken dat hij jouw acties niet wilt heb je al te maken met eerste signalen: je moet dan snel starten met de training om te ruilen (en steeds weer zijn eigen speeltje terug te geven). Op het moment dat je hond naar je gromt, kan je niks doen. Straf nooit het grommen! Laat hem met rust en schakel een professional in om een training te starten. Je hond is immers al behoorlijk ‘prikkelbaar’ en kan makkelijk nog meer agressie gaan gebruiken.

Als je hond gromt bij het afpakken van een speeltje of voorwerp:

Is het al een probleem met jouw hond? Gromt je hond als je wilt ruilen, of in de buurt komt als hij een speeltje heeft? Of merk je dat je hond verstart of gaat staren,  en weet je niet goed hoe je dit kan oplossen?  Twijfel niet en schakel dan een gedragstherapeut in om het gedrag in goede banen te leiden voordat er ergere dingen voorvallen..

Heb je hier vragen over? Laat het hieronder weten of stuur ons een berichtje..