Griep bij honden: kan mijn hond griep van mij krijgen?
Een griepgolf gaat weer door het land, en dit jaar was ik ook de klos. Koorts, beroerd en alles wat erbij hoort… en dat tijdens de feestdagen.. ach: rustig was het wel.
Hondengriep en andere vragen
Toen ik met mijn koortsig hoofd naar mijn levendige pup keek bedacht ik me: kan hij ook griep krijgen? En nog spannender: kan ik mijn hond aan steken met ‘mijn griepvirus’?
Geen idee! Dus reden genoeg om dit eens uit te zoeken. Intussen ben ik weer hersteld en heb ik een helder hoofd, dus heb ik de gevonden antwoorden voor je verzameld:
Kan een hond griep krijgen?
Jazeker. Er bestaat zoiets als hondengriep, een griepvirus dat erg besmettelijk is voor honden onderling. Op dit moment is (nog) geen ziektegeval op het vaste land van Europa bekend. Wel zijn er honden besmet geraakt in Groot Brittannië, en op wereldschaal ook in de Verenigde Staten. Het is een griepvirus dat lijkt op de virussen die wij (mensen) kunnen oplopen. Voor gezonde honden is het geen risicovol virus, met uitzondering van de hele jonge puppy’s. Op jonge leeftijd is hun weerstand nog niet optimaal en kan een griepvirus ernstige gevolgen hebben, net zoals bij zieke of verzwakte honden.
De symptomen zijn ook griepachtig: meestal is de hond snotterig of moet hij niezen of hoesten, soms is er lichte koorts. De hond zal zich niet lekker voelen, en soms hangerig en lusteloos zijn. En enkele gevallen kan er een longontsteking optreden.
Kortom: het lijkt wel op een ‘mensengriep’. En dat is niet zo gek: de griepvirussen hebben veel overeenkomsten.
Over symptomen: het is niet altijd makkelijk om te herkennen of je hond iets onder de leden heeft: Daarom heeft DigiDog deze praktische checklist, je kan het hier gratis downloaden: Checklist Gezondheid Hond
Kan ik mijn hond aansteken met griep?
Ja, dat kan! Toen ik grieperig op de bank ‘hing’ en naar mijn vrolijke puberpup keek schoot deze vraag door mijn hoofd. Want ik wil hem natuurlijk niet met mijn virus besmetten. Maar gelukkig is de kans heel klein dat je jouw (mensen-)griepvirus overdraagt op je hond. Toch zijn er wel bekende situaties.
Bijvoorbeeld met de varkensgriep-variant in de Verenigde Staten, vanaf 2009: Dit virus (H1N1) was in ieder geval bij 1 hond het gevolg van besmetting door zijn baasje. Deze hond had namelijk in die hele periode geen contact met andere mensen en dieren, dus kon hij het enkel via zijn baasje hebben gekregen. Overigens zijn er destijds meerdere katten besmet geraakt door hun baasje.
Uit een ander onderzoek in Finland bleek dat in 92 huishoudens waar buikgriep heerste slechts 4 honden ook last haden van dit virus: aangestoken door de mensen uit het huishouden. Opvallend was dat het allemaal gezinnen met jonge kinderen betrof: vermoedelijk omdat de kinderen fysiek veel dichter bij de hond kwamen met spel en knuffelmomenten en zo het virus makkelijker konden overdragen.
Sinds 2006 weten we dat een ander type griepvirus bij honden actief is, en de wereld over gaat. Het is destijds ontdekt (bij honden) in Zuid-Oost Azie, en in 2015 dook dit virus op in de USA. Het virus draagt de naam: Influenza A H3N2. In de afgelopen jaren is het virus in verschillende staten van de USA gemeld, en houden dierenartsen in Europa een zeer waakzaam oog op de ontwikkelingen.
Het Influenza-griepvirus is een virus dat heel gemakkelijk muteert, en dus plotseling in een andere vorm ‘verder’ kan gaan.. besmettelijk voor dieren, voor mensen of allebei! Vandaar dat de gezondheidsdiensten en onderzoekers er extra alert op blijven.
Dus: het is theoretisch zeker mogelijk dat je jouw hond met jouw griep besmet. Maar je hoeft niet meteen bang te zijn als de griep in je gezin rondgaat: zeer waarschijnlijk heeft je hond nergens last van (hoewel ik met heel jonge puppy’s of oude/zieke honden wel extra zou oppassen)
Kan mijn hond mij aansteken met griep?
Wanneer een hond een ziekte overdraagt op een mens wordt dit een zoönose genoemd. Griep is (nog) geen zoönose bij honden: er is geen situatie bekend waarin een hond een mens heeft besmet met het griepvirus.
Er zijn een aantal zoönosen bekend (van hond op mens), de meest bekende zijn: Hondsdolheid (rabiës), Lyme en ‘de ziekte van Weil’ (leptospirose). Maar er zijn er nog meer, hier vind je een overzicht: Lijst met Zoönosen
Maar: we weten dat het Influenza-virus, het griepvirus snel in allerlei vormen kan optreden en kan muteren: dus het is goed mogelijk dat er een keer een griepvariant komt die van hond- op-mens over kan gaan.
