Speurhond, heb je een goed ontbijt gehad?!
Speurhonden en een stevig ontbijt? Logisch! Ze hebben veel energie nodig, dat is een open deur natuurlijk. Ook als je een af en toe een uurtje met je hond gaat speuren, vraagt dit mentaal en fysiek veel van je viervoeter. Maar, er is nog een reden dat ik deze vraag stel over het ontbijt: wist je dat een ontbijt zorgt voor betere speurprestaties? Dat je hond dus meer succes heeft met speuren en zoekwerk? Geloof het of niet: er is onderzoek gedaan met verrassende uitkomsten.
Sommige speurhonden-instructeurs adviseren om je hond geen eten te geven gedurende een dag (of langer) voorafgaande aan het speuren. De reden hiervoor is logisch: een hongerige hond is meer gedreven om te werken, zeker als hij weet dat er een voerbeloning aan vast zit. In dit geval een heerlijke maaltijd als eindbeloning.
Honden trainen op de lege maag
Op hondenscholen wordt ook vaak geadviseerd om je hond enigszins hongerig naar het trainingsveld te nemen. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk dat je hond niet direct na zijn maaltijd gaat trainen of speuren. En te volle maag kan zelfs gevaarlijk zijn, denkend aan maagtorsies. Maar hongerig is niet goed voor de trainingsresultaten:
Twee wetenschappers aan de Universiteit van Kentucky hebben hier onderzoek naar gedaan. Ze vonden het vreemd dat we weten dat kinderen beter presteren bij geheugentesten als ze een goed ontbijt hebben gehad. Terwijl de aanname nog steeds was dat honden (ook zoogdieren) beter presteren op een lege maag, omdat ze dan lekker ‘gretig’ zijn.
Speurhonden en hun ontbijt: in het onderzoek
Dr. Holly Miller & Charlotte Bender onderzochten de speur- en zoekprestaties van honden, mét en zonder ontbijt. De honden kregen de opdracht om een voertje te vinden dat in een bakje was verstopt (tussen meerdere identieke bakjes). Een deel van de honden werd zonder ontbijt aan het werk gezet. Deze honden hadden in de laatste 12 uur niet gegeten. Een ander deel van de honden kreeg 30 minuten voor de oefening een ontbijt. Tevens moesten de honden 90 minuten na het ontbijt een zoek-oefening doen.
Om individuele verschillen uit te sluiten werden alle honden 2x getest: 1x met, en 1x zonder ontbijt.
Tevens moesten de honden eerst 10 minuten in een af-en blijf wachten voordat ze mochten werken. Dit om te verzekeren dat de honden vergelijkbaar voldoende energie hadden. Deze rustperiode zorgt voor opbouw van glucose, wat als brandstof voor de hersenen fungeert.
Het voert te ver om hier alle details van het onderzoek te beschrijven, maar het resultaat is treffend: honden die 30 minuten voor de oefening gegeten hadden, speuren veel accurater dan de honden zonder maaltijd!
Brokken of vlees ?
Zonder hier een ingewikkelde discussie te willen starten over wat je het beste aan je hond kunt geven, is het wel aardig om het effect te weten: Honden die relatief veel koolhydraten eten, zoals in de meeste brokken, zijn meer afhankelijk van de glucose-pieken dan honden die weinig koolhydraten (en meer vetten) eten. Op een dergelijke glucosepiek kunnen ze goed presteren, maar dit is van heel korte duur.
Honden die weinig koolhydraten eten, maar relatief meer vetten krijgen halen hun energie uit andere bronnen, zogenoemde Ketone bodies die zorgen voor de nodige energie in de hersenen. Om prestaties te kunnen leveren, geconcentreerd te blijven werken en dus goed te kunnen speuren is een regelmatige aanvoer van voeding nodig.
In het algemeen is uit het onderzoek ook gebleken dat honden die enige tijd niet gegeten hadden, en hongerig waren, minder accuraat werkten. Door hun honger werken ze ongecontroleerder. In dit verband wordt ook genoemd dat dit een reden is waarom troepen hongerige wolven zo gevaarlijk kunnen zijn.
Speurhonden dieet ook voor het baasje?
Al met al reden om met zorg het ontbijtbordje van je speurhond te vullen. En waarschijnlijk speur je vooral voor je plezier, maar ook dan is het leuk als je hond lekker geconcentreerd aan het werk kan. En voor jezelf? Ja, eigenlijk geldt hetzelfde: speuren is werken voor hond + baasje. Dat betekent dat je zelf ook alert, actief en accuraat moet zijn. Ongeacht de vorm van speuren of zoeken, jouw rol is immers om je hond zo goed mogelijk te begeleiden. Dus: nog een reden om iedere dag te starten met een gezond ontbijt!
Eet smakelijk!
Dit onderzoek zelf lezen? Klik dan hier
Wil je meer weten over voeding voor je hond? Bekijk dan de DigiDog online cursussen over Hondenvoeding: lees meer