Waarom bijt mijn pup?

Volgens mij is hij echt vals hoor! Ik snap het niet: waarom bijt mijn pup? Hij bijt zelfs naar mijn gezicht en mijn kinderen vinden het helemaal niet leuk zo.

Ik had het me heel anders voorgesteld, zo’n klein schattige pupje die lekker bij je komt liggen en knuffelt maar het enige wat hij doet is bijten!

Dat heb ik echt al vaak van mensen gehoord die bij mij op puppycursus komen.

Normaal puppy-gedrag

Elke pup bijt de eerste weken (sommige kunnen  het zelfs maanden volhouden!) Ze zijn niet anders gewend. In het nest stoeien ze met hun moeder, broertjes en zusjes en handen hebben ze niet dus dat gebeurt allemaal  met hun bek.

Als het te hardhandig gaat, krijgt hij een snauw van moeder of piept zijn broer of zus en dan heeft hij weer wat geleerd. Hij leert hoe hard hij kan en mag bijten.

Ook op onze handen, neuzen, tenen en oren moet dat uitgeprobeerd worden want hij moet ook leren hoe hard hij met vachtloze velletjes om moet gaan.

Dit tot grote  frustratie van nieuwe baasjes!

Ook het “voelen” aan alles wat nieuw is gebeurt met hun bek. Dat dat soms je nieuwe pumps of je Perzische  tapijt is, is vervelend!

Hoe kan je dit bijten afleren?

Het afleren van het bijten in je handen tijdens het spelen of knuffelen leer je af door te stoppen zodra hij begint te bijten.

Als je met hem zit te knuffelen en  hij begint lekker om zich heen te bijten, stop je direct met knuffelen en doe je je armen over elkaar. Je negeert je pup totaal (Ja, dat is moeilijk!) en  gaat gewoon wat anders doen.

Na 10 minuutjes ga je hem weer aaien. Begint  hij weer te bijten? Dan stop je weer met aaien en negeer je hem weer.Natuurlijk duurt het even voordat hij de link legt met het bijten maar je zult zien  dat het heel snel gaat als je hier consequent in bent. Een pup leeft voor aandacht dus als hij kan voorkomen  dat je bij hem weg gaat zal hij dat zeker doen!

Als je hem aait en hij likt je handen of hij doet niets dan beloon  je hem met je stem.

Tijdens het spelen doe je precies hetzelfde. Als hij in plaats van voor het speeltje voor je handen gaat, stop je direct met spelen. Na 10 minuten pak je het speeltje weer en  speelt verder. Ook hierbij blijf je consequent  stoppen met spelen zodra hij begint te bijten.

Doe met een bijtgrage, drukke pup niet te wilde spelletjes. Hierdoor wordt hij alleen nog maar drukker en zal hij veel meer gaan bijten.

Waarom bijt mijn pup

in schoenen en broekspijpen bij het voorbij lopen?  Dit is een favoriete hobby van de meeste pups. Het is natuurlijk super als er een wapperende broekspijp langs komt, je gaat erin hangen en je wordt nog voortgesleept ook! Een leuker spel is er niet! Als het baasje dan ook nog gaat roepen of gillen, of misschien wel gaat rennen is het spektakel helemaal compleet.

Om te voorkomen dat dit een spel voor hem wordt, ga je direct stil staan zodra je pup in je broek of schoenen bijt.

Als hij los laat of weg loopt beloon je hem met je stem of met een speeltje. Bij je nieuwe kleding is dit best lastig: je kan hem dan ook proberen af te leiden (maar voorkom dat je hem voertjes gaat geven waardoor je pup denkt dat je zijn broekspijp-bijt-spel aan het belonen bent!)

Vermijd ook spelletjes waarbij de pup bijvoorbeeld achter kinderen aan rent.  Dit lijkt bij een heel jong pupje allemaal erg gezellig, maar als je hond groter wordt vinden veel kinderen het helemaal niet zo leuk meer.  En voor je hond is het logisch: als hij dit wel mag, gaat hij het uiteraard niet afleren.

Hoe consequenter je bent, hoe eerder hij het snapt. Zorg voor een goede stevige spijkerbroek en een dosis geduld!

Herken jij de bijt-acties bij jouw pup? Of heb je nog andere voorbeelden?  Laat het hieronder weten, het is altijd fijn voor puppy-baasjes om te herkennen wat anderen met hun pup meemaken.