Honden in de samenleving

Honden in de samenleving, over fatsoen …Een iets ander artikel dit keer, ingegeven door wat ik gisteren meemaakte. Niets raars, je zal het vast herkennen.

In ons gezin woont Wilson, een oudduitse herderreu. Wilson is een enthousiaste, lieve en blije hond (niet helemaal objectief beschreven, dat geef ik toe). Maar hij heeft ook een minder trekje: als onzeker mannetje kan hij naar sommige honden ‘stoer doen’, vooral als deze te dicht bij komen. 

Niet iets wat heel bijzonder is, veel honden hebben daar last van. En natuurlijk trainen wij daar nog dagelijks op. Wat het wel lastig maakt is dat hij ook ernstige artrose heeft aan zijn ellebogen, en dat is pijnlijk, vooral bij een ‘verkeerde beweging’. Daarom vermijd ik het ongecontroleerd rennen en spelen met vreemde honden, dus houd ik hem aangelijnd als andere honden in zicht zijn.

Wandelen

Nu, terug naar gisteren. Lekker nazomerweer, dus gingen we op pad voor een heerlijke wandeling. De honden die we tegenkwamen waren of werden direct aangelijnd, zodat alles rustig en plezierig verliep. Totdat we op een smal pad een eigenaar ontmoetten met een hond, onaangelijnd.  Ik probeerde op afstand via gebaren contact te maken, maar zijn hond kwam al in vol ornaat op ons afgestormd.  Het was een border collie, maar het had evengoed een ander type kunnen zijn natuurlijk. Wilson vond het erg overweldigend, en werd nerveus. De spanning liep op, ik liet Wilson’s lijn vallen, maar er was erg weinig ruimte voor de honden.

Gevolg: de collie vloog in de flank van Wilson, grommend en wel… Wilson gromblafte en zocht revanche.  Ik riep ‘Stop!’ en de border collie stopte verschrikt, en liet zich door mij wegsturen…   Wilson luisterde ook, en we liepen samen door.

Mis je iets in dit verhaal?  Ja, mogelijk wel.  De andere eigenaar! Waar was die dan?  Geen idee, ik bedoel: hij was er wel, maar keek me alleen maar vernietigend aan. Zucht.

Waarom, zucht? Om een heleboel redenen. Dit soort momenten zorgen er mede voor dat honden niet graag gezien worden.

Hondenverbod in de samenleving

Zo lees ik regelmatig berichten in de pers over voorstellen tot verbod van honden, op stranden of in steden. Ik weet ook dat er mensen zijn die niet bekend zijn met honden, er niet gek op zijn, of zelfs bang zijn voor honden. Daar moeten we ons als hondeneigenaar allemaal bewust van zijn, en een steentje bijdragen, niet dan ?!  Wie kan dit eigenlijk helderder omschrijven dan de hondenbescherming, ik vond dit artikel op hun site.  Lees zelf maar:

https://hondenbescherming.nl/ik-heb-een-hond/de-samenleving/

Ik probeer rekening te houden met de medemens/-hond, nu alleen nog een manier vinden om de ‘andere eigenaar’ hierin mee te krijgen. Heb jij een idee?  Misschien wil je het hieronder laten weten, zo kunnen we van elkaar leren.

Fijne wandelingen met je hond!