Een puppy in huis: soms dweilen met de kraan open
Je pup bijt zich als een piranha vast in je dweil, bezem stofzuiger of theedoek. Dat is vast een herkenbaar beeld. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk als er iets voorbij komt wat snel heen en weer gaat en waar je baasje ook nog eens aan vast zit.
De eerste keer wordt er waarschijnlijk gelachen, spelen we het spelletje een beetje mee en voor je het weet is het een nare gewoonte geworden.
De dweil is de kast nog niet uit of hij hangt er al vol overgave in.
Gelukkig is het met een paar trainingen goed om te buigen tot een gewenst gedrag. Bijkomend voordeel is dat je iemand anders je huis kan laten dweilen terwijl jij met je pup bezig bent. Tja, je moet er wat voor over hebben!
In dit filmpje werkt ik met de Treat & Train. Heel handig maar een behoorlijk prijzig apparaat voor de paar keer dat je het gebruikt. Het principe is hetzelfde als dat van de clicker. Je kunt op afstand belonen. Hij hoort een geluidje als hij het goed doet en direct daarna volgt de beloning. In dit geval komt de beloning alleen niet uit jouw hand maar uit het apparaat.
Het is super handig als je het alleen wilt trainen. Als je hulp hebt, is het eenvoudig te doen zonder de machine.
Je kan ervoor kiezen om met of zonder clicker te werken. Het eindresultaat is hetzelfde. De snelheid waarmee het aangeleerd wordt, kan verschillen omdat een hond over het algemeen iets sneller begrijpt wat de bedoeling is als je de clicker gebruikt.
Maak alleen gebruik van de clicker als je deze ook op de juiste manier hebt aangeleerd, anders kan het juist averechts werken. Het aanleren van de clicker is echt een training op zich. In deze uitleg spreek ik over ‘belonen’. Als je met clicker werkt, click je en beloon je daarna met lekkers. Als je zonder clicker werkt, beloon je met je stem (‘braaf’ of ‘goed zo’) en daarna met lekkers.
We gaan de pup dus iets aanleren, niet afleren! Het is zeker de bedoeling dat hij het vervelende gedrag met de dweil gaat stoppen maar we gaan hem niet straffen en hem alleen maar laten weten wat hij fout doet. Daar leert hij namelijk niets van.
Hij moet leren welk gedrag we wel van hem willen zien en welk gedrag hem dus meer oplevert. Hierdoor zal hij vaker voor dat gedrag kiezen en het oude gedrag niet meer vertonen.
Als je iets aan gaat leren, bouw je het altijd langzaam op. We gaan niet meteen voor de pup zijn neus langs dweilen. De kans dat hij dan succes heeft, is zo klein dat het een frustrerende training zal worden.
Hoe train je je puppy:
Leg je pup op zijn kleedje en blijf naast hem staan. Als hij blijft liggen, mag je hem daar al best een paar keer voor belonen, ook al gebeurt er nog niks.
Nu komt de tweede persoon met de dweil binnen. Hij start aan de andere kant van de kamer. Om te beginnen blijft hij rustig staan en beweegt de dweil niet. Als je pup blijft liggen, beloon je hem. Gaat hij naar de dweil toe? Lok hem dan vrolijk mee terug naar zijn plaats en beloon hem weer als hij daar zit of ligt. De rustigste positie voor de hond is als hij ligt. Probeer dat ook in deze training te gebruiken. Is hij er onrustig en is liggen nog te moeilijk? Geen probleem, dan is een “zit” voorlopig ook prima.
Nu gaat de dweil een beetje bewegen. Doe dit nog steeds aan de andere kant van de kamer. Probeer de afstand in te schatten waarop hij zichzelf nog onder controle heeft en niet te opgewonden wordt van de dweil.
Zodra de dweil één keer beweegt en je pup blijft liggen, beloon je hem direct.
Herhaal deze enkele beweging een aantal keren totdat je merkt dat het de pup niet zoveel meer doet.
Onthoud dat je altijd direct stopt met bewegen als je pup in actie komt. Elke beweging is dan een uitnodiging en een beloning voor hem. Juist het feit dat er niets meer gebeurt als de pup in beweging komt, zorgt ervoor dat het minder interessant wordt.
Als de enkele beweging goed gaat, gaat de dweil nu twee keer heen en weer over de vloer. Beloon direct als hij netjes blijft liggen. Op deze afstand ga je nu steeds langere acties laten zien. Telkens als het goed gaat, beloon je hem.
Als je er vertrouwen in hebt dat hij het aankan, ga je een meter dichterbij staan en herhaal je de complete oefening, dus eerst stilstaan, daarna één beweging en vervolgens dweilen.
Na iedere goede uitvoering beloon je je pup.
Vervolgens kan je weer wat dichterbij komen en de hele riedel herhalen.
Het is eigenlijk een kwestie van inschatten hoe je pup zal reageren hoe dichtbij je tijdens de eerste training kan komen. Bij de ene hond kan je de eerste keer al voor hem langs gaan omdat hij het spelletje snel doorheeft, de andere hond is zo opgewonden en speels dat hij de dweil verkiest boven de beloning.
Het is goed om te stoppen als het nog goed gaat. Leg alles aan de kant en doe later op de dag of de volgende dag weer een sessie (ook fijn voor je schone vloer trouwens!)
Bij de volgende training start je dan één stapje voor de stap waar je geëindigd bent. Zo bouw je toch weer op en herhaal je de oefening nog even voor hem.
Je blijft rustig aan opbouwen tot er uiteindelijk om hem heen gedweild kan worden zonder dat hij opstaat.
Dan is het de kunst om het alleen te gaan doen en dus steeds even bij hem terug te komen om hem te belonen terwijl hij nog steeds op zijn plekje ligt.
Succes! Laat een berichtje achter als je de training gevolgd hebt of als je vragen hebt. Ennehhh… filmpjes zijn natuurlijk ook welkom op de Facebook pagina!