Wat is het gevaar van deze virussen?
De instanties en farmaceuten zijn zeer alert, en proberen ook vaccins te (laten) ontwikkelen voor deze virussen. Misschien vraag jij je (net zoals ik) af waarom men daar zo waakzaam voor is. Het antwoord is simpel: griepvirussen kunnen zich heel makkelijk muteren, en dus plotseling veranderen in een variant die voor mensen wél besmettelijk is. Daarbij de wetenschap dat jaarlijks alleen in Nederland al tussen de 250 en 2000 mensen overlijden aan de gevolgen van griep, maakt dat een extra uitbraak van een griepgolf ongewenst is.
Wereldwijd krijgen jaarlijks zo’n 10 tot 20% van alle mensen een griepvirus in hun lijf. En gemiddeld leidt dit tot zo’n 250.000 tot 500.000 dodelijke slachtoffers per jaar (!)
En soms ontstaat er een griep-epidemie of pandemie (dit is een wereldwijde epidemie): je hebt vast ooit gehoord van de ‘Vogelgriep’ en misschien ook van de ‘ Varkensgriep’ ?
Dit zijn mutaties van het griepvirus die van dieren op mensen oversprongen. En wereldwijd slachtoffers maakten. Het is niet moeilijk te bedenken dat deze mutaties argwanend in de gaten worden gehouden: een wereldwijde epidemie zou anders een grote ramp kunnen worden.
Hoe voorkom je griep bij je hond?
Allereerst door je hond zo fit en gezond mogelijk te houden. Zorg voor een gezond gewicht, voldoende beweging en frisse lucht. En bovenal: zorg voor een sterk immuunsysteem. Dit bereik je vooral met goede voeding.
Als je zelf een griepvirus hebt is het verstandig om een beetje uit de buurt van je hond te blijven: de overdracht gaat via lucht: door te hoesten in nabijheid. Of via de slijmvliezen: denk aan een lik in je gezicht van je hond. En zeker ook via onze handen, waarmee we vaak teveel aan ons gezicht zitten, zodat het virus gemakkelijk ‘meegevoerd’ kan worden.
Wat doe je als je hond griep heeft?
Merk je dat je hond ziek is, koorts heeft of hangerig is? Zorg dan dat je hond voldoende rust kan nemen. Zorg ook dat je hond goed (fris) water blijft drinken. Een dagje minder eten is geen drama.. drinken is wel noodzakelijk, en helemaal als de hond ook diarree heeft.
Bij enige twijfel: bel je dierenarts! Er zijn veel besmettelijke ziekten die vergelijkbare symptomen hebben. En sommige van deze ziekten kunnen in een dag of wat al ernstige schade aan het hondenlijf veroorzaken. De dierenarts weet vaak wat er in je omgeving heerst en kan met gerichte vragen of onderzoek uitsluiten of ernstige infecties aan de orde zijn. Een ‘gewone’ griep is vaak prima ‘uit te zieken’: als de klachten langer dan 4 a 5 dagen aanhouden is het sowieso verstandig opnieuw met de dierenarts te overleggen: waarschijnlijk zal deze met medicamenten het griepvirus willen aanpakken. Voor de duidelijkheid: deze dagen zijn slechts indicaties en gelden voor een gezonde, volwassen hond. Als jouw hond oud, ziek of drachtig is, of je hebt een jonge pup: dan is het raadzaam altijd de dierenarts even te bellen.
Welke ziekten zijn nog meer besmettelijk van mens op hond?
Er zijn nog meerdere virussen, schimmelinfecties en bacteriën die van mens op hond kunnen overgaan. Een paar bekende:
- Giardia: Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat deze parasiet van mens op hond kan overgaan.. maar uit de praktijk wordt het wel sterk vermoed.
- Tuberculose: in 2004 stierf een Yorkshire Terrier nadat hij door zijn baasje was besmet met Tuberculose
- MRSA: Er zijn 11 huisdieren (waaronder honden) bekend die de resistente MRSA-bacterie bij zich droegen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer: honden en katten krijgen van deze bacterie geen symptomen. Het is goed mogelijk dat ze de bacterie dragen en ongemerkt de mensen in hun omgeving besmetten.
- E Coli bacterie: In het algemeen hebben wij (mensen) veel meer van deze bacterie in ons lijf dan honden. Maar honden hebben het dus ook. Het is aannemelijk dat wij eerder onze honden ermee besmetten dan andersom.
In het algemeen is het belangrijk om te zorgen voor goede hygiëne. Voor jezelf, je gezin maar ook voor je huisdieren. Natuurlijk kan je niet ieder virusje en bacilletje buiten de deur houden. Dat hoeft ook niet. Wat je wél kan doen is zorgen voor voldoende weerstand. Oftewel: een topfit immuunsysteem. Wil je weten wat je voor jouw hond het beste kan doen?
Dan raad ik je zeker aan om deze gratis video-serie te bekijken
In alle gevallen hoop ik dat de griep jouw gezin, inclusief je viervoeters, zal overslaan!