De voerbak van je hond: belangrijker dan je misschien denkt!

De voerbak, zo belangrijk?!  Wow!  Echt?  Dat ging regelmatig door mijn hoofd in het afgelopen jaar.  Want ineens kwamen er allerlei extra inzichten. Waarover?  Over de voeding voor de hond.

In dit artikel laat ik je graag een aantal van die inzichten zien:

1. Voeren is een centraal onderdeel van verzorgen: dat is genetisch al zo bepaald.

In ons ‘systeem’ is ergens opgeslagen dat we automatisch in de rol van verzorger/ beschermer of redder stappen als we een kleiner en hulpeloos wezen in onze nabijheid hebben.  Zo is het bijna onmogelijk om een hulpeloze baby-in-nood te negeren, of raken we haast emotioneel bij het zien van een nestje puppy’s of kittens.  Voor onze voortbestaan is het belangrijk dat we goed voor ‘onze’ baby’s zorgen. Dus heeft de natuur deze ‘gevoeligheid’ bij ons ‘ingebouwd’.  We willen het kleine wezentje graag voeden, beschermen en helpen opgroeien…  dus logisch dat dit gevoel ook wordt opgeroepen als je een puppy in huis krijgt, of eigenlijk überhaupt met een hond in je gezin.

Bijzonder detail hierbij is trouwens dat we extra gemotiveerd raken door het uiterlijk van het kleine wezentje: een groot rond hoofd, met ronde ogen in het midden, een klein neusje, bolle wangetjes… deze kenmerken doet ons smelten… (daar kunnen we niets aan doen!)  En als je naar baby’s kijkt: precies!  Die zijn dus zo.  Maar ook jonge dieren hebben een bollere (en relatief grotere) kop met ronde ogen als je nog heel jong en afhankelijk zijn. Denk aan: puppy’s, kittens, kuikentjes of aan heel jonge konijntjes.   Meer weten hierover?  Kijk dan eens bij de term ‘Kindchen-schema’ van de Bioloog Konrad Lorenz, of in het Nederlands hier (link)

2. Over goed hondenvoer heeft iedereen een mening… maar….

Tja: als je 10 hondeneigenaren vraagt naar het beste voer voor je hond, krijg je wellicht 10 verschillende antwoorden. Het is heel lastig een goed beeld te krijgen als je wilt weten wat echt goed is voor je lieve viervoeter. Als hondeneigenaar is het om gek van te worden: je gaat naar een dierenwinkel en dan heb je keuze uit tig soorten voer… en iedere verpakking belooft wel iets geweldigs.  Je dierenarts geeft weer een ander advies (en heeft  waarschijnlijk zelf in zijn ‘winkel’ een goed product), en op internet struikel je over de voorstanders en vooral tegenstanders van brok X of Y, Vers vlees of andere producten. 

Volgens mij is het kiezen van goed voer nog moeilijker dan het kiezen van een geschikte hond voor je gezin.

Je wilt als verzorger van je hondje natuurlijk het beste voor jouw lieverd (lees punt 1), en het ergste wat je als baasje kan overkomen is dat jouw hond ziek wordt (of erger) door de slechte voeding die jij hem geeft, ja toch?!

via GIPHY

3. Misvatting: al het hondenvoer dat te koop is, is goed

Eerlijk gezegd dacht ik dit vroeger ook. Ik dacht werkelijk dat hondenvoer alleen verkocht mocht worden als het goed is voor je hond. Ik help je uit de droom: dit is niet waar! 

Tuurlijk moet hondenvoer worden getest: je mag niet zomaar van alles in de voerzak stoppen. Maar simpelweg komt het erop neer dat de volksgezondheid niet in gevaar mag komen (dus dat wij, mensen, er niet ziek van worden als we dit voer in huis hebben) + dat je hond er niet dood aan mag gaan.  De kant-en-klaar-voerfabrikant moet ook op de verpakking schrijven wat in zijn voer zit: maar dit is zo gemakkelijk ‘op te poetsen’.  Zo kan een fabrikant bijvoorbeeld halfproducten inkopen en hoeft hij enkel de naam van dit halfproduct te vermelden.  Wat in dit halfproduct zit hoeft hij niet op zijn etiket te schrijven.  En los daarvan: om een gemiddeld etiket te kunnen lezen moet je zo ongeveer levensmiddelentechnoloog zijn: het is voor een gewone consument niet te snappen.

Kortom: de praktijk is anders: de winkels zijn gevuld met hondenvoer en een fiks deel van dit voer is helemaal niet goed voor je hond.

via GIPHY

 

4. Hondenvoer is de oorzaak van ziekten

Vele ziekten worden veroorzaakt of verergerd door voeding. Dat weten we bij mensen, maar het is niet anders bij onze huisdieren.  Zo kampen de nodige honden met problemen aan de alvleesklier (ontsteking) of schildklier. Of hebben anderen last van blaasstenen, hartklachten of darmproblemen (vaak diarree of verstopping). Een slecht gebit (tandsteen/ stinken uit de bek) is misschien geen ziekte op zichzelf: maar wél vaak een aanwijzing voor ernstiger problemen in het hondenlijf.

Daarnaast zijn allergieën, huidproblemen, vacht-problemen, oor- of oogontstekingen, artrose, kanker,  en simpelweg overgewicht veelvoorkomende aandoeningen bij honden.  En dit lijstje is zeker niet compleet.  We weten dat sommige voedingsbestanddelen bijdragen tot het ontstaan/ verergeren van deze ziekten. Natuurlijk zitten deze bestanddelen niet in ieder type hondenvoer: maar ik denk dat je schrikt als je weet hoevaak het er wel in zit.  (Ik schrok me rot in ieder geval).  Anderzijds kan een bepaald type hondenvoer zorgen voor tekorten: wat op langere termijn dus ook tot ziekten leidt.

5. Hondenvoer is ‘big business’

Dit was voor mij geen nieuwtje: dat wist ik al… maar ook ik schrok van de enorme omvang en de belangen die er mee gemoeid zijn.  Even wat cijfertjes zodat je ook een idee krijgt:

Er wordt in Europa per jaar zo’n 20,5 miljard euro omzet gemaakt in de diervoerbranche (2017 / bron: Fediaf.org). En deze omzet groeit nog steeds.

In Nederland gaven we in 2013 zo’n 914 miljoen euro uit aan diervoeding: dit is zo’n 2,5 miljoen euro per dag!

Dus je kan je vast voorstellen dat de verkopers van voer graag een groot deel van deze markt willen hebben: het is goed verdienen aan de honden- of kattenbaas…   En er wordt goed verdient: als je enkel al kijkt hoeveel sponsor en promotiegelden worden uitgegeven door de grote voerfabrikanten (ik noem even geen namen, maar ik weet zeker dat jij ook 1 of 2 brokkenfabrikanten kan noemen).  Dit marketingbudget moet simpelweg verdiend worden door de verkoop van de brokken.

Nu heb ik op zich niets tegen het verkopen van voer, en van mij mag een leverancier en fabrikant er ook aan verdienen.  (Ik bedoel: jij werkt wellicht voor een werkgever die ook graag winst wil maken zodat hij jouw salaris kan blijven betalen, ja toch?!).

Maar de diervoedermarkt is wel bijzonder.  Diverse groepen stoeien met elkaar om een grotere marktaandeel (=  meer omzet/ meer winst) te krijgen.

Zo wordt ruim 1/3 van de omzet bij dierenwinkels bepaald door de verkoop van voer. Dat is best veel!

Ook is een sterke tendens te zien van dierenartsen die voer verkopen. En naar mijn mening logisch: het is niet makkelijk om een dierenartspraktijk rendabel te runnen. De concurrentie is best groot (als de consult-prijzen te hoog worden gaat de klant naar een andere dierenarts), en een goede dierenarts moet blijven investeren (in nascholing, apparatuur, nieuwe technieken en mogelijkheden).  Dus zoekt een dierenarts naar mogelijkheden om extra omzet te genereren. Heel logisch, denk ik.  En voer is hierbij een goede mogelijkheid. Want: als je dierenarts zegt dat je beter deze brok kan geven aan jouw hond: wie ben jij dan dat je dit advies naast je neerlegt.  Enne: het mooie is (voor de dierenarts) dat je hier een wederkerende verkoop hebt: dus die zak brokken is snel leeg, en dus kom je regelmatig een nieuwe halen bij jouw dierenarts. Dus de dierenarts kan zo een mooi groepje klanten opbouwen die allemaal regelmatig geld in het laatje brengen.

En daarnaast zijn er nog vele andere verkopers: via internet of misschien in een winkel: en allemaal willen ze jou als baasje graag als terugkerende klant.  Tuurlijk: er is immers een boterham te verdienen.

Nu schrijf ik dit niet omdat ik tegen de verkoop ben, in tegendeel. Van mij mogen dierenartsen, dierenwinkelhouders en eigenlijk iedereen een goede boterham verdienen. Geen probleem. Maar ik hoop wel dat je, samen met mij, extra kritisch blijft kijken naar de verkoper:

geeft hij jou advies waar jij en jouw hond het beste mee geholpen zijn?  Of is het vooral om zijn eigen omzet te spekken?   

Al met al stof tot nadenken, en vaak ook tot discussie, ja toch?!   Om soms, als hondenbaasje, radeloos van te worden… Want je wilt het goed doen voor jouw hondje (zoals ik dat ook wil voor mijn doerak hierzo).

En wat nu zo irritant is, vind ik, het is zo ondoorzichtig allemaal als wat. Daarnaast lijkt het wel of mensen elkaar bevechten:  de anti-brokken groep tegenover de anti-vers-groep…  zo zinloos allemaal.  Ik geloof zelf dat door deze felle anti….  agressie helemaal geen volwassen gesprek met goede inzichten kan ontstaan.  Zo’n avondje ‘Radar’ kijken met anti-vers vlees opmerkingen die ergens uit de lucht komen vallen…   zucht….

via GIPHY

 

Maar goed: ik heb voor mezelf bedacht dat ik nu het naadje van de kous wil weten. Ik ben me de laatste 2 jaar al intensief aan het verdiepen in ‘Gezonde voeding voor je hond’.  Ik heb er ook een online programma over gemaakt (Klik hier als je daar meer over wilt weten).

En dit jaar gaat het nog een fikse stap verder: ik ben begonnen aan een jaaropleiding tot voedingsdeskundige voor honden en katten. Dus over enkele maanden kan ik een voedingsadvies op maat verstrekken aan iedere hondeneigenaar (of katten-eigenaar).  Mijn doel is dat jij en alle andere eigenaren veel beter weten wat ze wel of niet in de voerbak kunnen stoppen. Zodat je hier de keuzes maakt die het beste voor jouw hond en voor jouw omstandigheden werken, en dat je ook weet waarom… zodat je eenvoudig dwars door allerlei reclameplaatjes heen kunt blijven kijken.

Oh.. en eigenlijk is mijn doel nog wat groter: namelijk dat we allemaal nog veel langer van onze gezonde viervoeter kunnen blijven genieten…   

Hou dit blog in de gaten: ik zal regelmatig nieuwe info en inzichten met je delen 🙂